8 korona info 2020

Korona Covid-19 tiedote 15.5.2020
Toimitus: HA  kännykkä 044 3622 060 nro 10
Teema: Australia ja Uusi Seelanti
Yleistä
Koronavirustartuntoja on todettu maailmalla yhteensä yli 4,1 miljoonaa. Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu yli 280 000.
Euroopassa (WHO Eurooppa-alue) on todettu yhteensä yli 1,7 miljoonaa koronavirustapausta ja yli 150 000 tautiin liittyvää kuolemaa.
Monet Euroopan maat ovat sulkeneet rajojaan ja asettaneet laajoja rajoitteita liikkumiseen ja julkisen ja yksityisen sektorin toimintaan. Useissa maissa rajoitteiden asteittainen purkaminen on käynnistetty.
Suomessa oli 13.5.2020 Testattuja näytteitä yhteensä: noin 133 200 (+ 6 700*)
Ilmoitettuja tapauksia yhteensä: 6 054 (+ 51*)
Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 284 (+ 9*)
* Määrä muuttunut edelliseltä päivältä.Suomen väestöön (5 543 233) suhteutettuna tapausmäärien kokonaisilmaantuvuus on 109 tapausta 100 000 asukasta kohden.
Toistaiseksi 237 kuolleesta on saatavilla tarkempia tietoja. Heistä 49 prosenttia on miehiä ja 51 prosenttia naisia. Kuolleiden mediaani-ikä on 84 vuotta.
Rajoitusten purkaminen Suomessa 15.5.2020
Suomessa peruskoulut ja päiväkodit aukenivat
ulkoharrastukset avautuvat kokoontumisrajoituksia noudattaen
julkisia sisätiloja avataan
Schengenin sisätiloja ylittävä työmatkaliikenne sallitaan tietyin rajoituksin
50 hengen kokoontumisrajoitus
ravitsemusliikkeiden asteittainen avaaminen aloitetaan
urheilukilpailu ja –sarjat voidaan käynnistää rajoitetusti
yli 500 hengen yleisötilaisuudet kielletty
rajoitukset vierailuista sosiaali- ja terveydenhuollon yksikköihin voimassa toistaiseksi.

Lähdehttps://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/til

Australia
Auatralialaisia on noin 26 miljoonaa. Alkuperäisasukkaita eli aboriginaaleja on koko väestöstä 2,2 prosenttia. Väestöstä oli 13.5.3030 mennessä saanunt Covid-19 tartunnan  6977 joista kuollut 77. Ensimmäinen tartunta todettiin tammikuussa 2020.
Eräiden arvioiden mukaan, Australiassa asustaa tällä hetkellä noin kymmenentuhatta suomalaista, näiden lisäksi toisen polven siirtolaisia on noin 17.000 ja suomalaisia juuria omaavia noin 30.000 (Lähde Turun yliopisto).
Brittiläisen tutkimusmatkailijan, James Cookin (1728 - 1779) ensimmäisellä tutkimusmatkalla laivan henkilöstössä oli mukana yksi suomalainenkin, Turussa syntynyt Herman Dietrich Spöring eli Herman Dietrich Spöring nuorempi. Hän näki ensimmäisenä suomalaisena Kap Hornin ja kävi ensimmäisenä suomalaisena mm. Uudessa-Seelannissa ja Australiassa, vuonna 1770.
1800-luvun lopun siirtolaisten joukossa oli yksi kuuluisuuskin, eli inkerinsuomalainen lehtimies, haaveilijasosialisti, kirjailija sekä utopisti Matti Kurikka. Hänen johdollaan Chillagoen kaivoskaupungin liepeille Queenslandiin Australiaan, perustettiin suomalaissiirtokunta.

