Senioritiedote 5 /2021  (Toimivat Seniorit ry) toim- HA, 044 3622 060

Kolmannes koronan sairastaneista kärsii neurologisista ja mielenterveysongelmista
Yleisin koronapotilaille kehittynyt mielenterveyshäiriö on ahdistus.Yksi kolmesta covid-19-tautiin sairastuneista kärsii mielenterveyshäiriöistä tai neurologisista ongelmista kuusi kuukautta sairastamisen jälkeen.
Tämä käy ilmi tähän mennessä laajimmasta aiheesta tehdystä tutkimuksesta. Oxfordin yliopiston tekemässä tutkimuksessa selvitettiin yli 230 000 koronaan sairastuneen yhdysvaltalaisen terveydentilaa.
The Lancet Psychiatry -lehdessä(siirryt toiseen palveluun) julkaistun tutkimuksen mukaan koronan sairastaneilla on merkittävästi suurempi riski kärsiä aivojen toimintaan liittyvistä häiriöistä verrattuna tyypillisistä hengityssairauksista kärsiviin.
Yleisin koronapotilaille kehittynyt mielenterveyshäiriö on ahdistus, josta kärsii tutkimuksen mukaan 17 prosenttia. Mielialahäiriöistä kärsi puolestaan 14 prosenttia tutkituista.
Tutkimuksessa 13 prosenttia potilaista saivat ensi kertaa elämässään diagnoosin mielenterveysongelmasta.
Erityisesti vaikea covid-19- tauti lisäsi tutkimuksen mukaan neurologisten oireiden riskiä, vaikka nämä ovat huomattavasti harvinaisempia kuin psyykkiset ongelmat. Tutkituista aivoinfarktin sai 2,1 prosenttia, aivoverenvuodon 0,6 prosenttia ja dementiaan sairastui 0,7 prosenttia.
Tutkimus ei tuonut vastausta siihen, mitkä biologiset tai psykologiset mekanismit mahdollisesti vaikuttavat neurologisten ja mielenterveysongelmien syntyyn koronapotilailla.
Tutkimusta johtanut psykiatri Max Taquet kertoo pitävänsä erittäin tärkeänä, että aihetta tutkitaan lisää. Näin joitakin koronan aiheuttamia aivojen toimintoihin liittyviä ongelmia voitaisiin joko ehkäistä tai hoitaa tekokkaammin.
Aiheesta muualla:
CNN: A third of Covid-19 survivors suffer 'brain disease,' study shows(siirryt toiseen palveluun)
Lisää aiheesta:
Vaikea COVID-19-tauti lisää merkittävästi neurologisten oireiden riskiä lievään tautimuotoon verrattuna – Suomessa vakavat hermostovauriot olleet harvinaisia
Lähteet: AFP, REUTERS

Koronan rokotuskampanja maailmalla
Yle selvitti, miten rokotuskampanja etenee maailmalla: Suomi yksi parhaista, monessa maassa ei ole annettu vielä yhtään koronapiikkiä
EU-maista vain Unkari ja Malta ovat rokotuksissa Suomea edellä.
Koronarokote
13.4. 18:05Päivitetty 13.4. 20:25

