4. Vanhusten kotiuttaminen

Kaatuilevia, vuodekuntoisia, muistisairaita, kuolemansairaita, yksin asuvia vanhuksia (80+) ei saa kotiuttaa liian aikaisin kotiin. Jotta kotiuttaminen onnistuu, pitää asiakkaan pystyä tulemaan toimeen yksin kotona: ruokaa on riittävästi, puhtaita vaatteita löytyy, asiakkas pystyy liikkuminen itsenäisesti wc:hen, keittiöön, sänkyyn, asunnossa yleensä. (Uutiset 2.3.2015 kotimaa toimittaja Klaudia Käkelä ja omaishoitaja Jari-Petri Heino, Laura Lipponen 6.3.2015 facebook)

Aloite 21. Ennen kuin yksin asuvat vanhukset (80+) kotiutetaan kotiin/kuntoutukseen, lääkäri ja hoitohenkilökunta ottaa vastuun asiakkaan toimintakyvystä selviytyä yksin kotona (myös viikonloppuina ilman ruokaa ja taitoa liikkua itse wc:hen, keittiöön ja sänkyyn). Jos sairaalahenkilökunta ei osaa arvoida kotona yksin asuvan asiakkaansa toimintakyvyä ja itsenäistä selviytymistä kotona, pitää sairaalahenkilökunta kouluttaa tähän tehtävään. 

VASTAUS/PALAUTE

Kiitos vanhusneuvostolle annetusta palautteesta. Tässä vastauksia palautteessa mainittuihin asioihin. 

 

Kotiutukset:

Kotiutusten onnistuminen on yhteinen haasteemme kotihoidon kanssa. Kotiutus on vaativa vaihe ja siihen liittyy monia epävarmuustekijöitä, joita pyrimme minimoimaan. Pyrimme varmistamaan kotiutusten onnistumisen mm. tekemällä arviointikäyntejä kotiin hoitojaksojen aikana ja pitämällä kokouksia kotiutukseen liittyen niin, että sekä potilas, omainen että kotihoito ovat edustettuina. Teemme jatkuvasti yhteistyötä kotihoidon kanssa ja pyrimme siihen, että kotiutukset onnistuisivat ja toteutuisivat turvallisesti. 

 

Terveisin Sirpa Immonen/ Espoon sairaalan päällikkö vs.

Takaisin kannanotteisiin 2015