Korona info 6 (Helena)

Korona Covid-19 tiedote 6 (28.4.2020)
Teema Etelä- Amerikka ja Kuuba
Toimitus HA, kännykkä 044 3622 060

Yleistä tietoa Suomesta
Koronavirus lukuina Suomessa 27.4.2020.  Vahvistettuja koronavirustapauksia 4 695 Sairaalahoidossa  189. Tehohoidossa 56. Kuolleita yhteensä eilen 193
Mitä emme tiedä
kuinka monta ihmistä on testattu, mitä ryhmiä ja missä
kuinka paljon on kaikkiaan sairaalapaikkoja viruksen saaneiden hoitamiseen sairaalassa ja
tehohoidossa
ketkä eivät pääse hoitoon?
Maailmassa on tartunnan saaneita 2 896 847 tapausta, kuolleita 202 850.
Terveysjärjestelmien heikot linkit ja riittäminen
Varautuminen epidemiaan
Suojautuminen tartunnalta ,
Hygenia
Sairaalapaikkojen määrä
Tehohoidon paikkojen määrä
Hoitohenkilökunnan määrä
Eristäminen ja siitä johtuvat toimenpiteet,
Testaus
Tartuntaketjut
Rokotus

HS:ssa  28.4.2020  on artikkeli jossa toimittaja Marjo Valtavaara  korostaa näkemystä, että hoitokoti on vanhukselle parhain paikka kuolla. Lisäisin edellyttäen, että hän saa siellä tarvitsemiaan palveluja ja hoitoja. Näin ei ole nyt. Vanhukset jäävät hoivataloissa usein hoidotta. Henkilökuntaa risoo työn raskaus ja vanhuksiin suhtaudutaan kaltoin. Eipä surra, lähetettiinhän ennenkin vanhukset esimerkiksi Grönlannissa jäisille aavikoille kuolemaan. Me lähetämme heidät hoivakotiin.
Kuolema niin kuin syntyminen eivät ole sairauksia. Emme synny sairaina emmekä aina kuole sairaina. Molemmat tapahtumat ovat luonnollisia. On anteeksiantamatonta miten vanhenevalta riistetään elämän loppuvaiheessa hänen ihmisoikeutensa ja merkataan yhteiskunnan ylläpitämän ikärasismin kohteeksi. Näin on koko maailmassa. Uudet viholliset eivät ole kommunisteja tai arabeja vaan vanhuksia.
Sitä varten tarvitaan pandemia, jonka erityiskohteena ovat eristetyt ja nitistetyt vanhukset kaikkialla maailmassa. Tämä on vasta alkua. Hoitokodit ovat epidemian edetessä  joukkotuhon portteja ja siellä on hoitokotien yli 90 v+ muistisairaille lempeä lähtö. On oikein, että vanhus ei pääse  enää sairaalahoitoon, kun punnitaan sen hyödyt ja haitat, joita on enemmän kuin hyötyjä.  Sairaalassakin hänen hoitonsa olisi kärsimyksen  lievennystä.
Näin sanova geriatrian professorit Suomen yliopistoissa (HS 28.4.2020  mielipidesivulla 9).

