Ikäteknologiaa senioreille 2020

Paluu 2020 vuosikertomuksen etusivulle

Paluu etusivulle

Liite 1
Ikäteknologiaa senioreille
 Makuuhuoneessa on sähkösäätöinen sänky tai tavanomaista hieman korkeampi seniorisänky, jossa nostettava laita. Yleisiä varusteita ovat myös tukityynyt, nousutuet ja -tangot sekä erilaiset siirto- ja nostovälineet.
Keittiökaapistoista ja -tasoista ainakin osa on korkeussäädettäviä, usein myös ruokapöytä. Pyörälliset alalaatikostot ovat siirrettäviä ja tarjolla on paljon ruuanlaittoon ja ruokailuun liittyvää pienvälineistöä. Kodinkoneet on sijoiteltu ergonomisille työskentelykorkeuksille ja niiden valinnassa on kiinnitetty huomiota käytettävyyteen sekä turvallisuuteen. Hellan lisävarusteena on liesivahti.
Olohuoneessa on seniorikalusteita, joista kankeammankin henkilön on helpompi nousta ylös, sillä sohvien ja tuolien istuinkorkeus, -syvyys- sekä -kulma ovat ikääntyneille henkilöille sopivia ja kalusteissa on hyvät käsinojat. Kokeiltavana on myös nousuaputuoleja ja keinutuoleja.
Esteettömässä kylpyhuone- ja WC-tilassa on hyvät värikontrastit ja sen varusteena on pyörätuolissa istuvalle soveltuva lavuaari, älykkäät vesihanat, suihkuistuin, tukikaiteita ja -kahvoja sekä pesevä- ja kuivaava wc-istuin. Tiloissa on yleensä myös riittävä, tasainen ja häikäisemätön valaistus. Joidenkin tilojen kattoon on asennettu nostolaitteen kisko, jonka avulla asukas voidaan nostoliinassa kuljettaa esimerkiksi vuoteesta WC- ja pesutiloihin.

Seuraavaan on koottu esimerkkejä näyttelyissä olevista tuotteista. Lisäksi esillä on vaihtelevasti kodin pienvälineistöä, liikuntavälineitä sekä henkilökohtaisen hygienian ja terveydenhuollon välineitä. Turvallisuuteen ja avun saamiseen liittyvät ratkaisut:
 • oven lukot, digitaalinen ovisilmä, ovisilmäkamera  •palovaroitin, palovaroittimen paristokotelo, palovaroittimen testausapu, liesihälytin • lyhytaika-ajastin ja etävirtakytkin • hälyttimet: hälytinmatto, ovi- ja ikkunahälytin, vuodehälytin, vesivuotohälytin, ryöstöhälytin, pihatiehälytin• turvapuhelin ja muut kutsulaitteet • automaattisesti apua hälyttävät laitteet: erilaiset asuntoon asennettavat sensoriratkaisut, ranteessa pidettävä älyturvapuhelin ,  paikannuslaitteet • yövalaisimet, jotka toimivat hämärä- tai liiketunnistimilla• kuulovammaisen hälytysjärjestelmä
Kodinhoitovälineet: ateria-automaatti, ruokailurobotti, robottipölynimuri
Näkemisen ja kuulemisen avuksi: elektroninen suurennuslaite,  suurennuslasit ja -valaisimet,  kommunikaattori eli kuunteluvahvistin
Muistin avuksi: lääkeannosteluun hälyttävä dosetti sekä koneellinen lääkeannostelija; vuorokausikalenteri ja kalenterikello, muistuttimet Virkistys ja yhteydenpito. : digitaaliset musiikki- ja äänipalvelut, muistin ja aivojen aktivointiin tarkoitettu tablettilaite, äänituntumasoitin (tyyny, jossa ääntä toistava, värähtelevä soitinyksikkö),  tabletit • kuvapuhelimet • seniorikännykät

