Asuinympäristön esteettömyys

Jotta vanhus pääsisi liikkumaan ulkona, on rakennuksesta ulospääsemisen oltava esteetöntä ja turvallista. Yleensä vieraille tarkoitetut pysäköintipaikat puuttuvat tai niillä saa pysäköidä vain 1-2 t, mikä ei riitä kauempaa tulleiden sukulaisten ja ystävien vierailuun yksinäisen vanhuksen (80+) kotona (erityisesti jos saa heiltä esim. siivousapua)

Aloite 15. Rakennusten ulko-ovien on avauduttava ilman voiman käyttöä. Nyt rollaattorilla liikkuva vanhus ei jaksa avata ulko-ovea auki: ensin on avattava lukko ja sitten on yritettävä päästä ulos, kun  samanaikaisesti rollaattorin päälle kaatuu painava ulko-ovi. Ulko-ovista liikkuminen on mahdollisettava ilman voimankäyttöä.

Aloite 16. Asuinrakennusten lähelle on sijoitettava riittävästi pysäköintipaikkoja joille vanhusten luona vierailijat voivat pysäköidä autonsa. Nämä pysäköintipaikat on korvamerkittävä ei ainoastaan liikuntavammaisille vaan myös kotona yksin asuvien vanhusten (80+) vieraille vähintään 5 t. pysäköintioikeus yhdellä kertaa.

VASTAUS/PALAUTE

Espoon kaupunkisuunnittelu vastaa kaavoitusvaiheessa parkkipaikkojen määrästä. Pysäköintipaikkojen korvamerkitsemistä yksin asuvien vanhusten vieraille ei nähdä mahdollisena, koska yksin asuvien luona käy paljon myös erittäin hyväkuntoisia, jotka eivät tarvitse paikkaa asuinrakennuksen läheltä. Myös luvan myöntämisen perusteluiden arvioiminen tällaisille paikoille olisi erittäin haasteellista. Espoon kiinteistökanta on myös pitkälti pienasumista, jolloin vieraspaikkojen varaaminen yksinasuvien luokse vieraileville tulisi kohtuuttomaksi rasitteeksi pienille taloyhtiöille. 

VASTAUS/PALAUTE

Kiitos viestistä. 

Asiaan tullaan kiinnittämään huomiota rakennusvalvonnassa. ystävällisin terveisin,

Solja Mäkelä /rakennuslupapäällikkö/Espoon rakennusvalvontakeskus