17 korona info: naisjohtajat


Teema: Korona pandemia ja joidenkin maiden johtajia
Toimitus HA, kännykkä 044 3622 060
Parhaiten koronasta selviytyneet maa

Mitä  yhteistä on hyvillä johtajilla koronavirustaistelussa 15.04.2020 klo 11:27
Useat johtajanaiset ovat loistaneet pandemian aikana, kirjoittaa Iltalehden ulkomaantoimituksen esimies Joonas Lehtonen.
Oletko jo nähnyt sen meemin?
Siis sen, jossa on kollaasi johtajia koronaviruskriisiä suhteellisen hyvin hallinneista maista.
Siinä ovat rivissä Saksa, Uusi-Seelanti, Taiwan, Tanska, Norja, Islanti ja Suomi – niin, eli Angela Merkel, Jacinda Ardern, Tsai Ing-Wen, Mette Frederiksen, Erna Solberg, Katrķn Jakobsdóttir ja Sanna Marin.
Kuvien alla kysytään: ”Mikä näitä johtajia yhdistää?”
Hmm. Niin, mikä?
Useat johtajanaiset ovat loistaneet pandemian aikana, kirjoittaa Iltalehden ulkomaantoimituksen esimies Joonas Lehtonen.
Oletko jo nähnyt sen meemin?
Siis sen, jossa on kollaasi johtajia koronaviruskriisiä suhteellisen hyvin hallinneista maista.
Siinä ovat rivissä Saksa, Uusi-Seelanti, Taiwan, Tanska, Norja, Islanti ja Suomi – niin, eli Angela Merkel, Jacinda Ardern, Tsai Ing-Wen, Mette Frederiksen, Erna Solberg, Katrķn Jakobsdóttir ja Sanna Marin.
Kuvien alla kysytään: ”Mikä näitä johtajia yhdistää?”
Hmm. Niin, mikä?
Väkiluvultaan EU:n suurin valtio, Saksa, on saanut koronakuolemat kuriin naapureitaan paremmin liittokansleri Angela Merkelin johdolla. ALL OVER PRESS
Koronaviruspandemia on monin tavoin ennennäkemätön kriisi, johon maailman valtiot ovat reagoineet kukin omalla tavallaan.
Reaktioiden ”hyvyys” tai ”huonous” voidaan määrittää vasta joskus normaaliajan palattua, mutta voitaneen todeta, että tässä vaiheessa onnistuneet maat ovat ainakin selvinneet mahdollisimman vähäisillä ihmismenetyksillä, pitäneet taloutensa edes jotenkuten pystyssä ja saaneet epidemian leviämisen hidastumaan.

Saksassa koronakuolemia on todella todettu yli 12 000 vähemmän kuin Ranskassa, jossa tartuntoja on suurin piirtein yhtä paljon. Kiinan naapuri Taiwan aloitti rajoitustoimet ripeästi ja toimittaa nyt tukea maskien muodossa Eurooppaan. ”Uuden-Seelannin ihmeestä” Iltalehti uutisoi jo ennen pääsiäistä.
Tanska, Norja ja Islanti ovat jo alkaneet tai alkamassa purkamaan rajoitustoimiaan. Suomessa sairaalahoidossa olevien määrä on pysynyt päivien ajan tasaisella tasolla.
Tanska aloitti keskiviikkona koulujensa uudelleenavaamisen pääministeri Mette Frederiksenin johdolla. ALL OVER PRESS
Toisaalta voitaneen niin ikään jo nyt sanoa, että huonoja koronavirusreaktioita yhdistävät ainakin vähättely, hidas aktivoituminen ja valitun linjan heittelehtiminen. Siinä vaiheessa kun Saksan Merkel lausui jämäkästi kansalleen, että jopa 70 prosenttia saksalaisista voi saada tartunnan, Yhdysvaltain Donald Trump vielä horisi, että koronavirus vain ”katoaisi” ihmeellisesti.
Ison-Britannian Boris Johnson kehui aluksi vähätellen kätelleensä jopa koronaviruspotilaita ja koki sitten itse taudin voiman lontoolaisella teho-osastolla. Brasilian Jair Bolsonaro on jatkanut massiivisia kampanjatilaisuuksiaan ja Valko-Venäjän Aleksandr Lukashenko vitsaillut votkan ja saunan ehkäisevän tartuntaa.
Venäjän Vladimir Putin sysää vastuuta paikallishallinnolle. Viktor Orbįnin Unkari poikkeustilalakeineen on ihan oma lukunsa.
Pohjoismaissakin poikkeustapaus on Ruotsi, joka on pääministeri Stefan Löfvenin johdolla ottanut täysin erilaisen linjan kuin naapurimaansa ja kirjannut tähän mennessä väkilukuun suhteutettuna yli kymmenkertaisen määrän kuolonuhreja esimerkiksi Suomeen verrattuna.
Ja tietysti Kiinan Xi Jinpingin johtamaa hallintoa syytetään salailusta ja toimettomuudesta epidemian alkuvaiheessa sekä täten koko pandemian päästämisestä karkuteille.

Islannissa tehdään koronavirustestejä suhteessa eniten maailmassa. kertoo pääministeri Katrķn Jakobsdottir. ALL OVER PRESS
Näyttää siltä, että hyvän reagoinnin avaintekijöitä ovat olleet eri maissa ainakin johtajien päämäärätietoiset toimet, kansalaisten ahkera testaaminen ja laadukkaan terveydenhuollon varmistaminen.
Näyttää samalla myös siltä, että hyviä tuloksia koronaviruksen kitkemisestä on saatu erityisesti naisten johtamista valtioista.
Ei, naiseus tai mieheys tai muunsukupuolisuus ei tietenkään automaattisesti tee päättäjästä parempaa tai huonompaa johtajaa koronavirustaistossa. Etelä-Korean (mies)presidentti Moon Jae-in on niittänyt kehuja ”kurvia madaltaneilla” toimillaan ja Belgian (nais)pääministeri Sophie Wilmčs kerännyt vähemmän mairittelevia arvioita maansa synkän tilanteen hallinnasta.

Taiwan taistelee menestyksekkäästi koronavirusta vastaan aivan Kiinan kupeessa, toteaa presidentti Tsai Ing-wen. ALL OVER PRESS
Sen sijaan Marin, Merkel, Ardern, Frederiksen ja kumppanit edustavat kaikki ominaisuuksia, joista kamppailussa on hyötyä: luottamusta tieteeseen, nopeaa reagointia ja vakaata johtajuutta.
Tyypitellen voidaan toki myös todeta, että hyvän koronajohtajan ominaisuuksia löytyy miehiä useammin naisilta. Tutkimusten mukaan naiset muun muassa ottavat julkiset terveysohjeet miehiä vakavammin ja ovat miehiä nöyrempiä ja keskustelevampia johtajia.
Silti ilmiö selittynee ennen kaikkea sillä, että maailmassa on vain kourallinen naisten johtamia valtioita. Naiset joutuvat edelleen johtajiksi kohotakseen tekemään miehiä enemmän töitä.
Naisista siis seuloutuvat huipulle vain aivan parhaat.
Koronaviruspandemia on monin tavoin sukupuolittunut kriisi. Tautiin kuolevista enemmistö on miehiä ja sitä hoitavista terveysalan ammattilaisista enemmistö naisia. Naiset tekevät miehiä enemmän kotitöitä myös poikkeusaikana, ja taantumasta seuraava köyhyys iskee kaikkein kovimmin miehiin. Siksi myös kriisitilanteen johtamisessa on tilaa kaikille sukupuolille.
Ja silti aivan kaikkien vastuunkantajien kannattaa ottaa mallia Marinista, Merkelistä, Ardernista, Frederiksenistä ja kumppaneista.
Noin viiden miljoonan asukkaan Uusi-Seelanti on selvinnyt tähän mennessä vain yhdeksällä koronakuolemalla. Kuvassa pääministeri Jacinda Ardern. ALUuden-Seelannin pääministeri kehottaa harkitsemaan nelipäiväistä työviikkoa: Voisi piristää koronan kurittamaa taloutta ja kotimaanmatkailua
Moni uusiseelantilainen on sanonut, että matkustaisi enemmän kotimaassa, jos työelämä olisi joustavampaa.
Koronavirus
20.5.2020 klo 15.39


Tilanne parhaiten koronan hallinnassa olevia maita
Maa              Väestö          (Tartuntoja)        Kuolleita
Saksa             83 milj.        (198 556)            9 060
Taiwan           24 milj.              ( 451)                   7
Uusi Seelanti  5 milj.             ( 1 193)                 22
Islanti       0,354 milj.             (1 886)                  10
Suomi            5,5 milj.              ( 7 318)             329
Norja             5,3 milj.           (8 965)                 252
Tanska           5,8 milj.         (12 945)                 809



1. Saksan liittokansleri Angela Merkel
Miksi Angela Merkel on erinomainen korona-ajan johtaja?
Saksan liittokansleri on onnistunut vetoamaan kansalaisten vastuuntuntoon, sanoo Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.
Angela Merkel
13.5.2020 klo 10.00

