Skype-ystäväpiiri  2016

Skype-ystäväpiiri 2009-2010   2011    2012   2013-2014   2015                        

Takaisin As Oy Säästökehän toimintapisteen sivulle

Etusivulle

Yhteyshenkilö: Pirkko Liikanen (A 15, pirkkoliikanen (at) gmail.com)

Skype-ystävät ja sähköiset verkostot: Pirkko Liikanen pitää tiistaisin klo 19 - 20 auki yhteistä, samanaikaista skypen linkkiä eri puolella Suomea asuviin senioreihin sekä ulkomaille muuttaneisiin/vieraileviin senioreihin. Ensimmäinen skypeystävä-tapaaminen on 5.1.2016. 

OWELAN projekteihin osallistuminen (Sosiaalinen media)

1) OWELA: suosittelukone  1.2. - 14.2.2016

Tervetuloa mukaan keskustelemaan suosituksista!

Digitalisaatio ja digitaalinen muutos ovat olleet arkipäivää jo usean vuoden ajan. Uusia digitaalisia palveluja ilmestyy markkinoille päivittäin, monet perinteiset palvelut muuttuvat sähköisiksi ja myös digitaalinen mainonta on ollut hurjassa kasvussa. Sähköisten palvelujen yhteydessä puhutaan usein myös käyttäjätiedon keruusta ja yksityisyydensuojasta. Uskotaan, että käyttäjistä kerättyjen tietojen perusteella voidaan kuluttajille tarjota yhä parempia tuotteita ja palveluja. VTT:llä on käynnistynyt Tekesin rahoittama hanke, jossa keskitytään suosituksiin.

Keskustelu Owelassa on auki 1.-14.2.2016. Uusia kysymyksiä lisätään viikon 6 alussa. Aktiivisesti keskusteluun kummallakin viikolla osallistuneiden kesken arvotaan 5 kpl tuotepalkintoja (arvo n. 40 €/kpl).

2) OWELA: INFLUENSSA -projekti 1.2.-31.3.2016

Miten voimme ehkäistä influenssaepidemioita?

Tämän keskustelu tarkoituksena on selvittää, mitä keinoja ja työkaluja ihmiset olisivat valmiita käyttämään ehkäistäkseen influenssaan sairastumisen ja sen levittämisen.

Liity keskusteluun klikkaamalla oikeassa yläkulmassa olevaa Liity projektiin! -linkkiä. Jos sinulla ei vielä ole Owela-tunnusta, voit luoda sellaisen klikkaamalla Luo itsellesi käyttäjätunnus -linkkiä. Saat sähköpostiisi aktivointilinkin, jolla voit vahvistaa rekisteröitymisesi. Kun olet vahvistanut tunnuksesi, voit liittyä mukaan projektiin.

Keskustelu on auki maaliskuun loppuun saakka. 31.3.2016 mennessä aktiivisimmin keskusteluun osallistuneiden kesken arvotaan 2 kpl tuotepalkintoja (à 20 €).

Mikäli sinulla on Owelaan liittyviä kysymyksiä, voit lähettää ne osoitteeseen owela@vtt.fi.

3)  OWELA: Selfie -tutkimushanke 8.2. - 6.3.2016

Tervetuloa keskustelemaan uusista elintarvikealan konsepteista!

Vital Selfie -tutkimushankkeen tavoitteena on kehittää elintarvikealalle uusia, digitaalista ympäristöä hyödyntäviä konsepteja, joista suomalaiset yritykset voivat kehittää elinvoimaa tukevia tuotteita, tuoteperheitä ja palveluja. Nyt sinulla on mahdollisuus päästä arvioimaan näitä hankkeessa kehitettyjä konsepteja sekä kehittämään uusia.

 Tule mukaan keskustelemaan konsepteista osoitteessa http://owela.fi/elinvoimaisuus2/. Keskustelu on avoinna 8.2.-6.3.2016. Kolmannen viikon aiheena ovat erilaiset ostosapurit.