Israelilainen nainen rokotettiin Jerusalemissa 23.2.2021.Atef Safadi / EPAJaa:
Maailmalla on tähän mennessä annettu jo yli 800 miljoonaa koronarokoteannosta, kertovat talousuutistoimisto Bloombergin(siirryt toiseen palveluun) keräämät tiedot.
Joka päivä noin 18 miljoonaa ihmistä saa joko ensimmäisen tai toisen annoksen, ja tahti kiihtyy jatkuvasti.
Maailman maiden rokotustahti vaihtelee huomattavan paljon. Bloombergin mukaan 154 maata on alkanut rokottaa kansalaisiaan COVID-19-tautia vastaan. Tämä tarkoittaa, että kymmenissä maissa ei ole annettu vielä yhtään rokoteannosta.
Ylen kokoamien tietojen mukaan pikkuvaltioita lukuunottamatta tehokkaimmin kansalaisiaan on rokottanut Israel. Sen asukkaista oli viikonloppuun mennessä jo 61,5 prosenttia saanut ainakin ensimmäisen rokotteen.
Toisena tuli Britannia, joka on pian rokottanut puolet kansalaisistaan.
Maanosien erot korostuvat
Eurooppa on koronarokotuksissa menestynyt selvästi muita maanosia paremmin. Kansalaisiaan nopeimmin rokottaneista 40 maasta 30 on Euroopassa.
Yhdysvalloissa rokotustahti on hyvin nopea. Maa antaa jo yli kolme miljoonaa rokoteannosta päivässä(siirryt toiseen palveluun). Myös Kanada on lähes Suomen vauhdissa.
Latinalaisessa Amerikassa on suuria eroja maiden välillä. Chile ja Uruguay ovat päässeet jo pitkälle, mutta muualla on vaikeuksia.
Koronan rajusti koettelemassa Brasiliassa ei oltu vielä viikonloppuun mennessä rokotettu edes kymmentä prosenttia väestöstä ja monissa muissa maissa rokotettujen osuudet jäivät yhteen, kahteen prosenttiin.
Israelissa asuvia ulkomaalaisia jonottamassa koronarokotukseen.Abir Sulta / EPA
Aasiassa Israel, Bahrain ja Singapore ovat omilla luvuillaan. Muut Aasian maat ovat vasta väestön rokottamisen alkutaipaleella.
Huomiota herättää vauras Japani, jonka asukkaista vasta noin prosentti on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.
Japani on ollut hyvin varovainen rokotteiden haittojen suhteen. Maa aloitti terveydenhuoltohenkilökunnan rokotukset helmikuussa, mutta ikäihmisten rokotuksiin päästiin vasta huhtikuun puolella, kertoo Japan Times -lehti(siirryt toiseen palveluun).
Afrikassa vaikeaa Marokkoa lukuunottamatta
Koko Afrikan manner on rokotustoiminnassa aivan alkutekijöissään. Poikkeuksena tästä on Marokko, jonka asukkaista jo toistakymmentä prosenttia on saanut ainakin yhden rokotuksen.
Muualla Afrikassa rokotus on annettu enintään alle kolmelle prosentille väestöstä, ilmenee Ylen kokoamista luvuista. Eräistä maista tilastotiedot tosin tulevat hitaasti.

Afrikassa on ainakin kymmenen maata, jotka eivät ole aloittaneetkaan rokottamista, kertoo Deutsche Welle(siirryt toiseen palveluun).
Selityksiä viivyttelylle on paljon. Merkittävä tekijä on ollut se, että rikkaammat maat ovat varanneet suuren määrän rokotteita, joita ei ole riittänyt vähävaraisille kehitysmaille.

