14 korona Covid 19 info: Italia

Korona Covid-19 tiedote nro 14  (16 HA)
Teema: Italia

Toimitus: HA kännykkä 044 3622 060       

Maailman terveysjärjestö WHO muistuttaa, että koronaviruspandemia jatkuu vielä pitkään. Virus on levinnyt nyt jo puoli vuotta, mutta WHO varoittaa pahimman olevan vielä edessä.
– Me kaikki haluamme tämän olevan ohi. Me kaikki haluamme jatkaa elämäämme. Kova tosiasia kuitenkin on, ettei tämä ole vielä lähelläkään loppua, pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi maanantaina.
Hänen mukaansa toivoa ei silti pidä menettää.
– Olemme menettäneet jo paljon, muttemme voi menettää toivoa.
WHO:n pääjohtajan mukaan pandemia on tuonut esiin sekä ihmiskunnan pahimmat että parhaimmat puolet.
Lähde: AFP

Rajoituksia puretaan kaikkialla. Valtioiden hallituksilla suurin huoli maittensa taloudesta. Näin myös Italiassa. Rajat avataan asteittain, turisteja kaivataan.  Samalla eletään mahdollisen toisen Korona-aallon uhkaa. Italia kärsi ensimmäisestä aallosta kipeästi. Tarkkoja lukuja taudin kehityksestä ja siihen liittyviä tilastoja on vaikea saada. Tässä tiedotteessa ne ovat lähinnä suuntaa antavia kuten tilastot aina ovat.

 
Tilanne  3.7.2020
Maailma      väestö 7 594 milj.        tartuntoja 10 720 449  kuolleita 517 340
Italia         väestö 60,4 milj.        tartuntoja 240 760     kuolleita 34 788
Suomi    väestö 5,5 milj.         tartuntoja 7242         kuolleita 329


Italian tasavalta (ital. Repubblica Italiana) eli Italia (ital. Italia) on tasavalta Etelä-Euroopassa Välimereen työntyvällä Apenniinien niemimaalla ja lähisaarilla. Italian pinta-ala on noin 300 000 neliökilometriä ja väkiluku noin 60,4 miljoonaa. Italian naapurimaita ovat Ranska, Sveitsi, Itävalta ja Slovenia. Kääpiövaltiot San Marino ja Vatikaani ovat Italian alueen ympäröimiä, kun taas Italiaan kuuluva eksklaavi, Campione d’Italia, on Sveitsin alueen ympäröimä. Saapasta muistuttavan ulkomuotonsa vuoksi Italiaa kutsutaan saapasmaaksi”.
 Italian pääkaupunki on Rooma. Muita historiallisesti tai nykyisin merkittäviä kaupunkeja ovat muun muassa Napoli, Milano, Firenze, Torino ja Venetsia. Useimmat italialaiset puhuvat äidinkielenään italiaa, ja maassa puhutaan myös monia muita kieliä. Italian suurin uskontokunta on katolit”
Väestö.
1. tammikuuta 2019 Italian vakinaisten asukkaiden määrä oli noin 60,4 miljoonaa[3]. Etnisesti lähes kaikki määritellään italialaisiksi, mutta rajaseuduilla on saksalais-, ranskalais-, slovenialais-, kreikkalais- ja albani-italialaisryhmiä.
Italian suurin uskontokunta on katoliset, johon vuonna 2006 kuului väestöstä 87,8 prosenttia (joista kuitenkin vain 36,8 % ilmoitti harjoittavansa uskontoa).Uskontokuntiin kuulumattomia oli 7,0 prosenttia, muita kristittyjä 3,2 prosenttia ja muslimeja 1,4 prosenttia.
Kielet
Italian virallinen kieli on italia, jonka asema vahvistettiin perustuslakiin vasta 2007. Italian kieli perustuu suurelta osin Dante Alighierin (1265–1321) teoksissa käytettyyn kieleen, joissa toscanalaismurteeseen on yhdistetty Etelä-Italian kieliä.
Etelä-Tirolin maakunnan toinen virallinen kieli on saksa, ja Aostan laakson alueen ranska. Virallisesti tunnustettuja vähemmistökieliä Italiassa on 12. Vuonna 1999 säädetty laki vähemmistökielistä tunnustaa seuraavat kielet: albania, frankoprovensaali, friuli, katalaani, kreikka, kroatia, ladino, oksitaani, ranska, saksa, sardi ja sloveeni.
Vakiintuneiden kielten lisäksi Italiassa on paljon maahanmuuttajia, joilla on omat kielensä. Lisäksi Italiassa on romaninkielinen vähemmistö. Ethnologue-kirjan arvion mukaan Italian kolmen romanikielen puhujia on yhteensä 23 000, mutta osa arvioista on 20–30 vuoden takaa.
Historiaa
Antiikin aikana Apenniinien niemimaa oli muinaisen Rooman valtakunnan sydänalueita. Ennen roomalaisia Italiaa asuttivat muun muassa etruskit. Vuonna 476 jakautuneen Rooman imperiumin länsiosa hajosi, ja yli tuhat vuotta alue oli jakautunut pieniin ruhtinaskuntiin. Osaa alueesta hallitsivat aika ajoin myös muun muassa Bysantti ja Espanja. Myös ranskalaisilla normanneilla oli keskiajalla Etelä-Italiassa ja Sisiliassa kuningaskunta
 Wienin kongressin Napoleonin sotien jälkeen tekemän aluejaon jälkeen nykyisen Italian alueella oli kuusi valtiota: Molempain Sisiliain kuningaskunta, Kirkkovaltio, Toscanan suurherttuakunta, Parman herttuakunta, Modenan ja Reggion herttuakunta ja Sardinian kuningaskunta, johon Sardinian lisäksi kuului Pohjois-Italiassa alueita myös mantereella. Venetsian seutu ja Pojoen laakso kuuluivat Itävaltaan .
Yhtenäisen valtion synty
Nykyinen Italia syntyi 1850–1870-luvuilla pala palalta, niin sanotussa risorgimentossa. Sardinian kuningaskunta valloitti Itävallalta Ranskan tuella Lombardian (Milanon ympäristön) 1859, ja Giuseppe Garibaldin johtama vapaaehtoisjoukko, joka toimi ilman Sardinian kuninkaan virallista lupaa, valloitti Molempain Sisiliain kuningaskunnan sekä pääosan paavin hallitsemasta Kirkkovaltiosta 1859–1860. Rooman pohjoispuoliset herttuakunnat Toscana, Parma ja Modena liittyivät Sardinian kuningaskuntaan kansanäänestyksissä 1860, ja Italian valtio perustettiin 1861. Torinosta, Sardinian kuningaskunnan pääkaupungista, tuli Italian valtion ensimmäinen pääkaupunki, mutta 1865 pääkaupunki siirrettiin Firenzeen. Italia osallistui Preussin–Itävallan sotaan ja pystyi valtaamaan Itävallalta Venetsian maakunnan 1866. Kun Roomaa ympäröivää Kirkkovaltion osaa suojelevat ranskalaisjoukot poistuivat 1870 Saksan–Ranskan sodan tähden, myös Rooma ja ympäröivä alue liitettiin Italiaan.
Itsenäinen Italia pyrki suurvaltojen joukkoon, mutta jäi, vähän samaan tapaan kuin Saksa, Ranska ja Britannia nykyään, ”pieneksi suurvallaksi. Se sai hankittua joitakin siirtomaita Afrikasta, muun muassa eteläosan nykyisestä Somaliasta, Eritrean ja Libyan. Etiopian valloitusyritys 1895–1896 päättyi kuitenkin sotilaalliseen katastrofiin ja kiusalliseen arvovaltatappioon. Ennen ensimmäistä maailmansotaa Italia oli liitossa Saksan ja Itävalta-Unkarin kanssa (kolmiliitto).
Maailmansodat
Mussolini propagandajulisteessa.
Ensimmäisen maailmansodan syttyessä Italia jäi aluksi puolueettomaksi, sillä muut jättivät sopimusvelvoitteensa täyttämättä eivätkä ilmoittaneet Italialle ajoissa sotaan ryhtymisestä. Myöhemmin Italia liittyi sotaan ympärysvaltojen puolella näiden luvattua Italialle Itävalta-Unkariin kuuluvia alueita. Rauhanteossa osa Italialle luvatuista alueista liitettiin kuitenkin Jugoslaviaan, mikä johti tyytymättömyyden kasvuun. Tätä käyttivät hyväkseen Benito Mussolinin johtamat fasistit, jotka muuttivat Italian yksipuoluediktatuuriksi..
Mussolini valloitti Etiopian 1936, mutta ei kyennyt rauhoittamaan maata. Huhtikuussa 1939 Italia valloitti myös Albanian, joka joutui protektoraattina Italian yhteyteen. Yhdessä Hitlerin johtaman Saksan kanssa Mussolini pyrki hallitsemaan Eurooppaa; tosin Saksan huomattavasti suuremman sotilaallisen voiman takia Italia joutui pikkuhiljaa Saksan satelliittivaltioksi. Toiseen maailmansotaan Italia liittyi julistamalla sodan Ranskalle ja Isolle-Britannialle 10. kesäkuuta 1940 ja osallistumalla Ranskaan tehtyyn hyökkäykseen. Lokakuussa 1940 aloitettu hyökkäys Kreikkaan tuotti kiusallisia tappioita, mutta kääntyi lopulta Saksan tuella voitoksi. Pohjois-Afrikassa Italia pyrki valloittamaan briteiltä Egyptin. Lopulta Britannia ja Yhdysvallat kuitenkin tunkeutuivat Italiaan vuonna 1943, mikä pakotti Italian pian vaihtamaan puolta. Saksa miehitti Italian pohjoisosan, ja vuosina 1943–1945 maassa käydyt liittoutuneiden ja Saksan väliset taistelut tuottivat suurta vahinkoa. Mussolini kuoli yrittäessään paeta Saksan miehittämästä osasta Italiaa ja rauhanteossa Italia menetti kaikki siirtomaansa ja pieniä alueita Euroopasta..

