Senioritiedote nro 7/2021   Toimitus HA / 044 3622 060

Pandemian varjossa
1. Äitiyskuolleisuus
Joka vuosi 300 000 naista kuolee synnytykseen tai sen komplikaatioihin.
Ero rikkaiden ja köyhien maiden äitien välillä on syvä: Sierra Leonessa on jopa 400 kertaa suurempi todennäköisyys kuolla synnytykseen kuin Suomessa.
Kehitys parempaan on onneksi ollut nopeaa: vielä kolme vuosikymmentä sitten kuolemia oli 530 000 vuodess

2. Lapsikuolleisuus
Alle 5-vuotiaita lapsia kuolee yhä joka vuosi lähes Suomen väkiluvun verran.
Video: UNHCR
Lapsia kuolee eniten Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, kuten synnyttäviä äitejäkin.
Moni lapsikuolema olisi estettävissä: niiden yleisimmät syyt ovat keuhkokuume, ripuli ja malaria.
Video: UNHCR
Pikkulasten kuolemia on saatu alas noin 60 prosentilla kolmessa vuosikymmenessä.
Vielä ei tiedetä, miten koronapandemia vaikuttaa asiaan.

3. Merien muovi
Meriin päätyy joka vuosi yli 3,1 miljoonan henkilöauton verran muovia.
Yli puolet jätteistä on muovipusseja, pulloja ja ruokapakkauksia
Ongelmaan on tartuttu muun muassa EU:n “pillidirektiivillä”, joka kieltää esimerkiksi kertakäyttöiset muoviaterimet, -pillit ja muovipinnoitteiset lautaset.

4. Viherpeite hupenee
Arviolta Ruotsin kokoinen ala metsää on kadonnut vuosikymmenessä.
Viherpeitteen katoaminen vaikuttaa ilmastonmuutokseen, eliöiden monimuotoisuuteen ja ruokaturvaan.
Metsän häviäminen oli huipussaan 1980-luvulla. 2010-luvulla metsää kaatui enää noin kolmasosa tästä, 47 miljoonaa hehtaaria.

5. Köyhyys
Suurin osa maailman asukkaista, 65 prosenttia, käyttää elämiseen alle 10 dollaria päivässä.
Joka kymmenes elää alle 1,90 dollarilla päivässä.
Elinolot ovat kuitenkin parantuneet: yli 10 dollaria päivässä kuluttavien määrä on kasvanut vuosikymmenessä neljänneksestä kolmannekseen ja äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä yli puolittunut

 6. Itsevaltiaat
Lähes neljännes maapallon asukkaista elää itsevaltiaan johtamassa maassa.
Vielä 1980-luvulla tästä kärsi lähes puolet ihmisistä.

7. Lukutaito
Maailman aikuisista 14 prosenttia ei osaa edelleenkään lukea tai kirjoitta
Tilanne on silti kohentunut nopeasti. Noin kolmessa vuosikymmenessä luku- ja kirjoitustaitoisten osuus on noussut 16 prosenttiyksiköllä.

Jutussa käytetyt lähteet
Äitiyskuolleisuus: Our World in Data(siirryt toiseen palveluun), Maailman terveysjärjestö WHO(siirryt toiseen palveluun)
Lapsikuolleisuus: Unicefin raportti vuonna 2020(siirryt toiseen palveluun), Our World in Data(siirryt toiseen palveluun)
Muovin määrä meressä: Pew(siirryt toiseen palveluun), The Guardian(siirryt toiseen palveluun)
Viherpeite hupenee: Our World in Data(siirryt toiseen palveluun)
Köyhyys: YK(siirryt toiseen palveluun), Our World in Data(siirryt toiseen palveluun)
Itsevaltiaat: Our World in Data 1(siirryt toiseen palveluun), 2(siirryt toiseen palveluun)
Lukutaito: Our World in Data
Tekijät
Teksti
Anu Kerttula
Keskustelu kiihtyy: tulisiko rikkaiden maiden antaa kansalaisilleen kolmas rokoteannos vai lähettää rokotteet kehitysmaihin?
Lääkevalmistaja sanoo kolmannen annoksen parantavan kahden rokotteen antamaa suojaa entisestään. Monissa maissa valtaosa väestä ei ole saanut vielä ensimmäistäkään rokotetta.