Maailman terveysjärjestöllä WHO:lla on COVAX-järjestelmä, jonka kautta rikkaiden maiden on määrä lähettää rokotteita köyhiin maihin. Jonkin verran rokotteita on toimitettukin, mutta ei lähimainkaan tarvetta vastaavaa määrää. EU-maat, Yhdysvallat ja Britannia käyttävät rokotteensa pääosin itse.
Afrikassa eräät valtiojohtajat ovat myös suhtautuneet koronapandemiaan välinpitämättömästi tai tarjonneet ratkaisuksi jotain muuta kuin asiantuntijoiden suosittelemia rokotteita, käsihygieniaa ja sosiaalista etäisyydenpitoa.
Madagaskarin presidentti Andry Rajoelina on suositellut yrttijuomaa(siirryt toiseen palveluun) estämään tautia. Tansanian presidentti John Magufuli puolestaan totesi, ettei maa tarvitse koronarokotteita, koska tauti voidaan torjua turvautumalla Jumalaan. Suhtautuminen koronaan on nyt muuttumassa myös Tansaniassa, sillä Magufuli kuoli keväällä ilmeisesti juuri koronan uhrina.
Koronaa vähätelleen presidentin äkkikuolema jätti Tansanian ihmettelemään, mihin maa on menossa
Koronapandemiaa vähätelleitä poliitikkoja on toki ollut muuallakin kuin Afrikassa.
Pandemian alussa moni johtaja vähätteli koronaa – Näin kelkka on kääntynyt, kun virus on koetellut myös valtionpäämiehiä
Uudet isännät mahdollistavat muuntumisen
Kansanterveyden asiantuntijat pitävät äärimmäisen tärkeänä, että mahdollisimman moni ihminen saisi rokotesuojan. Jos koronavirukselle on jatkuvasti tarjolla uusia isäntiä, se pystyy muuntumaan ja tuottamaan mahdollisesti kantoja, jotka voivat kiertää rokotteen antaman immuniteetin. Tästä syystä virus pitäisi pystyä torjumaan kaikkialla.
Taudin sairastaneet saavat sitä kautta immuniteetin ainakin joksikin aikaa. Etelä-Afrikassa tauti riehui alkuvuonna rajusti. Maan terveysviranomaiset arvelevat, että taudin sairasti niin moni eteläafrikkalainen, että maassa on nyt melko hyvä laumasuoja ja pahin tautiaalto on sen myötä taittunut.
Hinta on kuitenkin ollut kova, sillä Etelä-Afrikassa kuoli pahimpaan aikaan joka päivä satoja ihmisiä ja terveydenhuoltojärjestelmä ylikuormittui.
Intiassa ja Brasiliassa synkät koronaennätykset – epidemiologi: "Olemme kauhistuttavassa tilanteessa"
Intiassa on raportoitu 116  000 uutta tartuntaa ja Brasiliassa yli 4  000 koronakuolemaa vuorokaudessa.
Koronavirus
7.4. 15:22Päivitetty 7.4. 17:07

Kaikkiaan Brasiliassa arvioidaan kuolleen koronavirukseen liittyen lähes 337 000 ihmistä.EPA-EFE/All Over Press
Jaa:
Intiassa on kirjattu uusi ennätys päiväkohtaisissa koronaluvuissa, kun vuorokauden aikana raportoitiin lähes 116 000 uutta koronavirustartuntaa.
Asiantuntijoiden mukaan maan uuteen korona-aaltoon on vaikuttanut ihmisten välinpitämättömyys voimassaolevista suosituksista.
Kun tartuntaluvuissa näkyi viime vuoden lopulla reilua laskua, intialaiset uskaltautuivat jälleen osallistumaan suurin joukoin erilaisiin tapahtumiin. Viime kuukausien aikana ihmiset ovat kokoontuneet suuriin uskonnollisiin ja poliittisiin kokoontumisiin sekä häihin ja krikettiotteluihin.
Intialaismedioissa on kerrottu, että sairaalat ovat jo alkaneet kuormittua koronatartuntojen lisääntyessä.
Tartuntojen lisääntyessä maassa on otettu voimaan myös uusia alueellisia rajoituksia. Esimerkiksi yölliset ulkonaliikkumiskiellot ovat voimassa pääkaupunki New Delhissä sekä suurkaupunki Mumbaissa.
Maan hallitus on kuitenkin vältellyt uuden kansallisen sulkutilan asettamista.
Intiassa asetettiin viime vuoden maaliskuussa koronapandemian alussa yksi maailman tiukimmista sulkutiloista, joka aiheutti laajoja taloudellisia ja humaanisia ongelmia.
Intiassa on tähän mennessä annettu 90 miljoonaa koronarokoteannosta. Maan tavoitteena on antaa 300 miljoonaa rokotetta elokuuhun mennessä.
Intiassa on kirjattu yhteensä 12,8 miljoona koronavirustartuntaa sekä yli 166 000 koronaan liittyvää kuolemaa. Määrällisesti tartuntoja on enemmän vain Yhdysvalloissa ja Brasiliassa.