Historiaa
Eurooppalaisten saapuessa 1600-luvulla aboriginaalit olivat metsästäjiä ja keräilijöitä ja käyttivät aseinaan keihäitä, nuijia ja bumerangeja. Viljan viljely, kotieläimet, saviastiat ja metallit olivat heille tuntemattomia. Vaeltavasta elämäntavasta johtuvan eristymisen vuoksi heistä muodostui yhteensä noin 500 heimoa, joista jokaisella oli oma kielensä tai murteensa sekä oma yhteiskunta- ja kulttuurimuotonsa.
He hankkivat elantonsa keräilemällä ja metsästämällä. Kulkiessaan he levittivät itselleen tärkeiden ravintokasvien siemeniä ja edistivät saaliseläinten leviämistä. Aboriginaalit metsästivät valikoiden käyttäen aseenaan bumerangia. He tunsivat lääkekasveja ja liikkuivat paikasta toiseen maata säästäen.
Aboriginaaleilla on oma lippu.
Aboriginaalien käsitysten mukaan kaikki nykyäänkin tuntemamme elämä on osa muuttumatonta, ikuista maailmanjärjestystä. Kaikki sai alkunsa silloin kun suuret henkiolennot saapuivat ja alkoi uniaika. Muinaisen ajan tapahtumat eletään aina uudelleen rituaaleissa ja seremonioissa. Digeridoon säestyksellä myyttejä lauletaan ja ne toimivat yhteisöä ylläpitävinä ja lujittavina siteinä vuosisatojen taa.
Uniaika merkitsee myös omanlaistaan aikakäsitystä. Vaikka se kuuluu menneisyyteen, on se kuitenkin läsnä myös nyt. Esi-isiensä jälkeläisinä ja kotiseutunsa kautta kaikki ihmiset ovat yhteydessä uniaikaan ja suuriin henkiolentoihin sekä heidän luomaansa maailmaan, sen nykyisyyteen ja historiaan. Henget elävät kaikkialla luonnossa, puissa ja vedessä. Ihmiset ovat osa luontoa ja heidän velvollisuutensa on kunnioittaa maata. Maa ei kuulu heille vaan he maalle.


Hollantilaiset tutkimusmatkailijat vierailivat Australiassa 1600-luvulla
Englantilainen William Dampier kävi Australiassa vuosina 1688 ja 1699. Kapteeni James Cook julisti alueen Britannian omaisuudeksi vuonna 1770.
Vuonna 1788 britit perustivat rangaistussiirtokunnan nykyisen Sydneyn paikalle. Noin 160 000 vankia joutui alueelle ennen kuin vankien kuljetukset Britanniasta lopetettiin 1800-luvulla. Alueelle saapui myös monia omasta tahdostaan muuttaneita siirtolaisia, ja 1850-luvulla kultakuume houkutteli yhä uusia muuttajia
Kuusi osavaltiota muodostivat vuonna 1901 liittovaltion, Australian kansainyhteisön (Commonwealth of Australia). Vielä sen jälkeen se kuului brittiläiseen imperiumiin autonomisena dominiona, mutta vuonna 1931 säädetty Westminsterin säädös vahvisti sen aseman itsenäisenä valtiona. Vuonna 1986 annettu asetus katkoi viimeisetkin määräykset, joilla Australia oli ollut Britannian alainen.