Afganistanilainen naisvanki saamassa Intialaista Astra Zenecan koronarokotetta 7. huhtikuuta. Afganistan sai Astra Zenecan koronarokotetta Intiasta helmikuussa. Kuva: Jalil Rezayee / EPA
YRJÖ KOKKONEN
6.8. 06:10
Israel on jo aloittanut kolmannen koronarokoteannoksen jakelun kansalaisilleen. Myös Saksa on ilmoittanut, että tehosterokotetta aletaan antaa riskiryhmäläisille ja yli 60-vuotiaille syyskuusta lähtien.
Eräissä muissakin maissa kolmannen rokote-erän käyttö on vahvasti harkinnassa. The Telegraph -lehden(siirryt toiseen palveluun) mukaan Britannian hallitus olisi tekemässä päätöstä, jotta tehosteannoksen jakelu käynnistyisi syyskuun ensimmäisellä viikolla.
Rokotevalmistajien arvioiden mukaan rokotteiden teho alkaa heiketä noin kuuden kuukauden kuluttua toisen annoksen saamisen jälkeen. Kolmas annos lienee siis jossain vaiheessa välttämätön, sillä koronapandemia ei osoita hellittämisen merkkejä.
Kansainväliset terveysviranomaiset asettavat kolmannen annoksen antamisen tässä vaiheessa kyseenalaiseksi, koska suurimmassa osassa maailmaa ensimmäisen ja toisen annoksen jakelu on vielä pahasti kesken.
Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus esitti eilen keskiviikkona vetoomuksen(siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan tehosterokotusten käynnistäminen lykättäisiin ainakin lokakuuhun, jotta kehitysmaihin saataisiin lisää rokoteannoksia.


Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kuvattuna 24. toukokuuta Genevessä. Kuva: Laurent Gillieron / EPA
Ghebreyesus ehdotti jo toukokuussa maailmanlaajuista sitoumusta, jonka mukaan kaikkien maiden asukkaista kymmenen prosenttia olisi kokonaan rokotettu syyskuun loppuun mennessä. Nyt yli puolet tuosta ajasta on kulunut, eikä tavoite näytä toteutuvan.
Toukokuussa Ghebreyesus esitti myös, ettävauraissa teollisuusmaissa teini-ikäisten ja lasten rokottamista lykättäisiin, jotta kehitysmaiden aikusväestölle riittäisi rokotteita.
Kyse ei ole pelkästään moraalista ja reiluudesta. WHO:n tiedotustilaisuudessa muistutettiin(siirryt toiseen palveluun), että jos iso osa maapallon väestöstä jää rokottamatta, riski yhä uusille virusmutaatioille ja pandemian uudelleen viriämiselle säilyy.
Tarvitaanko kolmas rokote?
WHO sanoo, ettei se ole toistaiseksi löytänyt perustetta kolmannen rokoteannoksen kiirehtimiselle. Kahden annoksen katsotaan antavan riittävän suojan.
Rokotteiden tehon kestosta ei tosin ole vielä riittävästi tietoa. Kakkosannoksia alettiin antaa laajassa mitassa vasta keväällä ja alkukesästä.
Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA sekä Yhdysvaltain tautikeskus CDC totesivat heinäkuun alkupuolella yhteisessä lausunnossaan(siirryt toiseen palveluun), ettei tehosterokotteelle ole toistaiseksi tarvetta. Ne lisäsivät, että tehosterokotteen käyttöönoton tulee olla viranomaisten, ei lääkeyhtiöiden päätös.
Myös EU:n lääkevirasto EMA totesi heinäkuussa(siirryt toiseen palveluun), ettei tehosterokotteelle ole toistaiseksi todettu tarvetta.
Lääkeyhtiöille koronarokotteet ovat valtava bisnes ja ne olisivat hyvin halukkaita tarjoamaan tehosterokotetta.
Pfizer–Biontech-rokotteen valmistajat kertovat uutiskanava CNN:n mukaan(siirryt toiseen palveluun), että tehosterokote nostaa esimerkiksi deltamuunnosta ehkäisevien vasta-aineiden määrän 18–55-vuotiailla viisinkertaiseksi ja 65–85-vuotiailla peräti 11-kertaisiksi, eli tehosteesta on merkittävästi hyötyä.
Lääkeyhtiön tutkimukseen osallistui tosin vain 23 ihmistä, eikä sitä ole vertaisarvioitu. CNN huomauttaa lisäksi, ettei vasta-aineiden määrän merkitystä taudin ehkäisyssä tunneta kovin hyvin.
Lääkeyhtiöt ovat nostaneet koronarokotteiden hintoja, sillä kaikki menevät varmasti kaupaksi. Esimerkiksi Pfizer-yhtiö arvioi liikevoittonsa nousevan tänä vuonna 33,5 miljardiin dollariin, kertoo Economist-lehti(siirryt toiseen palveluun).