Nykyinen tasavalta
 Toisen maailmansodan jälkeen Italia joutui luopumaan Afrikan alueistaan sekä Fiumesta ja Istriasta. Valtiomuoto muutettiin kansanäänestyksellä 1946 kuningaskunnasta tasavallaksi, ja vuonna 1948 tuli voimaan uusi perustuslaki.
1950- ja 1960-luvuilla maan pohjoisosa teollistui voimakkaasti, mistä on puhuttu jopa Italian talousihmeenä, mutta maan eteläosan kehitys oli hitaampaa.[18] Vuonna 1951 Italia liittyi Euroopan hiili- ja teräsyhteisöön ja vuonna 1955 YK:hon. Vuonna 1957 siitä tuli yksi Euroopan yhteisön perustajajäsenistä.
1970- ja 1980-luvuilla Giulio Andreotti oli pääministerinä yhteensä seitsemän kertaa. 1970-luvulla sekä äärivasemmistolaiset Punaiset prikaatit että äärioikeistolaiset ryhmät surmasivat ihmisiä terroriteoillaan. Katolisen kirkon valtiollinen asema mureni vähitellen, abortti sallittiin 1978 ja kirkko menetti valtionkirkon aseman 1984.
1990-luvulla maata ravistelivat korruptioskandaalit ja Umbrian maanjäristys 1997. Italian hallitus pyrki laajalla kampanjalla nujertamaan sekä korruptiota että mafiaa. Sen jäseniä pidätettiin vuonna 1992 ilmiantajien avulla yli 200 ja varoja takavarikoitiin noin miljardin dollarin arvosta.[19] Mafia iski oikeuslaitoksen kimppuun surmaamalla tuomareita autopommeilla. Järjestäytynyt rikollisuus on ollut merkittävä osa italialaista yhteiskuntaa vuosikymmenien ajan.
Vuonna 1996 valtaan nousi Romano Prodin keskustavasemmistolainen liittouma, Prodin hallitus kesti loppuvuoteen 1998. Kahden lyhytikäisen hallituksen jälkeen Silvio Berlusconi nousi pääministeriksi, kun keskusta-oikeistolainen koalitio voitti vuoden 2001 parlamenttivaalit. Vuoden 2006 parlamenttivaaleissa mediamoguli Berlusconin oikeistoliittouma hävisi Prodin keskusta-vasemmistolaiselle liittoumalle. Presidentiksi valittiin samana vuonna Giorgio Napolitano. Prodin hallituskoalition suurin ryhmä oli sosiaalidemokraattinen Vasemmistodemokraatit (Democratici di Sinistra). Vuoden 2008 parlamenttivaaleissa valta palasi Berlusconin oikeistoliittoumalle. Se menestyi hyvin myös maaliskuun 2010 paikallisvaaleissa.
Syyskuussa 2011 parlamentti hyväksyi 54 miljardin euron paketin, johon sisältyi lupaus talouden tasapainottamisesta vuoteen 2013 mennessä. Marraskuussa 2011 Berlusconi erosi ja uudeksi pääministeriksi nimitettiin Mario Monti. Montia seurasi vasemmistolainen Matteo Renzi, ja hänen jälkeensä pääministeriksi tuli vuonna 2016 Paolo Gentiloni.
Tammikuussa 2015 Italian parlamentti valitsi maan uudeksi presidentiksi Sergio Mattarellan.
Maassa järjestettiin parlamenttivaalit helmikuussa 2013 [23] ja seuraavan kerran maaliskuussa 2018. Vuoden 2018 parlamenttivaalien jälkeen pääministerinä on ollut sitoutumaton Giuseppe Conte, joka johti ensin populistisen Viiden tähden liikkeen ja oikeistopopulistisen La Lega -puolueen yhteishallitusta ja sen jälkeen Legan lähdettyä hallituksesta syyskuusta 2019 lähtien Viiden tähden liikkeen ja Demokraattipuolueen muodostamaa keskustavasemmistolaista hallitusta.

Koronaviruspandemia    
Vuoden 2020 alusta Italia on kärsinyt erittäin raskaasti koronaviruspandemiasta. 20. maaliskuuta 2020 mennessä Italiassa oli kuollut covid-19-sairauden vuoksi jo 4 032 ihmistä, mikä oli enemmän kuin missään muussa maassa. Samana päivänä korona oli todettu yhteensä jo 47 021 ihmisellä ja 60 miljoonan asukkaan Italiassa oli tuolloin jo 36,6 prosenttia koko maailman ilmoitetuista koronakuolemista.[26] Huhtikuun alkuun mennessä Italiassa oli pandemiaan kuollut jo 16 500 henkilöä, edelleen korkein kuolleiden määrä koko maailmassa. Tartuntoja tuolloin oli noin 132 000.
Lähde Wikipedia

Jätevesitutkimuksissa on ilmennyt, että koronavirusta on ollut kahdessa suuressa Pohjois-Italian kaupungissa jo joulukuussa, yli kaksi kuukautta ennen ensimmäisten tartuntojen löytymistä. Italian kansanterveyslaitos ISS kertoo, että viruksesta löytyi jälkiä Milanossa ja Torinossa joulukuussa otetuista näytteistä.
Italian ensimmäinen kotimainen tartunta löytyi vasta helmikuussa. Maassa on sen jälkeen kuollut yli 34  500 ihmistä covid-19-tautiin.
Laitos tutki 40 jätevesinäytettä, jotka oli kerätty loka- ja helmikuun välillä eri kaupungeissa. Loka- ja marraskuun näytteissä viruksesta ei näkynyt merkkejä.
JULKAISTU 13.06.2020 15:40

Italian pääministeri Giuseppe Conte kertoo antaneensa syyttäjille kattavan selityksen siitä, miten hän toimi koronaviruspandemian levittyä Italiaan. Conte ei usko, että asiasta avataan oikeudellista selvitystä.
Syyttäjät selvittävät, miksi rajoitustoimet viivästyivät koronaepidemian alkuvaiheessa. He puhuttivat Giuseppe Contea kolme tuntiä tänään.
Syyttäjät puhuttivat Contea perjantaina kolmen tunnin ajan.
Pääsyyttäjä Maria Cristina Rotan johtama syyttäjäryhmä yrittää selvittää, miksi Italiassa epidemian alkuvaiheessa rajoitustoimia ei pantu voimaan Bergamon maakunnassa Nembron ja Alzanon kunnissa. Molemmissa todettiin varhain useita koronatapauksia. Asiantuntijoiden mukaan useilta kuolemilta olisi vältytty, jos alueet olisi eristetty.
– Kerroin heille (syyttäjille) kaikki vaiheet niistä kauheista päivistä, kun taistelimme näkymätöntä vihollista vastaan. Minulla ei ole mitään pelättävää, Conte sanoi La Stampa -lehdelle.
Hänen mukaansa tehdyt toimet perustuivat "tieteelle ja omalletunnolle".
Italiassa koronavirusepidemian aikana on kuollut yli 34 000 tautiin sairastunutta ihmistä.
Kenellä oli päätösvalta ja -vastuu?
Syyttäjät tapasivat korkeita viranhaltijoita Lombardiassa, jossa Bergamo sijaitsee. Lombardialaisten mukaan päätös siitä, eristetäänkö alueita, kuului hallitukselle.
Conte on vastustanut väitettä sanomalla, että hallinnollisilla alueilla oli täysi vapaus tehdä eristämispäätöksiä epidemian alkaessa.
– Käytössämme olleen epidemiologisen viitekehyksen perusteella maaliskuun alussa pelkästään Alzanon ja Nembron kuntien eristäminen ei olisi ollut järkevää. Ongelmamme oli silloin keksiä nopeita ja voimakkaita ratkaisuja koko Italialle. Niin me teimme, hän sanoi La Stampalle.
Ensimmäinen Italiassa eristetty kaupunki oli Codogno, joka sijaitsee tunnin ajomatkan päässä etelään Nembrosta ja Alzanosta. Eristys alkoi helmikuun 21. päivä.
Codognon ympärillä eristystä laajennettiin ensin yhdeksään muuhun kaupunkiin, kunnes maaliskuun 8. päivä koko Lombardian alue ja 14 maakuntaa Veneton, Piedmontin ja Emilia Romagnan hallintoalueilla laitettiin eristyksen piiriin. Koko maassa liikkuminen pistettiin jäihin maaliskuun 10. päivä.
JULKAISTU 11.06.2020 06:06

