9 Korona info 2020  Portugal

Korona Covid-19 tiedote, numero 9
22.5.2020
Teema: Portugal
Toimitus HA kännykkä 044 3622 060

Tilanne maailmassa 21.5.2020
Suomessa ilmoitettuja tapauksia yhteensä: 6 380 , Portugalissa 29 660
Tautiin liittyviä kuolemia on Suomessa raportoitu 304 , Portugalissa  1260.
Uutiskanava CNN:n mukaan lähes kaksi kolmasosaa uusista tartunnoista on todettu neljässä maassa eli Yhdysvalloissa, Venäjällä, Brasiliassa ja Intiassa.
Koronavirustartuntoja on todettu maailmalla yhteensä 5 miljoonaa Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu  328 169.
Euroopassa (WHO Eurooppa-alue) on todettu yhteensä noin 1,9 miljoonaa koronavirustapausta ja yli 169 000 tautiin liittyvää kuolemaa.
Monet Euroopan maat ovat sulkeneet rajojaan ja asettaneet laajoja rajoitteita liikkumiseen ja julkisen ja yksityisen sektorin toimintaan. Useissa maissa rajoitteiden asteittainen purkaminen on käynnistetty, myös Suomessa ja Portugalissa.
Pohjoismaissa on raportoitu yhteensä yli 56 000 tapausta ja yli 4 700 tautiin liittyvää kuolemaa.

PORTUGAL
Maan väestöä on noin 10 miljoonaa, ulkomaalaisia 3,6%
Covid-19  tartunnan saaneita  29 660, kuolleita 1 260.
Työttömiä noin 10% työvoimasta
Portugalin historia itsenäisenä valtiona juontaa juurensa keskiajalle.  Portugali nousi löytöretkien myötä ensimmäiseksi maailmanlaajuiseksi merivallaksi 1400-luvun alusta lähtien. Laajimmillaan portugalilainen imperiumi käsitti alueita kaikista maanosista Pohjois-Amerikkaa lukuun ottamatta. Imperiumin kulta-aika päättyi hallitsijasuvun sammumiseen ja unioniin Espanjan kanssa. Voimakkaammat Länsi-Euroopan valtiot, kuten Alankomaat, Englanti ja Ranska syrjäyttivät 1500-luvulla Portugalin kauppa- ja merimahtina.
Islamaninuskoiset maurit tunkeutuivat vuonna 711 nykyisestä Marokosta Pyreneiden niemimaalle. Sisäisten ristiriitojen heikentämä Visigoottien valtakunta kaatui helposti, ja maurit etenivät lähes ilman vastarintaa. Portugalissa maurit keskittivät valtansa maan eteläosiin, joka tunnettiin nimellä Gharb Al-Andalus, jonka pääkaupunkina toimi Silves.[12] Maurit toivat Portugaliin muslimitieteilijöiden keksintöjä ja toisaalta kehittyneempiä kastelujärjestelmiä.[13] Lisäksi muun muassa Lissabon, Santarém ja Évora saivat maurilaisen ilmeensä.
Intian valtameren alueet menetettiin muslimivaltioille, etupäässä Omanille ja ottomaanien alusmaille.

Siirtomaista tuotujen rikkauksien ansiosta Portugali kohosi maailman rikkaimpien valtioiden joukkoon. Portugalissa aikakaudella rakennettiin monia julkisia rakennuksia. Aikana kehittynyttä tyyliä on alettu myöhemmin kutsua nimellä emanuelintyyli.

Portugali kävi noin 300 vuoden ajan orjakauppaa, jossa afrikkalaisia myytiin orjiksi lähinnä Brasilian sokeriruokoviljelmille. Vilkkaimmillaan kauppa oli 1700-luvulla, mutta se oli alkanut jo 1500-luvulla. Orjalaivauksia tehtiin 30 000 ja niissä kuljetettiin 4 650 000 orjaa, jotka ovat suuremmat luvut kuin millään muulla orjakauppaa käyneellä maalla. Suurimmat lähtösatamat olivat Elmina nykyisessä Ghanassa ja Luanda nykyisessä Angolassa, ja laivojen tyhjennys tapahtui useimmin Bahiassa.[30] Amerikkaan tuoduista orjista osa karkasi, mistä kertoo, että lähes koko 1600-luvun ajan karanneet orjat ylläpitivät omaa valtioita, Palmaresia.

Uuden itsenäistymisen (1640) jälkeen maa eli seuraavan vuosisadan Euroopan unohdettuna syrjäseutuna. Konservatiivinen aatelisto ja katolinen kirkko inkvisitioineen estivät uudistukset. Vuoden 1755 maanjäristyskatastrofi ja sitä seurannut Pombalin markiisin valtakausi valistushenkisine uudistuksineen katkaisivat pitkän pysähtyneisyyden ajan. Ranskalaiset miehittivät Portugalia 1807–1812. Miehityksen ajaksi kuningashuone siirtyi Brasiliaan.
Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Portugalin_historia

Ensimmäinen Covid-19 sairastapaus maaliskuun 2, päivänä
Liikkumista rajoitettiin alkaen 18.3.
Rajoitukset astuvat voimaan 18.3.2020  ja niitä puretaan 4.5., 18,5, ja 1.6.