Angolan presidentti Joao Lourenco (keskellä) vaimonsa Ana Dias Lourencon (oikealla) kanssa odottamassa koronarokotetta Luandassa, Angolassa 13. toukokuuta. Kuva: Ampe Rogerio / EPA
Kehitysmaiden lohduton tilanne
Vauraiden maiden ja kehitysmaiden välinen epäsuhta rokotuksissa on valtava. Esimerkiksi Länsi-Euroopan maista lähes kaikki ovat jo saaneet rokotettua vähintään puolet asukkaistaan yhdellä rokoteannoksella, ilmenee Ylen grafiikasta.
Samaan aikaan esimerkiksi Afrikassa vain kolme maata; Mauritius, Marokko ja Tunisia, yltää 15 prosenttiin. On lukuisia maita, joissa rokottaminen on vasta päässyt käyntiin.
Esimerkiksi Haitissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa yksikään asukas ei ole vielä saanut rokotteen toista annosta, kertoo Britannian yleisradio BBC(siirryt toiseen palveluun).
Vauraat länsimaat tukevat kehitysmaiden rokotehankintoja Covax-järjestelmän avulla. WHO kannustaa rikkaita maita lisäämään lahjoituksiaan.
Eniten rokotteita itselleen haalinut Yhdysvallat on todennut, että se kykenee samaan aikaan sekä rokottamaan kokonaan oman väestönsä että toimittamaan rokotteita köyhemmille maille.
Oma lukunsa on se, että kaikki tuotetut koronarokotteet eivät välttämättä ole niin tehokkaita kuin on toivottu.
Economist-lehden mukaan Bahrain ja Arabiemiraatit ovat käyttäneet kiinalaista Sinopharmin rokotetta, ja aikovat nyt tehostaa sitä yhdellä Pfizer–Biontech-rokotteella. Indonesia puolestaan on käyttänyt kiinalaista Sinovac-rokotetta, jota nyt halutaan tehostaa Moderna-annoksella.
Tokiossa ennätysmäärä koronatartuntoja

Japanin pääministeri Sugan mukaan olympialaisia ei keskeytetä, vaikka tartuntamäärät hipovat ennätyksiä. Kuva otettu Tokiossa 25. heinäkuuta. Kuva: Franck Robichon / EPA

Olympiaisäntä Tokiossa on raportoitu 2 848 uutta koronavirustartuntaa. Kyseessä on päiväkohtainen ennätys.
Edellinen päiväkohtainen ennätys oli tammikuun alkupuolelta, jolloin suurkaupungissa raportoitiin reilut 2 500 koronatartuntaa, kertoo Japan Times -päivälehti.
Japanin pääministeri Yoshihide Suga on kehottanut ihmisiä välttämään kaikkea kodin ulkopuolista ei välttämätöntä liikkumista. Sugan mukaan tautitilanteesta huolimatta olympialaisten keskeyttämistä ei harkita.
Aiemmin tässä kuussa Japani julisti Tokion heinä-elokuun olympialaisten ajaksi hätätilaan koronapandemian vuoksi.

Lähde: AP

AP: Tokiossa ennätysmäärä tartuntoja
Tokiossa on todettu 3 177 uutta koronavirustartuntaa. Kyseessä on kaupungin korkein päiväkohtainen lukema koko koronapandemian ajalta.
Japanin pääkaupungissa on kirjattu yli 200 000 tartuntaa pandemian aikana. Koko maassa tartuntoja on raportoitu vajaat 900 000.
Tokiossa on käynnissä olympialaiset. Paikalliset ovat kritisoineet kisojen järjestämistä kovin sanoin.
AP