Italiassa syyttäjät aikovat puhuttaa maan pääministeriä sekä kahta muuta ministeriä siitä, miten Italia on toiminut koronakriisin aikana.
Maan koronatoimia tutkivien syyttäjien on määrä kuulla pääministeri Giuseppe Contea, terveysministeri Roberto Speranzaa ja sisäministeri Luciana Lamorgesea, kertovat italialaismediat.
Corriere della Sera -lehden mukaan pääministeri Contea on määrä kuulla Roomassa perjantaina.
Tutkinnan aloittaneet syyttäjät ovat Pohjois-Italian Bergamosta. Kaupunki sijaitsee Lombardian alueella, joka oli yksi viruksen pahiten runtelemista alueista Italiassa.
Ministereiltä on ollut tarkoitus kysyä muun muassa siitä, miten maan epäonnistui määritellä erityiset kriisipesäkkeet, minkä vuoksi virus pääsi leviämään maassa.
Syyttäjät haluavat erityisesti selvittää, miksi Nembron ja Alzanon kuntien ympärillä olevaa aluetta ei valvottu tarkemmin helmikuussa. Paikalliset viranomaiset ja hallitus syyttelevät toisiaan edellä mainitusta epäonnistumisesta.
Italia oli ensimmäinen maa, jota korona kuritti Euroopassa. Hallitus asetti maan ensimmäisen niin sanotun punaisen alueen Codognon kunnan ympärille vain 24 tuntia sen jälkeen, kun lääkärit olivat havainneet ensimmäisen koronavirustapauksen.
Sittemmin maan hallitus sulki yhteensä 10 muuta kaupunkia, jonka jälkeen se laittoi säppiin laajoja alueita maan pohjoisosissa. Lopulta hallitus määräsi maanlaajuisista liikkumisrajoituksista.
"Nembron ja Alzanon ympärillä paljon tapauksia"
Pääsyyttäjä Maria Cristina Rotan johtama syyttäjäryhmä on jo kuullut Corriere della Seran mukaan Lombardian aluehallinnon johtajan Attilio Fontanan sekä Lombardian terveysministeri Giulio Galleran versiot tapahtumista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan paikallisviranomaiset ovat kertoneet, että oli maan hallituksen vastuulla päättää siitä, mitkä alueet suljetaan.
Corriere della Seran mukaan Fontana olisi kertonut asian olleen "hallituksen päätettävissä". Muutama päivä tämän jälkeen Maria Cristina Rota oli lehden mukaan kertonut, että syyttäjien tietojen perusteella kyse olisi hallituksen päätöksestä.
Codogno suljettiin helmikuun 21. päivänä. Maaliskuun 8. päivänä suljettiin uutistoimisto AFP:n mukaan koko Lombardia ja yhteensä 14 maakuntaa naapurialueilla Venetossa, Piedmontissa ja Emilia-Romagnassa. Muutamaa päivää myöhemmin sulkuun meni koko Italia.
AFP:n mukaan Lombardian terveysministeri Gallera on sanonut, että helmikuun 23. päivästä lähtien oli selvää, että Bergamon provinssissa sijaitsevien Nembron ja Alzanon ympärillä olevilla alueilla oli paljon tapauksia. Hänen mukaansa hallituksen ei kuitenkaan onnistunut ryhtyä toimiin.
Pääministeri Conte on vastannut väitteisiin sanomalla, että Lombardia olisi voinut tehdä Nembrosta ja Alzanosta punaisia alueita, jos se olisi näin halunnut.
Corriere della Seran mukaan hallitusta ohjeistanut tiedekomitea oli varoittanut jo hyvin pian maaliskuun alussa, että kyseiset kunnat tulisi sulkea.
Lehden mukaan bergamolaissyyttäjät haluavat puhua myös muun muassa Italian kansanterveyslaitoksen ISS:n johtajan Silvio Brusaferron kanssa.
Salvini: Virheitä tehneiden täytyy maksaa
Conte kertoi keskiviikkona toimittajille, ettei ole huolissaan tulevasta kuulustelusta. Hän aikoo kertoa syyttäjille kaikki tiedossaan olevat faktat.
Pääministerin mielestä kaikki tutkinnat ovat tervetulleita.
– Kansalaisilla on oikeus tietää ja meillä on oikeus vastata, Conte kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.
Aiemmin keskiviikkona viisikymmentä koronauhrien omaista jätti bergamolaissyyttäjille valitukset siitä, miten pandemiaa hoidettiin.
Kyseessä on ensimmäinen tämän kaltainen Italiassa jätetty ryhmäkanne.
Oikeistopopulistisen Lega-puolueen johtaja ja maan entinen sisäministeri Matteo Salvini kertoi keskiviikkona tutkinnan olevan tervetullut. Salvinin puolue hallitsee Lombardian aluetta.
– Niin monien valheiden ja häpeällisten hyökkäysten jälkeen oikeus on toteutunut: virheitä tehneiden täytyy maksaa, Salvini sanoi.
Koalitiohallituksessa olevan keskustavasemmistolaisen demokraattisen puolueen Andrea Orlando sätti Salvinia ja sanoi hänen käyttävän "kivuliasta tilannetta propagandaa varten".
Italiassa on kirjattu Johns Hopkinsin -yliopiston mukaan yli 34 000 koronaan liittyvää kuolemaa. Maailman koronatartuntatilannetta seuraavan Worldometer-tarkkailusivuston mukaan Italiassa oli keskiviikkoiltaan mennessä ollut 563 koronakuolemaa miljoonaa asukasta kohden.

ULKAISTU 03.04.2020 12:30
Italian pääministeri Giuseppe Conte vaati perjantaina EU:lta parempia ideoita koronakriisin ratkaisemiseen.
Conte julkaisi vaatimuksensa samaisessa La Repubblica -lehdessä, jossa EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyen torstaina sanoi olevansa pahoillaan italialaisten puolesta. Von der Leyen vakuutti, että EU seisoo italialaisten tukena.
– Rakas Ursula. Ideasi eivät ole Euroopan arvoisia. EU:n tulee olla kunnianhimoisempi, yhtenäisempi ja rohkeampi, Conte vaati.
Kiistan keskiössä on se, miten koronakriisin runtelemille maille saadaan rahoitusta. Italia haluaisi EU:n ottavan yhteistä velkaa kriisin hoitamiseksi, eli laskevan liikkeelle niin sanottuja koronavelkakirjoja. Näin Italian kaltaiset, jo ennen kriisiä pahoin velkaantuneet maat saisivat rahaa markkinoilta halvemmalla.
Saksa ja useat muut maat ovat vastustaneet koronavelkakirjoja, koska ne nostaisivat niiden omien lainojen kuluja.
Conte puolusti kirjoituksessaan edelleen velkakirjoja ja sanoi, että unioni käy virusta vastaan sotaa, jossa on käytettävä kaikkia mahdollisia keinoja.
Italian talouden odotetaan koronakriisin seurauksena joutuvan pahimpaan taantumaan sitten toisen maailmansodan.
JULKAISTU 03.06.2020 08:53
Italia avaa tänään rajansa eurooppalaisille turisteille kolmen kuukautta sen jälkeen kun koronaviruspandemian vuoksi voimaan tulleet rajoitukset alkoivat.
Italiassa on kuollut koronaviruksen seurauksena yli 33 500 ihmistä.
Kansainväliset lennot palautuvat kolmelle kentälle: Milanoon, Roomaan ja Napoliin. Italian viranomaiset pelkäävät kuitenkin, että maan synkkä koronahistoria pelottaa turistit pois.
Naapurimaista muun muassa Sveitsi ja Itävalta suosittelevat edelleen kansalaistensa välttävän matkustamista Italiaan.
Italian ulkoministeri Luigi Di Maio on varoittanut muita maita kohtelemasta Italiaa "kuin spitaalista". Di Maio sanoi viikonloppuna matkustavansa henkilökohtaisesti Saksaan, Sloveniaan ja Kreikkaan tähdentääkseen, että Italiaan on turvallista tulla lomailemaan.
Calabrian maakunnan kuvernöörillä Jole Santellilla oli viesti tulijoille.
– Tulkaa Calabriaan. Täällä on vain yksi riski: se, että lihotte, Santelli sanaili.
Turismin osuus Italian bruttokansatuotteesta on liki 13 prosenttia. Turistit olisivat elintärkeitä, sillä Italian talous on koronaviruspandemian vuoksi painunut pahimpaan taantumaan sitten toisen maailmansodan.

