Korona info 4

Korona - Covid - 19 tiedote 4 (Helena) Afrikka


Aluksi  MAAILMA VS VIRUS
1. Kotoa ei saa lähteä minnekään paitsi jos lähtee niin sitten saa.
2. Kyläillä ei saa mutta se ei ole kiellettyä.
3. Maskeista ei ole tutkittua hyötyä mutta niitä pitää kuitenkin käyttää.
4. Kangasmaskien käyttöä suositellaan eikä niistä ole tutkitusti hyötyä.
5. Apteekissa myytävät sairaalamaskit pitää säästää terveydenhoidon työntekijöille.
6. Kaupat ovat kiinni paitsi ne jotka ovat auki.
7. Kuntosalit ovat kiinni paitsi ne, jotka ovat auki.
8. Ruuat pitää tilata verkosta. Jos nyt jättää tilauksen, ruokaa voi vielä saada juhannukseksi.
10. Korona on vaarallista vain vanhoille ja vaivaisille ja niille perusterveille nuoremmille, jotka siihen kuolevat.
11. Käsineitä ei tarvitse käyttää mutta mihinkään ei pidä koskea paljain käsin.
12. Paras keino pitää korona kurissa on testaaminen. Siksi ketään ei nyt testata.
13. Mökille ei saa lähteä eikä se ole kielletty.
14. Uudenmaan sulku purettiin mutta sieltä ei saa lähteä minnekään eikä sinne saa mennä.
15. Ulkomailta palaaville ei ole karanteenia mutta heidän pitää odottaa kaksi viikkoa ennen kuin he ovat kontaktissa kehenkään.
16. Pandemia kestää kolme kuukautta tai kolme vuotta tai ehkä se ei pääty koskaan.
17. C-vitamiinista ei ole hyötyä koska Juhani Knuuti sanoo.
18. Suomen tartuntakäyrä on laskenut tavoitetasolle ja siksi pahin on vielä edessä.
19. Virus elää pinnoilla tunnin tai kaksi tai viisi päivää ja koronan voi saada maitopurkista tai sitten ehkä ei koska virus ei näköjään pysy kauaa toimintakykyisenä joten kaikki ostokset pitää pestä eikä niihin saa koskea paljain käsin.
19. Sanna Marin tekee koko ajan huonoja päätöksiä minkä takia hänen kannatuksensa on yli 80 prosenttia.
20. Sitten on myös WHO, Bill Gates, 5 G-mastot, pakkorokotukset, huoltovarmuusvirasto, Tiina Jylhä ja hesalaiset mökkeilijät.

“The only means to fight the plague is honesty.” Albert Camus, The Plague (1947)
Jos sinulla on aikaa ja haluat lieventää senioreiden yksinäisyyttä . tutustu seuraavaan SPR:n toimintamuotoon:
https://rednet.punainenristi.fi/system/files/page/AamukahviRednet.pdf
https://vapaaehtoiset.punainenristi.fi/event/7128
Ehkä haluat osallistua mukaan.
Tämä tiedote käsittelee Afrikkaa ja Covid-19 tautia. Haaste on vaativa. Afrikka on iso manner ja sen eri valtioiden  terveyden hoitojärjestelmät eivät ole varautuneet koronan pandemiaan. Tilastointi on epämääräistä ja puutteellista. Ainoastaan osalla väestöllä on varaa mennä lääkäriin tai sairaalan päivystykseen.  Yksityinen terveydenhoito  sairaaloineen on luotettavampaa kuin julkinen.
Olisuhteet vaihtelevat sekä maiden sisällä että niiden ulkopuolella.
Afrikka on maailman toiseksi suurin maanosa. Sen pinta-ala on 30 365 000 neliökilometriä,[1] joka on 20,3 prosenttia Maan maapinta-alasta. Afrikan noin 1,2 miljardia asukasta muodostaa noin 15 prosenttia ihmiskunnasta.
Afrikassa on useita tuhansia etnisiä ryhmiä. Nykyisin Afrikassa on 54 itsenäistä valtiota. Niiden rajat ovat peräisin siirtomaa-ajalta,eivätkä perustu kansallisuuksiin tai heimoihin. Afrikan kielet voidaan jakaa neljään kielikuntaan: afroaasialaisiin kieliin, nilosaharalaisiin kieliin, nigeriläis-kongolaisiin kieliin ja khoisankieliin..