Italia: Lähes kaikilta helmikuusta lähtien koronaan kuolleilta puuttui täysi rokotesuoja
Italiassa vain noin yksi prosentti koronavirukseen helmikuusta lähtien kuolleista oli täysin rokotettuja, Italian kansallinen terveysinstituutti kertoo.
Italiassa tehty analyysi vahvistaa käsitystä, jonka mukaan koronarokotukset suojaavat vakavilta tautimuodoilta.
Täyden rokotesuojan saaneita on kuollut huomattavasti vähemmän ja hekin ovat olleet iäkkäämpiä ja heillä on ollut useampia altistavia perussairauksia kuin niillä koronan aiheuttamaan sairauteen kuolleilla, joilla ei ole ollut rokotussuojaa.
Italian kansallisen terveysinstituutin julkaiseman tutkimuksen mukaan täysin rokotettuna kuolleet olivat keskimäärin 88,6-vuotiaita ja muut keskimäärin 80-vuotiaita.
Instituutin mukaan Italiassa kirjattiin 35 776 koronaan liittyvää kuolemantapausta 1. helmikuuta ja 21. heinäkuuta välisenä aikana. Näistä kuolleista 423 oli täysin rokotettuja, mikä vastaa 1,2 prosentin osuutta.
Tutkimuksessa oli tarkasteltu niiden henkilöiden terveystietoja, joiden kuolema liittyi koronaan. Täysin rokotetuilla kuolleilla oli keskimäärin 5,0 pitkäaikaissairautta ja muilla vastaava luku oli 3,7.
Lähde: Reuters


Koronatilanne on menossa huolestuttavaan suuntaan koko Suomessa – HUSin apulaisylilääkäri: "Nyt ei ole aika palata normaaliin"
Tänään kerrotut kesän korkeimmat koronatartuntalukemat huolestuttavat HUSin infektiotautien apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaista.
– Nyt ei ole aika palata normaaliin, koska kahden rokoteannoksen kattavuus on riittämätön, hän sanoo painokkaasti.
Koko maassa uusia tartuntoja todettiin tänään tiistaina 612. Viimeksi yhtä suuria tartuntalukuja tilastoitiin maaliskuussa. Eniten tartuntoja raportoitiin Uudellamaalla, jossa positiivisia näytteitä oli 329.
– Tällä hetkellä epidemiamme leviää ravintoloissa, baareissa, isoissa yksityistilaisuuksissa ja juhlissa, festivaaleilla sekä yleisötapahtumissa, Ruotsalainen luettelee.


Koko HUS-alue siirtyy kiihtymisvaiheeseen – koronatartuntojen määrä kasvussa jo viidettä viikkoa
Uudenmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän päätöksellä Länsi-Uusimaa ja sitä kautta koko HUS-alue siirtyivät kiihtymisvaiheeseen.
Suomessa valtaosa uusista tartunnoista on nyt viruksen deltavarianttia, THL sekä sosiaali ja terveysministeriö kertovat.
Koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa on tällä hetkellä yhdeksän maakuntaa tai sairaanhoitopiirin aluetta: Uusimaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Pohjois-Savo, Pirkanmaa, Kainuu, Kymenlaakso, Varsinais-Suomi ja Keski-Suomi.
Matkailu Suomeen helpottui maanantaina 26.7., kun sisärajavalvonnasta luovuttiin.

Koko HUS-alue on siirtynyt koronakoordinaatioryhmän päätöksellä koronaviruksen kiihtymisvaiheeseen, tiedottaa HUS(siirryt toiseen palveluun).
Lisäksi ryhmä esittää kokoontumisrajoitusten laajentamista koko Uudenmaan alueelle ja nykyisten kokoontumisrajoitusten jatkamista pääkaupunkiseudulla. Päätökset kokoontumisrajoituksista tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto.
Koordinaatioryhmä on huolissaan kasvavista tartuntamääristä paitsi nuorten aikuisten myös vanhempien ikäryhmien keskuudessa. Koronavirustartunnat ovat nyt viidettä viikkoa kasvussa Uudellamaalla.
– Valtaosa tartunnoista todetaan 18–29-vuotiailla, mutta viimeisen viikon aikana on myös 30–50-vuotiaiden tartuntamäärissä ollut nousua, sanoo HUSin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen tiedotteessa.
Koronakoordinaatioryhmä suosittelee vahvasti, että myös yksityistilaisuuksissa noudatettaisiin kokoontumisista annettuja rajoituksia. Yli 10 hengen kokoontumisia sisätiloissa ei siten tulisi järjestää, ellei niissä voida varmistua osallistujien välillä 2 metrin turvaetäisyyden ylläpitämisestä.

