Senioritiedote 9/2021
Saksinut ja toimittanut HA
044 3622 060

Lokakuussa höllennetään koronaan liittyviä rajoituksia. Tämä siitäkin huolimatta että tartuntoja on vielä paljon ja sairaalahoidossa paikat melko täynnä. Rajoitusten höllentämistä selitellään sillä, että koko kansa on jo melko hyvin rokotettu. Rokottamattomat saavat usein tartunnan ja sairaalahoidossa on vain heitä.  Kaksi kertaa rokotettu voi kuitenkin saada tartunnan ja sairastua.
Rokotepassi on avaimena yleisötilaisuuksiin ja matkailuun!!
8.10.2021
THL uudisti maskisuositustaan 30.9. Se suosittaa, että maskia käytetään julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. THL suosittaa maskin käyttöä myös julkisessa liikenteessä.
Modernan rokotetta ei suositella alle 30-vuotiaille miehille ja pojille, linjasi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL 7.10.
Suomessa kolmansia koronarokoteannoksia suositellaan voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille, jotka ovat vähintään 12-vuotiaita sekä yli puoli vuotta sitten molemmat rokotteet lyhyellä annosvälillä saaneille.
Valtiovarainministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö esittävät valtakunnallisen etätyösuosituksen päättymistä lokakuun 15. päivä.
Hallitus kevensi ravintolarajoituksia tuntuvasti 30. syyskuuta. Kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset poistuivat. Leviämisvaiheen alueilla aukioloajat pitenivät tunnilla ja tanssi- ja karaokekielto poistuvat.

Päivitetty 24.9. 23:29
Kolmansia koronarokoteannoksia suositellaan voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille, jotka ovat vähintään 12-vuotiaita sekä yli puoli vuotta sitten molemmat rokotteet lyhyellä annosvälillä saaneille.
THL ei suosittele kolmatta annosta toistaiseksi alle 30-vuotiaille miehille, koska vaikutuksesta sydänlihastulehduksen riskiin ei tiedetä tarpeeksi.
Valtiovarainministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö esittävät valtakunnallisen etätyösuosituksen päättymistä lokakuun 15. päivä.
Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen koronapassista tiistaina 21.9. Yli 12-vuotiaita koskeva passi perustuisi EU:n koronatodistukseen, eli rokotuksiin, sairastettuun koronaan tai negatiiviseen testitulokseen.
Leviämisvaiheen ravintolarajoitukset ovat voimassa Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Etelä-Karjalassa, Pohjanmaalla ja Satakunnassa. Anniskelu päättyy kello 23.
Kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset ovat voimassa Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Pohjois-Savossa, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Itä-Savossa, Pirkanmaalla ja Kymenlaaksossa. Anniskelu päättyy kello 01.

THL ohjeistaa kuntia tarjoamaan kolmatta koronarokotusta niille 12 vuotta täyttäneille, joiden elimistön immuunivaste on voimakkaasti madaltunut.
Kolmansiin annoksiin oikeutettuja ovat myös henkilöt, jotka ovat saaneet molemmat rokotteet yli puoli vuotta sitten lyhyellä annosvälillä. Alle 30-vuotiaille miehille kolmatta annosta ei vielä suositella, koska vaikutuksesta sydänlihastulehduksen riskiin ei tiedetä tarpeeksi.
Koulujen maskisuositusta aiotaan muuttaa lähiaikoina. Muutoksesta kerrotaan tarkemmin ensi viikolla (viikko 39).
Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen koronapassista tiistaina 21.9. Yli 12-vuotiaita koskeva passi perustuisi EU:n koronatodistukseen, eli rokotuksiin, sairastettuun koronaan tai negatiiviseen testitulokseen.
Leviämisvaiheen ravintolarajoitukset ovat voimassa Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Etelä-Karjalassa, Pohjanmaalla ja Satakunnassa. Anniskelu päättyy kello 23.
Kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset ovat voimassa Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Pohjois-Savossa, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Itä-Savossa, Pirkanmaalla ja Kymenlaaksossa. Anniskelu päättyy kello 01.

