Havannan taivaan alla, 2014, kesto 1 t. 33 min.

Ohjaus: Laurent Cantet

Cantet ja tarinan luonut Leonardo Padura nivovat yhteen kahta teemaa. Havannan taivaan alla on kuva ikääntymisestä ja ystävyyssuhteista joita ei määrittele nykyhetki vaan menneisyys. Toisaalta elokuva valottaa myös Kuuban poliittista lähihistoriaa. Kuubalainen kommunismi kaatui sosialistisen järjestelmän kovuuteen ja Yhdysvaltain taloussaarron aiheuttamaan köyhyyteen. Silti ihmisillä oli aurinko, rommi ja musiikki.

Elokuvassa kuubalainen näytelmäkirjailija AMADEO  palaa Madridista Havannaan 16 vuoden jälkeen. Vanhat ystävykset: RAFA, maalari,  TANIA, silmälääkäri, EDDY liikemies ja yrittäjä, ja  kotimaahan palannut AMADEO  viettävät iltaa yhdessä insinööri ALDOn kotona kattoterassilla ja muistelevat menneitä. Kolmen sukupolven aterialla tavataan vielä ALDON empaattinen äiti FELA ja poika YOENIS tyttöystävineen. Illan aikana paljastuu, ettei kenelläkään ole mennyt oikein hyvin. 

Ystävysten puheista käy ilmi, että Kuuba ja  kansalaisensa pettänyt vallankumous oli riistänyt näiltä keski-ikäisiltä kansalaisilta myös tulevaisuuden. He eivät osaa toivoa elämältä juuri enää mitään. Kuubassa nuoret eivät käy koulua eivätkä käy myöskään työssä. Vetelehtivät, varastelevat, käyttävät huumeita. Aikuisilla itselläänkään ei mene hyvin. Kaikesta on pulaa. Nuoruuden optimismi on jäänyt taakse ja katkeruus sekä syytökset syttyvät viattomina alkaneista keskusteluista.

Kuubalainen yhteiskunta ei ollut lunastanut lupauksiaan. Ystävykset nauravat, itkevät,  juhlivat, rupattelevat ja avautuvat toisilleen illan kuluessa.  Illan pimetessä pelko nousee kaikkien elämäntarinoista. Kattoterassilta avautuu näkymä merelle, jonka rantaa reunustaa Maleceónin rantabulevardi taustanaan Havannan rappeutuvat rakennukset. (5.2.2017 PL)

Elokuvasta sanottua: 

 "intensiivinen ja tunnelmallinen kuvaus elämän mittaisesta ystävyydestä" -Gloria    

"Hyvien näyttelijöiden ja erinomaisen dialogin ansiosta henkilöt tulevat katsojalle läheisiksi" -IS

 Takaisin Matkoja maailmaan 2017 ja etusivulle