Italiassa syyttäjät aikovat puhuttaa maan pääministeriä sekä kahta muuta ministeriä siitä, miten Italia on toiminut koronakriisin aikana.
Maan koronatoimia tutkivien syyttäjien on määrä kuulla pääministeri Giuseppe Contea, terveysministeri Roberto Speranzaa ja sisäministeri Luciana Lamorgesea, kertovat italialaismediat. Pääministeri Contea on määrä kuulla Roomassa perjantaina.
Tutkinnan aloittaneet syyttäjät ovat Pohjois-Italian Bergamosta. Kaupunki sijaitsee Lombardian alueella, joka oli yksi viruksen pahiten runtelemista alueista Italiassa.
Ministereiltä on ollut tarkoitus kysyä muun muassa siitä, miten maan epäonnistui määritellä erityiset kriisipesäkkeet, minkä vuoksi virus pääsi leviämään maassa.
Syyttäjät haluavat erityisesti selvittää, miksi Nembron ja Alzanon kuntien ympärillä olevaa aluetta ei valvottu tarkemmin helmikuussa. Paikalliset viranomaiset ja hallitus syyttelevät toisiaan edellä mainitusta epäonnistumisesta.
Italia oli ensimmäinen maa, jota korona kuritti Euroopassa. Hallitus asetti maan ensimmäisen niin sanotun punaisen alueen Codognon kunnan ympärille vain 24 tuntia sen jälkeen, kun lääkärit olivat havainneet ensimmäisen koronavirustapauksen.
Sittemmin maan hallitus sulki yhteensä 10 muuta kaupunkia, jonka jälkeen se laittoi säppiin laajoja alueita maan pohjoisosissa. Lopulta hallitus määräsi maanlaajuisista liikkumisrajoituksista.
"Nembron ja Alzanon ympärillä paljon tapauksia"
Pääsyyttäjän Maria Cristina Rotan johtama syyttäjäryhmä on jo kuullut Corriere della Seran mukaan Lombardian aluehallinnon johtajan Attilio Fontanan sekä Lombardian terveysministeri Giulio Galleran versiot tapahtumista.
Uutistoimisto AFP:n mukaan paikallisviranomaiset ovat kertoneet, että oli maan hallituksen vastuulla päättää siitä, mitkä alueet suljetaan.
Corriere della Seran mukaan Fontana olisi kertonut asian olleen "hallituksen päätettävissä". Muutama päivä tämän jälkeen Maria Cristina Rota oli lehden mukaan kertonut, että syyttäjien tietojen perusteella kyse olisi hallituksen päätöksestä.
Codogno suljettiin helmikuun 21. päivänä. Maaliskuun 8. päivänä suljettiin uutistoimisto AFP:n mukaan koko Lombardia ja yhteensä 14 maakuntaa naapurialueilla Venetossa, Piemontessa ja Emilia-Romagnassa. Muutamaa päivää myöhemmin sulkuun meni koko Italia.
AFP:n mukaan Lombardian terveysministeri Gallera on sanonut, että helmikuun 23. päivästä lähtien oli selvää, että Bergamon provinssissa sijaitsevien Nembron ja Alzanon ympärillä olevilla alueilla oli paljon tapauksia. Hänen mukaansa hallituksen ei kuitenkaan onnistunut ryhtyä toimiin.
Pääministeri Conte on vastannut väitteisiin sanomalla, että Lombardia olisi voinut tehdä Nembrosta ja Alzanosta punaisia alueita, jos se olisi näin halunnut.
Corriere della Seran mukaan hallitusta ohjeistanut tiedekomitea oli varoittanut jo hyvin pian maaliskuun alussa, että kyseiset kunnat tulisi sulkea.
Lehden mukaan bergamolaissyyttäjät haluavat puhua myös muun muassa Italian kansanterveyslaitoksen ISS:n johtajan Silvio Brusaferron kanssa.
Salvini: Virheitä tehneiden täytyy maksaa
Conte kertoi keskiviikkona toimittajille, ettei ole huolissaan tulevasta kuulustelusta. Hän aikoo kertoa syyttäjille kaikki tiedossaan olevat faktat.
Pääministerin mielestä kaikki tutkinnat ovat tervetulleita.
– Kansalaisilla on oikeus tietää ja meillä on oikeus vastata, Conte kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.
Aiemmin keskiviikkona viisikymmentä koronauhrien omaista jätti bergamolaissyyttäjille valitukset siitä, miten pandemiaa hoidettiin. Kyseessä on ensimmäinen tämän kaltainen Italiassa jätetty ryhmäkanne.
Oikeistopopulistisen Lega-puolueen johtaja ja maan entinen sisäministeri Matteo Salvini kertoi keskiviikkona tutkinnan olevan tervetullut. Salvinin puolue hallitsee Lombardian aluetta.
– Niin monien valheiden ja häpeällisten hyökkäysten jälkeen oikeus on toteutunut: virheitä tehneiden täytyy maksaa, Salvini sanoi.
Koalitiohallituksessa olevan keskustavasemmistolaisen demokraattisen puolueen Andrea Orlando sätti Salvinia ja sanoi hänen käyttävän "kivuliasta tilannetta propagandaa varten".
Italiassa on kirjattu Johns Hopkinsin yliopiston mukaan yli 34 000 koronaan liittyvää kuolemaa. Maailman koronatartuntatilannetta seuraavan Worldometer-tarkkailusivuston mukaan Italiassa oli keskiviikkoiltaan mennessä ollut 563 koronakuolemaa miljoonaa asukasta kohden.
Lähteet: AFP
Italian pääministeri Giuseppe Conte kertoi sunnuntaina koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten asteittaisesta poistamisesta.
Toukokuun neljännestä päivästä eteenpäin puistoja voidaan avata ja ihmiset voivat vierailla sukulaistensa luona, kunhan paikalla ei ole viittätoista ihmistä enempää kerralla. Samoilla rajoituksilla voidaan järjestää myös hautajaisia, kertoo uutistoimisto Reuters.
4. toukokuuta avataan hiljalleen myös rakennus- ja teollisuusalaa, mutta yrityksiltä vaaditaan tiukkojen terveys- ja turvallisuustoimenpiteiden täyttämistä avaamisen ehtona. Vähittäiskaupat, museot ja kirjastot voivat avata ovensa kaksi viikkoa myöhemmin.
Liikkumisrajoituksia esimerkiksi kaupungista toiseen kuitenkin jatketaan edelleen ja matkaa tekevillä tulee olla selvitys matkustamisen syystä.
Jalkapallojoukkueet ja muut urheiluseurat voivat myös aloittaa harjoittelun toukokuun 18. päivä. Conte ei kuitenkaan kertonut päivämäärää, jolloin Italian jalkapallosarja Serie A voisi taas päästä tositoimiin.
Italian jalkapalloliitto on jo laatinut suunnitelmia turvallisen harjoittelun mahdollistamiseksi. Joukkueiden pelaajat, valmentajat ja muu henkilökunta tullaan testaamaan ja sen jälkeen harjoittelu toteutetaan leirimuodossa.
Ravintoloihin ja baareihin italialaiset pääsevät kesäkuun alusta, ulosmyyntiä voidaan harjoittaa jo aiemmin.
– Uudelleenavaamisen edellytyksenä on, että kaikki mukana olevat yritykset tottelevat turvallisuusmääräyksiä työpaikoilla, Conte sanoi.
Koulut pysyvät Italiassa suljettuina syyskuulle asti.
Pääministeri Conte painotti, että italialaisten tulee harjoittaa sosiaalista eristäytymistä myös tulevina kuukausina, vaikka rajoituksiin tuleekin helpotuksia. Kirkollismenot pysyvät poissa kalentereista ja Conte kehottaa ihmisiä pysymään vähintään metrin päässä toisistaan.
– Jos emme kunnioita varotoimia, käyrä kääntyy taas nousuun, kuolintapausten määrä kasvaa ja teemme peruuttamatonta tuhoa taloudellemme. Jos rakastat Italiaa, pidä etäisyyttä, Conte sanoi BBC(siirryt toiseen palveluun):n mukaan.
Kuolinluku pienin sitten maaliskuun 14. päivän
Italia ilmoitti sunnuntaina 260 uudesta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleesta ihmisestä. Kyseessä on pienin päiväkohtainen luku sitten maaliskuun 14. päivän.
Nyt virukseen kuolleita on maassa noin 26 600 – toiseksi eniten maailmassa heti Yhdysvaltain jälkeen. Kaikkiaan todennettuja koronavirustapauksia Italiassa oli sunnuntai-iltaan mennessä yli 197 000 kappaletta.
BBC:n mukaan Italian viranomaiset uskovat, että tartuntojen leviämistä kuvaava R0-luku on nyt tarpeeksi pieni, että rajoituksia voidaan höllentää. R0-luku kertoo, kuinka monta uutta tartuntaa viruksen saanut ihminen tartuttaa. R0-lukua kutsutaa myös nimillä uusiutumis- tai leviämisluku.
Italialaiset ovat olleet periaatteessa ulkonaliikkumiskiellossa maaliskuun 9. päivästä lähtien. Vain kodin lähialueilla on saanut käyskennellä.
Ravintoloihin ja baareihin italialaiset pääsevät kesäkuun alusta.
Italia
27.4.2020 klo 00.53
VENETSIAAallot keikuttavat ankkuroituja gondoleja Venetsian keskustan kuuluisan Pyhän Markuksen torin kupeessa. Toria reunustavien ravintoloiden terassituolit on pinottu päällekkäin. Kallista espressoa saa ostaa vain yhdestä kahvilasta, mutta senkin ulkopöydät ovat tyhjillään.
Yhden maailman suosituimmista nähtävyyksistä, Pyhän Markuksen kirkon edessä käyskentelee muutama ihminen. Näky on apokalyptinen – normaalioloissa täällä on niin ahdasta, ettei aukiolla mahdu kävelemään.
Koronaviruspandemian aikaiset matkustusrajoitukset ovat tyhjentäneet kaupungin, joka on vuosikymmeniä elänyt matkailusta ja matkailulle.
Euroopan komission ehdotettua 750 miljardin euron jälleenrakennusrahastoa on julkinen keskustelu Suomessa seurannut vanhaa ja ennalta-arvattavaa kaavaa.
Italia