Ulkomaille matkustavan pitäisi käydä maksullisessa koronatestissä – käytännössä on vaikea valvoa, ettei testiä haeta ilmaiseksi julkiselta puolelta
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo, että testaaminen on kallista ja siihen kuluu paljon terveydenhuollon henkilökunnan aikaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön linjauksen mukaan matkailun vuoksi tehtävät koronatestit pitäisi itse kustantaa yksityisellä puolella. Kuva: Jari Kovalainen / Yle
TERO VALTANEN
20.7. 07:13
Sosiaali- ja terveysministeriön linjauksen mukaan Suomesta ulkomaille suuntautuvaa matkailua varten tarvittavat koronatestit pitää tehdä yksityisen terveydenhuollon puolella. Ne ovat maksullisia.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on Suomen suurin ja sen diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen pitää ministeriön kantaa ymmärrettävänä.
– Julkisen puolen voimavarat kävisivät monin paikoin varmasti vähiin, jos ulkomaanmatkalle lähtijätkin alkaisivat suuressa määrin käydä testissä julkisella puolella, vaikka erilaisten terveystodistusten laatiminen toki kuuluu myös julkisen terveydenhuollon lakisääteisiin tehtäviin, Lehtonen sanoo.
Hänen mukaansa julkisen puolen koronatestiin hakeutumisen syytä on kuitenkin vaikea varmuudella selvittää, kun kynnys testiin hakeutumiseen halutaan pitää matalana.
Julkisen puolen koronatestiin voi HUSissa hakeutua oirekartoituksen perusteella. Testiin haluava täyttää kyselylomakkeen, jossa kysytään mahdollisista oireista.
Diagnostiikkajohtaja Lehtosen mukaan koronainfektion oireet voivat kuitenkin olla varsin yleisluontoisia, kuten esimerkiksi päänsärkyä tai vatsakipuja.
– Niiden totuudenmukainen ilmoittaminen on tietysti omantunnon kysymys, ja koronan oireethan ovat hyvin yleisluontoisia. Monenko omatunto mahdollisesti hieman venyy, sitä on vaikea arvioida.
Linjaus testaamisesta koskee myös työmatkoja ulkomaille
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan ministeriön linjaus koskee sekä lomia että työmatkailua.
– Lomamatkoja varten tarvittavista testeistä ihmiset huolehtivat itse ja työmatkoja varten tarvittavista testeistä vastaavat lähtökohtaisesti työnantajat.
Varhila sanoo, että julkisen terveydenhuollon ensisijaisena tehtävänä on huolehtia sairauksien hoitamisesta ja pandemian kurissa pitämisestä.
Hän muistuttaa, että testaaminen on kallista ja siihen kuluu paljon terveydenhuollon henkilökunnan aikaa.
– Tavoitteena on, että tautitilanne saataisiin Suomessa pysymään aisoissa ja resurssit on nyt suunnattava tähän.

Diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan uutisointi deltavariantin leviämisestä on jälleen lisännyt koronatestien määrää. Kuva: Markku Pitkänen / Yle
Kela ei korvaa matkustamisen mahdollistavia koronatestejä.
HUSin diagnostiikkajohtajaja Lasse Lehtonen kertoo, että Kelalta saa korvauksen siinä tapauksessa, jos koronatesti tehdään sairauden hoitoa tai tutkimusta varten.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on tehty viime aikoina noin 40 000 koronatestiä viikossa. Diagnostiikkajohtaja Lehtosen mukaan etenkin keskustelu deltavariantin leviämisestä on jälleen kasvattanut testimäärää.
–Testaus on kokonaisuutena toiminut lomakaudesta huolimatta hyvin, hän summaa.
Koronatestitodistuksen saa Omakanta-palvelusta
EU:n koronatestitodistus(siirryt toiseen palveluun) ja todistus sairastetusta koronavirustaudista löytyvät Omakanta-palvelusta. Myös yksityisellä puolella tehdyistä testeistä saa todistuksen samasta palvelusta.
Testitulostodistuksen saa, kun on käynyt koronatestissä ja saanut siitä tuloksen. Todistus näkyy Omakannassa uusimman testituloksen perusteella.
Todistuksen sairastetusta koronavirustaudista saa, kun on sairastanut koronan ja sairastuminen on varmistettu positiivisella PCR-testituloksella. Niin kutsutun pikatestin eli antigeenitestin tulos ei kelpaa todistamaan sairastettua koronavirustautia.
Lehtonen sanoo, että ulkomailta Suomeen palatessa koronatestiin voi edelleen mennä maksutta julkisen terveydenhuollon puolelle.
Mökkiläisten koronarokotuksen saanti helpottui
Koronarokotukset saa pääsääntöisesti edelleen vain omasta kotikunnasta ellei toisella paikkakunnalla oleskella kuukausia.
Tällä halutaan varmistaa rokotteiden riittävyys oman kunnan asukkaille.
Joustavuus ulkopaikkakuntalaisten rokotuksissa on kuitenkin lisääntynyt, kun rokotteiden saatavuus on parantunut. Toisella paikkakunnalla pitkään työn tai muun syyn takia oleskeleva voidaan rokottaa kunnassa, jossa oleskelee. Monet kunnat edellyttävät 2–3 kuukauden pysyvää oleskelua paikkakunnalla ennen kuin toisen kunnan asukkaita rokotetaan.
Rokotusten välissä muuttava henkilö saa toisen rokoteannoksen uudella kotipaikkakunnallaan.
Lue lisää: Rokotteen saaminen kotikunnan ulkopuolella on helpottunut: kesäasukas voidaan rokottaa myös mökkikunnassa, jos aikaehto täyttyy
06:00Anna Näveri
EK: Suomalaisista 63 prosenttia kannattaa koronapassin käyttöönottoa
Elinkeinoelämän keskusliitto teetti Taloustutkimuksella kyselyn kansalaisten suhtautumisesta koronapassiin.
Kyselyyn vastanneista 1 100:sta henkilöstä 63 prosenttia oli sitä mieltä, että Suomessa pitäisi ottaa koronapassi käyttöön.
Tiedotteessaan EK määrittelee koronapassin viralliseksi todisteeksi siitä, että henkilö on saanut molemmat koronarokotukset, saanut tuoreessa koronatestissä negatiivisen testituloksen tai sairastanut koronan ja parantunut siitä.
– Yhteiskuntaa ei voida pitää loputtomiin suljettuna, kun perusteita suluille ei enää ole, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo tiedotteessa.
Kyselyssä 86 prosenttia vastaajista oli jo saanut vähintään ensimmäisen rokotteen ja kuusi prosenttia aikoi sen vielä ottaa. Kieltäytyviä oli niin ikään kuusi prosenttia.
– Selvästi on ymmärretty, että rokote on ainoa keino päästä eroon ihmisiä ja yhteiskuntaa monin tavoin rasittavasta koronapandemiasta. Toki olisin toivonut, että rokotevastaisia olisi ollut vieläkin vähemmän. Rajoituksia ei voida perustella sillä, että osa kansalaisista ei vapaaehtoisesti ota rokotetta, Häkämies toteaa.

