19 korona info Nykytilanne Suomessa

Korona Covid-19 tiedote nro 19            
Teema: nykytilanne Suomessa
Toimittanut  ja saksinut HA
044 3622 060 lähetä tekstiviesti


Kotona oleva seniori ei enää pohdi koronavirusta. Tietoa siitä kun tulee edelleen kaikkia median valtateitä myöten jokaisen olohuoneeseen jos vain avaa TV:n tai radion uutiset. Meille vakuutetaan, että epidemiaa tai pandemiaa ei enää ole Suomessa. Altistumisia on kuitenkin tuhansia etenkin kouluissa. Tartunnan saaneita voi olla muutama kymmenen päivässä.  Sairaalahoitoon päätyy jokunen, tehohoitoon tuskin kukaan.
Ainoa todiste koronasta oli kun menin terveyskeskukseen Kilossa, ovella otettiin lämpö ja kysyttiin oliko varattu aika. Oli varattu ja niin olivat varatut myös parkkipaikat. Kuljen kassissani kertakäyttömaski ja – käsineet mukanani mutta en ole tarvinnut niitä. Hammaslääkärini ilmoitti, että hän ei voi käyttää porakoneita koronan takia. Niin hän kaiveli vanhan paikan pois ja sanoi laittavansa tilalle vain väliaikaisen paikan. Kun jumppa alkoi kuntosalilla joka vempaimen vieressä oli desifiointipullo ja paperiliinoja. Laite piti pyyhkiä viruksista vapaaksi  aina käytön jälkeen.  Ihmiset eivät käy kylässä tai jää rupattelemaan kun tavataan sattumalta.
Yksin tässä pärjätään.  On pärjättävä.  Ainakin kun on riskiryhmässä!
Nyt kehotetaan asentamaan koronavilkku kännykkään ja  jos altistumisen mahdollisuus on olemassa ja etenkin oireita tulee, kiireen vilkkaa testaamaan onko sairauden suhteen positiivinen vai negatiivinen. Siitä sitten eristetään kotiin tai sairaalahoitoon.
Edelleen suositellaan etätyötä, etäopetusta tai etätapaamisia.  Erilaisia alustoja kommunikointiin on tarjolla. On erilaisia alustoja  skype, zoom,  microsoft teams, adobe contact…. Jos eristys jatkuu omalta kohdaltasi voit luoda oman keskusteluporukan tai minkä tahansa aiheisen piirin kuten kirjallisuus, taide, musiikkipiirin tai jopa keskustella vapaaehtoisena nuorten tai lasten kanssa esimerkiksi muruset.fi
Haluaisitko aloittaa  jonkun piirin?  Toimivat Seniorit ry  auttaa. Kirjoita s-postiini viesti  hwerdi@gmail.com. Tai haluaisitko jostakin tietystä teemasta uuden korona tiedotteen.

4.9.2020 THL
Valtakunnallisesti uusien tartuntojen määrä on edelleen kohtalaisen pieni. Uusien tapausten määrä ja ilmaantuvuus ovat nousseet heinäkuun alun mataliin lukemiin verrattuna, mutta pysyneet tasaisina viimeisen kolmen viikon aikana
Hallitus on tänään julkistanut toimintasuunnitelman siitä, miten estää hybridistategian mukaisesti viruksen leviämistä yhteiskunnassa, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojata erityisesti riskiryhmissä olevia.
– Toimintasuunnitelmassa jaetaan vaiheet kolmeen eri tasoon: perustasoon, kiihtymisvaiheen tasoon ja leviämisvaiheen tasoon. Perustaso vastaa Suomen tilannetta näihin aikoihin asti, jolloin tartuntojen määrä on alhainen ja kotoperäisten tartuntojen määrä pieni, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) torstaina tiedotustilaisuudessa.

Suomen tilanne lyhyesti
Ilmoitettuja tapauksia yhteensä: 8 225 (+ 25*)
Testattuja näytteitä yhteensä: noin 715 800 (+ 13 500*)
* Rekisteriin ilmoitettu kokonaistapausmäärän muutos edelliseltä päivältä on 25 tapausta. Tapauksista kaikki on uusia, edeltävän kahden viikon aikana todettuja tapauksia.
* Myös testattujen näytteiden lukumäärä kuvaa kokonaistestausmäärän muutosta edelliseltä päivältä. Näytemäärät voivat tarkentua takautuvasti. Katso myös alla Tietojen raportoinnista.
Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 335 (+ 0**)
Sairaalahoidossa olevien määrä Suomessa on 14 (+ 5**)
Tehohoidossa olevien määrä Suomessa on 1 (- 1**)