31.5.2020 klo 17.52

Etelän maat, etupäässä Italia, esitetään siivelläeläjinä ja laiskoina avunsaajina, joita hyvin taloutensa hoitavat ja säästeliäät Pohjois-Euroopan maat pakotetaan tukemaan.
Ihmisten mieliin palautuvat finanssikriisin aikaiset tapahtumat, jolloin muut EU-maat joutuivat kolmesti pelastamaan maksukyvyttömyyden partaalle ajautuneen Kreikan.
Tässä keskustelussa Välimeren maat kuten Espanja, Italia ja Kreikka niputetaan helposti samaan sarjaan, vaikka ne ovat elinkeinorakenteeltaan ja talouspolitiikaltaan varsin erilaisia.
Viimeksi tänään Italian ulkoministeri Luigi di Maio ärsyyntyi keskustelun sävystä ja kirjoitti, etteivät muut maat voi kohdella Italiaa "kuin lasarettia", ja että "Italia vaatii kunnioitusta".
Italia on merkittävä talousmahti ja teollisuusmaa
Aloitetaan koosta. Italia on Euroopan unionin kolmanneksi suurin talous ja maailman johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmän jäsen.
Sen bruttokansantuote on kymmenkertainen Kreikkaan verrattuna. Jos tarkastellaan teollisuuden tuottamaa arvonlisää, on se Italiassa yli 13 kertaa Kreikkaa suurempi.
Talouden koko ei ole yhdentekevää, kun mietitään kansantalouden kriisinkestävyyttä. Kun valtio velkaantuu, painaa velkojien vaakakupissa se, miten paljon arvoa velan maksaja vuositasolla tuottaa.
Jos lainaan satasen koululaiselle ja tonnin yritysjohtajalle, luotan todennäköisesti enemmän yritysjohtajan kykyyn hoitaa velkaansa kuin koululaisen, vaikka molemmat olisivat talousvaikeuksissa juuri nyt.
Italian talous on myös elinkeinorakenteeltaan Kreikkaa monipuolisempi. Se on sekoitus miljoonia pk-yrityksiä sekä suurempia teollisuusyrityksiä, joista monet toimivat Euroopan talousveturin Saksan tärkeinä alihankkijoina.
Myös työttömyyslukujen valossa Italian tilanne on selvästi Kreikan kriisivuosia vahvempi. Italian työttömyys oli ennen koronakriisiä kymmenen prosentin luokkaa. Se on huolestuttava luku, mutta matala verrattuna Kreikan laman aikaiseen lähes 30 prosentin työttömyyteen.
Italian taloutta vaivaavat tietenkin monet ongelmat, kuten joustamattomat työmarkkinat, sääntely ja byrokratia, jotka yhdistettynä ovat johtaneet heikkoon työvoiman tuottavuuteen esimerkiksi Saksaan verrattuna.
Sen talous ei ole pystynyt merkittävään kasvuun pitkään aikaan, mutta samaa voi sanoa koko Euroopasta.
Italia on hoitanut talouttaan selvästi Kreikkaa vastuullisemmin
Italia on EU:ssa nettomaksaja. Vuonna 2018 se maksoi EU:lle viisi miljardia euroa enemmän kuin mitä se EU:lta sai. Vaikka lukuja tarkasteltaisiin suhteessa asukaslukuun, on Italia siltikin selvästi Suomea suurempi nettomaksaja EU:ssa.
Mielikuva "etelän elätettävästä" on tässäkin kohtaa väärä.
Italian taloudenhoidossa on paljon moitittavaa alkaen veronkierrosta ja harmaan talouden ylisuuresta roolista, sekä valtavasta velkataakasta, johon palaan myöhemmin.
Italian taloudesta kirjoittaessa ei voi jättää mainitsematta mafiaa, jonka liiketoiminta on niin laajaa, että mafiaa voidaan pitää Italian suurimpana yrityksenä.
Jos tarkastellaan kymmenen vuotta sitten maksukyvyttömäksi ajautunutta Kreikkaa, on Italian taloudenhoito aivan eri tasolla.
Kreikan budjetin alijäämä painui pahimmillaan 15 prosenttiin, kun se EU:n sääntöjen mukaan ei olisi saanut olla kolmea prosenttia enempää. Italia puolestaan on pysynyt kolmen prosentin säännön sisällä lähes joka vuosi finanssikriisin jälkeen.
Tämä taas on saanut aikaan sen, että Italian kauppatase on pysynyt ylijäämäisenä, ja riski maksukyvyttömyydestä on pienempi kuin Kreikassa, jossa kauppatase oli vahvasti alijäämäinen maan ajautuessa kriisiin.
Italian velanhoitokulut eivät eroa merkittävästi Isosta-Britanniasta...
Italian suurin taloudellinen ongelma on valtava velkataakka. Valtiolla on velkaa huimat yli 2 000 miljardia euroa.
Valtion velkaa on tapana mitata suhteessa bruttokansantuotteeseen, ja silläkin mittarilla mitattuna Italian luku, 130 prosenttia, on Euroopan korkeimpia, toki Kreikalla velkaa on vielä selvästi enemmän, yli 180 prosenttia suhteessa bkt:hen.
Turismi työllistää kuusi prosenttia Italian koko työvoimasta ja se tyrehtyi kuin seinään. Kuvassa autio turistialue Roomassa 16. maaliskuuta.
Kreikka jouduttiin pelastamaan juuri sen velkaantumisen takia, kun markkinat menettivät luottamuksensa maan kykyyn hoitaa paisuvaa valtionvelkaansa.
Pitääkö Italian velkataakasta sitten olla huolissaan? Kyllä ja ei.
Italian suurimman pankin Unicreditin pääekonomisti Erik F. Nielsen kirjoittaa tuoreessa talouskatsauksessaan, että valtion velkaa tarkastellessa pitäisi huomioida velkamäärän lisäksi korkotaso.
Hänen mukaansa 100 prosentin velkasuhde viiden prosentin koroilla on pahempi kuin Italian nykyinen 130 prosentin velkasuhde nykyisillä noin parin prosentin koroilla.
Italian koronhoitokustannukset ovat huimat, mutta Nielsenin mukaan vain prosenttiyksikön enemmän kuin Espanjassa ja Isossa-Britanniassa.
...ja suurin osa velasta on kotimaisten velkojien käsissä
Vielä tärkeämpää on Nielsenin mukaan se, miten velka on jakautunut. Italian valtionvelasta puolet on Italian kansalaisten ostamaa ja 17 prosenttia maan keskuspankin Banca d'Italian ostamaa.
Kansantalouden kannalta siis yli kaksi kolmasosaa Italian velasta on rahaa, joka kiertää maan talouden sisällä.
Kun Italian valtio maksaa velkansa korkoja tai lyhentää velkaansa, päätyy suuri osa rahasta Nielsenin mukaan takaisin maan kansalaisille tai maan keskuspankille, joka puolestaan tilittää voittonsa valtion kassaan.
Velkataakan kestävyyteen vaikuttaa se, luottavatko finanssimarkkinat Italian maksukykyyn. Kreikan tapauksessa luottamus mureni ja tiedämme seuraukset.
Toistaiseksi Italian valtionvelan korot ovat pysyneet verrattain matalina hieman alle puolessatoista prosentissa, kun ne vuonna 2011 kävivät lähes seitsemässä prosentissa. Kreikassa vastaavan valtionvelat koron nousivat samaan aikaan reilusti yli 30 prosentin.