Lisäksi seuraavia teknologiaratkaisuja:Hoiva- ja humanoidirobotit, Yetitablet (jättikokoinen tabletti, jota käytetään muun muassa palvelutalojen ryhmätoiminnassa. Sopii myös kotiautomaation ja talotekniikan ohjaukseen.), Palvelu-TV, Etähoito-palvelujen esittelypiste ja Virtu-palvelupiste, Simulaatiolasisarja (Lasit jäljittelevät erilaisten silmäsairauksien aiheuttamia tai muita näköongelmia. Niitä käyttämällä saa käsityksen siitä, miltä ympäristö näyttää näkövammaisen silmin, Tekniikkaa ja sovelluksia, joilla säädetään kiinteistön valaistusta, lämmitystä ja ilmanvaihtoa sekä tarkkaillaan kulutusta.
Liikeilmaisin/-tunnistin nimensä mukaisesti tunnistaa liikkeen ja hälytys aktivoituu. Sen avulla voidaan ilmaista esimerkiksi vuoteesta nousu tai henkilön liikkuminen jossain tilassa. Liikeilmaisin säädetään yleensä niin, että se reagoi vain ihmisen liikkumiseen eikä huomioi kissoja tai koiria.
 Kaatumishälytin voi olla turvarannekkeen tai henkilöpaikantimen osa tai se voi olla erillinen laite, joka kiinnitetään esimerkiksi vyötärölle. Kaatumishälyttimen toiminta saattaa perustua myös lattiassa tai tilassa erillään oleviin ilmaisimiin. Hälytin tunnistaa kaatumisen ja hälyttää automaattisesti apua.
 Vuodehälytin (sänkyhälytin) seuraa henkilön vuoteessa oloa ja ilmoittaa, jos henkilö on poistunut vuoteesta. Jotkin vuodehälyttimet rekisteröivät myös elintoimintoja, unen laatua tai henkilön liikkeitä. Ne voivat myös tunnistaa sairaskohtauksen.
Vesivuotohälytin (kosteushälytin) tunnistaa kosteuden tai vuotavan veden ja tekee hälytyksen. Sitä käytetään esimerkiksi keittiö- ja kodinhoitotiloissa ehkäisemään vesivahinkoja, jos vesi vuotaa pesukoneesta lattialle.
 Erilaisia hälyttimiä on saatavana esim. turvapuhelintarvikkeiden myyjiltä
 Lisäksi ovi- ja ikkunahälyttimiä, liikeilmaisimia ja vesivuotohälyttimiä on rautakaupoissa ja muissa kodintekniikkaa myyvissä liikkeissä.
Lainattavat tuotteet
. Yleensä tuotteita lainataan vain oman kunnan tai SOTE-yhteistoiminta-alueen asukkaille. Laina-aika vaihtelee paikasta riippuen kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen. Lainattavien valikoima on laaja: välineitä muistin tueksi, turvallisuuteen, näön ja kuulon avuksi, lihasvoimien ja tasapainon kehittämiseen sekä virkistykseen ja oman terveydentilan tarkkailuun. Myös määrä vaihtelee: jossain on pari erilaista paikannuslaitetta – toisessa yli 10 eri tarkoitukseen sopivaa tuotetta.
Esimerkkejä  lainattavista ikäteknologiatuotteista (koko valikoimaa ei löydy mistään lainauspisteestä): muistuttava lääkeannostelija,  kalenterikello • muistutin liesihälytin, hälytinpylväs liiketunnistimilla, vuodehälytin • vuodeturva • paikannuslaite, elektroninen suurennuslaite, kommunikaattorimuistin ja aivojen aktivointiin tarkoitettu tablettilaite, tableti, rollaattorit
Tuotteiden myyjiä voi hakea netistä tuotteen nimellä tai yleisemmin esimerkiksi hakusanoilla: seniorikalusteet, senioritarvikkeet, seniorituotteet, hyvinvoinnin aputuotteet, esteettömyystuotteet, apuvälineet.
 Toimivan Kodin esteettömyysklinikka ja myymälä Ruosilantie 11, 00390 HELSINKI www.toimivakoti.fi > Apuvälineet 029 3400 930 Avoinna ma-pe 9–16 n Esillä on laaja valikoima erilaisia päivittäisiin toimintoihin liittyviä välineitä ja kalusteita sekä tuotteita kuulon, näön ja muistin avuksi.
  Teknologialainaamo LAUREA-ammattikorkeakoulu Oy Ratatie 22, 01300 VANTAA http://www.teknologialainaamo.fi Puh. 040 673 9875 Avoinna tiistaisin klo 14–16. Tilattavissa myös maksullisia ryhmäesittelyjä Teknologialainaamossa tai varaajan omissa tiloissa. n Tarkempi esittely toiminnasta tässä luvussa, yhteystietoluettelon jälkeen. Video: www.youtube.com > HAKUSANAT: teknologialainaamo tikkurila

Lähde: ITK-pisteet2018_kevyt.pdf (valli.fi) Espoon Kuntoutus ja apuvälinepalvelut
Kuntoutusta (fysioterapia, puheterapia, toimintaterapia) ja apuvälinepalveluita voi saada vamman tai sairauden vuoksi. Kuntoutuksen avulla ylläpidetään ja parannetaan asiakkaan fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä. Tavoitteena on tukea itsenäistä suoriutumista liikkumisessa ja päivittäisissä toiminnoissa.
Avokuntoutuksen keskitetty ajanvaraus: puhelinnumero 09 816 36000, ma-pe klo 8.30-13 (takaisinsoittopalvelu). Varatun ajan voit perua ympäri vuorokauden vastaajaan. Valitse takaisinsoitossa numero 4 /varatun ajan peruminen
Espoolaisten apuvälinepalveluja hoitaa HUS Apuvälinekeskus, joka palvelee Espoon sairaalan tiloissa osoitteessa Karvasmäentie 6.

Muut yhteystiedot
Toimintaterapeutti (nostolaitteet, sängyt, pienapuvälineet)
Puhelin, Toimintaterapeutti (nostolaitteet, sängyt, pienapuvälineet) :040 194 2996 Fysioterapeutti (yksilölliset liikkumisen apuvälineet) Puhelin, Fysioterapeutti (yksilölliset liikkumisen apuvälineet) :040 194 6670, Kodinmuutostyöt Puhelin, Kodinmuutostyöt:050 347 9752 Puhelin, :kodinmuutostyot.espoo@hus.fi

Paluu 2020 vuosikertomuksen etusivulle

Paluu etusivulle