PATämähän on monen toimintaelokuvan lähtökohta: kovaksikeitetty päähenkilö on vetäytymässä viettämään miellyttäviä eläkepäiviä mutta ajautuu mukaan vielä yhdelle keikalle. Ja tästä tulee se kaikista suurin ja merkittävin keikka.
Näin on tavallaan käynyt Saksan liittokansleri Angela Merkelille, jonka tähti on ollut viime vuodet himmenemässä. Vaaleissa on tullut takkiin ja luottamus on karissut.
Koronakriisi on kuitenkin nostanut fysikaalisesta kemiasta aikanaan väitelleen tiedenaisen koko maailman ihailemaksi johtajaksi.
Saksassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut merkittävästi vähemmän ihmisiä kuin muissa isoissa Länsi-Euroopan maissa. Se katsotaan pitkälti Angela Merkelin päämäärätietoisen kriisijohtamisen ansioksi, sanoo Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.
– Merkel on luonnontieteilijä, jolla on selkeä korona-strategia. Hän puhuu tieteeseen nojaten, eikä ole populisti. Siksi erityisesti amerikkalainen lehdistö on nostanut Merkelin jalustalle, koska hän edustaa kaikkea sitä, mitä Donald Trump ei edusta, Turtiainen analysoi.
Koronakriisin aikana Merkel on pyrkinyt vetoamaan aikaisempaa enemmän kansalaisten tunteisiin. Hän on saanut saksalaiset sisäistämään ajatuksen, että tavalliset ihmiset ovat keskeisessä roolissa epidemian päihittämisessä.
Saksassa kansalaisten omaan vastuuntuntoon uskotaan enemmän kuin tarkkoja kieltoja kaipaavassa Suomessa.
– Välillä tuntuu, että Suomessa halutaan ylipäällikön päiväkäsky ennen kuin asiat otetaan vakavasti, Turtiainen kärjistää.
Merkel: ”60–70 prosenttia väestöstä voi saada koronavirustartunnan” – Käynnissä on viivytystaistelu
11.3.202013:48päivitetty 12.3.202016:13
Angela Merkelin mukaan käynnissä on viivytystaistelu koronavirusta vastaan.
Enemmistö ihmisistä tulee saamaan koronaviruksen, arvioi Saksan liittokansleri Angela Merkel.
”60-70 prosenttia ihmisistä voi saada tartunnan, sillä ihmisillä ei ole vastustuskykyä virusta vastaan eikä mitään lääkettä ole vielä kehitetty”,
 ”Meidän on keskityttävä viruksen leviämisen hidastamiseen, jotta terveysjärjestelmämme ei ylikuormittuisi”, Merkel sanoi.
Aiemmin saman luvun toi esiin Bulgarian pääministeri Boiko Borisov, jonka lausunnosta kertoi Euractiv-sivusto. Borisovin mukaan arvio oli esillä EU-johtajien puhelinkokouksessa tiistai-iltana.
Saksassa on toistaiseksi todettu noin 1 300 koronavirustartuntaa ja kolme ihmistä on menehtynyt virukseen. Saksan terveysviranomaisten mukaan maassa on myös paljon tartuntoja, joista viranomaisilla ei ole suoraa tietoa.
Saksassa on peruutettu useita suuria tapahtumia ja osa maan jalkapallo-otteluista pelataan tyhjillä stadioneilla. Berliini kielsi keskiviikkona kaikki yli tuhannen ihmisen tapahtumat pääsiäiseen saakka.
Saksalaismedia ja osa poliitikoista on kuitenkin kritisoinut liittovaltion ja toisaalta paikallishallinnon passiivisuutta viruksen levitessä.
Elvytystä luvassa
Angela Merkel lupasi keskiviikon puheessaan, että EU-maat tulevat reagoimaan koronan talousvaikutuksiin.
”Uskon, että EU:n vakaus- ja kasvusopimus joustaa tarvittaessa tilanteen sitä vaatiessa”, Merkel sanoi.
EU:n vakaus- ja kasvusopimus asettaa rajoja jäsenmaiden budjettialijäämille. Esimerkiksi Italian budjetti jää tänä vuonna suurella todennäköisyydellä alijäämäiseksi, sillä maan talous on pahasti sekaisin koronaepidemian seurauksena.
Merkel vihjasi myös koko EU:n laajuisista elvytystoimenpiteistä. Hänen mukaansa mahdollinen finanssipoliittinen elvytysohjelma ”ei jäisi kiinni Saksasta”, Reuters kirjoittaa.
Otsikkoa ja juttua korjattu 12.3.2020: Merkel sanoi alkuperäisessä puheessaan, että suurin osa ihmisistä ”voi saada” tartunnan, toisin kuin artikkelissa alunperin viitattiin
Sadat saivat koronaviruksen lihanjalostustehtaalla Saksassa
Saksassa tuhansia ihmisiä on kehotettu jäämään kotikaranteeniin sen jälkeen kun uusi koronavirus pääsi leviämään lihanjalostustehtaalla, kertoo BBC.
Güterslohin kaupungissa Luoteis-Saksassa sijaitsevan Tönnies Group -yhtymän tehtaalta on löydetty jo liki 700 tartuntaa. Tuhansia työntekijöitä on edelleen testaamatta. Tehdas suljettiin keskiviikkona iltapäivällä.
Paikallisviranomaiset ovat sulkeneet koulut ja päiväkodit varotoimena kuukauden loppuun saakka.
Liittokansleri Angela Merkel on kiitellyt paikallisvirnaomaisten toimintaa, ja sanonut toivovansa, että se estää viruksen leviämisen laajemmalle.
Saksa on onnistunut hyvin koronaviruksen vastaisessa työssään. Vaikka se on EU:n väkirikkain maa, koronavirukseen liitettyjä kuolemantapauksia on rekisteröity alle 9 000. Väkilukuun suhteutettuna Saksassa on kuollut 107 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli torstaina 59.
Saksa hyväksyi uuden koronatukipaketin – 300 euroa lapsiperheille, arvonlisäveroa lasketaan
Saksassa on hyväksytty 130 miljardin euron arvoinen elvytyspaketti koronan runtelemalle taloudelle, kertoo liittokansleri Angela Merkel.
Pakettiin kuuluu muun muassa perheille maksettava 300 euron lapsilisä jokaisesta lapsesta ja arvonlisäveron lasku.
Lisäksi ne, jotka ostavat sähköauton, tulevat saamaan hallitukselta korotetun hyvityksen asiasta.
Uusi tukipaketti on lisäys aiempaan pelastuspakettiin, joka hyväksyttiin maaliskuussa.

2. Taiwanin  presidentti Tsai Ing-wen
Taiwanin istuva presidentti Tsai Ing-wen, 63, aloittaa tänään toisen virkakautensa. Tammikuussa pidetyissä vaaleissa Tsai keräsi äänistä 57 prosenttia.
Taiwanin vaalien tulos oli takaisku Kiinalle, jonka mukaan Taiwan on sen omaa maaperää. Kiina ei myöskään peitellyt kantaansa, jonka mukaan se olisi mielellään nähnyt Tsain väistyvän presidentin virasta.
Kampanjassaan Tsai lupasi toisella kaudellaan muun muassa varjella saaren liberaaleja arvoja Kiinan autoritaarista hallintoa vastaan.
 Taiwanin presidentti: Kiinan täytyy hyväksyä rinnakkaiselo demokraattisen Taiwanin kanssa

Taiwanin istuva presidentti Tsai Ing-wen keräsi tammikuussa pidetyissä vaaleissa äänistä 57 prosenttia. LEHTIKUVA/AFP
TAIPEI/PEKING
Taiwanin presidentin Tsai Ing-wenin toisen virkakauden alku keskiviikkona kirvoitti Pekingistä tuttuja muistutuksia yhden Kiinan politiikasta ja varoituksia sekaantumisesta maan sisäisiin asioihin. Oman osansa arvostelusta sai myös Yhdysvallat.
Tammikuussa presidentinvaalit voittanut Tsai sanoi virkaanastujaispuheessaan, että Kiinan ja Taiwanin täytyy löytyy keinot rauhanomaiseen rinnakkaiseloon ja vastakkainasettelun välttämiseen. Samalla hän torjui Taiwanin osalta Pekingin vallanpitäjien ajatuksen yhden maan ja kahden järjestelmän mallista Hongkongin tapaan.
Tsai tarjosi jälleen Kiinan presidentille Xi Jinpingille neuvotteluja suhteiden parantamiseksi. Asiantuntijoiden mukaan puhe oli jopa sovinnollinen, mutta Kiinan johdossa oltiin asiasta eri mieltä. Hallituksen mukaan Kiina ei salli "separatistisia" pyrkimyksiä ja on valmis puolustamaan maan alueellista yhtenäisyyttä.
Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan ja on sanonut olevansa valmis valtaamaan sen tarvittaessa vaikka voimatoimin.
Kiinan sisällissodan hävinneet kansallismieliset pakenivat saarelle vuonna 1949. Käytännössä Taiwan, eli Kiinan tasavalta, on ollut jo vuosikymmeniä itsenäinen valtio, vaikka pääosa muista maista ei tunnusta sen asemaa virallisesti.
Kiinalle ulkovaltojen suhtautuminen Taiwaniin on herkkä paikka, mikä tuli todistetuksi jälleen. Pekingissä hermostuttiin Yhdysvalloille, kun maan ulkoministeri Mike Pompeo onnitteli Tsaita ja kehui tätä "rohkeudesta ja viisaudesta" demokraattisen maansa johtamisessa.
Koronakin johti Taiwan-kiistelyyn
Kiinan ulkoministeriö vastasi olevansa äärimmäisen närkästynyt Pompeon kommentista. Puolustusministeriöstä muistutettiin Kiinan armeijalla olevan kykyä ja tahtoa torjua ulkomaiden ja taiwanilaisten separatistien juonet.
–  Tämä on hyvin väärin ja hyvin vaarallista, ministeriö kommentoi Pompeon viestiä.
Yhdysvaltain Kiina-linja on tukevasti kaksijakoinen: maalla on diplomaattisuhteet vain Kiinan kansantasavallan kanssa Pekingiin, mutta samalla maa on sitoutunut toimittamaan aseita Taiwanille sen puolustuskyvyn turvaamiseksi.
Presidentin virkakauden vaihtumisen lisäksi Taiwanin tilanne on noussut esiin ja sanailun kohteeksi myös koronapandemian myötä. Saarivaltiota on pidetty yhtenä hyvistä esimerkeistä taudin torjunnassa, sillä maassa on rekisteröity vain seitsemän koronaviruksen liitettyä kuolemantapausta.
Hyvästä menestyksestä huolimatta Taiwania ei ole kelpuutettu edes tarkkailijajäseneksi Maailman terveysjärjestöön WHO:hon, jollainen se lyhyen aikaa oli ennen Tsain valintaa ensimmäistä kertaa presidentiksi vuonna 2016.
WHO:n päättävä kokous siirsi alkuviikosta päätöksen Taiwanin mahdollisesta tarkkailijan roolista tehtäväksi myöhemmin tänä vuonna. Kiina vastustaa muutosta kiivaasti, kun taas Yhdysvaltojen mukaan Taiwanin sulkeminen ulkopuolelle vahingoittaa entisestään terveysjärjestön uskottavuutta.
STT
Koronavirus Itä-Aasiassa, osa I: Taiwan ja demokraattisen pandemiantorjunnan lyhyt oppimäärä
KIRJOITTANUT VIERASKYNÄ | 31.3.2020 | AASIA JA TYYNIMERI | 4  |
Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen vieraili hengityssuojainten tuotantolaitoksessa 9. maaliskuuta 2020. Lähde: Mor/ Office of the President, CC BY 2.0.
VTM, FM Ari-Joonas Pitkänen on Itä-Aasian yhteiskuntiin ja politiikkaan erikoistunut vapaa tutkija ja kirjoittaja, joka on asunut Pekingissä, Taipeissa ja Hongkongissa. Ellei toisin mainita, Taiwanin hallituksen toimia koskevat tiedot perustuvat Journal of American Medical Association -julkaisussa ilmestyneeseen artikkeliin.