Gondolit odottavat tyhjinä hiljaisessa Venetsiassa kanavan laidalla.Rex Features / All Over Press
Kansalaisten halu ostaa Italian valtion velkakirjoja on koronakriisin myötä jopa kasvanut. Viikko sitten Italia myi 22,3 miljardin euron edestä valtionvelkakirjoja  kotimaisille sijoittajille ja säästäjille.
Kyseessä on kaikkien aikojen ennätys. Nielsen vetää tästä seuraavan johtopäätöksen.
– Italian velkataakka on täysin kestävällä pohjalla. Jos ulkomaiset sijoittajat lähtevät, Italian kotimainen yksityinen sektori astuu apuun säästöineen, hän kirjoittaa.
Eikö Italiasta sitten pidä olla huolissaan?
Tarkoittaako kaikki tämä sitä, että Italian talous ei ole huolenaihe ja koko EU:n tukipaketti on turha?
Ei missään nimessä.
Koronakriisi iski Italiaan kovaa. Siinä missä muulla Euroopalla oli aikaa reagoida ja valmistautua, Italia toimi koko maanosan koekaniinina.
Tähän päivään mennessä 33 340 ihmistä on kuollut ja yli 230 000 ihmistä saanut tartunnan. Italian koronarajoitukset olivat kovimpia koko länsimaiden mittakaavassa ja maan taloudellinen toiminta lakkasi lähes täysin.
Arvostetun London School of Economicsin taloustieteen professorin Lorenzo Codognon arvion mukaan Italian talous supistuu tänä vuonna jopa 14 prosenttia.
Italialla on niin suuri määrä velkaa, että sen taloudellinen liikkumavara on pienempi kuin monella muulla maalla, eivätkä sen omat tukitoimet riitä.
Vielä suurempi huolenaihe ovat maan pankit. Koronakriisi on tehnyt monesta italialaisyrityksestä maksukyvyttömän, tämä on lisännyt jo ennestään korkeaa ongelmaluottojen määrää maan pankeissa.
Markkinoiden luottamusta Italian pankkeihin mittaava FTSE Italia All-Share Banks -indeksi romahti koronakriisin myötä, mikä ei lupaa hyvää.
Italian talous on kiistatta koko Euroopan murheenkryyni, mutta tilannetta eivät edesauta ennakkoluulot ja harhakuvitelmat. Italia ei ole uusi Kreikka.
Toimittaja asui Roomassa vuosina 2012–2016.