Vanhusten hoivakoteja asetetaan edelleen vierailukieltoihin alueellisen koronavirustilanteen takia. Kieltoja asetetaan paikallisesti, vaikka varsinainen suositus yli 70-vuotiaiden fyysisten kontaktien välttämisestä ei ole enää voimassa. Tällä hetkellä vierailukielto on voimassa esimerkiksi Kainuun soten alueella, jossa todettiin viime perjantain jälkeen useita koronavirustartuntoja. Vierailukielto koskee alueen hoivakoteja ja hoivayksiköitä, mutta se ei Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkarin mukaan estä tapaamisia ulkotiloissa.
Koronavilkku-sovelluksen latausmäärä on jo lähellä 1,6 miljoonaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho kertoi tuoreista asenusmääristä Twitter-tilillään perjantaina.Lähde: STT
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkisti viime viikolla liikennevalomallin  selkeyttämään kansalaisille muiden maiden koronavirustilannetta sekä matkustukseen liittyvää riskiä. Mallissa THL väritti maailman maat vihreäksi, oranssiksi ja punaiseksi koronariskin mukaisesti.
Mallissa Suomi sijoitettiin matalimpaan riskiluokkaan eli väriltään vihreään, jossa COVID-19-ilmaantuvuus on alle hallituksen asettaman raja-arvon, alle 8-10 tapausta/100 000 asukasta/14 päivää.
Keskimäärin Suomi (ilmaantuvuusluku 6,2) vihreän raja-arvon sisälle mahtuukin, mutta kun Yle väritti Suomen karttaa sairaanhoitopiirien ilmaantuvuusluvun mukaan, muuttui neljä aluetta oranssiksi: Uusimaa, Varsinais-Suomi, Kainuu ja Keski-Suomi.
THL:n liikennevalomalli matkustamisen riskien arvioimisen tueksi
 Sininen = Riski tartunnalle ei merkittävästi korkeampi kuin Suomessa
Keltainen= Riski tartunnalle on korkeampi kuin Suomessa
Punainen= Riski tartunnalle on huomattavasti korkeampi kuin Suomessa tai ei luotettavasti arvioitavissa

Koronatartuntojen määrä kääntyi kasvuun elokuussa hiljaisen heinäkuun jälkeen. Matkustusrajoitusten osittaisen purkamisen takia ulkomaiden osuus tartunnanlähteenä on huomattava.’’

Uudenmaan tautitilanne poikkeaa edelleen muusta maasta. HUSin epidemiologisen yksikön apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan elokuun alusta alkaen tartunnanlähde on ollut tiedossa 30–40 prosentilla sairastuneista eli toisinpäin tartunnanlähde ei ole ollut tiedossa 60–70 prosentilla.
– Tämä tarkoittaa, että virusta on liikkeellä väestössä ja 60–70 % on saanut tartunnan mistä tahansa, Ruotsalainen arvioi Yle Uutisille.
Viikolla 34 selvitetyissä tartunnanlähteissä tauti oli yleisimmin saatu ulkomailta, ja seuraavaksi yleisimmin perheenjäseneltä.
Koronapandemia on saanut yritykset kehittämään uusia liiketoimintoja. Omaa osaamista pyritään nyt hyödyntämään myös yritykselle uusilla toimialoilla.
Business Finlandin kehitysrahoituksen kysyntä on kasvanut jopa viisitoista prosenttia viime vuodesta. Johtaja Reijo Kangas korostaa, että kyse ei ole yrityksille keväällä jaetusta koronan hätäavusta, vaan yritysten toiminnan kehittämiseen vuosittain myönnetystä perusrahoituksesta.
Kankaan mukaan perusrahoituksen kysynnän kasvu kertoo siitä, että yritykset ovat lähteneet laajalti kehittämään liiketoimintaansa.
Koronavirus on iskenyt kaikkialle, mistä syystä pankkiosakkeiden arvostus on romahtanut kautta linjan. Pankit ovat joutuneet varautumaan luottoriskien kasvuun eli laittamaan valtavia määriä varoja sivuun pitkin kesää ja alkusyksyä.
Yritysten ongelmat voivat siirtyä rahoitusjärjestelmään. Finanssivalvonta syynää nyt eläkeyhtiöiden liikekiinteistöjen arvon kehittymistä.

Sitra:
Koronapandemia on laittanut uuteen uskoon niin globaalin toimintaympäristön kuin pienet, arkiset rutiinit. Kriisi on luonut epävarmuuden ja epäjatkuvuuden tilan, jossa tulevaisuuden kehityssuunnat ovat tavallista enemmän auki. Siksi juuri nyt on aika pohtia mahdollisia tulevaisuuksia eli sitä, millaisen maailman haluamme koronan jälkeen.

Takaisin etusivulle      Takaisin korona  korona info- sivulle