Bhutanissa rokotettiin perinteitä kunnioittaen
Intia lahjoitti tammikuussa Bhutanille koronarokotteita. Bhutan odotti kuitenkin onnekasta astrologista hetkeä rokotuksen aloittamiseksi. Se oli 27 maaliskuuta ja kellon aika 09:30. Buddhalaiset munkit lisäksi neuvoivat että ensimmäisten rokotusten antajina ja saajina tulisi olla apinan vuonna syntyneet naiset. Näin tehtiin asiaankuuluvien seremonioiden kera öljylamppujen katveessa. Ja sitten kirjaimellisesti käärittiin hihat ylös ja heilumaan: yhden viikon sisällä rokotettiin 85 % kansasta
Brasiliassa terveydenhuolto äärirajoilla
Brasiliassa on kirjattu ensimmäistä kertaa yli 4 000 koronavirukseen liitettyä kuolemaa vuorokauden sisällä, kertoo maan terveysministeriö. Uhreja kirjattiin 4 195 päivässä.
Kaikkiaan Brasiliassa arvioidaan kuolleen koronavirukseen liittyen lähes 337 000 ihmistä. Uhrien määrässä mitattuna Brasilian edellä on vain Yhdysvallat yli 550 000 kuolleellaan.
Brasilian terveydenhuoltojärjestelmä on venynyt äärirajoilleen kamppailussa uusinta virusaaltoa vastaan.
Valtionhallintoa on syytetty riittämättömistä toimista viruksen pysäyttämiseksi.
– Olemme kauhistuttavassa tilanteessa, emmekä näe tarpeellisia toimenpiteitä osavaltioiden tai liittovaltion hallituksilta, epidemiologi Ethel Maciel kertoo AFP:lle.
Macielin mukaan ainoa tapa hidastaa viruksen nopeaa leviämistä olisi tehokas maan sulkutila vähintään 20 päivän ajaksi.
Brasilian alati pahemmaksi äitynyt terveyskriisi on heikentänyt oikeistopopulistisen presidentti Jair Bolsonaron asemaa.
Bolsonaro tunnetaan pitkän linjan koronankiistäjänä, joka on vähätellyt viruksen vaarallisuutta senkin jälkeen, kun sairasti itse taudin viime vuonna.
Bolsonaron hallitus on vaihtanut jo neljänteen terveysministeriinsä, ja viime viikolla Bolsonaro vaihtoi useita muitakin ministereitään sekä asevoimien komentajia.
212 miljoonan asukkaan Brasiliassa todettiin tiistaina myös lähes(siirryt toiseen palveluun) 87 tuhatta uutta koronatartuntaa. Kaikkiaan tartuntoja on yli 13 miljoonaa.
Myös suhteellisessa kuolleisuudessa Brasilian tilanne on maailman synkimpiä.
Korjattu klo 17.08 mainintaa, jonka mukaan maassa olisi viimeisen viikon aikana todettu keskimäärin 2 757 uutta koronatartuntaa vuorokaudessa. Tartuntojen määrä on viikossa ollut huomattavasti korkeampi, yli 63 tuhatta päivässä keskimäärin.
Lähteet: AFP
ESPOO
Koronarokotusvuorossa tänä vuonna 60 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat espoolaiset sekä riskiryhmiin kuuluvat
12.4.2021 17:23:40 | Espoon kaupunki - Esbo stad
Koronarokotuksen ajanvaraus on käynnissä tänä vuonna 60 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille espoolaisille sekä henkilöille, jotka kuuluvat  THL:n määrittämään riskiryhmään 1 tai 2.  Koronavirustaudille altistavat sairaudet on listattu myös Espoon sivuille. Lue mitkä sairaudet ja tilat oikeuttavat riskiryhmäläisten rokotuksiin.
Espooseen saadaan tällä hetkellä kahta eri koronavirusrokotetta: Pfizer-BioNTech Comirnaty sekä AstraZeneca Vaxzevria. Rokotteet jaetaan HUSin, THL:n ja kuntien yhteisen suosituksen mukaan 29.3. alkaen seuraavasti:
Pfizer-BioNTech Comirnaty-rokote                
Tänä vuonna 70 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat
Tänä vuonna 60-64 vuotta täyttävät
18-64 –vuotiaat riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat.
16-17-vuotiaat, jotka kuuluvat riskiryhmään 1

