16 Korona info/Miesjohtajat

Teema: Korona pandemia ja joidenkin maiden miesjohtajia

Toimitus HA, kännykkä 044 3622 060

Pandemia sai alkunsa Kiinasta Wuhanista joulukuussa 2019 ja se levisi kaikkialle maailmaan. Kiinassa on ollut 85 036 tartuntaa ja kuolleita on 4 641. Tällä hetkellä 19.7.2020 maailmassa on tartunnan saaneita yli 14 miljoonaa ja kuolleita on yli 600 000. Useissa maissa odotetaan korona viruksen toista aaltoa samalla kun rajoituksia höllennetaan. Viruksen seuraukset maiden talouteen ovat peloittavat. Miten näin lyhyessä ajassa on mahdollista saada koko maailma polvilleen. Tarkastelen tässä tiedotteessa joidenkin maiden presidenttien ja pääministereiden roolia pandemian hoidossa ja hallinnassa. Kuinka ollakaan  miehet näyttävät painiskelevan paljon huonommin kuin naiset tässä tehtävässään. Maan perustuslaki  määrää kuitenkin vastuun, tehtävien jaon ja vallan käytön eri hallitusten eri jäsenille.Tuore raportti: Näin koronavirus Näin covid-19 iskee koko kehoosi

Virusta on syytä pitää monijärjestelmäsairautena, tutkijat sanovat.

Koronavirus ei vaurioita pelkästään keuhkoja, vaan myös muita keskeisiä elimiä ja ruumiintoimintoja, paljastuu uudesta tiederaportista. Asiasta uutisoi CNN. Raportin on koostanut arvostetun Columbia University Irving Medical Centerin tutkijaryhmä.Tutkijoiden mukaan virus iskee käytännössä kaikkiin keskeisempiin ihmiskehon järjestelmiin.

–  Lääkäreiden on syytä pitää COVID-19-virusta monijärjestelmäsairautena, sanoo ryhmään kuulunut tohtori Aakriti Gupta.

Guptan mukaan useat koronaan sairastuneet kokevat veren hyytymisen lisäksi myös aivo, – maksa – ja sydänvaurioita.Virus aiheuttaa tutkijoiden mukaan kuumeen ja hengitysvaikeuksien lisäksi myös ihottumaa, lihaskipuja sekä vatsakipuja. Korona iskee hermostoon ja ruuansulatuselimistöön

–  Virus on epätavallinen, ja on vaikea olla ottamatta askelta taaksepäin ja olla vakuuttumatta sen eri ilmenemismuodoista ihmiskehossa, sanoo tohtori Mahesh Madhavan.

Aikaisemmin tutkijat ovat kiinnittäneet huomiota etenkin koronapotilaissa havaittuun veren hyytymiseen. Tämä taas voi aiheuttaa jopa aivohalvauksen ja sydänkohtauksen. Virus voi jo itsessään aiheuttaa aivovaurioita, mutta tutkijoiden mukaan tapausten taustalla ovat todennäköisesti myös hoitokeinot, kuten potilaan kytkeminen hengityskoneeseen viikkokausiksi.Tutkijoiden mukaan kaikki oireet eivät kuitenkaan lisää taudin kuolleisuutta. Osa oireista, kuten ihottumat ja paisuneet varpaat, katoavat itsestään.

Lähde: Verkkouutiset/CALLE KOSKELA | 11.07.2020 | 23:57- päivitetty 11.07.2020 | 23:38

Koronaviruksen pahimmin runneltuja maita ovat Yhdysvallat, Brasilia, Venäjä, Espanja, Englanti (UK), Italia ja Ranska.

Maat, joissa koronakriisi on hoidettu parhaiten ovat Saksa, Taiwan, Uusi-Seelanti, Islanti, Suomi, Norja ja Tanska.

Tilanne

Pahiten koronasta kärsineet maat

Maa, Väestö, (Tartuntoja), Kuolleita

USA, 328  milj., (3 184 097), 134 097 

Brasilia ,209 milj., (800 837), 70 390

Venäjä,144 milj.,  (720 547), 11 205

Espanja, 46 milj.,  (253 908), 28 403

UK, 66 milj.,   (288 137), 44 650

Ranska,67 milj., ( 253 908), 28 403

Italia 60 milj.  ( 242 639),  34 438

Näiden valtioiden johtajia (Menestyneen miehen takana on aina millaisia persoonia nainen. Onkohan?) 