8.10.2021 Yle

Sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on kasvanut tasaisesti kaksi viime viikkoa ja tauti leviää nyt rokottamattomien keskuudessa. Ylen aamussa keskusteltiin perjantaina rokotushaluttomuuden syistä.
Turun yliopiston akatemiatutkijan Anne Soverin mukaan ihmisten rokotuspäätökseen vaikuttavista asioista yksi suurimpia on se, miten turvallisena rokotetta pidetään.
– Myös taudin riskit vaikuttaa. Nuorempi ikäryhmä ei pidä tautia itselleen vakavana, toisin kuin vanhemmat ikäryhmät. Mitä vakavampana tautia pidetään, sitä suuremmalla todennäköisyydellä rokote otetaan.
Soverin mukaan yksi tärkeä viesti rokottamattomille olisi muiden suojaaminen taudilta.
– Vaikka taudin riski on itselle pieni, niin muiden suojaaminen olisi tärkeää.

Päivittyvä seuranta: Viimeinenkin kokoontumisrajoitus poistuu Suomessa, koronatoimien vähentäminen ennakoi aiempaa rajumpaa influenssakautta
Suomessa ei ole lokakuun alusta alkaen voimassa yhtään koronaviruksen takia määrättyä alueellista kokoontumisrajoitusta.
Asia varmistui perjantaina, kun Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) päätti olla jatkamatta Uudenmaan kokoontumisrajoituksia. Nykyiset rajoitukset ovat voimassa 30. syyskuuta asti.
Etelä-Suomen avi muistuttaa, että tartuntatautilain vaatimukset velvoittavat yhä suurta osaa eri tilojen käytöstä vastaavia tahoja varmistamaan kävijöiden terveysturvallisuuden. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi tilojen ja pintojen tehostettua puhdistamista sekä kävijöille tarjottua mahdollisuutta pitää riittävät etäisyydet toisiinsa.
Tartuntatautilain vaatimukset hygieniasta ovat voimassa erilaisissa asiakas- ja yleisötiloissa näillä näkymin vuoden 2021 loppuun saakka. Lisäksi ravintolatoimintaa on edelleen rajoitettu alueellisesti valtioneuvoston asetuksella.


KORONAVIRUS
Laaja tutkimus tosielämästä todistaa maskien suojaavan koronalta – Tutkimuksessa mukana ollut professori: “Tämän pitäisi lopettaa väittely maskien hyödyistä”
Koronatartunnat vähenivät merkittävästi, kun kirurgisten maskien käyttö yleistyi Bangladeshin maaseudulla. Tutkimus on ensimmäinen laaja satunnaistettu tutkimus maskien hyödystä koronan torjunnassa.
Yle  7.10.2021
Venäjällä jälleen ennätysmäärä uusia koronatartuntoja

Venäjällä on raportoitu vuorokauden aikana yli 27 500 uutta koronavirustartuntaa, kertoo sanomalehti The Moscow Times.
Kyse on kuluvan vuoden suurimmasta päiväkohtaisesta tartuntamäärästä.
Koronaan liittyvät kuolemantapaukset ovat Venäjällä edelleen korkeita. Tänään torstaina tilastoidut kuolemantapaukset, 924, ovat lähellä eilistä ennätystä, jolloin kuolemantapaukset nousivat maassa suurimmaksi sitten pandemian alun.
Keskiviikkona maassa tilastoitiin 929 koronaan liittyvää kuolemantapausta.
Lähde: Reuters

Yle 7.10.2021

Suomessa todettu 689 uutta tartuntaa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo, että Suomessa on todettu 689 uutta koronavirustartuntaa.
Suomessa on todettu koko epidemian aikana yhteensä 145 354 tartuntaa.
Helsingissä uusia tartuntoja on todettu 177.
THL ja sosiaali- ja terveysministeriö kertoivat aiemmin tänään, että väestössä on raportoitua enemmän tautitapauksia. Positiivisten näytteiden osuus kaikista testatuista on noussut lähes viiteen prosenttiin