Australialla ei ole valtionuskontoa, mutta kristinusko on maan valtauskonto. Kristittyjen osuus väestöstä on jo pitkään ollut laskeva. Vuoden 2016 tilaston mukaan maan väestöstä 52,1 prosenttia on kristittyjä
Aluksi Australian kulttuuri oli leimallisesti brittiläistä kulttuuria, joka hitaasti sopeutui uudenlaiseen ilmastoon. 1960-luvulta alkaen kulttuuri on saanut enemmän vaikutteita sekä aasialaisten ja keskieurooppalaisten maahanmuuttajien että aluksi syrjittyjen aboriginaalien kulttuureista
Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Australia
Olin yllättynyt Australian hallituksen selkeästä ja erinomaisesta tiedotuksesta. Sen sai myös suomenkielisenä.
https://www.australia.gov.au/
Perustiedotus on sisällöltään ja toimenpide-ehdotuksiltaan samanlaista kuin Suomessakin, Suojelun kohteena ovat erityisesti
heikoimmassa asemassa olevat, joiden toivotaan pysyttelevän kotona
aboriginaalit ja Torressalmen saarilla asuvat, joita koskee matkustusrajoitus
vanhukset ja heidän hoitonsa tasapaino
Kaikkia kehotetaan pysymään kotona. Koulut ja kaupat ovat auki, mutta  kansalaisia pyydetään välttämään julkisia liikennevälineitä ruuhka-aikoina sekä
Pysymään ajan tasalla – käyttämään vain luotettavaa virallista tietoa että
Lataamaan Coronavirus Australia -kännykkäsovellus, tilaamaan Coronavirus Australia - WhatsApp-palvelu ja lukemaan uusimmat tiedot sivustolta www.australia.gov.au.

Australia on onnistunut ‘madaltamaan käyrää’, ja uusia COVID-19-tapauksia ilmenee tällä hetkellä hyvin vähän eri puolilla maata.
Kansallinen hallitus (National Cabinet) on ottanut sen huomioon kolmivaiheisessa suunnitelmassaan, jonka mukaan perusrajoituksia poistetaan vähitellen tästä lähtien heinäkuuhun asti. Suunnitelma perustuu Australian terveydensuojelun pääkomitean (Australian Health Protection Principal Committee) asiantuntijaneuvoihin. Suunnitelman mukaan osavaltiot ja territoriot voivat siirtyä vaiheesta toiseen eri tahtiin olosuhteistaan riippuen.
Australialaisten kulkiessa kohti COVID-19-virukselta suojattua (COVIDSafe) Australiaa on silti noudatettava fyysistä etäisyyttä ja hyvää hygieniaa. On tärkeämpää kuin koskaan, että – vaikka vain vähänkin – sairaaksi itsensä tuntevat pysyvät kotona. COVIDSafe-sovellus auttaa myös pitämään perheet, ystävät ja yhteisöt COVIDSafe – turvassa virustartunnalta.
Kolmivaiheinen suunnitelma antaa australialaisille enemmän varmuutta siitä, mitä on odotettavissa edessä olevina kuukausina. Suunnitelmassa on jokaisen päärajoitusalueen kolme tärkeää vaihetta nykytilanteesta haluamaamme päämäärään.

Australian COVIDsafe –suunnitelma

Vaihe 1
Turvallinen avaaminen alkaa fyysistä etäisyyttä ja hygeniaa noudattaen
enintään 5 vierasta kotiin
enintään 10 hengen kokoukset
 etätyö t-yöntekijälle ja työnantajalle
kirjastot, yhteisökeskukset, leikkikentät ts boot camp intensiivikurssit avautuvat
australialaiset  voivar käydä enemmän: ostoksilla, ravintoloissa ja kahviloissa, asuntomyynneissä ja paikallisilla ja alueellisilla matkoilla.
Ensi askeleet ovat varovaisia, sillä on tärkeää, että ei lähdetä liikkeelle liian nopeasti ja jouduta perääntymään. Jotkut liikeyritykset alkavat avata oviaan uudelleen, kun aletaan sallia enintään 10 hengen kokoontumiset kodeissa ja yhteiskunnassa. Nämä ensi askeleet auttavat aloittamaan talouden uudelleenrakentamisen ja mahdollistavat yhteyden ottamisen perheenjäseniin ja ystäviin kasvokkain