Eri maiden perustuslaki määrittelee presidentin ja pääministerin välisen työnjaon. Vastuu ja valta jakaantuvat eri tavalla eri maissa. Media välittää kuitenkin sen kuvan joka piirtyy mielikuvana ihmisen mieleen. Itse asiassa emme tiedä millaisia persoonallisuuksia mediakuvien takana on. Me olemme kuitenkin tämän kuvan armoilla. Onko pandemia ollut maiden johtajien hallinnassa vai ei? 

Lukijaa kiinnostaisi hieman analyyttisempi ote koronan hallinnasta eri maissa kuin nyt olemme saaneet tietää median välittämänä.. Millainen on maan terveydenhoidon julkinen ja yksityinen infrastruktuuri?  Ketkä pystyvät kustantamaan oman hoitonsa ja ketkä jäävät sen ulkopuolelle? Millainen valmius maalla on kohdata pandemia. Miten sairaus identifioidaan, testataan,  todetaan, toimenpiteet hoidossa eristäminen kotona, sairaalassa, hoitopaikkojen ja tehohoitopaikkojen määrä sairastuneita kohden,…?  Ketkä ovat riskiryhmissä ja miten heidät saavutetaan? Mikä on tämän Covid-19 taudin lopullinen kuva? Millaisia heillouksia maiden terveysjärjestelmä pitää sisällään? Millainen tuhoase on pandemia?

Pahiten koronasta kärsineiden maiden johtajia

  1. Yhdysvaltojen johtaja  presidentti Donald Trump

Trump ilmoitti  ottaneensa jo parin viikon ajan malarialääke hydroksiklorokiinia ennaltaehkäisevästi koronavirukselta suojautuakseen.

Lääkkeen tehosta koronavirusta vastaan ei kuitenkaan ole lääketieteellisiä todisteita, ja asiantuntijat ovat toistuvasti varoittaneet sen käytön riskeistä.

Trump sanoi ottavansa hydroksiklorokiinin lisäksi päivittäin myös sinkkiä torjuakseen koronaviruksen. Lisäksi hän sanoi saaneensa atsitromysiiniä eli antibioottia, jota käytetään esimerkiksi hengitystieinfektioiden ja klamydian hoitamisee

Trump toistelee "koronalääkkeensä" nimeä kuin papukaija ja suosittelee sitä koronan hoitoon – nyt lääkkeen myynti on tuplaantunut Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain lääkeviranomaiset ovat presidentin möläytysten edessä voimattomia, mutta lääketeollisuus käärii messeviä voittoja Trumpin hehkutuksesta.

Lähde: MTV uutiset JULKAISTU 25.05.2020 10:44

Trump: USA:n ykkössija koronatartuntatilastossa on kunnia

 Iltalehti 20.05.2020 klo 10:47

– Pidän sitä kunniamerkkinä, todella, se on kunniamerkki.

Näin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi tiistai-iltana paikallista aikaa maansa selvää ”johtoasemaa” koronavirustartuntojen määrässä maailmassa.

Yhdysvalloissa on todettu keskiviikkoaamun tietojen mukaan reilut 1,5 miljoonaa koronatartuntaa. Se vastaa hieman vajaata kolmannesta kaikista maailman vahvistetuista tartunnoista, vaikka USA:ssa asuu vain noin neljä prosenttia maailman väestöstä.

– Kun sanotte, että johdamme tartuntamäärissä, se johtuu siitä, että testaamme enemmän kuin kukaan muu, Trump kertoi.

– En pidä suurta tartuntamäärää huonona asiana. Tietyllä tapaa se on minusta hyvä asia, koska se tarkoittaa, että testaamisemme on paljon parempaa.

Koronakriisin maailmassa Donald Trump maalailee Kiinasta vihollista pelastaakseen oman presidenttikampanjansa.

Jos koronaa ei olisi koskaan tullut, Trump johtaisi nyt presidenttigallupeja. Todennäköisesti hän voittaisi myös voittaisi vaalit marraskuussa. Näin arvioi Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

Lähde: Iltalehti 20.6.2020

Korona koituu Yhdysvalloissa erityisesti mustan ja köyhän väestön kohtaloksi. Mustia asuu enemmän köyhillä asuinalueille ja he tekevät useammin töitä, joita ei voi tehdä läppärin ääressä kotona. Töihin pääsee usein vain matkustamalla tuntikaupalla ruuhkaisessa metrossa.

Pandemian toisessa vaiheessa korona osuu ennen kaikkea köyhiin ihmisiin, kun sen alussa saivat laskettelukeskuksissa käyvät eliitit.