Koronaviruspandemian laajetessa on alkanut ilmestyä arvioita siitä, millaiset yhteiskunnat torjuvat tautia tehokkaimmin. Kiinan järeät toimet ovat keränneet kiitosta ja saaneet pohtimaan, onko autoritaarinen aasialaisvaltio demokratiaa parempi viruksen pysäyttäjä. Aivan Kiinan vieressä sijaitseva demokraattinen Taiwan kuitenkin osoittaa, ettei tehokkuus ole hallintomuodosta tai kulttuurista kiinni – kirjoitushetkellä 30. maaliskuuta Taiwanissa oli todettu vain 306 tautitapausta ja 5 kuolemaa. Valttikortteja ovat olleet ennakointi, nopeus ja avoimuus.
Jo joulukuussa 2019 Kiinassa tiedettiin Wuhanin kaupungissa leviävästä koronaviruksesta, mutta autoritaariselle valtiolle ominaisesti tiedot pimitettiin. Tieto kuitenkin levisi hoitoalalla jo joulukuun puolivälissä, ja se kantautui myös taiwanilaisten lääkärien korviin. Taiwanilaiset huolestuivat kuultuaan, että Wuhanissa oli sairastunut hoitohenkilökuntaa, sillä tämä viittasi siihen, että virus tarttuu ihmisestä toiseen. Taiwanin viranomaisten mukaan nämä tiedot lähetettiin Maailman terveysjärjestö WHO:lle jo 31. joulukuuta.
Taiwanin lähettämää varoitusta ihmisten välisestä tartunnasta ei kuitenkaan koskaan jaettu eteenpäin. Syy liittynee politiikkaan – Kiinaa johtava kommunistipuolue katsoo Taiwanin olevan osa Kiinaa, ja sen vaatimuksesta Taiwan on suljettu ulos WHO:sta. Taiwanin mukaan sen tietoja ei myöskään jaeta maiden välillä terveysjärjestön sisäisissä kanavissa. Taiwan vaikuttaakin olevan WHO:lle todellinen punainen vaate. Kun terveysjärjestön apulaisjohtajalta kysyttiin taannoin kommenttia Taiwanin tilanteeseen, hän teeskenteli, ettei ollut kuullut kysymystä, käski sitten toimittajaa vaihtamaan puheenaihetta ja katkaisi lopulta puhelun.
Tammikuun alussa Kiinan viranomaiset rankaisivat ”huhuja” levittäneitä kiinalaislääkäreitä, jotka olivat joulukuun lopussa vuotaneet tiedon viruksesta sosiaaliseen mediaan. Kaksi viikkoa myöhemmin WHO tiedotti edelleen, ettei taudin tarttumisesta ihmisten välillä ollut todisteita. Kului vielä kolmas viikko, ennen kuin Kiina viimein 20. tammikuuta vahvisti taudin tarttuvan ihmisestä toiseen.
Samalla kun ihmisten välinen tarttuminen vahvistettiin, Kiinan tautitilastot ampaisivat jyrkkään nousuun, ja kolme päivää myöhemmin Wuhanin kaupunki suljettiin. Kiinan ja WHO:n tietojen varassa maailman maat olivat kuitenkin yhä rauhallisia – Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ilmoitti pitävänsä taudin leviämistä Suomeen hyvin epätodennäköisenä.
Taiwan ei jää odottelemaan
Taiwanissa kuitenkin valmistauduttiin viruksen leviämiseen täyttä häkää. Vuonna 2019 Taiwanissa vieraili 2,71 miljoonaa kiinalaista, ja tiiviin kanssakäymisen takia Taiwania pidettiin yhtenä todennäköisimmistä paikoista, jonne virus voisi Kiinasta levitä. Tästä olikin kokemusta vuodelta 2003, kun Aasiassa kauhua kylvänyt SARS levisi Taiwaniin. Viruksen leviämistä edisti tuolloinkin se, että alkuperämaa Kiina sensuroi tietoja kuukausikaupalla.
Tilanteen tiedostaen Taiwan ei jäänyt odottelemaan Kiinaa ja WHO:ta
Tilanteen tiedostaen Taiwan ei jäänyt odottelemaan Kiinaa ja WHO:ta, vaan alkoi tarkastaa ja eristää Wuhanista saapuvia matkustajia oireiden varalta heti vuodenvaihteessa. Kun taudin tarttuminen ihmisestä toiseen vahvistettiin 20. tammikuuta, Taiwan aktivoi SARS-epidemian jälkeen perustetunepidemiakomentokeskuksensa, joka alkoi keskitetysti koordinoida ministeriöiden ja muiden järjestöjen yhteistoimintaa. Taiwanin ensimmäinen koronavirustartunta todettiin seuraavana päivänä.
Kun epidemiantorjuntaorganisaatio oli aktivoitu, Taiwan alkoi saman tien myös säännöstellä hengityssuojainten myyntiä ja asetti ne vientikieltoon 24. tammikuuta. Samaan aikaan esimerkiksi Suomessa Kiinan kommunistipuolueeseen kytköksissä olevat tahot tyhjensivät kauppojasuojavarusteista järjestelmällisessä osto-operaatiossa ja lähettivät niitä Kiinaan.
Taiwanissa suojavarusteiden riittävyys haluttiin turvata, ja tammikuun lopulla Taiwanin oma hengityssuojainten tuotantokapasiteetti oli nostettu jo neljään miljoonaan kappaleeseen päivässä. Helmikuun aikana alettiin desinfioida julkisia tiloja sekä päätettiin koulujen talviloman pidentämisestä ja epidemiasta kärsivien yritysten ja työntekijöiden tukipaketeista. Kiinan kansalaisten pääsy Taiwaniin kiellettiin 6. helmikuuta.
Demokratia ja poikkeusolot
Kun koronavirus helmikuun lopulla alkoi levitä Suomessakin, Taiwan oli noudattanut tiukkaa varautumispolitiikkaa jo lähes kaksi kuukautta ja tautitapauksia oli todettu vain 32. Kiinassa tilanne oli puolestaan alkanut järeiden torjuntatoimien tuloksena parantua, ja maailmalla mediassa alettiin pohtia, mikä oli tiukkaan kontrolliin kykenevän autoritaarisen järjestelmän osuus taudin tehokkaassa patoamisessa.
Myös Taiwanissa käyttöön otettiin muun muassa massadataan perustuvia kontrollitoimia, jotka yksilönvapauksia ja yksityisyydensuojaa painottavissa länsimaissa ovat usein korkeamman kynnyksen takana. Esimerkiksi ihmisten matkustus- ja sairasvakuutustiedot yhdistettiin toisiinsa ja kotikaranteenissa olevia ihmisiä alettiin valvoa matkapuhelinten GPS-yhteyden kautta. Karanteenista karkaavalle voi rapsahtaa jopa miljoonan Taiwanin dollarin (noin 31 000 euron) sakko.
Tiukkoihin valvonta- ja rajoitustoimiin ryhdyttiin, vaikka Taiwan on varsin vapaa yhteiskunta. Economist Intelligence Unit -tutkimusyksikön demokratialistauksessa se on sijalla 31 – korkeammalla kuin esimerkiksi Italia, jonka voi sanoa epäonnistuneen epidemian ennakoimisessa. Listauksen kärkiviisikkoon sijoittuvassa Suomessa on puolestaan kipuiltu pientenkin vapauteen tai yksityisyyteen kajoavien toimien, kuten tehohoidon potilasmäärien julkistamisen kanssa.
Suomessakin valmiuslain käyttöönotto ja Uudenmaan sulkeminen kuitenkin osoittavat, että poikkeustilanteessa valtion on astuttava yksilöjen varpaille. On siis tavallaan turha edes kysyä, selvitäänkö kriisistä paremmin vapauksia ja oikeuksia vaalimalla vai niistä tinkimällä – tärkeämpi kysymys on se, mihin toimiin valtiokoneisto valjastetaan ja kenen mandaatilla.
Tässä Taiwan ja Kiina muodostavat tärkeän esimerkkiparin. Autoritaarisen yhteiskunnan refleksinomainen taipumus sensuuriin ja tilastojen kaunisteluun maksoi Kiinalle ja maailmalle kriittiset vuodenvaihteen viikot, ja myös WHO:ta on haukuttu hitaudesta ja Kiinan liiallisesta myötäilystä. WHO:sta ja kansainvälisestä yhteisöstä eristetty Taiwan puolestaan venytti demokratian pelisääntöjä nimenomaan siksi, jotta tarkkaa tietoa ja tilastoja saataisiin nopeasti käyttöön ja julki.
Taiwanilaiset ovat laajalti hyväksyneet ankarat keinot – helmikuun lopulla julkaistussa kyselyssä yli 85 prosenttia vastaajista luotti hallituksen toimiin. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että tiukan kontrollin suvaitseminen ei ole mikään aasialaisen auktoriteettiuskon eksoottinen erityispiirre. Suomessakin hallituksen kovilla toimilla on kansan tuki ja lähes puolet vaatii vieläkin tiukempaa linjaa. Samalla Taiwanissa kuten Suomessakin vallan vahtikoirat myös varoittelevat valtiota menemästä liiallisuuksiin.
Kenties tärkein johtopäätös Taiwanin kokemuksesta onkin se, että hädän hetkellä olemme loppujen lopuksi kaikki samassa veneessä. Maasta, kulttuurista tai yhteiskuntajärjestelmästä riippumatta valttikortteja ovat faktapohjainen ennakointi, nopeus ja avoimuus.