Afrikan maat
Itä-Afrikka:  Burundi, Komorit, Djibouti, Eritreia, Etelä-Sudan,Etiopia, Kenia,,Malawi, Mauritius, Mayotte, Mosambek, Reunion, Ruanda, Seychelit, Somalia, Tansania, Uganda ja Sambia.
Keskinen Afrikka: Angola, Kamerun, Keski-Afrikan tasavalta, Tsad, Kongon tasavalta, Kongon Demokraattinen tasavalta, Päiväntasaajan Guinea,  Gabon, . Sao Tome ja Principe.
Pohjois-Afrikka: Algeria, Egypti, Libya, Marokko, Sudan, Tunisia, Länsi-Sahara.
Etelä-Afrikka:  Botswana, Lesotho, Zimbabwe, Namibia, Etelä-Afrikka, Swazimaa
Länsi-Afrikka:  Benin, Burkina Faso,  Kap Verde, Norsunluurannikko, Gambia, Ghana, Guinea- Bissau ,, Liberia, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria,  Saint Helena , Senegal, Sierra Leone ja Togo.

Uskonnot
Afrikan pohjoispuoliskon valtauskonto on islam ja eteläpuoliskon kristinusko. Kristittyjä on myös Etiopiassa ja Egyptissä, ja Itä-Afrikan rannikolla on muslimeja. Saharan eteläpuolella harjoitetaan erilaisia perinteisiä uskontoja, joilla on yhteisiä piirteitä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Afrikka
 
Köyhyys
Afrikan nykyisen köyhyyden juuret ovat paikoin historiassa.[35] Afrikan heikon taloudellisen tilanteen merkittävimpiä syitä ovat olleet epävakaa siirtyminen pois kolonialismista, kylmä sota, poliittisen korruption kasvu ja despotismi sekä protektionismi. Afrikan talouskehitys on polkenut paikallaan
Terveydenhoito
Afrikassa ainoana maanosana väestö kasvaa ennusteiden mukaan rajusti vuosisadan loppuun asti
Varsinkin eräissä Afrikan maissa nopeana jatkuva väestönkasvu yllätti tutkijat. Afrikan väestön ennustetaan nelinkertaistuvan vuosisadan loppuun mennessä 4,4 miljardiin ihmiseen.
Varsinkin Afrikan kehitys huolettaa tutkijoita. Afrikkalaiset naiset synnyttävät edelleen huomattavan paljon lapsia. Afrikassa naista kohti syntyy keskimäärin 4,7 lasta.

Nopea väestönkasvu johtaa väistämättä siirtolaisuuteen, ellei ihmisten elinmahdollisuuksia paranneta Afrikassa, YK toteaa. Nykymaailmassa monilla nuorilla ihmisillä on pääsy tietoverkkoihin ja sitä kautta tieto paremmista elinolosuhteista esimerkiksi EU-maissa. Eurooppa ei voi täysin torjua siirtolaisvirtaa.
Väkivaltaisten konfliktien, kasvavan väestön, liian hitaasti kasvavien talouksien, rajusti ylikäytettyjen luonnonvarojen ja laajemman köyhyyden takia pakolaisvirrat Afrikasta ja Afrikan sisällä ovat kasvaneet.
Erityisenä huolenaiheena Afrikkalaisille on että lähes 20,000 korkeasti koulutettua ihmistä (lääkäreitä, sairaanhoitajia, insinöörejä jne.) lähtee  Afrikasta vuosittain.
 Kolmekymmentäkuusi prosenttia väestöstä elää alle yhdellä dollarilla päivässä. Maanosalla on 14 prosenttia maailman väestöstä ja vielä vain 3 prosenttia maailman terveydenhuoltohenkilöstöstä.
Terveydenhuollon aivovuodolla voi olla valtaisat vaikutukset maailmanlaajuisesti Afrikan väestönkasvun takia.
https://www.weforum.org/agenda/2020/04/africa-covid-19-time-bomb-defuse/
https://www.afro.who.int/news/covid-19-cases-top-10-000-africa