Donald Trump: Koronavirus on demokraattien uusi huijaus hänen lokaamisekseen – "Suora uhka kaikkien amerikkalaisten terveydelle"

Trump ja terveysasiantuntijat vastakkain: lähtöpasseja ja kauhistuttavia lausuntoja

16.5.2020 17:57  Riina Rastas, Reuters

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ottanut useasti yhteen terveysasiantuntijoiden kanssa. Torstaina kongressin kuulemistilaisuudessa "pimeimmästä talvesta" varoitellut rokoteasiantuntija Rick Bright sai viime kuussa potkut ilmiantajaksi nimettynä. Trumpin hallinnon aikana on jo ennen koronaa kadonnut pandemiayksikkö ja vedetty pois virusosaamista Kiinasta. Maan johtava tartuntatautiasiantuntija porskuttaa vielä, mutta kuinka kauan? 

2. Brasilian johtaja presidentti Jair Bolsonaro : ”Vain pieni virus”

Julkaistu: 10.7. 10:47

Presidentti kertoo voivansa hyvin lääkkeen ansiosta.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro kertoo käyttävänsä malarialääke hydroksiklorokiinia koronavirustartunnan hoitoon.

Presidentti kertoi asiasta Facebookissa paikallista aikaa torstaina. Hän kertoi aloittaneensa lääkkeen käytön viime viikon lopulla, kun hän alkoi voida huonosti. Bolsonaron mukaan lääke on auttanut hänen vointiinsa.

– Otin sitä ja se toimi, ja voin hyvin, kiitos Jumalan. Ja ne jotka kritisoivat sitä, voivat vähintään tarjota vaihtoehdon, Bolsonaro sanoi Facebook-livessä.

Presidentti kuitenkin kielsi levittävänsä propagandaa hydroksiklorokiinin puolesta.

Hydroksiklorokiinia on kokeiltu maailmalla koronavirustartuntojen hoidossa. Lääkkeen tehosta covid-19-taudin hoidossa ei kuitenkaan ole saatu vahvistettua näyttöä, ja lääkkeen käyttö koronavirukseen on jakanut mielipiteitä tiedemaailmassa.

Bolsonarolla todettiin koronavirustartunta tiistaina. Hän on aiemmin vähätellyt viruksen vakavuutta ja kritisoinut sen takia säädettyjä rajoituksia. Bolsonaro on muun muassa verrannut koronavirusta tavalliseen flunssaan.

Koronatartunnan saanut Jair Bolsonaro esiintyy videolla uhmakkaana – riuhtaisi kasvomaskinsa pois toimittajien edessä

keskiviikko 08.07.2020 klo 12:25

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro ei tunnu hätkähtävän edes varmistettua koronavirustartuntaansa.

Brasilia on viime kuukausina kirinyt Yhdysvaltojen peesiin maailman toiseksi pahimmaksi koronaviruskeskukseksi. Siellä on yli 1,6 miljoonaa vahvistettua tautitapausta, ja COVID-19 on riistänyt jo lähes 67 000 kansalaisen hengen.

Todelliset lukemat ovat varmuudella virallisia numeroita paljon suuremmat.

Tiistaina maan koronauhmakas presidentti Jair Bolsonaro vahvisti saaneensa itsekin tartunnan. Se ei tosin vaikuttanut Bolsonaron käyttäytymiseen mitenkään.

Mies riisui varmuuden vuoksi kasvomaskinsa kertoessaan voinnistaan toimittajille.

– Kasvoiltani näette, että voin hyvin ja olen rauhallinen, Bolsonaro todisteli.

65-vuotias entinen ammattisotilas ei edelleenkään halua ymmärtää epidemiaan liittyviä rajoitustoimia. Hän syytti nytkin tartunnastaan yksinomaan sitä todistanutta testiä.

– Jos testejä ei olisi, emme tietäisi tulosta. Nyt se vain sattui näyttämään positiivista, hän vähätteli.

Perjantaina presidentti käytti veto-oikeuttaan torpatakseen lain, joka olisi velvoittanut käyttämään kasvomaskia julkisilla paikoilla.

Bolsonaro on ehtinyt koronakriisin aikana erottamaan jo kaksi lääkäritaustaista terveysministeriään. Nyt virkaa hoitaa yksi hänen entinen kenraalikaverinsa.

 Elämä jatkuu, presidentti tiivisti.

Brasilian valuutta, real, syöksyi laskuun Bolsonaron diagnoosin myötä. Myös maan tärkeimmät pörssit kääntyivät alaspäin.

– Mutta jos hän selviää COVID-19:stä ilman vakavia oireita, vahvistaa se hänen suosiotaan radikaalien kannattajien keskuudessa, professori Oliver Stuenkel tviittasi.