 

4) Relooping fashion   1.2. - 6.3.2016 (viisi viikkoa) 

Keskustelemme  muodista; erityisesti vaatteiden ja tekstiilien ostamisesta, käyttämisestä ja kierrättämisestä. Keskustelut kestävät 5 viikkoa aina maaliskuun 6. päivään saakka. Keskustelemme kierrätyksen helppoudesta. Siirry RePack-sivulle ja ota osaa uusiin keskusteluihin.  Viestintä-Kuitu-,  vaate– ja kierrätyskeskusteluihin voit ottaa osaa linkkien takaa

Relooping fashion -hankkeen tavoitteena on valmistaa kierrätetyistä tekstiileistä uusia vaatteita VTT:n kehittämän menetelmän avulla. Seppälä keräsi vaatteita tammikuussa, Suez kuljettaa Seppälöistä kerätyt vaatteet Kierrätyskeskukseen, joka puolestaan lajittelee vaatteet. Ehjät ja myyntikelpoiset vaatteet toimitetaan myytäviksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen. Myynnistä saatavat tuotot käytetään ympäristö- ja työllisyystyöhön. Kierrätyskeskukselle kelpaamattomat vaatteet pääsevät Relooping Fashion Initiativen jatkokäsittelyyn, jonka tuotoksena saadusta langasta Seppälä valmistaa uuden malliston. Keskustelun tavoitteena on tuottaa kuluttajatietoa mukana oleville yrityksille, jotta prosessista saadaan taloudellisesti kannattava.

RePack on palautettava ja uudelleenkäytettävä pakkaus verkkokauppaan. Nyt voit myös palauttaa esim. vanhat farkkusi kierrätykseen RePack-pakkauksessa näin:

Vaateiden kierrätys: Mitä ja miten kierrätät? Kierrätyksen helppous? Palveluja ja businessia vanhoilla vaatteilla! Uusiovaatteet, stailaus uusiovaatteilla? Kierrätysfoorumi?  Suimen kierrätystase? Kansallinen kierrätyspäivä? Kierrätys houkuttelemmaksi? Kierrätyksen ABC portaali?

5)  OWELA omaprofiili.fi 18.5. - 3.6.2016   http://owela.fi/omaprofiili/   Palkinto

Etusivu: Käyttöehdot ja rekisteriseloste

Palvelun kuvaus

Omaprofiili.fi (”Palvelu”) on työkalu, jonka avulla voit oppia ymmärtämään paremmin omaa käyttäytymistäsi ja terveysvalintojasi. Ymmärrys voi auttaa terveellisten elintapojen ja hyvään elämään liittyvien tavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa. Palvelua kehitetään osana kansallista Digital Health Revolution -hanketta (www.digitalhealthrevolution.fi). Palvelua ei ole tarkoitettu sairauksien hoitoon tai toteamiseen.

6) Owela 30.5. - 12.6.2016 piharakentamisesta ja ekoloogisuudesta piharakentamisessa

Tällä sivustolla keskustellaan tähän vuodenaikaan ajankohtaisesta piharakentamisesta ja ekologisuudesta piharakentamisessa. Pääset myös tutustumaan AARRE-projektissa mukana oleva Destamatic Oy tuottamiin Destaclean® –puukiviin. Piharakentamisessa käytettäviä materiaaleja pääset vertailemaan uuden työkalun avulla.

Owelassa (http://owela.fi/puukivi) keskustellaan nyt tähän vuodenaikaan ajankohtaisesta piharakentamisesta ja ekologisuudesta piharakentamisessa. Tämän viikon aiheena ovat puukivet ja niiden käyttö piharakentamisessa. Pääset myös vertailemaan piharakentamisen eri materiaaleja uuden työkalun avulla.

 Keskustelu Owelassa on auki 30.5.-12.6.2016. Aktiivisimmin keskusteluun osallistuneiden kesken arvotaan 3 kpl elokuvalippupaketteja (2 kpl lippuja / paketti). Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

7) UUTTA TEKNOLOGIAA SAIRAUKSIEN HAVAITSEMISEEN  (Smart phone for disease detection from exhale breath) 26.9. - 2.10.2016

Oletko kiinnostunut erilaisista terveydenhuoltoon liittyvistä teknologioista? Osallistu keskusteluun, jossa esitämme muutaman käyttöesimerkin mobiililaitteesta, joka kykenee tunnistamaan erilaisia sairauksia henkilön uloshengityksestä.

Esitämme muutamia käyttöliittymä- ja toimintoesimerkkejä lyhyinä animaatioina, joita toivomme sinun kommentoivan.

Sniffphone (https://www.sniffphone.eu/) on EU:n rahoittama projekti, jonka tarkoituksena on kehittää mobiililaite, joka kykenee henkilön uloshengityksestä tunnistamaan erilaisia sairauksia. Kehityksen kannalta on tärkeää kerätä loppukäyttäjien vaatimuksia ja ajatuksia liittyen kehitettävään tuotteeseen.