Tilanne Etelä-Amerikassa

Etelä-Amerikassa koronavirus tarkoitti pitkään vain uutisia Euroopasta ja Kiinasta, mutta nyt siitä on tullut arkea maanosan joka kolkassa. Koronavirus saapui Etelä-Amerikkaan viiveellä Kiina-etäisyyden takia. Vaikka Kiina on alueella tärkeä kauppakumppani, suoria lentoja ja kiinalaismatkailijoita on vähän, arvioi Panamerikkalaisen terveysjärjestön lääkäri Sylvain Aldighieri. Valtaosa alueen tartunnoista on todettu ihmisillä, jotka ovat saapuneet Italiasta tai Espanjasta.
Etelä-Amerikassa ehdittiin seurata viikkojen ajan, kuinka koronaan reagoitiin Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Rajoituksia onkin määräilty paikoin vikkelästi.
Monissa maissa on rajoitettu maahantuloa suurilta tartunta-alueilta, keskeytetty koulut ja yliopistot sekä peruttu suuret yleisötapahtumat. Osa jalkapallohullun mantereen maista on keskeyttänyt jalkapalloliigat, toisissa pelejä on jatkettu ilman yleisöä.
Brasilian jälkeen eniten tartuntoja on todettu Chilessä ja Argentiinassa.
Alueen koronatulevaisuus huolestuttaa: Jos terveydenhuolto takkuaa Italian kaltaisessa kehittyneessä maassa, miten käy Etelä- Amerikan? Entä suostuvatko kaikki maanmiehet karanteeniin?
Monissa artikkeleissa viitataan siihen, että tartuntaketjut saivat alkunsa varakkaiden matkoista Espanjaan ja Italiaan. Nämä turistit toivat viruksen omiin kotimaihinsa. Varakkailla on varaayksityiseen terveydenhoitoon mutta miljoonat koyhät ovat julkisen toimimattoman terveydenhoidon armoilla.  40 % maanosan  väestöstä elää harmaan talouden piirissä.
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-52023147

Etelä-Amerikan valtiot: Brasilia, Kolumbia, Argentiina, Peru, Venezuela, Chile, Ecuador, Bolivia, Paraquay, Uruquay, Guyana, Suriname, Ranskan Guyana ( Ranska) ja Falklandin saaret (Englanti). Etelä- Amerikassa asuu 422,5 miljoonaa ihmistä., Kuuban väestö ei ole luvussa mukana.

Oma tutustuminen tähän maanosaan perustuu osallistumiseen ruotsalaisten opettajien matkaan Chileen, Peruun ja Ecuadoriin. Oma tutkimukseni kohde oli slummit. Vuosi oli 1973.  Silloin Santiago de Chilessä oli valtavat mielenosoitukset Allenden puolesta ja vastaan. Jo lentokoneessa Miamista Santiago de Chileen kuulimme amerikkalaisten sotilaiden keskustelevan tehtävästään kaataa maan laillinen, vaaleille valittu  presidentti Allende ja nostaa valtaan Pinochet! Tilanne oli erittäin latautunut
  Kirjoitin matkan tuloksena kaksi opetusaineistoa
Lautainen kaupunki- Chilen järjestäytyneen slummin kuvaus. ( 1974.Otava)
Intiaanien kylä – Ecuadorin Otavalo intiaanien kyläyhteisön kuvaus (!974. Otava) Kiinnostus tätä maanosaa kohtaan virisi pysyvästi. Jatkoin siihen tutustumista etenkin  maiden historiaan, dokumentteihin ja kaunokirjallisuuteen.
Nämä kaksi ryhmää: slummeissa asuvat ja alkuperäiskansojen kohtalo ovat edelleenkin kiinnostukseni kohteina kun olemme siirtymässä atomisodan uhkien ajasta pandemioiden aikaan.

Historiaa
Etelän intiaanivaltakunnat
Intiaanien lukumäärää ennen eurooppalaisten tuloa Etelä- Amerikkaan on vaikea arvioida. Luku vaihtelee 30- 60 miljoonan välillä .Suurin osa asui Väli- ja Etelä-Amerikan alueella. Heidän kulttuurinsa olivat yhteiskunnallisesti ja teknisesti korkeakulttuureita.Suurimpia kansoja olivat asteekit, inkat ja mayat. Myös sapoteekit, tolteekit ja misteekit olivat merkittäviä.
Eurooppalaiset ja Amerikan alkuperäiskansat kohtaavat
Eurooppalaiset hakivat Amerikasta rikkauksia ja raaka-aineita – ja halusivat käännyttää asukkaita kristinuskoon. Aluksi eurooppalaiset kohtasivat Karibianmeren saarten asukkaita, joilta ei löytynyt jalometalleja. Myöhemmin vastaan tulivat rikkaat asteekkien ja inkojen korkeakulttuurit .Ensikontaktit olivat ystävällismielisiä, mutta pian tulijoiden hillitön kullan himo johti konflikteihin. Pienen espanjalaisen konkvistadorijoukon voitto asteekeista on esimerkki teknologisesti vahvan ja häikäilemättömän menestyksestä .Suuri osa muistakin yhteisöistä tuhottiin.