Matti Jantunen 31.3.2020 klo 10:08
Kiitos, tämä on äärimmäisen tärkeä artikkeli, ja arvokas tietopaketti. Taiwan on todellakin kaikessa WHOn jakamassa tiedossa valkoinen täplä kartalla. Meillä Suomessa yhtä hyvään tulokseen olisi päästy aloittamalla epidemian väistämätöntä tänne rantautumista ennakoivat toimet edes 21.1. Jolloin THL:n johtavan asiantuntijan Jussi Sanen mukaan epidemiariski Euroopassa on erittäin pieni, eikä Suomessa ole syytä ryhtyä radikaaleihin toimenpiteisiin. Ja – Tällä hetkellä THL ei suosittele erityisiä toimia lentokentille tai matkustajille.
Ensimmäinen koronatartunta Suomessa vahvistettiin viikkoa myöhemmin. Seuraavien viikkojen ajan kaikki Suomessa tavatut koronatartunnat tulivat maan rajojen ulkopuolelta pääasiassa lentokenttien kautta. Helsinki-Vantaan lentokentällä tehokas tulevien matkustajien ohjaus karanteeniin saatiin aikaan vasta 2 kuukautta (!!) ensimmäisen koronatartunnan jälkeen.

Lähde: Ulkopoliittinen Instituutti


3. Uuden Seelannin pääministeri Jacinda Ardern


Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern kehottaa työnantajia harkitsemaan siirtymistä nelipäiväiseen työviikkoon sekä muita työajan joustoja, jotta koronapandemiasta kärsinyt talous piristyisi.
Työviikon lyhentäminen auttaisi myös työntekijöitä paremmin tasapainottamaan työtä ja vapaa-aikaa, Ardern sanoo Facebookissa julkaistulla videolla.(siirryt toiseen palveluun) Ardernin viestistä kirjoittaa muun muassa brittilehti The Guardian.(siirryt toiseen palveluun)
Ardernin mukaan ihmiset ovat ehdottaneet kaikenlaista työviikon lyhentämisestä yleisten vapaapäivien lisäämiseen keinoina piristää taloutta ja rohkaista kotimaanmatkailuun nyt, kun rajat on suljettu ulkomaalaisilta.
Monet uusiseelantilaiset ovat sanoneet, että he matkustaisivat enemmän kotimaassa, jos työelämä olisi joustavampaa, hän kertoo.
Ardern toteaa, että asia on työnantajan ja työntekijän välinen, mutta hän rohkaisee harkitsemaan sitä. Hän uskoo, että se auttaisi turismia koko maassa.
Uusiseelantilainen Perpetual Guardian -yhtiö on jo pari vuotta kokeillut nelipäiväistä työviikkoa ja pitää kokeilua onnistuneena. Yhtiön perustaja Andrew Barnes sanoo The Guardianille, että työviikon lyhentäminen on tehnyt työntekijät tyytyväisemmiksi ja tuottavammiksi.
Barnesin mielestä Uusi-Seelanti voisi koronapandemian jälkimainingeissa siirtyä lyhempään työviikkoon etätyön lisääntymisen ohella. Hän uskoo, että silloin ihmiset voisivat paremmin ja töitä riittäisi useammille.
Koronapandemia kurittaa Uuden-Seelannin taloutta kuten muidenkin maiden. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi talouden supistuvan tänä vuonna 8 prosenttia ja työttömyyden kipuavan 15–30 prosenttiin.
Pääministerin menestyksen reseptinä ovat empatia ja välittömyys – ja sosiaalinen media.
Jacinda Ardern

31.5.2020 klo 07.05
Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern on karismaattinen politiikan supertähti, jonka kolmivuotiselle pääministerinuralle on mahtunut paljon: verinen terrori-isku, tuhoisa tulivuorenpurkaus ja nyt koronakriisi.
Ardern johdatti uusiseelantilaiset maaliskuussa kuukausien eristykseen hyvin helposti lähestyttävällä tavalla – sosiaalisessa mediassa kotisohvaltaan.
Yli viisi miljoonaa katselukertaa saaneella Facebook)-videolla collegepusakkaan pukeutunut pääministeri on juuri laittanut lapsensa nukkumaan. Hän katsoo ystävällisesti kameraan, asettaa kyynärpäänsä polvelleen ja pyytää ihmisiä pysymään kotona ja olemaan kilttejä.
Tällaiseen johtamistyyliin ei ole totuttu, mutta 39-vuotias työväenpuolueen pääministeri on äärimmäisen suosittu, niin kotimaassaan kuin ulkomaillakin. Viimeisimpien gallupien mukaan Ardern on maansa suosituin pääministeri tällä vuosisadalla, kertoo uutistoimisto Reuters.
Mutta mikä on hänen suosionsa salaisuus?
Välitön ja empaattinen tyyli vetoaa
Ardern on äärimmäisen taitava esiintyjä. Hänen tapansa puhua on paitsi empaattinen ja luonnollinen myös välitön ja suorapuheinen. Sellaista taitoa ei ole kaikilla johtajilla.
Uuden-Seelannin pääministerinä vuosina 1999–2008 toimineen Helen Clarkin mukaan Ardern ei saarnaa ihmisille vaan asettuu heidän asemaansa.
– Ihmiset voivat jopa ajatella, että joo, en täysin ymmärrä, miksi hallinto teki mitä teki, mutta tiedän, että hän turvaa selustamme. Arderniin luotetaan todella paljon hänen empatiansa takia, Clark kuvailee entistä alaistaan The Conversation -medialle.
Clark ja Ardern kuuluvat molemmat työväenpuolueeseen.
Ardern käyttää usein keinona me-hengen luomista. Viimevuotisen Christchurchin joukkoampumisen aikoihin Ardern korosti, että iskun kohteena olleet muslimit kuuluvat "meihin" – mutta tekijä ei.
Sama me-henki on toiminut myös koronakriisin aikoihin. Ardern vakuutti uusiseelantilaiset puhumalla "meidän viiden miljoonan tiimistä" ja ankarista rajoitustoimista koko kansakunnan yhteisenä ponnistuksena.
Kotona on vaippaikäinen, ja se saa näkyä ja kuulua pääministeriäidin arjessa
Kaksi vuotta sitten Ardern synnytti virassa ollessaan. Häntä ennen virassa oleva naispääministeri on maailmanhistoriassa saanut vauvan tiettävästi vain kerran aiemmin, kun Pakistanin pääministeri Benazir Bhutto sai perheenlisäystä.
Ardern on myös reagoinut hyvin tyynesti yllättäviin tilanteisiin. Näin kävi esimerkiksi kun hän oli antamassa suoraa haastattelua pääkaupungista Wellingtonista, ja maa alkoi järistä. Haastattelu nousi suosituksi sosiaalisessa mediassa.
Ardernin lapsen syntymä poiki Uudessa-Seelannissa epäilyjä siitä, voiko vaativaa johtotehtävää ja äitiyttä yhdistää. Ardern on toiminut pääministerinä lokakuusta 2017.
Ardern hiljensi kriitikot näyttämällä hyvin avoimesti arkeaan sosiaalisessa mediassa heti lapsen synnyttyä. Hän oli äitiyslomalla kuusi viikkoa.
Ardern sanoi vuonna 2018, että hänen puolisonsa kantaa pääosin vastuun lapsen hoivasta, ja että tällä on merkittävä vaikutus.
– En halua vaikuttaa supernaiselta, sillä meidän ei tulisi olettaa naisten olevan supernaisia, Ardern sanoi tuolloin
Ardernin lapsen syntymä poiki Uudessa-Seelannissa epäilyjä siitä, voiko vaativaa johtotehtävää ja äitiyttä yhdistää. Ardern on toiminut pääministerinä lokakuusta 2017.
Ardern hiljensi kriitikot näyttämällä hyvin avoimesti arkeaan sosiaalisessa mediassa heti lapsen synnyttyä. Hän oli äitiyslomalla kuusi viikkoa.
Ardern sanoi vuonna 2018, että hänen puolisonsa kantaa pääosin vastuun lapsen hoivasta, ja että tällä on merkittävä vaikutus.
– En halua vaikuttaa supernaiselta, sillä meidän ei tulisi olettaa naisten olevan supernaisia, Ardern sanoi tuolloin


Uusi-Seelanti tukahdutti epidemian ja purkaa lähes kaikki rajoitukset, mutta maan epidemiologit suosittavat silti kangasmaskeja
Tällä haavaa viimeinenkin sairastunut pääsi karanteenista parannuttuaan.

Pääministeri Jacinda Ardern kertoi tiedotustilaisuudessa maanantaina, että viimeinen Uuden-Seelannin koronaviruspotilas on parantunut ja rajoitukset puretaan jo saman päivän aikana. Kuva: MARTY MELVILLE/AFP/LEHTIKUVA
Sonja Parkkinen HS

Julkaistu: 8.6. 14:54
SUURI osa maailman maista voi nyt kadehtia Uutta-Seelantia. Pääministeri Jacinda Ardern ilmoitti maanantaina aamuyöllä Suomen aikaa, että viiden miljoonan asukkaan saarivaltio siirtyy hälytystasolle 1, joka on ”yhtä normaali kuin normaali voi olla globaalin pandemian aikana”.
Asiasta kertovat uusiseelantilaiset tiedotusvälineet Stuff ja New Zealand Herald.
Hälytystaso 1 tuli voimaan vuorokauden vaihtuessa tiistaiksi paikallista aikaa eli Suomessa kello 15 maanantaina.
Käytännössä voimaan jäävät ainoastaan ulkorajoja koskevat rajoitukset. Esimerkiksi kokoontumisia ja kotimaanmatkailua koskevista rajoituksista luovutaan.
Etäisyyttä muihin ei tarvitse enää pitää, mutta käsienpesusta on edelleen syytä pitää huolta.
JONKINLAISEEN normaaliin palaaminen on mahdollista, koska maassa ei ole enää yhtään tiedossa olevaa, aktiivista tartuntatapausta. Viimeisin sairastunut oli viisikymppinen nainen, jonka kerrottiin aiemmin maanantaina parantuneen taudista ja päässeen karanteenista. Yhtään uutta tapausta ei ole tullut ilmi 17 vuorokauteen.
Yhteensä maassa on todettu 1 504 varmistettua koronavirustartuntaa ja 22 kuolemaa

4. Islannin pääministeri Katrķn Jakobsdóttir

Islannin pääministeriksi Katrin Jakobsdottir – Hallituksella vain niukka enemmistö parlamentissa
Islanti sai Katrin Jakobsdottirista toisen naispääministerinsä.
Islanti
30.11.2017 klo 23.11
Jakobsdottir edessä
Salla Vuolteenaho
Jaa artikkeli:

Vasemmistovihreiden johtaja Katrin Jakobsdottir on Islannin uusi pääministeri. Jakobsdottirin myötä Islanti sai toisen naispääministerinsä. Jakobsdottirin johtamalla hallituksella on vain niukka enemmistö maan parlamentissa. Jakobsdottirin puolue muodostaa hallituksen yhdessä konservatiivisen itsenäisyyspuolueen ja liberaalin edistyspuolueen kanssa. Kolmella puolueella on parlamentissa 64:stä paikasta 33.
41-vuotias Jakobsdottir on harjaantunut poliitikko, joka on istunut parlamentissa kymmenen vuotta. Vuosina 2009-2013 hän toimi ministerinä, jonka vastuualueina olivat koulutus, tutkimus, kulttuuri ja pohjoismainen yhteistyö. Pääministerin kannattajat kuvailevat Jakobsdottiria "karismaattiseksi" ja "luotettavaksi".
Jakobsdottir haluaa nostaa muun muassa kiinteistö- ja yhtiöverotusta. Asiantuntijoiden mukaan satsauksia infrastruktuuriin, sairaanhoitoon ja koulutukseen saattaa olla tulossa.
– Keskitymme laajoihin pääpiirteisiin siitä kuinka voimme rakentaa Islannin julkisen järjestelmän, joka kärsi kymmenen vuotta sitten vakavasta kriisistä, Jakobsdottir sanoo.
340 000 asukkaan Islannin talous romahti vuonna 2008.
Lähteet: AFP, REUTERS, STT
Koronavirus
14.5.2020 klo 15.06

Koronaviruspandem
Jussi Nurminen
Korona pandemian keskellä kamppailevista Pohjoismaista löytyy kaksi paikkaa, joissa taistelu virusta vastaan on ollut erityisen menestyksellistä.
Toinen näistä paikoista on Islanti, joka on kukistamassa koronaviruksen ainakin tällä haavaa. Islannin hallitus tiedotti tällä viikolla, ettei maassa ole toukokuun aikana havaittu kuin kolme uutta koronavirustartuntaa.
Peräti lähes 99 prosenttia kaikista virustartunnan kevään aikana saaneista islantilaisista on jo parantunut(siirryt toiseen palveluun). Koronaviruksen seurauksena kuolleita on yhteensä kymmenen.
Huippu aktiivisten virustapausten määrässä, eli 1 096 tapausta, saavutettiin viranomaisten mukaan huhtikuun 5. päivä. Yhteensä maassa on havaittu pandemian aikana 1 802 tartuntaa. Islannissa on runsaat 360 000 asukasta.
– Pandemian erittäin nopea laantuminen Islannissa on ollut meille iloinen yllätys. Silti on todella tärkeää pysyä valppaana ja minimoida riski uudesta leviämisestä. Olemme valmiina tarvittaviin toimiin, jos havaitsemme merkkejä viruksen uusiutumisesta, Islannin valtionepidemiologi Žórólfur Gušnason arvioi hallituksen tiedotteessa.

Islannissa valmistaudutaan jo turistien paluuseen muun muassa kunnostamalla matkailukohteita.
Islantia on auttanut taistelussa koronavirusta vastaan luonnollisesti se, että saarivaltion on helppo seurata maahan saapuvia.
Kansa on myös melko homogeeninen, joten koronatiedon jakaminen sekä sairastuneiden ja virukselle altistuneiden jäljittäminen on ollut helppo tehtävä viranomaisille. Virukselle altistuneiden jäljittämiseen on käytetty myös paikkatiedot tallentavaa Rakning C-19 -matkapuhelinsovellusta).
– Olemme saari, johon pääosa ulkomailta tulevista saapuu yhden paikan kautta. Monien muidenkin erityispiirteiden vuoksi Islannin asema on erilainen muihin maihin verrattuna, Žórólfur Gušnason myöntää toivoen samalla muiden maiden kuitenkin voivan hyötyä Islannin kokemuksista.
Riskiryhmät onnistuttiin suojaamaan
Islannissa tärkeässä roolissa koronapandemian kuriin saamisessa ovat olleet virustestit, joita on tehty väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin yhdessäkään toisessa valtiossa. Jo noin joka seitsemäs islantilainen on testattu.
Färsaarilla on testaamisessa oltu vielä tehokkaampia ja testissä on käynyt jo noin joka kuudes asukas.
Islannissa testit ovat jakautuneet kahteen paikkaan. Noin kolmasosa niistä on tehty Reykjavikin yliopistollisessa sairaalassa, jossa on tutkittu oireita saaneita ihmisiä. Kaksi kolmasosaa testeistä on tehty deCode Genetics -yrityksessä, joka on testannut oireettomia ihmisiä.

Koronavirukselle altistuneiden jäljittämistä on helpottanut, että Islannissa on vain noin 360 000 asukasta. Heistä yli kolmannes asuu kuvassa näkyvässä Reykjavikissa. Arkistokuva.Nella Nuora / Yle
Karanteenissa on viruksen vuoksi ollut Islannissa kevään aikana yli 20 000 ihmistä. Koska karanteeniin on asetettu ihmisiä matalalla kynnyksellä jo tartunnan mahdollisuuden ilmetessä, on lähes 60 prosenttia testissä positiivisen tuloksen saaneista ollut jo valmiiksi eristyksissä.
Vierailuja sairaaloissa ja hoivakodeissa rajoitettiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Myös kotona asuvien vanhusten ja muiden haavoittuviin ryhmiin kuuluvien suojaksi tehtiin monenlaisia toimia, kuten lisättiin kotiin saatavia hoitopalveluita.
Tämän ansiota on viranomaisten mukaan se, ettei Islannissa ole palvelutaloissa havaittuja joukkosairastumisia kuten monissa muissa maissa Myös sairaaloiden ylikuormittuminen on pystytty välttämään Islannissa.
Matkailu alkamassa ehkä jo kesäkuussa
Turismi on muodostanut vuoden 2008 talousromahduksen jälkeen yhä merkittävämmän osan Islannin taloudesta. Esimerkiksi viime vuonna maassa vieraili noin kaksi miljoonaa yöpynyttä turistia.
Koronakriisin seurauksena matkailu on pysähtynyt, mutta Islannin hallituksen toiveissa on ulkomaalaisten matkailijoiden tulo jo kesäkuun puolivälissä. Schengen-maiden kansalaisille Islannin raja on ollut auki koko pandemian ajan.
Turismi on ollut Islannille merkittävä tulonlähde runsaan vuosikymmenen takaisen talouskriisin jälkeen. Koronavirus kuitenkin pysäytti matkailun myös kuvassa näkyvällä Gunnuhverin alueella. Arkistokuva.Rex Features / AOP
Ajatuksena on, että kesäkuun puolivälistä alkaen Islantiin saapuvat valitsisivat, testauttavatko he itsensä koronaviruksen varalta vai asettuvatko kahdeksi viikoksi karanteeniin. Matkailija voi myös esittää todistuksen siitä, ettei hänellä ole koronavirusta.
Matkailijoita vaaditaan todennäköisesti myös lataamaan puhelimeensa sovelluksen, joka tallentaa paikkatiedot. Puhelimen muistissa olevat tiedot luovutetaan viranomaisten käyttöön vasta, jos matkailija sairastuu. Islantilaisista tämän jäljityssovelluksen on ladannut jo 40 prosenttia.
"Olemme valmiina avaamaan ovemme maailmalle"
Islannissa uskotaan, että maan laajamittaiseen testaamiseen, jäljittämiseen ja eristämiseen pohjaava koronastrategia on hyvä perusta myös matkailun avaamiselle.
– Sen pohjalta haluamme luoda turvallisen paikan niille, jotka haluavat vaihtaa maisemaa meille kaikille niin kovan kevään jälkeen, sanoo turismista vastaava ministeri Žórdķs Kolbrśn Reykfjörš Gylfadóttir hallituksen tiedotteessa.
– Olemme jälleen valmiina avaamaan ovemme maailmalle. Vaikka olemme varuillamme, olemme myös optimistisia, että Islanti voi aloittaa menestyksekkään paluun normaaliaikaan, ulkoministeri Gušlaugur Žór Žóršarson täydentää.
Samaan aikaan Islannin hallitus yrittää löytää maan taloudelle uusia tukijalkoja lisäämällä tutkimukseen ja kehitykseen eri aloilla tarkoitettuja varoja, jotta maa ei olisi enää niin riippuvainen matkailutuloista.
Juuri nyt matkailualan saaminen taas vauhtiin on kuitenkin tärkeää Islannin talouden kannalta ulkoministeri Gušlaugur Žór Žóršarson painottaa Ylelle antamassaan kommentissa.
Islannin hallituksen on määrä ilmoittaa tarkemmista käytännöistä matkailun avaamisessa toukokuun lopussa.
Matkailuala heittelee jo koukkuja sosiaalisessa mediassa muun muassa julkaisemalla viestejä Reykjavikin kauniista säästä.

5. Norjan pääministeri Erna Solberg


Norja julkisti koronasovelluksen – Pääministeri: ”meiltä vaaditaan nyt uutta ajattelua ja keinoja
Ossi Kurki-Suonio17.4.202015:45POLITIIKKADIGITALOUSKORONAVIRUSKANSANTALOUSSUHDANTEET
Testauskapasiteetti halutaan nostaa nyt 100 000 koronatestiin viikossa.