Toimintaa ja opiskelua

Etädigiopastus: Rockway musiikinopetuksen verkkokursseja kirjastosta
Tiistaina 13.4. klo 17
Turun kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelijat tuottavat etänä digiopastusten sarjan.
Tiesitkö, että voit opiskella musiikkia kotoa käsin? Rockwayn musiikkiverkkokursseilla voi opiskella soittamista, laulamista ja äänittämistä. Kursseja kaikentasoisille harrastajille. Tervetuloa tutustumaan Rockwayn musiikkimaailmaan.                                               
Opastuksen pitää kirjastoalan opiskelijat, eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Opastus pidetään etänä Zoomin välityksellä. Osallistu etätapahtumaan tästä linkistä:
https://turkuamk.zoom.us/j/3154465350
Meeting ID: 315 446 5350    
Tapahtumapaikka:Etätapahtuma (Entressen kirjasto, Haukilahden kirjasto, Kalajärven kirjasto, Karhusuon kirjasto, Kauklahden kirjasto, Ison Omenan kirjasto, Pikkulaivan kirjasto, Laajalahden kirjasto, Laaksolahden kirjasto, Nöykkiön kirjasto, Sellon kirjasto, Soukan kirjasto, Viherlaakson kirjasto, Saunalahden kirjasto, Kirjastoauto Espoo, Suurpellon kirjasto, Otaniemen kirjasto)
Tapahtuma-aika:13.4.2021 klo 17.00 - 18.00

Etädigiopastus: Netin ilmaiset aineistot
Torstaina 15.4. klo 17
Turun kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelijat tuottavat etänä digiopastusten sarjan.
Ennen kaikki oli paremmin – Aikamatka menneisyyteen 15.4. klo 17
Hyvästi korona-ajan tylsyys! Tervetuloa matkalle menneisyyteen kirjastotätiopiskelijaryhmän saattelemana. Opastamme sinut etänä vanhoista hyvistä ajoista kertovan ilmaisen, digitoidun aineiston äärelle. Tutustutaan yhdessä ainakin Finnan aarteisiin, Kansalliskirjaston Hota-pulverinaikaiseen lehtivalikoimaan sekä Elonetin nostalgisiin mainoksiin ja Suomi-filmeihin. Hyödyt opeista parhaiten kokeilemalla itse, joten varaa lähellesi älypuhelin, tietokone tai tabletti.
Opastus on maksuton ja avoin kaikille.                                    
Opastuksen pitää kirjastoalan opiskelijat, eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Opastus pidetään etänä Zoomin välityksellä. Osallistu etätapahtumaan tästä linkistä:
https://turkuamk.zoom.us/j/3154465350
Meeting ID: 315 446 5350    
Tapahtumapaikka:Etätapahtuma (Entressen kirjasto, Haukilahden kirjasto, Kalajärven kirjasto, Karhusuon kirjasto, Kauklahden kirjasto, Ison Omenan kirjasto, Pikkulaivan kirjasto, Laajalahden kirjasto, Laaksolahden kirjasto, Nöykkiön kirjasto, Sellon kirjasto, Soukan kirjasto, Viherlaakson kirjasto, Saunalahden kirjasto, Kirjastoauto Espoo, Suurpellon kirjasto, Otaniemen kirjasto)
Tapahtuma-aika:15.4.2021 klo 17.00 - 18.00
Etädigiopastus: Ellibs-e-kirjapalvelun käyttö
Maanantaina 19.4. klo 17
Turun kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelijat tuottavat etänä digiopastusten sarjan.
Kirjoja kotisohvalta! Tule kuulemaan ja kokeilemaan, kuinka kirjastojen ilmainen Ellibs e-kirja-palvelu toimii. Ellibsissä voit lukea ja lainata e-kirjoja ja e-äänikirjoja. Tilaisuudessa käymme läpi mm. kuinka palvelu otetaan käyttöön sekä kuinka kirjoja etsitään ja lainataan. Ota mukaasi mobiililaitteesi.
Opastuksen pitää kirjastoalan opiskelijat, eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Opastus pidetään etänä Zoomin välityksellä. Osallistu etätapahtumaan tästä linkistä:
https://turkuamk.zoom.us/j/3154465350
Meeting ID: 315 446 5350    
Tapahtumapaikka:Etätapahtuma (Entressen kirjasto, Haukilahden kirjasto, Kalajärven kirjasto, Karhusuon kirjasto, Kauklahden kirjasto, Ison Omenan kirjasto, Pikkulaivan kirjasto, Laajalahden kirjasto, Laaksolahden kirjasto, Nöykkiön kirjasto, Sellon kirjasto, Soukan kirjasto, Viherlaakson kirjasto, Saunalahden kirjasto, Kirjastoauto Espoo, Suurpellon kirjasto, Otaniemen kirjasto)
Tapahtuma-aika:19.4.2021 klo 17.00 - 18.00
Etädigiopastus: eMagsin, Pressreaderin, Flipsterin etäkäyt
Tiistaina 20.4. klo 17
Turun kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelijat tuottavat etänä digiopastusten sarjan.
Lue lehteä kotona! Tiesitkö, että Helmet-kirjastokortilla pääset lukemaan myös sähköisiä lehtiä omalta kotisohvalta?
Käytössäsi on reilut 60 kotimaista aikakauslehteä sekä tuhansia englannin- ja muunkielisiä sanoma- ja aikakauslehtiä.
Tietoiskussa perehdymme kirjaston e-lehtipalveluiden käyttöön sekä tietokoneella että mobiililaitteella. Ota mukaan kirjastokorttisi, PIN-koodisi ja oma laitteesi, jolla haluat lehtiä lukea.
Opastuksen pitää kirjastoalan opiskelijat, eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Opastus pidetään etänä Zoomin välityksellä. Osallistu etätapahtumaan tästä linkistä:
https://turkuamk.zoom.us/j/3154465350
Meeting ID: 315 446 5350    
Tapahtumapaikka:Etätapahtuma (Entressen kirjasto, Haukilahden kirjasto, Kalajärven kirjasto, Karhusuon kirjasto, Kauklahden kirjasto, Ison Omenan kirjasto, Pikkulaivan kirjasto, Laajalahden kirjasto, Laaksolahden kirjasto, Nöykkiön kirjasto, Sellon kirjasto, Soukan kirjasto, Viherlaakson kirjasto, Saunalahden kirjasto, Kirjastoauto Espoo, Suurpellon kirjasto, Otaniemen kirjasto)
Tapahtuma-aika:20.4.2021 klo 17.00 - 18.00