Koronavirus lamaannutti Pohjois-Italian – alueella 4000 suomalaista
08.03.2020 klo 12:05 (muokattu 08.03.2020 klo 12:08)/ Iltasanomat
Italian pääministeri Giuseppe Conte allekirjoitti viikonloppuna lauantain ja sunnuntain taitteessa paperin, jolla maan pohjoisosan ihmisten liikkumista ja elämää rajoitetaan.
Italian väkirikkaimmalla alueella on suurkaupunkeja kuten Milano ja Venetsia. Rajoitukset koskevat noin joka neljättä italialaista: noin 16:a miljoonaa ihmistä.
Suomalaisia on Italiassa arviolta neljä tuhatta, kerrotaan ulkoministeriöstä. Tarkasta määrästä ei ole tietoa. Vajaat 900 on tehnyt matkustusilmoituksen. Heille on lähetetty aamulla viesti laajentuneesta rajoitustilanteesta. Viesti on ulkoministeriön Facebook-sivun nettikonsulissa. Ulkoministeriö toivoo suomalaisten tekevän matkustusilmoituksen, jos matka suuntautuu Italiaan.
Italialaislehti Corriere Della Sera pui jutuissaan koronavirusepidemian leviämistä maassa. Milanon yliopiston infektiotautien professori Massimo Galli pohtii lehdessä, että virus saattoi alkaa huomaamatta levitä maassa jo tammikuussa. Potilas nolla, joka on tuntematon, saattoi levittää tautia tietämättä lainkaan, että on saanut tartuntaa.
Maa ei ole saanut selvitettyä taudin leviämisreittiä.
Virus on ehkä saanut alkunsa Lodin alueelta tammikuun puolivälissä. Siellä ilmeni vakavia keuhkokuumetapauksia, jotka saattoivat johtua uudesta koronaviruksesta.
Tiukat säännöt
Liikkumista rajataan Italiassa nyt ainakin huhtikuun alkuun saakka kuukauden ajan.
Rajoitukset koskevat Lombardian, Modenan, Parman, Piacenzan, Reggio Emilian, Riminin, Pesaro-Urbinon, Venetsian, Padovan, Trevison, Astin, Alessandrian, Novaran, Verbano Cusio Ossolan ja Vercellin alueita.
Alueille saa mennä ja niiltä saa poistua vain todistetuista, vakavista syistä, jotka liittyvät työhön tai perheeseen. Kotiinpääsy taataan.
Karanteenissa olevat eivät saa liikkua kotiensa ulkopuolella.
Julkisia paikkoja, kuten museoita, kuntosaleja, uimahalleja ja teattereita suljetaan. Pubit ja diskot laitetaan kiinni.
Ravintolat saavat olla auki aamukuudesta iltakuuteen, mutta ihmisten etäisyyttä toisiinsa on rajoitettu yhteen metriin. Sama rajoitus koskee esimerkiksi kauppoja ja kauppakeskuksia.
Liiketapaamisia kehotetaan myös välttämään. Etätyötä pitäisi suosia.
Kirkot saavat pysyä auki, mutta kokoontumisia ei saa järjestää.
Suomalainen kirjailija ja italialainen juristi kertovat, miltä tuntuu elää Italiassa juuri nyt – "Ulkona on kaunis sää, mutta siellä ei ole ketään"
Heli Galliano asuu Modenan lähellä maaseudulla, Michele Sacchi lähellä Parmaa. Molemmat ovat punaisella alueella.
Koronavirus
8.3.2020 klo 19.51
San Prosperon paikkakunnalla, maaseudulla parinkymmenen kilometrin päässä Modenan kaupungista, eletään koko Pohjois-Italian tapaan omituisia aikoja. Alue on tästä päivästä lähtien ollut karanteenissa eli "punaista aluetta".
Yhteensä Pohjois-Italiassa asetettiin sunnuntaina karanteeniin yli 16 miljoonaa ihmistä.
Se tarkoittaa yksittäiselle ihmiselle sitä, että liikkumista ulkona pitäisi kaikin keinoin välttää. Mahdollisimman paljon pitäisi pysyä kotona, kuten Italian pääministeri Giuseppe Conte totesi televisiossa sunnuntaiaamuna.
Tilanne on muiden alueen ihmisten tapaan päällä San Prosperossa asuvan suomalaisen kirjailijan Heli Gallianon kotona. Hän kuvaa tunnelmia surrealistiseksi ja oudoksi.
– On jotenkin täysin odottamatonta, että tällaiseen tilanteeseen sitä saattaa päätyä.
Kokonaisuutena Galliano suhtautuu tilanteeseen rauhallisesti.
– Vähän ehkä pelottaa, mutta ei mitenkään hirveästi. Eniten olen huolissani aikuisesta tyttärestäni, koska hänellä on astma. Ettei hän saisi tartuntaa. Meillä ei ole ollut oireita, mutta alueellisesti tapauksia on ollut jo lähellä.
Baareissakin pidetään metrin väli toisiin ihmisiin
Gallianon kodin ikkunoista avautuu maalaismaisema. Ihmisten ilmoilla, kylällä, hän kävi tänä aamuna.
– Täällä on määräys, että ihmisten pitää pitää metrin etäisyys toisiinsa. Ihmiset ovat hämmentyneitä, ja sitten on heitä, jotka eivät ole ymmärtäneet asiaa ollenkaan ja tunkevat liian lähelle. Toiset sitten kauhuissaan karkaavat paikalta. Ihmeellinen tunnelma kerta kaikkiaan, Galliano kuvaa.
Sunnuntai oli Gallianon kotiseudulla viimeinen päivä, jolloin kaupat ja liikkeet olivat tavalliseen tapaan auki. Tästä lähtien esimerkiksi marketit suljetaan viikonlopuiksi kokonaan. Pyrkimys on välttää jatkossa tilanteita, että ihmiset olisivat joukoittain yhtä aikaa kaupassa.
Baarit ja kahvilat sulkevat ovensa tästä eteenpäin kello kuudelta illalla. Tarkoituksena on välttää iltakokoontumisia.
– Baareissa on sama sääntö metrin etäisyydestä päällä. Sen noudattaminen on omistajan vastuulla, Galliano kertoo.
Heli Galliano Arto Wiikari / Otava
Korona levisi Italiassa samaa reittiä kuin rutto 1600-luvulla
Galliano on asunut nyt yli 23 vuotta Italiassa. Tilanteita on tullut eteen ennenkin.
– Meillä oli täällä kaksi peräkkäistä maanjäristystä 2012. Kaksi kertaa meidät on evakuoitu tulvan takia. Katastrofitilanteet ovat Italiassa melko yleisiä, ja meidän alueelle on sattunut näitä aika paljon.
Aggressiivisesti leviävä virus on kuitenkin taas jotain ihan uutta. Galliano kirjoittaa historiallisia romaaneja, ja hän on lukenut paljon 1600-luvun rutosta ja siihen liittyvistä kokemuksista.
– Tässä eletään nyt vähän sellaista kokemusta. Ruttokin lähti Lombardiasta ja tuli Modenaan. Samalla tavalla kävi koronaviruksen kanssa, Galliano kertoo.
– Silloin täällä siis hirtettiin ihmisiä, jos yritti päästä Modenan alueelle. Nyt ei ole ihan niin järeät toimet varmaan, kirjailija naurahtaa.
Italialainen juristi: "Ulkona ei ole ketään, se on pelottavaa ja ihmeellistä"
Italialainen juristi Michele Sacchi asuu pienessä Fidenzan kaupungissa, 20 kilometriä Parmasta länteen. Se on punaista aluetta. Tilanteen sekavuutta kuvaa se, että Sacchin ymmärrys asiasta on, ettei Fidenza silti ole kirjaimellisesti karanteenissa.
Sacchilla on ollut sitkeä yskä ja perhepiirissä pientä kuumeilua. Hän ei tiedä, onko se mahdollisesti koronaviruksen aiheuttamaa, mutta oireet ovat joka tapauksessa hyvin lieviä.
– Ei auta kuin pysyä kotona ja välttää kontaktia, Sacchi sanoo.
Hän kuvailee Fidenzan alueen tunnelmia scifi-elokuvamaisiksi.
– Ulkona on aurinkoinen ja kaunis sää, mutta kun katson ikkunasta ulos, siellä ei ole ketään. Se on pelottavaa ja ihmeellistä, Sacchi sanoo.
Silmiinpistävää Sacchin mukaan on se, että huolettomimpia tuntuvat olevan ikäihmiset. Heitä näkyy alueen katukuvassa edelleen.
– Se on surullista, että he eivät käyttäydy niin kuin pitäisi, vaikka juuri he ovat riskiryhmää. Uutisissa sanottiin tänään, että virukseen kuolleiden keski-ikä on 82 vuotta.
Suljettuna kauppoja tyhjässä ostoskeskuksessa Padovassa, Pohjois-Italiassa 8. maaliskuuta.Nicola Fossella / EPA
Epätietoisuutta ilmassa – ihmiset hamstraavat tavaraa kaupoista
Sacchin mukaan pahinta on paniikki. Ihmiset ryntäilevät kaupoissa ja hamstraavat tavaraa.
– Se ei ole kovin vastuullista toimintaa, Sacchi sanoo.
Hän on sitä mieltä, että pelko kasvaa koko ajan. Aluksi tilanteeseen suhtauduttiin kuin tavalliseen flunssaan: pese käsiä ja vältä kontaktia toisiin ihmisiin. Pelottavinta olivat uutiskuvat koronaviruksen alkulähteiltä, autioituvasta Wuhanista.
– Mutta silloin se oli kaukana. Nyt tuntuu kuin olisimme Wuhanissa, mutta täällä Italiassa.
Terveysviranomaiset skannaavat Tardini-stadionille saapuvien lämpötiloja Parmassa 8. maaliskuuta.Serena Campanini / EPA
Epätietoisuutta on ilmassa paljon. Siitä kertoo sekin, että Sacchin kollega on parhaillaan viettämässä viikonloppua punaisen alueen ulkopuolella. Lehtitietojen mukaan hän voisi palata punaiselle alueelle ongelmitta, mutta Sacchi itse ei ole asiasta yhtä varma.
– Minulla ei ole siitä aavistustakaan. Toisaalta olen lukenut karanteenista myös työni puolesta enkä näe, että karanteenimääräyksen rikkomisesta voisi tulla rikosoikeudellisia seuraamuksia. Punainen alue on valtava, ja sen valvominen miltei mahdoton tehtävä.
Sacchin lakitoimisto sijaitsee Parmassa. Hän käy töissä junalla, mutta tuskin lähipäivinä. Hänen onnensa on etätyömahdollisuus. Toisaalta oikeusistuimet ovat kiinni ja istuntoja lykätty tulevaisuuteen.
– Voin onneksi hoitaa suurimman osan asioista sähköpostitse ja puhelimella. Jos tarvitset lisää tietoa, voit soittaa minulle koska tahansa. En taida olla kovin kiireinen seuraavien päivien aikana, Sacchi naurahtaa.
Messukeskuksista ja stadioneista tuli sairaaloita – tällaisissa tilapäisoloissa koronapotilaita hoidetaan maailmalla, katso kuvat ja videot
Kiinassa Wuhanin tilapäiset koronasairaalat ehdittiin jo sulkea, mutta koilliseen Venäjän-vastaiselle rajalle on viime päivinä valmisteltu uutta sairaalaa.
Koronavirus
17.4.2020 klo 06.15
Italiassa koronaviruspotilaita on ollut valtava määrä myös tehohoidossa. Niinpä kenttäsairaaloitakin on tarvittu useita. Yksi uusimmista on Pohjois-Italiassa Bergamon messukeskuksessa avattu noin 140-paikkainen sairaala, jossa työskentelee italialaisen henkilökunnan lisäksi venäläisiä.
Italialaisia koronapotilaita on hoidettu hetkellisesti myös Saksan ilmavoimien koneessa. Italiasta sekä Ranskasta on ajoittain kuljetettu potilaita hoitoon Saksaan, missä sairaaloissa on huomattavasti enemmän tehohoitopaikkoja ja koronaepidemia on ainakin toistaiseksi pysynyt paremmin kurissa.
"Olin terve, urheilullinen ja savuton – enkä yhtäkkiä pystynyt hengittämään" – Ylen haastattelema 38-vuotias Fausto Russo kertoo taistelustaan koronavirusta vastaan
COVID-19-tauti kaatoi italialaisen kuntosaliyrittäjän vuoteeseen. Nyt hän on neljättä viikkoa sairaalahoidossa.
Koronavirus
1.4.2020 klo 06.09
ROOMAVanhusten ja sairaiden tauti, ajatteli 38-vuotias italialainen kuntosaliyrittäjä Fausto Russo koronaviruksen aiheuttamasta COVID-19-taudista vielä kuukausi sitten.
Italiassa tauti oli jo päässyt leviämään pohjoisessa ja kuntia oli karanteenissa, mutta Russon pienessä kotikaupungissa Minturnossa Rooman eteläpuolella oli todettu vain muutamia virustartuntoja.
Sitten hän oppi, ettei edes hän – hyväkuntoinen ja terve alle nelikymppinen – ole turvassa virukselta.
– Olen aina harrastanut urheilua ja valmennan jalkapallojoukkueita. En ole koskaan polttanut tupakkaa eikä minulla ole ollut kuumetta kymmeneen vuoteen. Ja yhtäkkiä olin sairaalassa enkä pystynyt hengittämään, Russo kertoo Ylelle videoyhteyden kautta Santa Maria Gorettin sairaalasta Latinan kaupungista.
"Istuin pleksilasin takana, opettajat ympärillä" – Italialaisten abien koronakevään epävarmuus huipentuu poikkeukselliseen, vain tunnin suulliseen yo-kokeeseen
Tuntuiko yo-kirjoitusten pusertaminen rankalta? Italiassa abit joutuvat todistamaan kaiken osaamisensa vain tunnissa.
Ylioppilaskirjoitukset
27.6.2020 klo 07.30halasivat tytärtään ylioppilaskokeen jälkeen. Italiassa yo-koe on tänä vuonna tunnissa suoritettava kuulustelu koronaviruksen takia.Giulia Frigieri
ROOMA Vain tunnin mittainen testi – ja se voi sanella loppuelämän.
Italiassa abiturientit ovat joutuneet viime viikkoina poikkeukselliseen koetukseen, kun jokainen abi on joutunut erikseen opettajiensa eteen tunnin suulliseen kuulusteluun. Se on korvannut perinteiset kirjallisista ja suullisista kokeista koostuvat ylioppilaskirjoitukset.
Kirjoitusten lopullinen arvosana määräytyy vain suullisen kokeen sekä aiemman opintomenestyksen perusteella.
Abit saivat tietää järjestelystä vain kaksi viikkoa ennen h-hetkeä, sillä Italian hallitus puntaroi asiaa koronapandemian takia pitkään.
Kaksi roomalaista abiturienttia kertoi Ylelle ennen ja jälkeen ratkaisevaa tunnin kuulustelua, miltä valmistuminen poikkeusoloissa tuntuu.
"Pelkään, että mokaan"
Kokeeseen on nyt viikko, enkä vieläkään tiedä kunnolla, millainen se on, Alessio Lucidi sanoo.Giulia Frigieri
Alessio Lucidi, 18
Socrate-lukio, Rooma. Ylioppilaskoe tiistaina 23. kesäkuuta.
ENNEN KOETTA:
"Mielestäni olen saanut opiskeltua olosuhteisiin nähden hyvin. Alan silti olla hermostunut. Pelkään, että mokaan enkä pääse tavoitteeseeni, koska jännitän koetilannetta.
Pärjään koulussa normaalisti hyvin, mutta karanteenissa oli vaikea keskittyä opiskeluun. Lopussa yksittäisen tehtävänkin tekeminen tuntui mahdottomalta. Urheilutreenit, joissa yleensä saan purettua energiaa, jäivät pois. Onneksi opettajat ja perhe olivat tukena, ja etäluennot maanantaista lauantaihin rytmittivät päiviä.
Odottaessani tietoa kokeesta yritin olla kärsivällinen, koska en voinut tilanteelle mitään. Mutta jouduimme odottamaan liian pitkään. Kahden viikon valmistautumisaika ei ole tarpeeksi. Kokeeseen on nyt viikko, enkä vieläkään tiedä kunnolla, millainen se on. Sen tiedän, että meitä kuulustelevat ulkopuolisten kouluhallituksen henkilöiden sijaan omat opettajamme.
Kokeessa on viisi osaa eli äidinkieli, muinaiskreikka ja latina, reaaliaineet, työelämäprojekti sekä kansalais- ja perustuslakioppi. Kahdesta aineesta olemme valmistaneet esitelmän etukäteen. Koko koe kestää tunnin, mutta moni asia on minulle vielä epäselvä.
Alessio Lucidi kavereidensa kanssa lukionsa edustalla Roomassa Garbatellan kaupunginosassa. Giulia Frigieri
Moni sanoo, että olemme onnekkaita, sillä ylppärimme ovat tavallista helpommat. En ole tyytyväinen, koska olisin halunnut nauttia vuodesta täysillä. Lukion viimeisen luokan piti olla kaikista kouluvuosista paras.
Olin odottanut luokkamme viikonloppumatkaa keväällä ja kirjoitusten jälkeistä matkaa ulkomaille ystäväporukan kanssa. Mikään niistä ei toteudu.Vaikka sovimme, että lähdemme ulkomaille ensi vuonna, se ei ole sama asia. Abivuoden innostus puuttuu, ja kaverit ovat jatkaneet elämässä eteenpäin."
KOKEEN JÄLKEEN:
"Huippufiilis! En jännittänyt juurikaan, vaikka koeasetelma oli outo: istuin pleksilasin takana ja opettajat istuivat ympärillä u:n muotoisessa asetelmassa.
Esimerkiksi kreikka ja latina menivät tosi hyvin. Englanti vähän vähemmän, mutta olen silti tosi tyytyväinen.
En ole nukkunut moneen yöhön, koska olen opiskellut myös öisin. Nyt menen lounaalle koulukavereiden kanssa ja sen jälkeen kotiin nukkumaan. Tulokset saan kolmen päivän päästä.
Seuraavat kolme kuukautta on lomaa. Matkat kavereiden kanssa on koronan takia peruttu, joten menen varmaan perheeni kesäasunnolle meren rannalle. Lokakuussa kirjaudun yliopistoon oikeustieteelliseen tiedekuntaan ja aloitan lakiopinnot kaupallisella suuntauksella. Kuudessa vuodessa saan sekä oikeustieteen että taloustieteen maisterin tutkinnot. Olen pitkään halunnut asianajajaksi, ja näen itseni siinä ammatissa."
"Nyt olen kuitenkin pelokas"
Olen aina opiskellut viime tingassa, Lavinia Grimaldi sanoo.Giulia Frigieri
Lavinia Grimaldi, 18
Giulio Cesare -lukio, Rooma. Ylioppilaskoe keskiviikkona 17. kesäkuuta.
ENNEN KOETTA:
"Kun epidemia alkoi, olin epäuskoinen ja vähän huvittunutkin kaikista kouluun liittyvistä toimenpiteistä. Myöhemmin tunne muuttui suuttumukseksi ja minua ärsytti. Oli vaikea uskoa, että päättäjien olisi mahdotonta päättää ylioppilaskokeisiin ja kouluun liittyvistä asioista nopeammin.
Viimeiset päivät ennen viranomaisten lopullista päätöstä ylioppilaskokeiden järjestämistavasta olivat hankalia. En tiennyt, mistä aloittaa lukemisen. Olen aina opiskellut viime tingassa ja saanut silti hyviä arvosanoja. Nyt olen kuitenkin pelokas, koska odotan itseltäni paljon. Erityisesti jännittävät muinaiskreikan ja latinan kielet. Silti sisimmässäni uskon, että hyvin se menee.
Karanteenissa hankalinta oli totutella opiskelemaan kotoa käsin, koska olin aina ollut hyvä opiskelemaan vain kirjastossa. Nyt oppitunteja oli vähemmän ja itsenäistä työtä enemmän. Totuin kuitenkin etäopiskeluun.
Eristyksissä oleminen on tehnyt minulle hyvää. Olin kaivannut rauhaa arjen hektisistä rutiineista. Koin löytäväni tasapainon puuhastellessani kotona ja opiskellessani huoneessani.