8) Työvälineiden vuokrauspalvelu Liiteri 29.9.2016 - 31.12.2016

Liiterin ajatuksena on, että voi säästää kodin arvokkaita neliöitä ja vapaa-aikaa hyödyntämällä Liiterin arkea helpottavia palveluita. Liiteristä sai laadukkaat työvälineet ja siivousvälineet kätevästi vuokralle.

Laitteet oli noudettavissa joukkoliikenteellä helposti saavutettavasta 24h Liiteri-palvelupisteestä Helsingin Teurastamolta. Vaihtoehtoisesti voi myös tilata laitteet kotiinkuljetettuina ympäristöystävällisesti joukkoistetun PiggyBaggy-palvelun avulla. Rautakauppapalvelun lisäksi Liiteri tarjosi monia muitakin arkea helpottavia kiertotalouden palveluita kokeilupilotin aikana.

9) Ruokaa räätälöidysti 5.10. - 16.10.2016

Syöminen on osa jokapäiväistä elämää. Joillekin ruuanlaitto on rakas harrastus, toisille arjen pakkopullaa. Kuluttajan arkea ja valinnanmahdollisuuksia helpottamaan on kehitetty uudenlaisia ruokapalveluideoita, joita pääsi mukaan arvioimaan.

Osallistujat pääsivät tulevaisuuden ruokapalveluja käsittelevään keskusteluun Owelassa. Projekti aloitettiin vastaamalla ensin Taustakyselyyn ja sen jälkeen voi kertoa omasta syömisestäsi Minä&Ruoka -välilehdellä. Tämän jälkeen pääsi tutustumaan erilaisiin ruokapalvelukonsepteihin. Arvioitavanasi oli neljä erilaista konseptia: Oma viljelijä, Syödään yhdessä, Virtuaalinen palvelutori ja Tavoitteiden mukaista ruokaa helposti.

Luettuasi konseptitarinat, pääsi kertomaan niistä mielipiteitä monivalintakysymysten ja avointen kysymysten avulla. Kokeilussa voi myös vapaasti ideoida muita ruokapalveluita Ideoi-välilehdellä.

10) Kasvisoluviljelmä kotikeittiöön 

(OWELA  keskustelu on avoinna 23.10.2016 saakka)

Maatalous luo valtavan rasitteen ympäristölle ja ilmastolle. Väestön kasvaessa ruoka on tuotettava entistä tehokkaammin ja resursseilla tuhlaamatta. Lisäksi kiihtyvä kaupungistuminen luo entistä suurempia paineita tuottaa ainakin osa ruuasta urbaanissa ympäristössä. Ruoan tuottaminen tehokkaasti siellä, missä se syödään, vähentää kuljettamisen tarvetta ja säästää ympäristöä.

Erilaisten soluviljelmien ja mikrobien käyttö tulevat mullistamaan tavan, jolla ihmisravinto tuotetaan.

Miltä kuulosti mahdollisuus kasvattaa tulevaisuuden lähiruokaa omassa keittiössäsi? Aamiaiseksi mesimarjaa, lakkaa tai vaikka koivua?

CellPod-konsepti hyödyntää modernin bioteknologian mahdollisuuksia kasvattaa kasveista ravinnoksi vain parhaat palat. Kokonaisen kasvin sijaan kasvatetaan kasvisoluviljelmiä. Itse CellPod on uudenlainen keittiöön sijoitettava laite, jolla voi tuottaa kasviperäisiä ruoan raaka-aineita kotona. Ostetettiin vain kapseli haluamia soluja ja laitettiin ne laitteeseen, lisättiin vain vesi ja kytkettiin virta päälle. Samoin kuin kasvit luonnossa, solut tarvitsevat vettä, valoa, yksinkertaisia ravinteita ja ilmaa. CellPodissa kaikki tapahtui kuitenkin tehokkaammin ja nopeammin.

 Lisää tietoa CellPod-konseptista löydät projektin kotisivuilta: www.thecellpod.com

Kysymykset keskittyivät seuraaviin asioihin: 1) kasvissoluviljelmät ruokana (ensivaikutelma, itse kasvattaminen));  suomalaiset kasvisolut (mielikuvat, ominaisuuksien räätälöinti); CellPod-kasvattamo (CellPod keittiössä, monikäyttöisyys; terminologia); palvelut ja hinta (kiinnostus, hinta, kiinnostus palveluihin)