Vaihe 2
Useimmat liikkeet avaavat ovensa sosiaalista etäisyyttä ja hygeniaa noudattan
enintään 20 hengen kokoontumiset
etätyö työntekijälle ja työnantajalle
australialaiset voivat käydä kuntosaleilla, kauneushoitoloissa, elokuvissa, teattereissa, huvipuistoissa taidegallerioissa, museoissa ja joillakin osavaltioiden välisillä matkoilla.
. Tähän perustuen toisessa vaiheessa sallitaan suuremmat kokoontumiset ja useampien liikeyritysten avaaminen uudelleen. Liikeyritysten ryhtyessä virusturvallisuuden varmistaviin toimenpiteisiin voidaan tuntea olo turvalliseksi ja luottavaisena tehdä asioita, joita on kaivattu viimeisen muutaman kuukauden aikana. Rajoitukset koskevat edelleen joitakin toimintoja, joihin liittyy suurempi riski

Vaihe 3
Kaikki palaavat työpaikoille turvallista etäisyyttä ja hygeniaa noudattaen.
enintään 100 hengen kokoontumiset
 paluu työpaikoille
harkitaan matkustamista Uuteen Seelantiin ja Tyynen meren saarille ja kansainvälisten opiskelijoiden matkustamista
australialaiset voivat käydä ostoskeskusten ravintola-alueilla, saunoissa ja kylpylöissä ja kaikissa osavaltioiden välisillä matkoilla.
Jossain tilanteissa osavaltiot ja territoriot saattavat sallia suurempiakin kokoontumisia.
 

Kolmannessa vaiheessa aletaan toteuttaa pitkän aikavälin COVID-19-taudilta suojaavan elämän ja työnteon tapoja täydessä mittakaavassa. Tämä on ’uusi normaali’ niin kauan kuin virus on edelleen uhka. Rajoitukset vähennetään minimiin. Enintään 100 hengen kokoontumiset, osavaltioiden välinen matkustus, paikallisurheilun kasvu ja mahdollinen matkustus Uuteen-Seelantiin perustuvat yleisiin COVIDSafe-suojakäytäntöihin. Jotkut rajoitukset, kuten kansainvälinen matkustelu ja massakokoontumiset, saattavat jäädä vielä voimaan

Kertausta
SARS-CoV-2-viruksen aiheuttama COVID-19-pandemia on osoittanut armottoman kyvyn tartuttaa maailman väestöä. Virus on erittäin helposti tarttuva ja jokainen tartuntatapaus tartuttaa tyypillisesti 2–3 muuta (lisääntymisluku [R0] on noin 2,5). Tämän seurauksena se voi mahdollisesti tartuttaa noin 60 prosenttia (karkeasti arvioitu 1–1/R0) maailman väestöstä seuraavien 1–2 vuoden aikana, kun pandemia-aallot kiertävät ympäri planeettaa

Kaunokirjallisuutta Australiasta:
Patrick White.Ne jotka vaunuissa ajavat;.1961; Myrskyn silmä 1973; Kohti mantereen sydäntä 1977.
Gaeth Nix; Sabrie1995; Lirael 2001; Abhorsen  2003
Nevil Shyte: Salamatkalaiset 1966; Kohtalon arpa 1949; Viisi mustaa kanaa 1952; Onnen maa 1953; Viimeisellä rannalla 1958.
Germaine Greer: Haluan olla nainen 1972
Thomas Michael Keneally: Schindlerin lista 1984.