Aiemmin presidentti on kutsunut koronavirusta ”pikkuflunssaksi” ja kansakunnalle suunnatussa puheessa sanonut, että ”atleettinen tausta” suojaisi häntä pahalta taudilta. Olisihan se erikoista, jos virus voisi sairastuttaa miehen, joka sentään on palvellut laskuvarjojääkärinä ja hankkinut kapteenin sotilasarvon.

– Minun tapauksessani atleettisen taustani takia minun ei tarvitsisi olla huolissani, jos saisin tartunnan. En tuntisi mitään tai pahimmassa tapauksessa tartunta tuntuisi pieneltä flunssalta.

Kuulostaako tutulta?

3. Venäjän johtaja presidentti Vladimir Putin

Julkaistu 5.6.2020 Yle uutiset Erkka Mikkonen

MOSKOVA. Presidentti Vladimir Putinilla on ongelma. Kaikkivoipan machomiehen imago on sosiaalisessa mediassa(siirryt toiseen palveluun) muuttumassa bunkkerissa piileskeleväksi papaksi.

Koronaepidemia ei saanut venäläisiä kokoontumaan tueksi johtajansa ympärille. Kuvernööreille viruksen vastaisessa taistelussa vastuuta sysännyt presidentti on sen sijaan alkanut näyttää heikolta.

Moskovan Carnegie-keskuksen politiikantutkijan Andrei Kolesnikovin mukaan Putin ei ole onnistunut esiintymään edukseen pandemian aikana. Vaikeina aikoina kansalaisten tyytymättömyys kasvaa, ja se henkilöityy presidentti Putiniin.

– Putinin asema on tällä hetkellä mahdollisesti huonoin koko hänen valtakautensa aikana, Kolesnikov arvioi Ylelle.

Kaiken lisäksi Putinille on alettu nauraa julkisesti, eikä siitä pidetä presidentinhallinnossa.

Venäjän johdolle oli liikaa esimerkiksi video(siirryt toiseen palveluun), joka parodioi koronarajoituksista keskustelevia presidenttiä ja Moskovan pormestaria Sergei Sobjaninia. Uutinen suositusta parodiavideosta vedettiin nopeasti pois venäläisiltä uutissivustoilta sen jälkeen, kun toimituksiin oli otettu yhteyttä(siirryt toiseen palveluun) Kremlistä ja kaupunginhallinnosta

JULKAISTU 17.06.2020 21:30 MTV uutiset

Venäjän presidentti Vladimir Putin asensi taloonsa desinfiointitunnelin, jonka läpi jokaisen vierailijan tulee kävellä, kertoo CNN. Tunnelin idea on suojella presidenttiä koronavirustartunnalta.

Tunnelin on tarkoitus desinfioida jokainen rakennukseen saapuva vierailija desinfiointisumulla. Laitteen suunnitteli yritys, joka on erikoistunut kokoamaan pesulaitteita muun muassa autoille.

Koronapandemian aikana presidentti Putin on työskennellyt paljon kotoa käsin esimerkiksi videoyhteyden kautta. Hän on osallistunut vain muutamaan kokoukseen kasvotusten.

JULKAISTU 05.05.2020 13:01 MTV uutiset

Vladimir Putinin suunnitelmissa kevään piti sujua jotenkin näin: huhtikuussa venäläiset antavat kansanäänestyksessä siunauksensa presidentin hankkeelle Venäjän perustuslain muuttamisesta, ja toukokuussa juhlistetaan näyttävästi Neuvostoliiton voittoa toisessa maailmansodassa 75 vuotta sitten.

Äänestykset ja voitonpäivän paraatit jäivät kuitenkin pitämättä, kun suuri Venäjä ei saanut pientä koronavirusta kuriin.

Lisäksi vielä maan tärkeimmän tulonlähteen öljyn hinta romahti osin Venäjän omien toimien takia.

Riippuvuus öljystä, hallinnon tehottomuus ja kansalaisten toteutumatta jääneet elintaso-odotukset olivat kaikki Venäjällä entuudestaan tuttuja ongelmia.

4. Espanjan pääministeri Pedro Sanchez

Espanja aikoo pidentää poikkeustilaa vielä viimeisen kerran

1.6.2020 06:51

STT

Pidennetyn poikkeustilan olisi tarkoitus jatkua 21. kesäkuuta asti. Poikkeustilan on tällä hetkellä määrä olla voimassa 7. kesäkuuta asti.

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez aikoo pyytää parlamentilta viimeisen kerran lupaa pidentää maan koronaviruspoikkeustilaa noin kahdella viikolla.