Kirjastojen blogit
Pääkaupunkiseudun kirjastoilla on omia blogeja, joista voit etsiä lukuvinkkejä ja kirjasuosituksia tai tutustua kirjastojen toimintaan.
Kirjallisuudesta
Espoon fantasia 
Espoon kaupunginkirjaston fantasiaryhmäläiset ovat fantasia- ja tieteiskirjallisuuteen erikoistuneita asiantuntijoita. Blogissa he avaavat työtään niin asiakkaille kuin kirjastokollegoille. He puhuvat työkseen kirjoista, joten täällä on pinoittain kirjavinkkejä. Espoon fantasia on osa Espoon kaupunginkirjaston Kirjava satama -blogisivustoa.
Lukijalta lukijalle
 Espoon kaupunginkirjasto kokoaa yhteen juttuja kirjoittajille ja lukijoille. Lukijalta lukijalle on paikka hyville kirjoille sekä muihin kirjoihin liittyville aiheille. Kirjoittamisestakin puhutaan. Betalukija-palvelussa lukemisen ammattilaiset lukevat kirjastotyönsä ohessa harrastajakirjoittajien tekstejä ja antavat niistä palautetta. Lukijalta lukijalle on osa Espoon kaupunginkirjaston Kirjava satama -blogisivustoa.
Kirjastoelämää Itäkeskuksen kirjastossa
Kirjastolaiset kertovat asioista, tapahtumista ja elämästä itäisen Helsingin suuressa ja vilkkaassa kirjastossa. Myös kirjaston lukupiiriläiset kirjoittavat säännöllisesti ajatuksia yhdessä luetuista kirjoista. Tämä blogi onkin hyvä aitta ammentaa lukuvinkkejä. Löydät kirjallisuusjutut otsikoiden alta, jotka alkavat: Lukupiiriläinen bloggaa.
Lukupiiri.net - Kirjastojen lukupiirejä
Blogi kokoaa yhteen Vantaan kirjastoissa toimivien lukupiirien kuulumisia. Jutuissa esitellään kokoontumisten tulevia kirjoja ja kerrotaan, mitä piiriläiset ovat kirjoista miettineet.
Suosittelija-blogi
Vantaan kaupunginkirjaston ylläpitämässä blogissa suositellaan kirjoja ja erilaisia verkkoaineistoja ajankohtaisista aiheista.
Tarinoiden lumo - Kirjallisuusterapiaa Vantaan kirjastoissa
Blogista löydät kirjallisuusterapeuttisia lukusuosituksia, erilaisia kirjoituksia aiheesta sekä tietoa Vantaan kirjastoissa järjestettävistä kirjallisuusterapeuttisista kirjoitus- ja lukupiireistä.
Tiksin runoklubi
Tikkurilan kirjastossa kokoontuvan Runoklubin blogissa kerrotaan tulevista ja menneistä runotapahtumista sekä julkaistaan osallistujien runoja.
Kirjastomaailmasta
Kirjava satama. Espoon kaupunginkirjasto kokeilee ja katsoo tulevaisuuteen
Kirjastolaiset luotaavat kirjastoilmiöitä kahdessa blogiosiossa, Kirjaston toiminta ja tulevaisuus ja Designing tomorrow together. Jälkimmäinen on kokonaan englanninkielinen ja suunnattu kansainvälisille yhteistyökumppaneille. Muitakin vieraita kieliä voi esiintyä.