Toisessa vaiheessa 18.5. puretaan seuraavat rajoitukset.
 Parturit ja kampaajat avaavat ovensa
Pienet kaupat asiakkaita alle 200 m2 voivat avautua mutta päästää kauppaan vain 5 asiakasta 100 m2 kohti
Ihmiset voivat käyttää julkisia kulkuneuvoja, jotka saavat ottaa ainoastaan bussiin vain 2/3 täyteen., Kaikkien käytettävä maskia
Kaikki julkiset palvelut ovat auki ajanvarauksella
Urheilukentät ovat auki
Kirjastot ja arkistot ovat auki, 10 ihmisen rajoitus
Kolmannessa vaiheessa puretaan asteittain loput. Maa on myös auki turisteille.
Aloite eutanasian laillistamiseksi eteni  Portugalin parlamentissa, jossa niukka enemmistö kannatti hallituksen esitystä. Laki odottaa vielä presidentin Marcelo Rebelo de Sousan  hyväksyntää.
Lähde: https://www.theportugalnews.com/news/covid-19-what-are-the-new-rules-in-portugal/54166
https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Portugal

Portugalissa asuu pysyvästi arviolta 700-900 Suomen kansalaista, joista ns.
Suur-Lissabonin alueelle on asettunut toistasataa henkilöä. Pohjois-Portugalissa, lähinnä Porton seudulla, asuu lähes sata suomalaista, Madeiralla viitisenkymmentä. Lähes kaikki muut suomalaiset, jotka ovat valtaosin eläkeläisiä, asuvat etelässä Algarven alueella
Portugalin terveydenhuolto on kehittynyt merkittävästi viime vuosikymmenten aikana. Maan terveyspalvelut ovat tasokkaita ja sijoittuvat korkealle myös kansainvälisissä vertailuissa.

Portugalin terveydenhuolto- järjestelmä koostuu kolmesta limittäisestä järjestelmästä. Julkinen terveydenhoitojärjestelmä Servico Nacional de Saude (SNS) toimii Portugalin terveysministeriön alaisuudessa. Järjestelmä kattaa koko Manner-Portugalin, ja se rahoitetaan pääasiallisesti verovaroin. Azorien ja Madeiran autonomisilla alueilla on omat alueelliset terveyspalvelunsa.
Julkisen terveydenhuoltojärjestelmän rinnalla toimivat niin kutsutut ”terveyden alajärjestelmät” eli erityiset sairausvakuutusjärjestelmät, jotka ovat joko julkisia tai yksityisiä ja kattavat tiettyjä toimialoja tai ammatteja. Kolmas, täydentävä järjestelmä ovat yksityiset, vapaaehtoiset sairasvakuutukset, jotka nopeuttavat hoitoon pääsyä ja kasvattavat kansalaisten valinnanvapautta.

Yksi merkittävimmistä haasteista on terveyttä koskeva epätasa-arvoisuus, joka liittyy pääasiassa sukupuolten ja maantieteellisten alueiden välisiin eroihin.

Naisten ja miesten väliset terveyserot ovat merkittäviä etenkin yli 65-vuotiaiden keskuudessa. Lisäksi maaseudulla esiintyy suurkaupunkeja enemmän köyhyyttä, ja pitemmät välimatkat rajoittavat pääsyä laadukkaaseen terveydenhoitoon
Portugalissa terveellisistä elämäntavoista tiedottaminen ja sairauksien ehkäisy on pitkään ollut puutteellisella tasolla. Kansallinen terveyssuunnitelma pyrkii muuttamaan tilanteen keskittymällä vähentämään sairauksille altistavia riskitekijöitä
Portugalin ilmasto, elämänlaatu, turvallisuustilanne ja laadukkaat terveydenhuollon palvelut ovat merkittäviä kilpailuvaltteja, joiden varaan sen on hyvä rakentaa terveysturismiaan.    Työttömyys 10% ja yritysten konkurssit huolestuttavat portugalilaisia.

Kaunokirjallisuutta:
José de Sousa Saramago (16. marraskuuta 1922 Azinhaga, Ribatejo, Portugali – 18. kesäkuuta 2010 Lanzarote, Espanja) oli portugalilainen kirjailija, joka sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1998. Hän on Portugalin tunnetuin nykykirjailija. Saramago kirjoitti näytelmiä, romaaneja, runoja, esseitä ja lehtiartikkeleita.
Hänen kirjojaan on suomennettu 12 romaania ja joukko näytelmiä ja esseitä-
Helmetistä löytyvät_
Baltasar ja Blimunda. Memorial do convento, 1982). Suomentanut Pirjo Suomalainen Pedrosa. Tammi, 1989. ISBN 951-30-6390-9.
Kivinen lautta. (A Jangada de Pedra, 1986). Suomentanut Jyrki Lappi-Seppälä. Tammi, 1994. ISBN 951-30-9881-8.
Lissabonin piirityksen kirjuri. (História do Cerco de Lisboa, 1989) Suom. Antero Tiittula. Helsinki: Tammi, 2015. ISBN 978-951-31-8443-8.
Jeesuksen Kristuksen evankeliumi. (O Evangelho Segundo Jesus Cristo, 1991). Suomentanut Erkki Kirjalainen. Tammi, 1998. ISBN 951-31-0769-8.
Kertomus sokeudesta. (Ensaio sobre a Cegueira, 1995). Suomentanut Erkki Kirjalainen. Tammi, 1997. ISBN 951-31-0902-X.

Takaisin etusivulle      Takaisin korona info- sivulle