Fimea toivoo ilmoituksia vain odottamattomista ja vakavista rokotehaitoista
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kehottaa ihmisiä ilmoittamaan vain odottamattomista ja vakavista koronarokotteiden haittavaikutuksista.
Fimean mukaan yleisimmät haittavaikutukset on havaittu jo rokotekehityksen kliinisissä tutkimuksissa ja lueteltu rokotteiden pakkausselosteeseen.
Fimealle tähän mennessä tulleet haittailmoitukset ovat painottuneet työikäisiin ja useinmiten niissä on ilmoitettu jo tiedossa olevia haittavaikutuksia, kuten kuumetta, päänsärkyä, lihaskipua ja väsymystä.
Fimea kertoo verkkosivuillaan, että koronarokotteista tehtyjä haittavaikutusilmoituksia käsitellään kiireellisyysjärjestyksessä. Vakavia tai odottamattomia haittavaikutuksia kuvailevat ilmoitukset käsitellään ensin.


Sydneyn sulkutila jatkuu kuukaudella koronatartuntojen vuoksi
Sydneyssä on hiljaista koronasulun vuoksi. Kuva: Mick Tsikas / EPA
Australiassa Uuden Etelä-Walesin osavaltion viranomaiset ovat jatkaneet Sydneyn koronasulkua kuukaudella, koska koronaviruksen herkästi tarttuvaa deltavarianttia ei ole saatu kuriin.
Rajoitusten oli määrä päättyä perjantaina, mutta ne jatkuvat 28. elokuuta saakka, kertoi Uuden Etelä-Walesin pääministeri Gladys Berejiklian toimittajille Sydneyssä.
Osavaltiossa on todettu 177 uutta koronavirustartuntaa, mikä on viisi tapausta enemmän kuin edellispäivänä.
Koronarajoitukset ovat nostaneet Australiassa vastarintaa. Sydneyssä mielenosoittajat ja poliisi ottivat viime lauantaina yhteen koronarajoituksia vastustaneen mielenosoituksen yhteydessä.
Tuhannet mielenosoittajat eri puolilla Australiaa vaativat koronarajoitusten purkua.
Lähde: Reuters