Norjan pääministeri Erna Solberg. HAKON MOSVOLD LARSEN
KASPERI SUMMANEN | 08.04.2020 | 08:14- päivitetty 08.04.2020 | 11:01
Norja laskee tunnistaneensa 40 prosenttia tartunnan saaneista.
Norja vaikuttaa ohittaneen koronatartunnan huipun. Maan hallitus on jo ilmoittanut alkavansa purkaa rajoituksia huhtikuun 20. päivästä alkaen. Ensimmäisenä aiotaan avata päiväkodit. Viikkoa myöhemmin aukeavat ala-asteet sekä parturiliikkeet ja muut yritykset, jotka määrättiin kiinni epidemian hillitsemiseksi.
– Tavoitteemme on, että kaikki lapset voisivat palata tavalla tai toisella kouluun ennen kesää, Norjan pääministeri Erna Solberg totesi lehdistötilaisuudessa tiistaina iltapäivällä The Localin mukaan.
Hallituksen lehdistötiedotteen mukaan päiväkotien ja alakoulujen avaaminen vapauttaisi satoja tuhansia vanhempia lastenhoidosta työajalla.
Norjan hallitus on korostanut, ettei rajoitusten purkamisella yritetä päästää virusta leviämään ja muodostamaan laumasuojaa.
– Me avaamme (rajoituksia) hieman, mutta haluan painottaa niin vahvasti kuin pystyn, ettei tämä tarkoita, että ryhtyisimme huolimattomiksi muilla alueilla, Solberg sanoi.
Norjan kansanterveysinstituutti FHI:n julkaiseman tästä löytyvän raportin luvut ovat lupaavia. Sen mukaan koronaviruksen uusiutumisluku on laskenut maassa arviolta 2,54:stä vain 0,71:een. Tartunnan saavien määrän odotetaan putoavan seuraavien kolmen viikon aikana noin 300:sta päivässä vain noin 175 tartuntaan päivässä. Myös sairaalahoidossa olevien määrän oletetaan laskevan merkittävästi lähiviikkoina.
Raportissa arvioidaan, että koronatartunnan on saanut Norjassa 5. huhtikuuta mennessä 14 000 ihmistä, joista 40 prosenttia on tunnistettu.
Samanlaisia toimia, erilainen malli
Norja on kamppaillut koronavirusta vastaan pitkälti samanlaisilla toimilla kuin Suomikin. Viruksen leviämistä norjalaiset arvioivat kuitenkin eri tavalla. Helsingin yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo pitää sitä suomalaista mallintamistapaa parempana. Hän avaa asiaa Twitter-ketjussaan.
Aivelon mukaan norjalaisten mallia kutsutaan metapopulaatiomalliksi. Siinä mallinnetaan kuntien sisäistä dynamiikkaa yksittäisten kuntien tasolla ja arvioidaan kuntien välistä liikennettä Telenorin kännykkädataa hyväksi käyttäen.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n Suomen arvio toteutettiin dynaamisella SEIR-mallilla (altis-tarttunut-tartuttava-immuuni), joita käytetään yleisesti, kun arvioidaan erilaisten interventioiden vaikutuksia epidemioihin. Mallinnuksen taustoja ja erilaisia arvioita rajoitustoimien vaikutuksista epidemiaan avataan tämän linkin takaa löytyvässä diasarjassa. Arviossa on hyödynnetty vuonna 2005 tehtyä tutkimusta suomalaisten sosiaalisista kontakteista.
– Koko maan SEIR-mallien ongelma (kuten esim. Suomessa) on se, että koko populaation ajatellaan kohtaavan toisiaan, Tuomas Aivelo toteaa.
Hänen mukaansa tämä ei tietenkään onnistu suuressa maassa. Aivelo muistuttaa myös ikäjakaumien vaihtelevan merkittävästi ympäri maata. Tämä merkitsee, että sairaalahoitoa vaativat henkilötkin jakautuvat koronaviruksen tyyppisessä sairaudessa epätasaisesti.
– Joten norjalaisten elegantti ratkaisu on mallintaa kukin kunta itsekseen ja – jos oikein tajusin – käyttää kännykkäoperaattorin tarjoamaa aineistoa siitä, miten puhelimen käyttäjät liikkuvat kunnasta toiseen, Aivelo summaa.
”Onnea vaan”
Tuomas Aivelo pitää kuitenkin norjalaisten ilmoittamaa arviolta 14 000 koronatapausta matalana määränä. Arvio on tehty hänen mukaansa käytännössä suoraan sairaalahoitojaksojen perusteella ja käyttämällä pohjana aiempaa Imperial College Londonin tutkimusta.
– Jos tartunnan saaneiden määrä on oikeasti tuota luokkaa, niin onnea vaan THL, että 750 hengen näytekoolla vasta-ainetutkimuksessa saadaan mitään erityisen merkittävää kasaan, Aivelo sanoo.
THL tiedotti tiistaina kutsuvansa satunnaisotannan perusteella kansalaisia tutkimukseen, jossa arvioidaan uuden koronaviruksen leviämistä väestössä. Tutkimus kattaa kaikki ikäryhmät, ja se toteutetaan yhteistyössä yliopistosairaaloiden kanssa. Aluksi tutkimuksessa painotetaan pääkaupunkiseutua ja työikäisiä. Viikossa tarkoitus on kutsua 750 henkilöä vasta-ainetesteihin.
Tuomas Aivelo jatkaa tartuntojen uusiutumislukujen olevan kuitenkin Norjassa epäilemättä totta, jos sairaalahoidossa olevien määrä on laskussa.
Norjassa oli tiistaihin mennessä todettu 6 086 koronavirustartuntaa. Tautiin on kuollut 89 ihmistä. Suomessa koronatapauksia on todettu 2 308 ja tautiin on menhtynyt 34 ihmistä.
Norjan hallitus on päättänyt avata maan rajaliikenteen pohjoismaiden väliselle vapaa-ajan matkustamiselle 15. kesäkuuta alkaen
Mielipidekirjoitus
Norjan Kansanterveyslaitos ei pidä tupakkaa Covid-19 riskitekijänä – lääkärit kritisoivat Norjassa ja Suomessa
21.4.202010:33päivitetty 21.4.202010:33
KORONAVIRUSKEUHKOSAIRAUDETTUTKIMUSTERVEYDENHUOLTO
Riskitekijä. Suomen THL: laskee päivittäin tupakoivat ja sähkötupakoivat vakavaan koronataudin riskiryhmään.
MUITA AIHEEN KORONAVIRUS JUTTUJA
Norjan Kansanterveyslaitos [Norwegian Institute of Public Health (FHI)] on jättänyt tupakan pois Covid-19 riskitekijöistä.
Terveysviranomaisten lausumana se kuulostaa vastuuttomalta.
Tupakka on keskeinen sydän ja verisuonitautien ilmaantuvuutta lisäävä tekijä, ja tupakka on osoitettu diabeteksen syytekijäksi. Yksinomaan jo näillä FHI-dokumentoimilla tiedoilla tupakkaa voidaan pitää Covid-19 taudin sairaalahoitoa vaativan hoidon riskitekijänä. Missään vertaisarvioidussa julkaisussa tupakkaa ei ole pidetty Covid-19 tartunnalta suojelevana tekijänä. Näin ollen kansanterveydellisistä lähtökohdista FHI informointia voi pitää vahvasti harhaanjohtava.
SUOMESSA DAT, Lääkärit vastaan tupakkaa -verkosto on norjalaisten päätöksestä tietoinen. Tätä ”Norjan THL”:n esittämää, ja sen perusteita ihmetellään. Esitetty kanta on myös WHO:n vastainen. Terveysviranomaisten lausumana se kuulostaa vastuuttomalta.
Monet ensimmäisistä Covid-19 -tutkimustuloksista on ollut nopeasti kerättyjä, mikä sinänsä on ollut ymmärrettävää. Tupakkadatan totuudenmukaisuus, tai otanta yleisemminkin, on antanut huolta kiinalaisten tulosten yleistettävyydestä. Nimittäin tupakoitsijoiden osuus (5%) on ollut erittäin pieni verrattuna tupakoinnin esiintyvyyteen Kiinassa (miehet 37-62%, naiset 2%). Yhtään sähkötupakan käyttäjää ei myöskään ole rekisteröity tutkimuksiin, vaikka WHO:n (2018) julkaisemasta 303 miljoonasta ”smokeless-tobacco” –käyttäjästä 248 miljoonaa on Etelä-Aasian alueella.
EI TULOKSIA voi tulkita yksittäisen riskitekijän suhteen, jos otanta ja analyysi eivät taivu tulkintaan.
Lähtökohtaisesti tupakan osuutta koronainfektiossa riskitekijänä ei voi kumota ennen luotettavien tutkimusten tekemistä. Tämä käytännössä tarkoittaa tutkimusta, jossa on tehty biokemiallinen tupakka-altistuksen mittaaminen, kerätty edustava otos koronatapauksista ja verrokeista sekä vasta-ainemittauksilla varmistettu diagnoosit molempien ryhmien osalta.
Tähän mennessä ei ole vielä yhtään tällaista tutkimusta julkaistu. Suomen THL:n verkkosivuilla lukeekin vakavan koronataudin riskiryhmät kohdassa ”päivittäinen tupakointi, myös sähkötupakointi”.
MARIA JUUSELA, LT
Pulpetin ääreen. Oppilaat ykkösluokasta neljännelle pääsivät takaisin koulunpenkkiin 27. huhtikuuta. KUVA: GORM KALLESTAD
Päiväkotilapset ja koululaiset ensimmäisestä neljänteen luokkaan ovat olleet kouluissa jo kohta kuukauden. Suurta sairastumisaaltoa ei ole havaittu.
Norja päästi lapset kouluun ja teki tuhansia testejä: 0,6 prosentilla koronavirus
22.5.202011:31