Uusi Seelanti
Väestö  4,5 miljoonaa, Covid-19 tartunnan saaneita 1 147, kuolleita 21
Viralliset kielet englanti, maori, viittoma kieli
Uusi-Seelanti käytti nykyistä kansallista influenssa pandemia suunnitelmaa torjuntatoimiensa perustana, kun COVID-19-pandemian uhka kasvoi tammikuussa.Tämä suunnitelma perustuu asianmukaiseen lievennysmalliin, ja keskittyy influenssan saapumisen viivästyttämiseen ja joukkoon toimenpiteitä pandemiakäyrän “litistämiseksi ja tasoittamiseksi”. Ei ole odotettavissa, että mitkä tahansa toimenpiteet voivat pysäyttää influenssapandemian (pois lukien täydellinen rajojen sulkeminen, jota kutsutaan “suojaavaksi sekvenstoimiseksi”, jolla on aiemmin suojeltu Tyynenmeren saaria
Uuden-Seelannin oli tehtävä suuri valinta. Tutumpi hillitsemis- ja lieventämisstrategia tai kunnianhimoisempi eliminointistrategia.
Uuden-Seelannin oli tehtävä suuri valinta. Tutumpi hillitsemis- ja lieventämisstrategia tai kunnianhimoisempi eliminointistrategia.
Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardernin mukaan koronaviruksen leviäminen on saatu kokonaan pysäytettyä maan rajojen sisällä.
Hän arvioi yhteisötartuntojen kuihtumisen tarkoittavan viruksen ”eliminointia”.
– Meidän on varmistettava, ettei virus pääse taas leviämään. Tämä aiheuttaisi uuden tartunta-aallon ja lisää kuolemantapauksia, Jacinda Ardern totesi BBC:n mukaan.
Maa on purkamassa yrityksiä ja kouluja koskevia rajoitustoimiaan tiistaista  12.5.2020 lähtien. Ihmisten odotetaan silti pysyttelevän lähinnä kotonaan ja välttävän tarpeettomia sosiaalisia kontakteja.
Epidemian kuihtumisen taustalla on nopea reagointi viruksen leviämiseen. Maa sulki rajansa, määräsi kaikki matkailijat karanteeniin ja otti käyttöön tiukat rajoitustoimet ajankohtana, jolloin tartuntoja oli vahvistettu vain joitakin kymmeniä
COVID-19:n eliminointistrategian olennaisiin osiin kuuluvat seuraavat asiat:
Rajavalvonta, johon sisältyy saapuvien matkustajien korkealaatuinen karanteeni;
Tartuntatapausten nopea havaitseminen suurtestauksen avulla, jota seuraa positiivisten tartuntatapausten nopea eristäminen, pikainen kontaktien jäljittäminen ja kontaktien karanteeniin asettaminen;

Intensiivisen hygienian edistäminen (yskäetiketti ja käsien pesu) ja käsihygieniaa edistävien toimien tukeminen julkisissa tiloissa;
Intensiivinen fyysinen etäisyys, joka on tällä hetkellä toteutettu sulkemisen muodossa (nelostason hälytystila), joka pitää sisällään koulujen ja työpaikkojen sulkemiset, liikkumis- ja matkustusrajoitukset sekä tiukat toimet yhteyksien rajoittamiseksi julkisissa tiloissa. Näitä toimenpiteitä voidaan lieventää, kun eliminoinnin havaitaan toimivan;
Hyvin koordinoitu viestintästrategia, jonka avulla kansalaisille kerrotaan valvontatoimenpiteistä ja siitä, mitä tehdä, jos he kokevat olevansa sairaita, ja tärkeiden kansanterveydellistä tietoisuutta koskevien viestien välittäminen.
Lähde: https://medium.com/brandin-kirjasto/uuden-seelannin-covid-19-pandemian-eliminointistrategia-ja-mit%C3%A4-tarvita

Historia
Polynesialaiset maorien esi-isät saapuivat alueelle sivuvakaimilla varustetuilla purjekanooteilla suunnilleen 900-luvulla.[28] Heidän saapumisajastaan ja lähtöpaikastaan kiistellään. Maorit toivat mukanaan koiran ja polynesianrotan, sekä luonnonvaraisena Etelä-Amerikassa kasvavan bataatin eli kumaran
Tiettävästi ensimmäisenä eurooppalaisena Abel Tasman näki saaret vuonna 1642. James Cook nousi 1769 ensimmäisenä eurooppalaisena maihin.