Pidennetyn poikkeustilan olisi tarkoitus jatkua 21. kesäkuuta asti. Poikkeustilan on tällä hetkellä määrä olla voimassa 7. kesäkuuta asti.

Kyseessä on kuudes kerta, kun poikkeustilaa pidennetään maassa. Parlamentin on määrä äänestää pidennyksestä keskiviikkona.

Espanja aikaisti matkustusrajoitusten purkua

  •  15/06/2020

Pääministeri Pedro Sánchez ilmoitti sunnuntaina, että koronarajoitusten purkua aikaistetaan niin, että Schengen-alueen maista voi matkustaa Espanjaan 21. kesäkuuta alkaen, jolloin maassa myös päättyy estado de alarma -poikkeustila.

Samalla poistuu myös ulkomailta Espanjaan saapuvien kahden viikon karanteenipakko, joka on vielä nyt alkaneen viikon ajan voimassa. Näin hallitus on muuttanut aikaisempaa päätöstään, jonka mukaan rajat oli tarkoitus avata ulkomaisille matkailijoille vasta 1. heinäkuuta.

Lauantai 20. kesäkuuta on myös viimeinen päivä, jolloin liikkuminen on rajoitettua Espanjan sisällä. Ensi sunnuntaista klo 00.00 alkaen on jälleen mahdollista matkustaa vapaasti maakunnasta toiseen ilman erityistä syytä.

Schengen-alueen ulkopuolisista maista voi matkustaa Espanjaan näillä näkymin 1. heinäkuuta alkaen, mikäli lähtömaan pandemiatilanne sen mahdollistaa. Espanja odottaa Sánchezin mukaan, että EU julkaisee listan matkustamiseen suositeltavista maista.

Teksti: Arto Ryynänen /Espanjan Sanomat
Lähde: Pedro Sánchez/RTVE 14.6.
Kuva: Flickr/Mike McBey

  •  09/07/2020

Suurimmassa osassa Espanjaa on palattu normaaliin arkeen, ja tapahtumia löytyy taas jos jonkinlaisia. 

Hengityssuojan käyttöpakko laajenee Espanjassa

  •  12/07/2020

Autonomisten maakuntien päätösvaltaan kuuluva hengityssuojien käyttöpakko yleisillä paikoilla ulkona ja sisätiloissa on laajenemassa. Ensi viikolla tiukemman käytännön laittaa voimaan myös turistikeskus Andalusia.

Hallituksen määräyksestä kasvosuojien käyttö on julkisilla paikoilla pakollista Espanjassa silloin kun 1.5 metrin turvaetäisyyttä ei pysty noudattamaan. Poikkeuksena tästä ovat ravintolat ja kahvilat sekä uimarannalla oleskelu. Nyt maakunnat ovat alkaneet kiristää määräystä.

Ensimmäisenä hengityssuojapakko tuli voimaan Kataloniassa viime torstaina. Maanantaista lähtien se on voimassa myös Baleaareilla ja Extremadurassa.

Lisäksi Andalusian maakuntajohtaja Juanma Moreno ilmoitti viikonloppuna, että käyttöpakko tulee myös voimaan 8,5 miljoonan asukkaan autonomisen maakunnan alueella ensi tiistaina tai keskiviikkona. Asiasta päätetään hänen mukaansa maanantaina – samoin kuin Aragónissa.

Lehtitietojen mukaan myös Murcia ja Asturias asettavat lähiaikoina hengityssuojaimien yleisen käyttöpakon.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Lähteet: El Mundo, El País, Diario Sur

5. UK:n Yhdistyneen kansakunnan   (Englanti) pääministeri Boris Johnson

Korona sopii Boris Johnsonille hyvin – brexit romuttaa Britannian talouden, mutta pääministeri voi syyttää pandemiaa

03.06.2020 klo 18:49

Britannian on kesäkuun loppuun mennessä ilmoitettava haluaako se siirtymäkaudelle lisäaikaa. Sitä Britannia ei tule pyytämään. Se on pääministeri Boris Johnsonille sisäpoliittisesti mahdotonta, hän ei halua näyttää heikolta.

Koronapandemia ei todellakaan ole auttanut brexit-neuvotteluita. Yksinkertainen lisävaikeus on se, että neuvottelijat eivät voi kohdata kasvokkain.

Tämä on huonontanut neuvotteluiden tuloksellisuutta, kertovat sekä britit että EU. Videokokouksesta ei voi lähteä toisen osapuolen kanssa kaksistaan käytävälle sopimaan vaikeista kiista-asioista.