 6. Suomen pääministeri  Sanna Marin


Sanna Marin haastattelutunnilla: Näin hallitus valmistautuu koronan toiseen aaltoon - ”Tässä olisi pitänyt olla tarkempi”
14.6.202014:36päivitetty 14.6.202015:02
Pääministeri Sanna Marinin  mukaan hallitus pyrkii siihen, ettei yhteiskuntaa jouduttaisi uudelleen sulkemaan yhtä laajasti kuin keväällä.
Hallituksella on huomenna maanantaina neuvottelu, jossa tarkastellaan valmiuslain pykälien käyttöä ja epidemiatilannetta. Suomessa on kuluneen vuorokauden aikana todettu 17 uutta koronavirustartuntaa ja tehohoidossa on tässä vaiheessa enää yksi. Yhteensä sairaalahoidossa 26 ihmistä
”Hallitus kuulee tästä huomenna asiantuntijoiden arvioita ja tekee päätöksiä sen pohjalta. Poikkeusolot ja valmiuslain pykälät voivat tietenkin olla voimassa vain välttämättömistä syistä. Jos on niin, että asiantuntijat toteaisivat huomenna hallitukselle, että näin ei enää ole, hallitus antaisi asetuksen, jolla se kumoisi nämä pykälät. Aina pitää suhtautua vakavasti tilanteeseen, jossa ihmisten perusoikeuksia rajoitetaan”, pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.
Hän kertoi samalla, että hallitus valmistautuu jo koronaviruksen mahdolliseen toiseen aaltoon.
"Meillä on normaalista lainsäädännöstä puuttuneet monia työkaluja ja tätä on korjattu matkan varrella ja tätä työtä jatketaan. On tarkoitus kesällä tuoda eduskuntaan esityksiä, joilla voidaan valmistautua koronan toiseen aaltoon.”
Hallitus pohti koronan jälkihoitoa – Pääministeri Marin: "Haastekerrointa on tullut nyt huomattavasti enemmän"
Yhteiskunnan kokonaissulkua, jonka olemme tänä keväänä joutuneet tekemään, pitää välttää viimeiseen asti, Marin sanoi Säätytalolla.
Hallituksen iltakoulu
1.6.2020 klo 15.46
Hallitus kokoontui maanantaina iltapäivällä iltakouluun Säätytalolle keskustelemaan koronakriisin jälkeisistä toimista ja elvytyksestä. Hallitus käsitteli valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen johtaman exit-työryhmän raporttia.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi poistuessaan Säätytalosta, että hallitus kävi tänään raportista lähetekeskustelun. Marin kertoi, että raportti ei itsessään tuo haasteita hallituksen talouspolitiikkaan, vaan se kuvaa tilannetta, jossa Suomi tällä hetkellä on.
Marinin mukaan hallituksen talouspolitiikan isot tavoitteet ovat edelleen voimassa. Hän kuitenkin huomautti, että hallitus pyrkii tekemään politiikkaa, jolla saadaan tasapainotettua taloutta pitkällä aikavälillä.
– Meidän pitää tehdä rakenteellisia uudistuksia, vahvistaa Suomen työllisyyttä ja tehdä sellaista politiikkaa, jolla myös uudistamme yhteiskuntaa ilmastollisesti kestäväksi. Haastekerrointa on tullut nyt huomattavasti enemmän, Marin totesi.
Marinin mukaan kaikin keinoin tulee varmistaa, että Suomi pääsee koronankriisin hallinnassa mahdollisimman pitkälle ”testaa, jäljitä, eristä, hoida”-strategiallaan. Tavoitteena pitää kuitenkin olla se, että laajoihin rajoitustoimiin ei enää tarvitsisi lähteä.
– Yhteiskunnan kokonaissulkua, jonka olemme tänä keväänä joutuneet tekemään, pitää välttää viimeiseen asti.
Pääministeri Sanna Marin avasi hallituksen hybridistrategiaa, myös mallinnukset ja mittarit esillä perjantain tilannekatsausinfossa
Valtioneuvoston viestintäosasto  15.5.2020 12.09
UUTINEN 338/2020
Hallituksen hybridistrategia ja koronavirusta koskevat mallinnukset ja mittarit olivat perjantaina 15. toukokuuta aiheina hallituksen koronatilannekatsauksessa.
Tilaisuudessa pääministeri Sanna Marin avasi hallituksen hybridistrategiaa ja sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoivat mittareista ja ennusteista, joilla koronavirustilannetta arvioidaan.
Hallitus antoi yleisistunnossaan 6. toukokuuta periaatepäätöksen, jossa kuvataan hallituksen hybridistrategiaa koronavirusepidemian torjumiseksi ja kerrotaan miten asetetuista rajoitustoimenpiteistä hallitusti ja asteittain luovutaan.
Pääministeri Sanna Marin korosti puheenvuorossaan, että hallituksen hybridistrategia ei ole joko tai -strategia, vaan se on sekä että -strategia. Sen avulla pyritään siirtymään laajoista yhteiskuntaa koskevista rajoitustoimenpiteistä kohti testaa, jäljitä, eristä ja hoida -toimintamallia, mutta samaan aikaan rajoitustoimenpiteitä on yhä käytössä ja niiden purkamisen vaikutuksia epidemian kulkuun seurataan tarkasti.
”Etenemme näin, sillä rajoitustoimilla on monia haitallisia vaikutuksia yksilöille ja yhteiskunnalle. Vaikutukset ovat taloudellisia ja inhimillisiä. Laajamittaisten rajoitustoimien ylläpitäminen ei ole kestävää, ja mitä pidempään ne ovat käytössä, sitä haitallisemmaksi niiden vaikutukset muodostuvat”, pääministeri sanoi.
”Samaan aikaan, emme kuitenkaan halua, että virus lähtee leviämään yhteiskunnassa hallitsemattomasti. Myös sillä olisi kova inhimillinen ja taloudellinen hinta. Siksi rajoituksia puretaan vähitellen ja seurataan tarkkaan, miten epidemia kehittyy”, pääministeri lisäsi.
Pääministeri totesi, että tasapainoilemme tilanteessa, joka on vakava ja mahdollisesti pitkäaikainen. ”Kyse on globaalista laajalle levinneestä pandemiasta, ja on vielä paljon sellaista, jota emme yksinkertaisesti tiedä.”
Mikä on hallituksen tavoite?
Hallituksen tavoitteena on estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. ”Nämä tavoitteet ovat olleet koko ajan samat ja pyrimme toimillamme varmistamaan niiden toteutumisen”, pääministeri tähdensi.
”Tavoite viruksen leviämisen estämisestä tarkoittaa, emme halua viruksen leviävän. Emme halua, että ihmiset altistuvat virukselle ja sen aiheuttamalle taudille, joka on osalla sairastuneista erittäin vakava. Siksi olemme asettaneet kovia rajoitustoimia jo hyvin varhaisessa vaiheessa epidemiaa ja siksi rajoitustoimia on yhä käytössä.”
Pääministeri sanoi, että oikea-aikaisilla toimilla olemme onnistuneet hillitsemään epidemian etenemistä ja olemme toistaiseksi pystyneet välttämään tautipiikin.
”Tästä kuuluu kiitos kaikille Suomessa asuville ihmisille, jotka olette osaltanne toimineet vastuullisesti. Jatkossakin meidän jokaisen on huomioitava toiminnassamme oma ja kanssaihmisten terveys.”
Terveydenhuollon kantokyvyn turvaaminen tarkoittaa sitä, että voimme kaikissa tilanteissa varmistaa riittävän hoitokapasiteetin ja jokainen sairastunut saa tarvitsemansa avun. Tehohoitokapasiteettia on nostettu ja näin varauduttu mahdollisiin muutoksiin tautitilanteessa.
Riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä halutaan suojella taudilta, koska se voi olla hyvin vakava ja jopa kuolemaan johtava riskiryhmiin kuuluvilla.
”Kyse ei ole siitä, että haluamme vaikeuttaa esimerkiksi ikääntyneiden suomalaisten elämää. Meillä on kuitenkin velvollisuus kertoa ihmisille se tieto, joka meillä taudista on ja pyrkiä ehkäisemään ihmisten vakavaa sairastumista ja ylimääräisiä kuolemia”, pääministeri korosti.
”Siksi olemme antaneet suosituksen esimerkiksi ikääntyneille välttää fyysisiä kontakteja muihin ihmisiin mahdollisuuksien mukaan. Olemme kuitenkin samalla korostaneet, että jokainen itse arvioi ja harkitsee, miten suositusta noudattaa.”
”Mikäli ikääntynyt kokee, että lapsenlapsen tapaaminen on tärkeämpää kuin suojata omaa terveyttä mahdolliselta altistumiselta virukselle, on näin mahdollista toimia. Hallitus ei sitä kuitenkaan nykyisen tiedon valossa voi suosittaa”, pääministeri sanoi.
Erityisenä huolena on viruksen leviäminen hoivayksiköissä ja sen vuoksi vierailut niissä on toistaiseksi kielletty. ”Etsimme kuitenkin tapoja mahdollistaa turvalliset sosiaaliset kontaktit myös näissä asuville ihmisille”, pääministeri kertoi.
Testaa, jäljitä, eristä ja hoida -toimintamalli
Pääministeri Marin totesi, että testauskapasiteettia on nostettu ja nostetaan yhä. Samoin jäljittämisen resursseja on vahvistettu. Näin varaudutaan myös epidemian mahdolliseen seuraavaan aaltoon.
”Jotta toimintamalli toimisi mahdollisimman hyvin ja altistuneet pystyttäisiin mahdollisimman tehokkaasti jäljittämään, tarvitsemme avuksi mobiilisovelluksen, jonka mahdollisimman moni ihminen myös ottaisi käyttöön”, pääministeri sanoi.
Lainsäädännön valmistelu on käynnissä sosiaali- ja terveysministeriössä. Tämän hetkinen arvio on, että sovellus voitaisiin ottaa käyttöön kesällä.
”Hybridistrategian noudattamista koronaviruksen leviämisen estämiseksi on tarpeellista jatkaa niin kauan, kunnes epidemia on saatu globaalilla tasolla hallintaan. Koska tällä hetkellä on vielä suurta epävarmuutta koronavirukseen liittyen, päivitetään strategiaa tarvittaessa uuden tutkimustiedon myötä”, pääministeri sanoi.
”Opimme koronaviruksesta koko ajan lisää, mutta vielä emme tarkkaan tunne sen käyttäytymistä. Emme esimerkiksi varmuudella tiedä, onko viruksella kausivaihtelua. On mahdollista, että kesäksi epidemia hiipuu ja taudin uusi aalto tulee syksyllä. Meidän on varauduttava myös siihen.”
Suomen hybridistrategian vaikuttavuutta koronavirusepidemian torjumisessa seurataan epidemiologisten, lääketieteellisten ja toiminnallisten mittareiden avulla. "Yksi mittari ei kerro kokonaiskuvaa, siksi epidemian kehittymistä ja toimien vaikuttavuutta seurataan usealla mittarilla", pääministeri korosti.
Pääministeri sanoi, että hallitus ei ole asettanut tavoitetta tietystä R0-luvusta kahdesta syystä.
”Ensinnäkään se ei yksin kuvaa tilannetta kattavasti ja vaihtelee myös alueittain. Tautia esiintyy ryppäissä ja epidemian kulkua on vaikea ennustaa. Toiseksi yksittäisen luvun asettaminen vaikkapa R1 voisi johtaa oletukseen, että hallituksen toimet olisivat sidottuja tähän lukuun. Näin yksinkertainen asia ei kuitenkaan ole.”
Hallitus arvioi toimiensa vaikutuksia ja seurauksia kattavasti. ”Arvioimme esimerkiksi rajoitustoimenpiteiden epidemiologisia, mutta myös muita ihmisten hyvinvointiin ja talouteen liittyviä seurauksia. Linjaukset toimista tehdään kokonaisharkinnan pohjalta, ei sen mukaan mikä ilmaantuvuusluku kulloinkin on.”
Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman tilannekuva- ja mallinnusryhmän ensimmäinen viikkoraportti julkaistiin perjantaina.


