Putkiremontti edessä 2013

Meillä on ollut putkiremontti kaikkine kauhuineen. Remontti alkoi jo toukokuussa 2013 ja jatkui aina heinäkuuhun 2014. Tämä aiheuttaa suuren muutoksen myös Toimivat Seniorit ry:n toiminnassa. Jouduimme muuttamaan evakkoon, kuka minnekin, mutta ainakaan emme voineet asua putkiremontin aikana omassa kodissamme. Muutamat talon asukkaista lähtivät kesämökeilleen,  palvelutaloihin, vuokrakämpään tai ulkomaille remontin ajaksi tai ainakin osaksi aikaa. 
Ennen remonttia Huijareita haalareissa luimme Töölöläinen-lehdestä, jossa Merja Hautakangas kirjoittaa ”Jos haluat säpinää hiljaiseen hetkeen, mainitse sana ”remontti”.  Johan virkistyvät kaikki kuuloetäisyydellä olevat ihmiset. Ällistyttävät tarinat kuultuasi et ikinä remontoisi. Sanaan ei voi luottaa, edes sopimukset eivät pidä, budjetti paisuu, aikataulut , iso osa urakasta laskutetaan lisätöinä ja jos niitä ei ole, niin järjestetään. Jälki on huonoa ja huolimatonta. Työmaasotkut leviävät porraskäytäviin, rikotaan hissit, naarmutetaan seinäpinnat kaikkialla missä kuljetaan. Vakuutusvastuuta selvitettäessä käy ilmi, että uuden Tilaajavastuulain mukaan remontin teettäjä on vastuussa kaikesta muusta paitsi työn suorittajan kolmannelle osapuolelle aiheuttamastaan vahingosta. Olisi pitänyt ottaa rakennusaikainen vakuutus. Kuulema viisasta, kun niin paljon kelvotonta sakkia heiluu ammattilaisten haalareissa.” (Töölöläinen, 2013, 16,2)

Merja Hautakankaan (2013) kirjoittamat kauhuskenaariot toteutuivat lähes kirjaimellisesti yksittäisen senioriasukkaan elämässä. Pulmakohdiksi nousivat seuraavat asiat.

img_8458p.jpg

Kerhohuonekin piti tyhjentää! Suurin osa kierrätettävistä kirjoista hävitettiin!

Seniori oli usein neuvoton, minne muuttaa putkiremontin ajaksi, jos ei ollut lapsia tai sukulaisia, joiden apuun voi tukeutua. Ahdistus vain kasvoi, mitä lähemmäs putkiremontin alkua aika kului.

Sitten  alkoi vintin ja kellaritilojen tyhjentäminen. Tämä homma ei sopinut ikääntyneelle, vaan täytyi hankkia ulkopuolista apua.

Sitten ikääntynyt oli kimpsineen ja kampsuineen pakkaamisen keskellä. Siinäkin touhussa tarvittiin ulkopuolista apua. Ahdistus ja väsymys vain lisääntyivät. Muutamat ikääntyneet talon asukkaat eivät päässeet muuttoon saakka: voimat uupuivat jo ennen sitä, he sairastuivat, joutuivat sairaalahoitoon tai sitten jopa kuolla kupsahtuvat. Eipä tarvinnut enää muuttoautoja tilata, muiden oli silloin hoidettava asiat. 

Muutamat ikääntyneet talon asukkaat eivät päässeet muuttoon saakka: voimat uupuivat jo ennen sitä, he sairastuivat, joutuivat sairaalahoitoon tai sitten jopa kuolla kupsahtuvat. Eipä tarvinnut enää muuttoautoja tilata, muiden oli silloin hoidettava asiat. 

 img_8627p.jpg

Evakkoaika sujui melko mukavasti, ja oli ilo päästä palaamaan omaan kotiin putkiremontin jälkeen. Pettymys oli kuitenkin monen asukkaan kohdalla suuri, kun putkiremontin yhteydessä tehdyt, pakolliset muutokset eivät pitäneetkään paikkaansa.  

Oli etukäteen pyritty huolehtimaan asunnon esteettömyydestä ja turvallisuudesta. Korotettuja WC:itä ei oltu tehty, vaikka niistä laskutettiin erikseen.Yksiöiden kylpyhuoneissa WC:n paikkaa oli muutettu siten, että 40 cm:n pesukoneen paikaksi oli raivattu 60 cm:n tila, jolloin suihkutilaa jäi alle vaadittujen mittojen. Hajuhaitat WC:ssä, kylpyhuoneissa ja porraskäytävissä olivat myös yllätys. Ylimääräisiä koloja ja lommoja löytyy niin seinistä kuin lattioista. jne.

Paluumuuton jälkeen perinpohjainen siivous oli pitkän aikaa tarpeen, samoin pakkausten purkussa tarvittiin auttavaa kättä. Paljon tavaraa piti tässäkin vaiheessa heittää roskalavalle. Siinä tarvittiin voimaa, mikä puuttui usein raihnaistuneelta vanhukselta.

Putkiremontin kustannuksista emme vielä tiedä mitään, mutta toivottavasti arviot pitävät kutinsa, toisin kuin hanke-.ym. etukäteissuunnistelmissa.  (Toimivat Seniorit ry:n julkaisuja 10 (2013.)

Luottamus taloyhtiön valitsemaan putkiremontin projektipäällikköön ja taloyhtiön hallituksen päätöksiin menetti tyystin merkityksensä. Projektipäällikköä ei näkynyt silloin kun häntä tarvittiin esim. erilaisissa tarkastuksissa. Koska asukkaat eivät koskaan saaneet nähtäväkseen taloyhtiön hallituksen hyväksymiä ja allekirjoittamia sopimuksia pääurakoitsijan ja muiden virallisten putkiremonttia hoitavien tahojen kanssa, senioriasukkaalla ei ollut mitään mahdollisuutta tarkistaa sopimuksesta ja tukeutua sopimuksiin, jos asiat menivät omassa asunnossa pieleen. Kukaan ei auta, vähiten yhteisesti, virallisissa taloyhtiön kokouksissa valitut luottamushenkilöt.

 Putkiremontit ovat kovaa taloudellista peliä, jossa senioriasukkaan usko moniin asioihin pettää helposti. Siitä huolimatta niistä on selvittävä kuin sodassa oltaisiin.

Kuvat ja teksti: Pirkko Liikanen, Toimivat Seniorit ry

© 2013

Lisää putkiremontista palvelutalossa:

Minna Lindgren, Ehtoolehdon pakolaiset, 2014

Takaisin etusivulle Ajankohtaista-sivustolle