Eurooppalaisten mukana tuli influenssa ja muita tauteja, joita vastaan maoreilla ei ollut lainkaan vastustuskykyä.[28] Maori-päälliköt luovuttivat saaret Britannialle vuonna 1840 allekirjoitetulla Waitangin sopimuksella.[31] Maorien silloisia asuinalueita hallittiin maoriperinteiden mukaisesti. Eurooppalaisten määrä kasvoi, ja vuonna 1858 laskettiin, että eurooppalaisia oli enemmän kuin maoreita, joita oli enää 58 000
1860-luvulla kärjistyneet maorien ja uudisasukkaiden väliset maakiistat, etenkin Pohjoissaarella, saivat kuitenkin aikaan Maorisodiksi kutsutut sodat, jotka päättyivät vuonna 1872. Taistelujen tuloksena maorit menettivät suuren osan maistaan. 1890-luvulla säädettiin edistyksellisiä lakeja, ja naiset saivat äänioikeuden ensimmäisinä maailmassa. 1930-luvulla Uusi-Seelanti oli maailman ensimmäinen hyvinvointivaltio
Ison Brittannian siirtomaana ollut Uusi-Seelanti sai itsehallinnollisen dominion aseman vuonna 1907. Westminsterin säädöksen perusteella se tuli Britannian kanssa tasavertaiseksi itsenäiseksi valtioksi, jolla oli kuitenkin Britannian kanssa yhteinen hallitsija ja joka edelleen kuuluu Kansainyhteisöön.[
Yhdistyneen kuningaskunnan monarkkia Uudessa-Seelannissa edustaa Uuden-Seelannin kenraalikuvernööri, joksi monarkki nimittää pääministerin suositteleman ehdokkaan. Elokuusta 2016 kenraalikuvernöörinä on ollut Patsy Reddy

Maorit
Maorit  ovat Uuden-Seelannin alkuperäiskansa. Maorit ovat polynesialainen kansa, joka saapui Aotearoaan (Uusi-Seelanti maoriksi) 1300-luvulla. Eurooppalaisten tultua Uuteen-Seelantiin 1700-luvun lopulla maorien määrä väheni dramaattisesti, mutta kääntyi jälleen kasvuun 1900-luvulla.
Suurimmat maoriheimot
Ngapuhi (125,601)
Ngati Porou (71,049)
Ngai Tahu (54,819)
Waikato (40,083)

 Maorit (14,9 prosenttia) ovat toiseksi suurin etninen ryhmä.
Uusiseelantilainen Whanganui-joki sai  oikeushenkilön aseman. Nyt joella on oma laillinen identiteettinsä, johon sisältyy oikeuksia ja velvollisuuksia. Se tunnustettiin elävänä olentona, jolle nimitettiin edustajat sekä maan hallinnon että paikallisen alkuperäiskansan parista.

Maorit ovat taistelleet joen oikeuksista 1870-luvulta lähtien. Maan pisimmän oikeusjutun taustalla on perustavanlaatuinen ero maailmankatsomusten välillä. Maoreille Whanganui-joki on esi-isä. He näkevät itsensä universumin osina, tasa-arvoisina vuorten, jokien ja merten kanssa. Maorit voivat seurata sukulinjaansa universumin alkuun asti, sillä ihminen polveutuu suoraan luonnosta ja sen ilmiöistä. Valtion lainsäädäntöä taas ohjaa ihmiskeskeinen maailmankuva, jonka mukaan joet, metsät tai muut luonnonympäristöt ovat omistamisen ja hallinnoinnin kohteita.

Kaunokirjallisuutta Uudesta Seelannista:
Keri Hulme: Mauriora, Maan Voima 1987
Paul Cleave: Blood men 2012
Kathrine Mansfield: Kanarialintu 2005; Preludi 1953; Puutarhakutsut 1963
Linda Olsson: Laulaisin sinulle lempeitä lauluja 2001, Sonaatti Miriamille 2011; Kaikki hyvä sinussa 2012.

Takaisin etusivulle      Takaisin korona info- sivulle