Thaimaassa 16 500 uutta koronatartuntaa
Thaimaassa on todettu runsaat 16 500 uutta koronavirustartuntaa. Uusia koronaan liittyviä kuolemia on varmistettu 133.
Kaikkiaan Thaimaassa on raportoitu 543 000 koronatartuntaa ja lähes 4 400 covid-19-tautiin liittyvää kuolemantapausta.
Johns Hopkins -yliopiston tilastojen mukaan koronatartunnat ovat lisääntyneet Thaimaassa voimakkaasti viime viikkoina.
Lähde: Reuters
Thaimaassa on todettu yhteensä yli 540 000 koronavirustartuntaa. Kuva: Narong Sangnak / EPA
01:36Marja Juonala

CNN: Biden vaatii liittovaltion työntekijöiden rokottamista tai testaamista
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoittaa torstaina vaatimuksesta, jonka mukaan kaikki liittovaltion työntekijät tulisi rokottaa covid-19-tautia vastaan tai testata säännöllisesti koronaviruksen varalta, uutisoi CNN asiaa tuntevaan lähteeseensä vedoten.
Lähteen mukaan Bidenin vaatimus ei koske Yhdysvaltain armeijaa. Mahdollisesti puolustusministeriö voisi kuitenkin viedä asiaa eteenpäin.
Aiemmin uutistoimisto Reuters kertoi presidentin hallinnon harkitsevan rokotusten vaatimista liittovaltion työntekijöiltä.
00:06Marja Juonala

Biden harkitsee koronarokotusten vaatimista liittovaltion työntekijöiltä
Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan kasvomaskien käyttö ja koronarokotukset ovat paras tapa välttää koronarajoituksia, kuten koulujen sulkemisia, joihin maassa jouduttiin turvautumaan viime vuonna.
Lisää maskin käyttöä ja rokotuksia tarvitaan Bidenin mukaan alueilla, joita koronaviruksen deltavariantti koettelee.
Prsidentti sanoi tiistaina myös, että hänen hallintonsa harkitsee, pitäiskö liittovaltion työntekijöiltä vaatia koronavirusrokotuksia. Liittovaltio on Yhdysvaltain suurin työnantaja.
Biden aikoo kertoa torstaina lisää suunnitelmista, joilla yhdysvaltalaiset saataisiin ottamaan enemmän koronarokotteita, kerrottiin Valkoisen talon tiedotteessa.
Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan Yhdysvalloissa on todettu tähän mennessä noin 34,6 miljoonaa koronatartuntaa. Koronaan liittyviä kuolemantapauksia on vahvistettu yli 611 000. Tartuntojen määrät ovat tilastojen mukaan kääntyneet viime viikkoina nousuun.
Lähde: Reuters

Koronaviruksen deltavariantin leviäminen huolestuttaa myös Yhdysvalloissa. Kuva: Cristobal Herrera-Ulashkevich / EPA
22:19 EilenPetri Burtsoff

Yhdysvaltain tartuntatautivirasto suosittelee maskin käyttöä myös rokotuksen saaneille – Myös he levittävät virusta
Yhdysvalloissa maan tartuntatautivirasto CDC suosittelee kasvomaskin käyttöä julkisissa sisätiloissa myös täydet rokoteannokset saaneille ihmisille korkean koronalevinneisyyden alueilla.
Syynä on aiempaa helpommin tarttuva koronaviruksen deltamuunnos.
CDC:n mukaan tutkimusdata osoittaa, että myös rokotetut ihmiset levittävät koronavirusta harvoissa tapauksissa.
Lähteet: Reuters, AFP

Vuoden toinen punkkihuippu voi olla vielä edessä – punkki voi tarttua käytännössä missä vain
Punkin voi saada kiinni ihoonsa lähes koko Suomen alueella, eikä tänä vuonna lanseerattu Punkkilivekään kerro kaikkea punkkien esiintymisestä. Punkkien määrää on vaikea ennustaa, mutta Turun yliopiston lehtori Tero Klemolan mukaan uusi punkkihuippu voi olla edessä loppukesän sateiden jälkeen.