Jos Afrikan köyhimmät jäävät vaille koulutettuja lääkäreitä, epidemiat voivat pahimmassa tapauksessa levitä mantereella hallitsemattomasti ja aiheuttaa kärsimystä.
Lähes puolet Afrikan väestöstä saa terveydenhuoltopalveluja yksityisen sektorin klinikoilta.
Yksi tulevaisuuden skenaario onkin, että hoitoa kyllä edelleen saa köyhissä maissa – mutta vain maksua vastaan.
Suomen ja Saharan eteläpuolisen Afrikan kaksi yleisintä kosketuspintaa ovat kehitysyhteistyö ja kriisinhallintaoperaatiot

Covid-19 ja Afrikka
14.4.2020 Afrikassa on todettu 15 284 tartuntaa, 816 kuollutta. Luvut ovat arvioita. Tilanne muuttuu päivittäin. Pandemia iskee myös talouteen ja ruuan varmuusvarastoihin.
Pahimmin viruksesta kärsineet  maat ovat Etelä-Afrikka, Egypti,  Algria,  Morokko, Kamerun, Senegal ja Norsunluurannikko..
https://www.africanews.com/2020/04/14/coronavirus-africa-update-on-the-ongoing-novel-coronavirus-covid-
https://www.aa.com.tr/en/africa/covid-19-death-toll-in-africa-rises-to-649/1800555

Yli 30 Afrikan valtiota on raportoinut koronavirustartunnoista. Tilanteeseen on reagoitu nopeasti, mutta epidemian torjuminen voi olla vaikeaa
Väkirikkaissa Afrikan maissa etäisyyden pitäminen toisiin ihmisiin on vaikeaa
https://www.africanews.com/2020/04/14/coronavirus-africa-update-on-the-ongoing-novel-coronavirus-covid-1
Koronavirustartuntojen hillitseminen ja hoito asettavat Afrikan köyhimmät maat valtavan haasteen eteen.
Afrikassa suurin haaste tulee olemaan terveydenhuollon heikko kantokyky.
Rittämätön terveydenhuoltokapasiteetti, pitkät välimatkat ja kansalaisten puutteelliset perustiedot esimerkiksi käsihygieniasta vaikeuttavat tilannetta.
Afrikan pitkään matalana pysynyt koronatartuntojen määrä alkoi kohota merkittävästi viikonloppuna. Terveydenhuollon asiantuntijat ovat varoittaneet, että Afrikassa moni sairaala ei kykene hoitamaan suurta määrää koronapotilaita.
Etelä-Afrikalla ja Pohjois-Afrikan arabimailla on mantereen parhaimmat terveydenhuoltojärjestelmät.
Enimmillään noin kaksi kolmasosaa Etelä-Afrikan väestöstä saattaa saada koronaviruksen tartunnan. Huolta ovat aiheuttaneet myös Afrikkaa piinaavat köyhyys ja konfliktit.
Afrikan suurkaupunkien riskinä on pidetty sitä, että etenkin slummeissa ihmisten on liki mahdotonta vetäytyä karanteeniin tai pitää turvaväliä toisiinsa.
Koko Afrikassa on vähemmän koronaan kuolleita kuin Ruotsissa.
Tämä tuo esiin Afrikan heikot tilastointimenetelmät, joihin ei ole uskomista. Todelliset luvut ovat aivan toista luokkaa.
Nigeria määräsi tiukat liikkumiskiellot Lagosiin ja pääkaupunki Abujaan. Maassa on todettu toistasataa koronavirustartuntaa ja kaksi kuolemaa.
Ihmisten on vaikea tulla toimeen ilman työtä.