Lukupiiri
Lukupiirikirjat kevät 2021
Tammikuu: Alex Schulman: Polta nämä kirjeet (etänä Zoomissa)
Helmikuu: Kjell Westö: Tritonus (etänä Zoomissa)
Maaliskuu: Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa (etänä Zoomissa)
Huhtikuu: Umberto Eco: Ruusun nimi (etänä Zoomissa)
Toukokuu: Ilmastolukupiiri: Jenny Offil: Ilmastoja
Kesäkuu: Sarah Waters: Silmänkääntäjä
Kokoontumispäivät: 18.1., 8.2., 8.3., 12.4., 10.5. ja 14.6.
Pointin kirjaston lukupiiri kokoontuu yleensä joka kuun toinen maanantai klo 18–19.30. Pyhät voivat vaikuttaa kokoontumispäivään.
Seuraamme koronatilannetta ja toimimme lukupiirin kanssa vastuullisesti tilanteen edellyttämällä tavalla.
Turvallisuutesi on meille tärkeää.
Ainakin maaliskuun ja huhtikuun lukupiirikokoontumiset järjestetään vielä etänä Vantaan kaupunginkirjaston Zoomissa. Lisätietoa tapahtumaan liittymisestä ja kutsulinkit Zoom-kokouksiin jaetaan Pointin lukupiirin facebook-ryhmässä.
Katso tarvittaessa ohjeet Zoom-tapahtumiin liittymiseen videosta: Zoom-pikaopas.​
Lukupiirikirjan voit noutaa kirjastomme varaushyllystä, pika-asionnin alueelta. Muista lainata kirja omalle kortillesi!
Kaikki kirjallisuudesta kiinnostuneet ovat tervetulleita vaihtamaan ajatuksia lukupiirin valitsemista kuukausittain vaihtuvista kirjoista – tai ihan vain kuuntelemaan keskustelua. Ei haittaa, vaikka kirja ei olisikaan luettuna tapaamispäivään mennessä.
Tulevana vuonna osallistumme myös ilmastolukupiiriin yhdellä kirjalla toukokuussa, lue lisää ilmastolukupiiristä täältä. #ilmastolukupiiri
Lämpimästi tervetuloa Pointin lukupiiriin sekä vanhat että uudet kävijät!
Tapahtumapaikka:Zoom Vantaan kaupungin kirjasto (Pointin kirjasto)
Tapahtuma-aika:12.4.2021 klo 18.00 - 19.30