Ja päälle kaatuva koronakriisi tuntuu vieneen puhdin pois muiden asioiden hoitamisesta.

Kun saarivaltion talous joutuu kurimukseen, koronakriisistä on se etu, että Boris Johnson voi syyttää talouden alamäestä Kiinasta liikkeelle lähtenyttä virusta.

Koronavirus mahdollistaa poliittisesti senkin, että kun talous sakkaa brexitin vuoksi, rahaa lapioidaan avokätisesti pahimpiin ongelmakohtiin koronan varjolla. Oppositiokaan ei sitä todennäköisesti vastusta.

Vaikka on epäreilua näin sanoa, koronakriisi on lopulta Boris Johnsonin suurelle tavoitteelle brexitille siunauksellinen.

pekka.numminen@iltalehti.fi 

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoo Telegraphin haastattelussa, että koko maan kattavat tiukimmat eristystoimet otetaan uudelleen käyttöön vain vihoviimeisenä koronaviruksen leviämisen rajoitustoimena.

Johnson on aiemmin sanonut toivovansa, että Britannia palaa "normaaliin" jouluun mennessä, vaikka maassa pelätään viruksen toista aaltoa.

Britanniassa on kirjattu kolmanneksi eniten virukseen liittyviä kuolemia koko maailmassa. Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan maassa on raportoitu yli 45 000 kuolemaa. Tartunnan saaneita on yli 295 000.

Lähteet: STT, AFP

6.  Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Ranskan uusi pääministeri Jean Castex

 14.06.2020 22:50 MTV uutiset

Ranska on saanut ensimmäisen voittonsa taistelussa koronavirusta vastaan, vaikka kamppailu ei ole vielä ohi, maan presidentti Emmanuel Macron sanoi televisiopuheessaan tänään.

Hän kertoi, että maanantaina koko Manner-Ranskassa Pariisia myöten lievennetään koronaviruksen vuoksi kohotettua valmiustilaa. Tämän seurauksena Pariisin ravintolat ja kahvilat voivat avautua kokonaan pelkkien terassien sijaan.

Macron otti puheessaan kantaa myös rasismiin.

– Emme tee kompromisseja vastustaessamme rasismia, juutalaisvastaisuutta ja syrjintää, hän sanoi.

Hän kuitenkin lisäsi, että tasavalta ei pyyhi pois merkkejä tai jälkiä historiastaan eikä se unohda mitään tekojaan.

– Emme pura yhtäkään patsasta vaan katsomme selvänäköisesti historiaamme ja muistiamme yhdessä.

Ranskan hallitus eroaa – uudeksi pääministeriksi tuntematon pikkukaupungin pormestari

03.07.2020 klo 11:05 (muokattu 03.07.2020 klo 14:21)

Presidentti Emmanuel Macron näyttää käynnistäneen lupailemansa ministerikierrätyksen.

 Ranskan pääministerin Édouard Philippen (vas.) hallitus eroaa. Etualalla presidentti Emmanuel Macron. ALL OVER PRESS

Ranskan pääministerin Édouard Philippen hallitus eroaa tehtävästään.

– Édouard Philippe jätti tänään hallituksen eroilmoituksen tasavallan presidentille, joka hyväksyi sen. Philippe varmistaa yhdessä hallituksen jäsenten kanssa ajankohtaisten asioiden hoidon uuden hallituksen nimeämiseen saakka, kerrottiin Ranskan presidentin kanslian lyhyessä tiedotteessa perjantaiaamuna.

Perjantai-iltapäivänä kanslia tiedotti, että maan uudeksi pääministeriksi nousee 55-vuotias virkamies Jean Castex.

Castex on työskennellyt vuodesta 2008 lähtien eteläranskalaisen Pradesin pikkukaupungin pormestarina. Pradesissa asuu reilut 6 000 ihmistä.

Verrattain tuntematon, konservatiiviksi luonnehdittu Castex on lisäksi johtanut huhtikuusta lähtien Ranskan koronavirusrajoitustoimien purkamista. Vuosina 2011–2012 hän työskenteli reilun vuoden ajan Ranskan presidentin kabinetissa.

Castex edustaa Ranskan keskustaoikeistolaista tasavaltalaispuoluetta edeltäjänsä tavoin.

Ranskan uusi pääministeri Jean Castex. Kuva tammikuulta. ALL OVER PRESS

Macron kierrättää

Tarkempaa syytä Philippen erolle ei ole kerrottu julkisuuteen. Hän on toiminut pääministerinä toukokuusta 2017 lähtien.