Lavinia Grimaldi oli koulunsa ensimmäinen oppilas, jota opettajat kuulustelivat tunnin ajan.Giulia Frigieri
Minun vuoroni on ensimmäisenä ylioppilaskoepäivänä ja osallistun kokeeseen kouluni ensimmäisenä oppilaana. Salissa minun kanssani on läsnä viisi tai kuusi opettajaa hengitysmaskit naamallaan. Meidän on pidettävä kahden metrin turvavälit.
En koe, että kaikki tämä olisi tämän vuoden abeja kohtaan epäreilua. Silti harmittaa, ettei minun ylioppilaskevääni ole sellainen kuin olen aina vanhemmiltani kuullut. Emme pääse juhlimaan kokeen jälkeen yhdessä luokkalaisten kanssa. Emme myöskään lähde abien viikonloppumatkalle. Olemme kuitenkin päättäneet kokoontua ylioppilaskokeita edeltävänä iltana koulun eteen juhlimaan, niin kuin perinteen mukaan täällä tehdään.
Vuosi ei ole sellainen kuin odotin, mutta en aio antaa sen haitata. Joka tapauksessa ylioppilaskevät on ainutkertainen kokemukseni, ja aion elää sen täysillä."
KOKEEN JÄLKEEN:
"Kaikki meni loistavasti! Jännitys alkoi vasta itse kokeessa, kun tajusin, mitä olen tekemässä. Ennen sitä olin rauhallinen, mikä yllätti. Seuraavana päivänä purskahdin itkuun yhtäkkiä. Stressi varmaan laukesi.
Sain lopulta arvosanaksi 94/100. En ollut uskoa silmiäni. Olen todella tyytyväinen. Kokeen jälkeen menin poikaystäväni kanssa yhdelle, vaikka oli aikainen aamu. Ja illalla perheeni kanssa ravintolaan syömään ja myöhemmin juhlin niiden kavereiden kanssa, joilla oli ollut koe samana päivänä.
Pian minun on alettava lukea lääketieteellisen pääsykokeisiin. Haluaisin opiskelemaan Bolognaan. Ennen sitä otan kuitenkin pari viikkoa vapaata. Tuntuu, ettei aivoihini mahdu enää yhtään tietoa. Tarvitsen lepoa.
Epävarmuudesta ja poikkeusoloista huolimatta minulle jäi ylppäreistä tosi hyvä fiilis. Valmistuminen on tosi tärkeä ja liikuttava etappi elämässä, ja minulle se oli sitä kaikesta huolimatta."
Lennot Lappeenrannasta Italian Bergamoon alkavat heinäkuun alussa
Muut reitit Berliinistä, Wienistä ja Budapestistä ovat alkamassa lokakuun lopussa.
Lentoliikenne
25.6.2020 klo 15.30
Lappeenrannan lentoaseman hiljaiselo päättyy heinäkuun 1. päivänä. Silloin lähtee ensimmäinen lento Lappeenrannasta Italiaan, Milanon lähellä sijaitsevaan Bergamoon.
– Bergamon kautta pääsee myös useisiin muihin kohteisiin Euroopassa ja samalla useista kymmenistä Euroopan kaupungeista on hyvät yhteydet vastaavasti Bergamon kautta tänne meille Saimaan alueelle, sanoo Lappeenrannan lentoaseman toimitusjohtaja Eija Joro.
Lappeenranta saa samalla etumatkaa Finnairiin, joka on ilmoittanut aloittavansa Milanon-lennot elokuussa.
Matkustajien liikkumista ja turvavälien noudattamista ohjataan Lappeenrannan lentoasemalla matkustajamäärien mukaisesti erityisjärjestelyin.
Myös erilaisten suojavälineiden käyttöä lisätään sekä hygieniaa ja siivousta tehostetaan entisestään. Lisäksi matkustajia pyydetään varautumaan omien maskien käyttämiseen lentoaseman tiloissa sekä myös lennoilla.
– Ryanair edellyttää matkustajilta maskien käyttöä lentojen aikana, Joro kertoo.
Lentoasemalla on myynnissä maskeja ja käsidesiä
Muut reitit Berliinistä, Wienistä ja Budapestistä ovat alkamassa lokakuun lopussa.
– On hienoa, että lentoyhtiö palauttaa heti kaikki Lappeenrannan-lennot, sanoo Joro.
Lennot voi varattavissa Ryanairin sivuilla.


Takaisin etusivulle      Takaisin korona  korona info- sivulle