Perinteet ja sairauksien hoito
Oma kokemukseni perustuu kahteen matkaan, joista toinen suuntautui Namibiaan ja toinen Kameruniin. Silloin tutustuin myös perinteisiin hoitoihin.
Afrikan perinteisissä uskonnoissa ajatellaan, että on olemassa yksi luojajumala, joka on luonut maailmankaikkeuden. Tällaisia luojajumalia ovat esimerkiksi  Ghanan  ašantien Nyame, Ma-l in dogonien Amma, Itä-Afrikan järviseudun  Mulungu ja  Nigerian jorubien
 Olo-run .

https://www.google.fi/url?sa=i&url=http%3A%2F%2Fwww.womafrika.de%2Freligion-engl
Afrikkalaisissa myyteissä kerrotaan, kuinka luojajumala vetäytyi syrjään maailman luomisen jälkeen, eikä hän enää juurikaan vaikuta ihmisten elämässä. Monissa afrikkalaisissa uskonnoissa tätä ylijumalaa ei myöskään palvota, vaan rukoukset, pyynnöt ja uhraukset osoitetaan alemmille jumaluuksille, jotka ovat ihmisten maailman ja pyhän maailman välisiä viestinviejiä..
 
Esi-isät
Esi-isät toimivat afrikkalaisille välittäjinä, jotka tarjoavat yhteyden henkien apuun ja voimiin. Esi-isiä ei tule jokaisesta vainajasta, vaan vain erityisen moraalisen ja merkittävän elämän eläneistä.

Noidat
Noidat ovat ihmisiä, joilla uskotaan olevan jopa enemmän välittäjän kykyjä kuin esi-isillä tai jumaluuksilla. Noitia pidetään vaarallisina, ja heitä on kontrolloitava esimerkiksi rituaalisten naamiaisten avulla, kuten jorubat tekevät.

Asiantuntijat
Afrikkalaisia uskonnollisia asiantuntijoita ovat papit, profeetat, ennustajat ja  parantajat. Sairauksille nähdään uskonnolliset syyt. Meedio on usein sairautensa voittanut ihminen, joka majailee pyhäkön läheisyydessä ja toimii jumalan puhetorvena.

Perinteinen parantaja hoitaa yhteisönsä jäseniä käyttäen yrttejä, mineraaleja, eläinten osia ja loitsuja , jotka ovat osa hänen kansansa perinteitä.  Hänen täytyy olla kokenut ja luotettava pappi. pappitar, noitatohtori, kätilö…  Perinteisten  hoitojen harjottajasta käytetään joissakin kulttuureissa perinteisiä paikallisia   heimonimiä. kuten  Sangoma tai  inyanga Etelä-Afrikassa, akomfo, bokomowo  Ghanassa, niam-niam, shaman, tai mugwenu  Tansaniassa, nga:nga in Sambiassa, shaman tai laibon in Keniassa, ja  babalawo, dibia, or boka, jne. Nigeriassa . Perinteiset parantajat tunnistaa heidän asustaan.  Parantaja ottaa maksun hoidasta vasta sitten jos hoito on tepsinyt.

Helina Rautavaaran museossa Espoon keskuksen Entressessä on esineistöä ja asuja,jotka kuuluvat perinteiseen  afrikkalaiseen sairauksien ja terveyden hoitoon.
https://museot.fi/museohaku/index.php?museo_id=21981

Kaunokirjallisuutta Afrikasta
Albert Camus. Rutto 1947. suomentanut Juha Mannerkorpi. Otava
Franz Fanon. Sorron yöstä 1970
Andrei Makine. Vain rakkaus 2006. SuomentanutErkki Jukarainen. WSOY

Takaisin etusivulle       Takaisin Korona info-sivulle