7. Tanskan pääministeri Mette Frederiksen


Tanskan malli toimii – pääministeri lupaa jo koronarajoitusten purkua
31.03.2020 klo 11:59
Tanska on saanut puolitettua koronaviruksen tartuttavuutta kuvaavan R0-luvun.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen on tyytyväinen rajoitusten tehoon. AOP
– Jos me tanskalaiset jaksamme vielä kaksi viikkoa – siis pääsiäisen yli – pitää välimatkan toisiimme, ja jos numerot pysyvät tasaisina ja kohtuullisina, voi hallitus vähitellen ja kontrolloidusti avata yhteiskuntaa.
Tanskan pääministeri Mette Frederiksenin lupaus on kuin keidas keskellä hiekkaerämaata. 42-vuotias sosialistijohtaja on juuri maalannut kauniin kuvan aurinkoisesta kesästä, iloisista kansanjuhlista – ehkä jopa Roskilden festivaaleista.
Ennen kaikkea kansalaisten päässä Frederiksenin maanantaina antama lupaus yhdistyy jo pandemian loppuun.
Tanskasta tuli maanantai-iltana Euroopan ensimmäinen maa, joka puhui valtionjohdon suulla jo kovien koronavirusrajoitteiden purkamisesta.
R0-luku tippui puoleen
Tanskalaiset luottavat johtajaansa. Frederiksenin varsin reipas etunoja rajoituksissa on varmasti säästänyt juutit pahimmalta, mutta rehellisyyden nimissä lupaus niiden poistamisesta saattoi lipsahtaa vähän ennenaikaisesti.
Tanskassa on tiistain laskelmien mukaan 2 755 koronatapausta, mutta peräti 77 kuolemaan johtanutta COVID-19-diagnoosia. Menehtyneitä on siis enemmän kuin Norjalla (32), Suomella (13) ja Islannilla (2) yhteensä.
Pääministerin vieressä seissyt infektiotautien erikoislääkäri Kåre Mųlbak vahvisti, että koronaviruksen R0-luku, joka kuvaa sen tartuttavuutta, oli saatu painettua lähes puoleen maaliskuun puolivälistä.
Ennen rajoituksia se oli Tanskassa 2,6 – eli jokainen sairastunut tartutti niin monta uutta ihmistä – mutta nyt se oli tippunut jo 1,4:ään.
Samaan 1,4:n R0-lukuun tähtää myös THL Suomessa nykyisillä rajoituksilla. Tosin viimeisin tehohoitopaikkojen riittävyyttä kuvaava arvio perustui siihen, että koronavirus etenisi maassamme R0-luvulla 1,6.
Kansalaisilla vastuu
Tanska on siis selvästi Suomea edellä. Mutta onko lupaus yhteiskunnan vähittäisestä avaamisesta liian rohkea?
Frederiksenkin tunnusti, että pääsiäiseen on vielä pitkä matka.
– Jos numerot alkavat taas nousta, tai jos emme enää kunnioita sosiaalista välimatkaa, emme voi löysätä rajoituksia. Todennäköisesti niitä pitää kiristää entisestään.
Pääministeri tarjosi maanantain lehdistötilaisuudessa porkkanan, mutta väläytti myös selkänsä takana olevaa keppiä. Nyt pallo on tanskalaisilla itsellään: pystyvätkö he pitämään kiinni lupaavasta kehityksestä?
– Meidän pitää nyt pyytää heikoimpien olla kaikkein vahvimpia. Ja se on vaikea pyyntö, Frederiksen korosti vanhusten eristämisen jatkamista vielä paljon pidempään.
Tiedot Tanskasta kertovat, että esimerkiksi tavallinen kausi-influenssa on kadonnut kokonaan. Yhteiskunnan äkkijarrutus tarkoittaa, että myös virusten liikkuminen hankaloituu.
– Viime viikkojen aikana tartuntojen määrä on kasvanut hitaammin kuin sitä ennen. Emme ole nähneet samanlaista räjähdystä numeroissa kuin muissa maissa.
”Moni tulee kuolemaan”
Frederiksen vihjasi, että koulut ja virastot olisivat todennäköisesti ensimmäisinä avaamassa oviaan. Rajat sekä yli 4 000 tapauksen Ruotsiin että peräti 67 000 tapauksen Saksaan pysyvät varmuudella kiinni vielä pitkään.
– Virus on kanssamme pitkälle tulevaisuuteen, ja monet saavat vielä tartunnan. Sairaaloihin tulee lisää potilaita ja valitettavasti moni tulee kuolemaan tähän.
Jossain kohtaa sama on edessä myös Suomessa. Yhteiskunta tullaan avaamaan vaiheessa, jossa sairaaloissa on yhä potilaita, eikä virusuhka ole täysin poistunut.
Eikä kukaan osaa sanoa etukäteen, tapahtuuko se liian aikaisin.
– Tämä tanskalainen tapa on toiminut meillä, Frederiksen päätti.
Tanska alkaa purkaa koronarajoituksia pääsiäisen jälkeen – ensin avataan päiväkodit ja alakoulut
Suuret yleisötapahtumat, kuten musiikkifestivaalit, on kuitenkin kielletty elokuuhun asti.
Tanska
6.4.2020 klo 21.18
Tanska alkaa avata koronarajoituksiaan pääsiäisen jälkeen, kertoo Tanskan radio(siirryt toiseen palveluun). Tanskan pääministeri Mette Frederiksen kertoi maanantai-iltana, että maan päiväkoteja ja alakouluja aletaan avata 15. huhtikuuta, jos koronaepidemia pysyy kurissa.
Frederiksenin mukaan sekä lasten että aikuisten tulee kuitenkin viettää mahdollisimman paljon aikaa sisällä tartuntariskin vähentämiseksi. Lisäksi on huolehdittava, että lapset pitävät välimatkaa toisiinsa.
Tanska jatkaa kuitenkin useimpia rajoituksia vielä ainakin neljän viikon ajan eli 10. toukokuuta asti. Sinä aikana esimerkiksi maan rajat pysyvät kiinni, ja yli kymmenen ihmisen kokoontumiset ovat kiellettyjä. Yläkoulut, kirkot ja kirjastot pysyvät kiinni.
Suuret yleisötapahtumat kielletty elokuuhun asti
Samoin muun muassa ravintoloiden ja kampaamojen on pysyttävä edelleen kiinni. Niiden avaamista voidaan Frederiksenin mukaan harkita seuraavassa vaiheessa. Suuret yleisötapahtumat, kuten musiikkifestivaalit, on Tanskassa kielletty elokuuhun asti.
Roskilden musiikkifestivaalin järjestäjät ilmoittivatkin heti hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen, että ensi kesän festivaali on peruttu. Roskilden festivaali on yksi Euroopan suosituimpia, ja se oli tarkoitus järjestää tänä vuonna jo 50. kertaa.
Pääministeri: Tanska purkaa koronarajoituksia odotettua nopeammin – kuolleiden ja sairaalahoitoon joutuneiden määrä tasaantunut
Julkaistu: 14.4. 18:15
Tanska ryhtyy purkamaan koronaviruksen vuoksi aloitettuja rajoituksia keskiviikkona.
Tanskan pääministeri Mette Frederiksenin mukaan maa aikoo purkaa aiempaa useampia koronarajoituksia, sillä koronaviruksen vuoksi kuolleiden ja sairaalahoitoon joutuneiden määrät ovat tasaantuneet.
Tanska on aiemmin ilmoittanut ryhtyvänsä purkamaan koronarajoituksia huomisesta eli keskiviikosta 15. huhtikuuta alkaen. Alkuperäisen suunnitelman mukaan tarkoituksena oli tuolloin avata maan päiväkodit sekä aloittaa koulujen 1.–5. luokkien lähiopetus. Tästä suunnitelmasta on myös tarkoitus pitää kiinni.
Tanskan parlamentin on tarkoitus keskustella hallituksen esityksestä yhteiskunnan avaamiseen tähtäävistä toimien aikaistamisesta myöhemmin tiistaina. Frederiksenin hallitusta on arvosteltu päätöksestä pitää useimmat pienet liikkeet, kuten ravintolat ja parturit, suljettuina.
Tanskassa on ollut käytössä 11. maaliskuuta voimaan tulleet tiukat rajoitustoimet, joiden seurauksena koko maa on käytännössä ollut kiinni. Valtakunnan rajojen, baarien, ravintoloiden, kuntosalien ja kampaamoiden oli suunnitelman mukaan tarkoitus pysyä kiinni 10. toukokuuta saakka. Sama aikaraja on koskenut julkisia tiloja, kuten kirjastoja ja kirkkoja sekä 6.–10. luokkien lähiopetusta kouluissa.
Tanskassa oli tiistaihin mennessä kuollut koronaviruksen seurauksena 299 ihmistä. Sairauden vuoksi sairaalahoitoon joutuneiden määrä on pudonnut maassa viimeisen kahden viikon ajan.
Reuters - Johannes Kotkavirta / IS
 JULKAISTU 18.04.2020 13:59
Tanskalaiset ovat alkaneet livetä koronaviruksen leviämisen estämiseksi annetuista ohjeista, ilmenee Århusin yliopiston teettämästä kyselystä.
Tanskassa pantiin käyntiin tiukat toimet viruksen leviämisen hidastamiseksi jo 13. maaliskuuta. Alkuvaiheessa suosituksia noudatettiin hyvin.
Mielipidetutkimusyhtiö Epinionin mukaan yhä useampi tanskalainen myöntää, että käsien ahkera peseminen, kokoontumisten välttäminen ja muu ohjeiden noudattaminen on sittemmin jäänyt vähemmälle.
Pääministeri Mette Frederiksen on toistuvasti muistuttanut, että ohjeiden noudattaminen on ehdoton edellytys sille, että Tanskan yhteiskunnan toiminnoissa voidaan alkaa palata normaaliin.


Takaisin etusivulle      Takaisin korona info- sivulle