Etätapahtuma: Espoon kirjastojen etälukupiiri
Tervetuloa Espoon kaupunginkirjaston etälukupiiriin!
Kokoonnumme turvallisesti etänä joka kuukauden toinen tiistai klo 11 - 12 keskustelemaan kuukauden kirjasta.
Lukupiiri järjestetään Microsoft Teams -palvelun kautta.
Liity mukaan tästä linkistä.
Kevään ohjelma:
ti 9.3. Katja Kettu: Piippuhylly (novellikokoelma)
ti 13.4. Tommi Kinnunen: Pintti
ti 11.5. Elizabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton
ti 8.6. Olivier Bourdeaut: Tule takaisin, Mr. Bojangles
Ohje
Tarvitset: 
- tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin
- internet-yhteyden
- kameran
- mikrofonin
Tule mukaan tietokoneella:
1. klikkaa liittymislinkkiä.
2. tule mukaan selaimella: valitse "Jatka tällä selaimella".
Jos haluat, voit  ladata Teams-sovelluksen. Se on ilmainen.
Jos haluat ladata sovelluksen, valitse "Lataa Windows-sovellus".
Lataaminen kestää monta minuuttia.
3. valitse "salli", kun Teams kysyy, saako se käyttää mikrofonia ja kameraa.

Tule mukaan kännykällä:
1. klikkaa liittymislinkkiä.
2. lataa Teams-sovellus.

Tapahtumapaikka:Microsoft Teams (Entressen kirjasto, Haukilahden kirjasto, Kalajärven kirjasto, Karhusuon kirjasto, Kauklahden kirjasto, Ison Omenan kirjasto, Pikkulaivan kirjasto, Laajalahden kirjasto, Laaksolahden kirjasto, Nöykkiön kirjasto, Sellon kirjasto, Soukan kirjasto, Tapiolan kirjasto, Viherlaakson kirjasto, Saunalahden kirjasto, Kirjastoauto Espoo, Suurpellon kirjasto, Otaniemen kirjasto)
Tapahtuma-aika:13.4.2021 klo 11.00 - 12.00

Vinkkejä elämäntapamuutokseen:

Millainen on hyvä aamupala? Blogista löydät siihen vastauksen + vinkkejä ja ideoita aamupalan koostamiseen. 

Onnistunut elämäntapamuutos – 15 vinkkiä tuloksiin! Lue Muutos-valmentaja Tiian vinkit kestäviin tuloksiin uunituoreesta blogikirjoituksesta.

Kestävä muutos – 3 askelta onnistumiseen (MuutosKlinikka) Muutos-valmentajat Tuomas ja Tiia käyvät läpi kolme avainta kestävään muutokseen. 

Miksi täydellisyyden tavoittelu usein estää elämäntapamuutoksessa onnistumisen? Monesti etsimme kokoajan vain "uutta tietoa", vaikka meillä on jo riittävät kyvykkyydet aloittaa ja tehdä muutos.

Miksi tärkeät asiat, kuten elämänmuutos, jäävät usein kesken? Käyn asiaa läpi tällä videolla.

Kokemukset ja opit onnistuneesta elämäntapamuutoksesta: 

Onnistumistarina: Elise, 69, -25 kg: "Vuodessa opin uudet tavat"  (ET-terveys 1/2021). Lue Elisen kokemus vuoden kestoisesta Muutos-valmennuksesta, sekä miten asiat ovat kaksi vuotta valmennuksen aloituksen jälkeen.

Onnistumistarina: Anu, 45, -10 kg: Uusi tyyli elää ilon ja onnellisuuden kautta + himo liikuntaan
Kuukauden reseptivinkit:

Mehevät bataattibrowniet (täysin kasvipohjainen). Aineksia tarvitset vain kourallisen, mutta tahdonvoimaa sitäkin enemmän, jottet söisi koko taikinaa ennen kuin se ehtii uuniin asti :)


Takaisin etusivulle
Takaisin Senioritiedotteiden 2021 koontisivulle