Uutistoimisto Reutersin mukaan hallituksen ero on osa presidentti Emmanuel Macronin uudelleenjärjestelyä, jonka turvin hän pyrkii parantelemaan asemiaan kohti vuoden 2022 presidentinvaaleja kuljettaessa. Macron on vihjaillut ministerikierrätyksestä jo jonkin aikaa.

Le Journal du Dimanche -lehden kesäkuisen kannatuskyselyn mukaan vain 38 prosenttia ranskalaisista ilmoitti kannattavansa presidentti Macronia. Pääministeri Philippen kannatuslukema oli 12 prosenttiyksikköä parempi. Useita Macronin uudistuksista on vastustettu Ranskassa kiivaasti hänen presidenttikautensa alusta lähtien.

Lisäksi Macronin LREM-puolue menestyi odotuksia heikommin viime viikonlopun paikallisvaaleissa. Vihreä EELV-puolue teki sen sijaan historiallisen hyvän tuloksen, joten Macronin uskotaan nyt panostavan erityisesti ympäristötietoisiin äänestäjiin.

Macron valittiin Ranskan presidentiksi vuonna 2017, ja hänen odotetaan hakevan jatkokautta vuonna 2022.

JOONAS LEHTONEN

7. Italian pääministeri Giuseppe Conte

Italian pääministeri Conte koronatoimia tutkivien syyttäjien kuultavaksi – Hallitus ja paikalliset viranomaiset sättivät toisiaan epäonnistumisista

Syyttäjät haluavat tietää, miksi Italia epäonnistui kriisipesäkkeiden määrittämisessä ja eristämisessä.

Italia  11.6.2020 klo 01.05

Italiassa syyttäjät aikovat puhuttaa maan pääministeriä sekä kahta muuta ministeriä siitä, miten Italia on toiminut koronakriisin aikana.

Maan koronatoimia tutkivien syyttäjien on määrä kuulla pääministeri Giuseppe Contea, terveysministeri Roberto Speranzaa ja sisäministeri Luciana Lamorgesea, kertovat italialaismediat.

Corriere della Sera(siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan pääministeri Contea on määrä kuulla Roomassa perjantaina.

Tutkinnan aloittaneet syyttäjät ovat Pohjois-Italian Bergamosta. Kaupunki sijaitsee Lombardian alueella, joka oli yksi viruksen pahiten runtelemista alueista Italiassa.

Ministereiltä on ollut tarkoitus kysyä muun muassa siitä, miten maan epäonnistui määritellä erityiset kriisipesäkkeet, minkä vuoksi virus pääsi leviämään maassa.

Syyttäjät haluavat erityisesti selvittää, miksi Nembron ja Alzanon kuntien ympärillä olevaa aluetta ei valvottu tarkemmin helmikuussa. Paikalliset viranomaiset ja hallitus syyttelevät toisiaan edellä mainitusta epäonnistumisesta.

Italia oli ensimmäinen maa, jota korona kuritti Euroopassa. Hallitus asetti maan ensimmäisen niin sanotun punaisen alueen Codognon kunnan ympärille vain 24 tuntia sen jälkeen, kun lääkärit olivat havainneet ensimmäisen koronavirustapauksen.

Sittemmin maan hallitus sulki yhteensä 10 muuta kaupunkia, jonka jälkeen se laittoi säppiin laajoja alueita maan pohjoisosissa. Lopulta hallitus määräsi maanlaajuisista liikkumisrajoituksista.

"Nembron ja Alzanon ympärillä paljon tapauksia"

Pääsyyttäjän Maria Cristina Rotan johtama syyttäjäryhmä on jo kuullut Corriere della Seran mukaan Lombardian aluehallinnon johtajan Attilio Fontanan sekä Lombardian terveysministeri Giulio Galleran versiot tapahtumista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan paikallisviranomaiset ovat kertoneet, että oli maan hallituksen vastuulla päättää siitä, mitkä alueet suljetaan.

Corriere della Seran mukaan Fontana olisi kertonut asian olleen "hallituksen päätettävissä". Muutama päivä tämän jälkeen Maria Cristina Rota oli lehden mukaan kertonut, että syyttäjien tietojen perusteella kyse olisi hallituksen päätöksestä.

Codogno suljettiin helmikuun 21. päivänä. Maaliskuun 8. päivänä suljettiin uutistoimisto AFP:n mukaan koko Lombardia ja yhteensä 14 maakuntaa naapurialueilla Venetossa, Piemontessa ja Emilia-Romagnassa. Muutamaa päivää myöhemmin sulkuun meni koko Italia.