Mitä kolumbiaanisessa vaihdossa siirtyi mantereelta toiselle?
Eläimiä: kalkkuna, marsu
Ruoka-aineita: peruna, kaakao, avokado, tupakka, vanilja, kassava, kurpitsa, tomaatti, kiniini, ananas, maissi
Amerikan mannerEurooppa ja Afrikka Eläimiä: hevonen, nauta, koira, lammas, sika
Sairauksia: tuhkarokko, tulirokko, influenssa, lavantauti, hinkuyskä, kurkkumätä
Ruoka-aineita: vehnä, kahvipapu, sitrushedelmät, päärynä, persikka, sokeriruoko
Etelä- Amerikan valloittajat
 Ensin saapuivat espanjalaiset – laajalti Keski- ja Etelä-Amerikkaan, sitten portugalilaiset – nykyisen Brasilian alueelle.

Alkuperäiskansat Etelä-Amerikassa

Eri maista tulleide siirtolaisten ryhmät Etelä-Amerikassa

Tilannearvioita joissakin maissa
              Alkuperäiskansojen perinteinen terveydenhoito perustuu shamanismiin
 Terveydenhoitojärjestelmät ovat heikkoja. Suojautumisvälineistä on pulaa. Testaus on satunnaista. Sosiaalisen etäisyyden pitäminen vaikeaa. Rajat ovat kiinni. Suuret kokoontumiset ovat kiellettyjä. Tilastointi on epäluotettavaa.
https://www.aa.com.tr/en/americas/latin-america-covid-19-cases-top-100k-deaths-at-5-000/1812131
https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_South_America

Vuosituhannen vaihteessa useissa maissa, etenkin Argentiinassa, oli paha talousikriisi. Maat eivät kyenneet maksamaan velkojaan, ja pankkeja suljettiin ja ihmiset menettivät säästöjään.[28][29][30]
Monissa Etelä-Amerikan maassa on valittu 2000-luvulla vasemmistolainen presidentti. Näihin kuuluvat Venezuelan Hugo Chávez, Brasilian Luiz Inácio Lula da Silva, Bolivian Evo Morales, Chilen Michelle Bachelet, Ecuadorin Rafael Correa, Perun Alan García, Argientiinan Cristina Fernández de Kirchner, Paraguayn Fernando Lugo ja Uruguayn José Mujica.

Tapaus Kuuba
Lähes 400 vuoden espanjalais- ja yhdysvaltalaisvallan jälkeen maa itsenäistyi vuonna 1902. Vuonna 1933 vallan otti kersantti Fulgencio Batista. Vuonna 1959 Fidel Castron johtama vasemmistolainen sissiliike kaappasi vallan. Castro pysyi vallassa vuoteen 2008, jonka jälkeen valta siirtyi hänen veljelleen Raúlille. 2013 varapresidentiksi valittiin Miguel Díaz–Canel. Hänestä tuli maan presidentti Raúl Castron siirryttyä syrjään huhtikuussa 2018..

Kuubassa on sosialistinen hallintojärjestelmä. Yhdysvalloilla on Kuubassa vuonna 1898 perustettu Guantanamo Bayn laivastotukikohta, jota Kuuba vaatii itselleen. Kuuballa on läheiset suhteet Kiinaan ja Venezuelaan
Monet kuubalaiset ovat vuosien varrella lähteneet siirtolaisiksi. Kuubalaisilta evätään järjestelmällisesti ilmaisunvapaus, yhdistymisvapaus, kokoontumisvapaus, yksityisyys, liikkumisenvapaus ja lainmukaisuus
Yhdysvallat julisti vuonna 1962 Kuuban kauppasaartoon, joka jatkuu yhä. Keskeinen ehto saarron helpottamiselle on ollut toisinajattelijoiden vapauttaminen.
Kuubalaiset ovat uskonnollista kansaa, vaikka maa olikin pitkään virallisesti ateistinen. Maan uskonnollista elämää luonnehtii synkretismi eli eri uskontojen vaikutteiden yhteensulautuminen.
Kuuban näkyvimmät uskonnot ovat katolilaisuus ja afrokuubalaiset synkretistiset uskonnot kuten santería . Kuuba luopui valtionateismista vuonna 1991, ja kansalaisille taattiin uskonnonvapaus. Kuubassa on rikas taide ja kulttuuri.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuuba

Koronaa Kuubassa
11,5 miljoonaa kuubalaista ja 1369 on saanut koronavirus tartunnan ja 54 kuollut.  tartuntaketjut vievät Italiaan, Espanjaan, USA:ahan, Venäjälle, Kiinaan, Ranskaan----
Covid-19 sairauden tartunta on kansainvälistä vaihto ja tuontitavaraa.
https://cubaexplorer.com/cuban-covid-19-statistics/

Kuuba rakensi Neuvostoliiton rahoilla terveydenhuoltojärjestelmän, joka herätti kateutta muissa kehittyvän maailman maissa. Maailman terveysjärjestön tilastojen mukaan Kuuballa on ollut lääkäri 170 asukasta kohti.  Terveydenhuolto on kannattava vientituote,. Kotimaan palveluihin on jäänyt vähemmän työntekijöitä ja potilaat ovat joutuneet jonottamaan hoitoa
Nykyisin monet kuubalaissairaalat ovat huonossa kunnossa, ja maassa on pulaa lääkkeistä.
Kuubassa on kehitetty interferoneihin perustuvia viruslääkkeitä 1980-luvulta alkaen. Covid-19 virukseen vaikuttava lääke kuuluu interferoneihin ja on nimeltään Interferon Alpha-2B Recombinant (IFNrec). Sen ovat kehittäneet kuubalaiset ja kiinalaiset tutkijat. Kuubalaisia lääkäreitä on olllut tammikuusta lähtien Kiinassa osallistumassa koronatapausten hoitamiseen.

Kuuba on viime päivinä lähettänyt lääkäreitään myös liittolaismaihinsa Venezuelaan ja Nicaraguaan sekä Jamaikalle, Surinamiin ja Grenadalle. Jamaikalle Kuuba lähetti 140-henkisen joukon terveydenhuollon ammattilaisia.

Kuuba kertoo lähettäneensä 52-henkisen joukon lääkäreitä ja sairaanhoitajia Italian Lombardian maakuntaan taistelemaan koronavirusta vastaan. Kommunistinen Kuuba on lähettänyt lääkintähenkilöstöä kriisialueille vuosien ajan. Kuubalaislääkärit ovat 2010-luvulla esimerkiksi
olleet etulinjassa auttamassa koleraepidemiasta kärsinyttä Haitia ja ebolaepidemiasta kärsinyttä Länsi-Afrikkaa.

Etelä Amerikan kaunokirjallisuutta
Argentiina:
Ernesto Sabato (Sankareista ja haudoista)
Julio Cortazar (Salaiset aseet),
Jorge Luis Borges (Haarautuvien polkujen puutarha)
Bolivia:
Edmundo Paz Soldan (Pakeneva joki) ;
Brasilia:
Paulo de Carvalho Neto (Setäni Atahualpa)
 Chile:
Isabel Allende (Henkien talo),
Roberto Bolano (Chileläinen yösoitto)(Chile);
Jose Donoso (Tänä sunnuntaina
Pablo Neruda (Andien mainingit),
Kolumbia
 Gabriel Garcia Marquez (Sadan vuoden yksinäisyys ja Rakkautta koleran aikaan),
Alvaro Mutis (Araucaiman kartano)
Peru:
Mario Vargas Llosa (Andien mies)
Kuuba:
Pedro Juan Gutierrez (Likainen Havanna-trilogia),
Ana Menendez (Rakas Che)

Takaisin etusivulle    Takaisin korona info -sivulle