Punkit levittävät vaarallisia tauteja, joten esimerkiksi lenkin jälkeinen punkkisyyni on paikallaan sekä ihmisille, että lemmikeille. Arkistokuva. Kuva: Yle
MILKA KROGERUS
28.7. 09:03
Asiantuntijan mukaan punkkihavaintojen määrä voi nousta vielä toiseen huippuun loppukesällä. Ensimmäinen punkkihuippu nähdään vuosittain touko-kesäkuussa.
Tänä vuonna lanseerattu Turun yliopiston ja Pfizerin kehittämä Punkkilive antaa jonkin verran viitteitä siitä, missä ja milloin punkkeja on havaittu. Esimerkiksi Etelä-Savossa merkintöjä vähemmän kuin Keski-Suomessa, jossa punkkeja on tavattu runsaasti jopa aivan Jyväskylän keskustassa. Turun yliopiston lehtori Tero Klemola muistuttaa, että merkintöjä kuitenkin tekevät tavalliset ihmiset, eikä Punkkilive kerro siis kaikkea. Havaintomäärät eivät välttämättä siis kerro punkkien määrää, ainoastaan punkkien kohtaamisten määrän.
– Merkintöjen tiheys riippuu paljon siitä, paljonko alueella on potentiaalisia ilmoittajia ja kuinka suuri into alueella on ilmoittaa havainnoista. Tämä tieto on kuitenkin siinä mielessä tärkeää, että vain kohtaamisten kautta ihminen voi sairastua.
Klemolan mukaan Punkkilive antaa kuitenkin tietoa siitä, kuinka pitkä punkkien aktiivikausi eri puolilla Suomea on. Klemola arvelee, että kuivan heinäkuun jälkeen voi elo-syyskuun sateiden jälkeen olla edessä toinen tämän vuoden punkkihuippu. Tämä siksi, että punkit välttävät kuivuutta.
– Monesti heinäkuun helteinen ja paahteiden jaksolla punkit piileskelevät maaperän kosteuden suojissa.
Kosteus vaikuttaa myös Punkkiliven havaintoihin ja punkkien alueelliseen määrään. Yleisesti suosittuja punkkialueita ovat muun muassa Turun saaristo ja muut rannikkoalueet. Yleisellä tasolla koko Suomi kuitenkin on punkkialuetta aina napapiirille saakka.
Paikallinen vaihtelu voi olla runsastakin ja periaatteessa punkki voi tarttua ihmiseen tai eläimeen käytännössä missä vain.
– Jos Punkkilivessä ei ole merkintöjä lähistöllä, ei se välttämättä tarkoita, ettei omalta pihamaalta tai lenkkipolulta voisi saada punkkia.
Klemolan mukaan punkkien määrän ennustaminen on hyvin vaikeaa, toisin kuin vaikka hyttysten tai paarmojen. Tämä johtuu muun muassa siitä, että punkki elää 3–4 vuotta, eikä hetkelliset sääilmiöt vaikuta niiden määrään niin radikaalisti.

Tapahtumia  
Mietityttääkö tietoturva?
Maksuton tietoturvakoulutus ikäihmisille torstaina 19.8. klo 10–11.
Ilmoittautumiset 17.8. mennessä minna.martiskainen(at)evl.fi
Tapahtuma toteutetaan etänä Teams-sovelluksella. Mainos ohessa.
 
Lähde liikkumaan ja vaikuttamaan Espoon viherympäristöjen kehittämiseen
Senioreiden puistokävely Matinkylässä maanantaina 6.9.2021 klo 14.00–16.30
Puistokävely on uudenlainen tapa kuulla kaupunkilaisten näkemyksiä lähiympäristönsä puistojen ja ulkoilualueiden kehityskohteista. Ilmoittaudu mukaan 1.9. mennessä tämän linkin kautta:
https://link.webropol.com/ep/matinkylanpuistokavely
tai soittamalla numeroon 040 6368759 / Anna Hakala 9.8.–1.9. välisenä aikana klo 10–14.
Lisätietoja tapahtumasta ohessa.
 
Voimaa ruuasta -webinaarit käynnistyvät taas
Gery ry:n maksuttomassa webinaarissa keskiviikkona 25.8. klo 10.00 käsitellään ruokarytmiä ja ikäihmisille sopivaa lautasmallia.
Voit myös esittää kysymyksiä Geryn ravitsemusasiantuntijoille.
Ei ilmoittautumista, mukaan pääset tällä linkillä: https://us06web.zoom.us/j/84346053701
Tapahtuman lisätiedot facebookissa: https://fb.me/e/4AoJCb4WT
 
Espoon liikuntapalveluiden järjestämä ohjattu liikunta käynnistyy!
Ensi viikolla alkaa jälleen ilmoittautuminen syksyn liikuntakursseille! Kurssien lisäksi ohjelmassa on myös avoimia liikuntaryhmiä, joihin ei tarvitse ilmoittautua. Koko tarjonta löytyy osoitteesta espoo.fi/ohjattuliikunta. Tervetuloa liikkumaan! (Vinkki: saat kurssitarjonnan parhaiten esiin valitsemalla vain alueen ja jättämällä muut hakuehdot tyhjiksi.)
 
 
 
Takaisin etusivulle

Takaisin Senioritiedotteiden 2021 koontisivulle