AFP:n mukaan Lombardian terveysministeri Gallera on sanonut, että helmikuun 23. päivästä lähtien oli selvää, että Bergamon provinssissa sijaitsevien Nembron ja Alzanon ympärillä olevilla alueilla oli paljon tapauksia. Hänen mukaansa hallituksen ei kuitenkaan onnistunut ryhtyä toimiin.

Pääministeri Conte on vastannut väitteisiin sanomalla, että Lombardia olisi voinut tehdä Nembrosta ja Alzanosta punaisia alueita, jos se olisi näin halunnut.

Corriere della Seran mukaan hallitusta ohjeistanut tiedekomitea oli varoittanut jo hyvin pian maaliskuun alussa, että kyseiset kunnat tulisi sulkea.

Lehden mukaan bergamolaissyyttäjät haluavat puhua myös muun muassa Italian kansanterveyslaitoksen ISS:n johtajan Silvio Brusaferron kanssa.

Salvini: Virheitä tehneiden täytyy maksaa

Conte kertoi keskiviikkona toimittajille, ettei ole huolissaan tulevasta kuulustelusta. Hän aikoo kertoa syyttäjille kaikki tiedossaan olevat faktat.

Pääministerin mielestä kaikki tutkinnat ovat tervetulleita.

– Kansalaisilla on oikeus tietää ja meillä on oikeus vastata, Conte kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Aiemmin keskiviikkona viisikymmentä koronauhrien omaista jätti bergamolaissyyttäjille valitukset siitä, miten pandemiaa hoidettiin. Kyseessä on ensimmäinen tämän kaltainen Italiassa jätetty ryhmäkanne.

Oikeistopopulistisen Lega-puolueen johtaja ja maan entinen sisäministeri Matteo Salvini kertoi keskiviikkona tutkinnan olevan tervetullut. Salvinin puolue hallitsee Lombardian aluetta.

– Niin monien valheiden ja häpeällisten hyökkäysten jälkeen oikeus on toteutunut: virheitä tehneiden täytyy maksaa, Salvini sanoi.

Koalitiohallituksessa olevan keskustavasemmistolaisen demokraattisen puolueen Andrea Orlando sätti Salvinia ja sanoi hänen käyttävän "kivuliasta tilannetta propagandaa varten".

Italiassa on kirjattu Johns Hopkinsin yliopiston mukaan yli 34 000 koronaan liittyvää kuolemaa. Maailman koronatartuntatilannetta seuraavan Worldometer-tarkkailusivuston mukaan Italiassa oli keskiviikkoiltaan mennessä ollut 563 koronakuolemaa miljoonaa asukasta kohden.

Lähteet: AFP

ITALIAN pääministeri Giuseppe Conte on ilmoittanut maan turvautuvan entistä kovempiin toimiin koronavirusepidemian hillitsemiseksi. Pääministerin mukaan Pohjois-Italia ei tule enää olemaan ”punainen alue” vaan toimet koskevat koko Italiaa.

Näin ollen liikkumista tullaan rajoittamaan koko Italiassa. Conten mukaan Italian 60 miljoonan asukkaan tulisi pysyä kotona eikä liikkua muuten kuin töihin liittyvistä syistä, terveydellisistä syistä tai hätätapauksissa. Niillä, jotka haluavat matkustaa, tulee olla mukanaan kirjallinen dokumentti matkan syystä.

Ihmiset saavat kuitenkin palata koteihinsa muualta.

– Pysykää kotona, Conte vetosi italialaisiin Reutersin mukaan.

– Oikea ratkaisu on pysyä kotona. Tulevaisuutemme ja Italian tulevaisuus ovat käsissämme. Näiden käsien on oltava vastuullisempia kuin koskaan aiemmin.

Italialaisen sairaanhoitajan vakava ulostulo: ”Taas mennään – koronavirus tekee, mitä sen on tehtävä” – Italia aikoo pidentää hätätilaa 6 kuukaudella

11.7.2020, 15:30päivitetty 11.7.2020, 16:02

Italian pääministeri Giuseppe Conte ilmoitti perjantaina aikovansa jatkaa maahan tammikuun lopussa koronaviruksen vuoksi julistettua hätätilaa joulukuun loppuun. Conten mukaan hätätila on perusteltu niin kauan, kuin uusia tartuntoja raportoidaan.

 Koronavirus ei hellitä. Italiassa raportoitiin perjantaina 276 uutta koronatartuntaa.

Koronavirus leviää Italiassa edelleen vauhdilla. Cremonalainen sairaanhoitaja Luca Alini varoittaa tilanteesta painavin sanoin.

Takaisin etusivulle      Takaisin korona  korona info- sivulle