TUOMAS HYYTINEN
1.9. 18:45 Päivitetty 1.9. 18:53
Väittelyssä maskien hyödystä koronan torjunnassa on vedottu usein siihen, että meiltä puuttuvat laajat satunnaistetut tosielämän tutkimukset. Nyt sellainen on, Yhdysvaltain huippuyliopistojen tutkijoiden tekemä.
Tutkimuksen tekijöiden mukaan heidän tuoreet tuloksensa tarjoavat tähän mennessä parhaan todistuksen siitä, että laaja maskien käyttö estää merkittävästi koronan leviämistä.
Vielä julkaisemattomasta tutkimuksesta kertoi Washington Post -lehti(siirryt toiseen palveluun). Tutkimukseen osallistui tutkijoita muun muassa Stanfordin ja Yalen yliopistoista.
Bangladeshin maaseudulla tehty tutkimus osoittaa, että yleisesti käytetyt kirurgiset kasvomaskit vähentävät merkittävästi koronatartuntoja.
Koronatartunnat vähenivät 9,3 prosenttia, kun maskien käyttöaste nousi väestössä 13 prosentista 42 prosenttiin.
Tutkimuksen tekijät korostavat, että tutkimus ei osoita maskien tehon olevan "vain 9,3 prosenttia".
– Teho olisi mahdollisesti useita kertoja suurempi, jos kaikki käyttäisivät maskeja, tutkimuksessa mukana ollut Yalen yliopiston professori, ekonomisti Jason Abaluck sanoo Washington Post -lehdessä.
Maskien käyttöä edistettiin Bangladeshin kylissä
Kyseessä on ensimmäinen satunnaistettuun asetelmaan perustuva laaja tutkimus maskien käytön vaikutuksista tartuntoihin koronapandemian aikana. Tutkimuksessa oli kaksi ryhmää.
Bangladeshin kylien 178 000 asukasta kuului ryhmään, jossa maskien käyttöä pyrittiin lisäämään. Heille tarjottiin ilmaisia maskeja ja tietoa maskien hyödyistä. Paikalliset vaikuttajat myös suosittelivat maskien käyttöä.
163 000 asukasta kuului kontrolliryhmään, jossa maskien käyttöä ei edistetty.
Tutkimus toteutettiin 600 bangladeshilaiskylässä marraskuun 2020 ja huhtikuun 2021 välisenä aikana.
Tutkimukseen osallistui tutkijoita muun muassa Stanfordin ja Yalen yliopistoista. Tutkimuksessa oli mukana myös voittoa tavoittelematon Green Voice -järjestö.
Tutkimus on parhaillaan vertaisarvioitavana arvostetussa Science-tiedelehdessä.
“Naula arkkuun” väittelylle maskien hyödyistä    
Bangladeshista saadut tulokset ovat “naula arkkuun” väittelylle siitä, onko maskeista hyötyä koronan torjunnassa.
Näin tuloksia kuvaa tutkimuksessa mukana ollut professori, ekonomisti Jason Abaluck Yalen yliopistosta Washington Post -lehdessä.
– Tämän tutkimuksen pitäisi lopettaa väittely siitä, onko maskeista hyötyä, Abaluck sanoo.
Täysin yksiselitteisiä Bangladeshin tutkimustuloksetkaan eivät ole. Tutkimuksessa nimittäin havaittiin, että maskien suosiminen lisäsi myös ihmisten välisiä fyysisiä etäisyyksiä.
Suomessa väittely maskien hyödyistä kuumeni keväällä 2020, kun sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi selvityksen, jonka mukaan kasvomaskien hyöty arjessa on vähäinen tai olematon.
– Tieteellistä näyttöä käytölle ei ole, sanoi selvitystä koostanut emeritaprofessori Marjukka Mäkelä.
Suomessa THL:n suositus maskien käytöstä annettiin vasta elokuussa 2020.
Tuore tutkimus Bangladeshista vahvistaa sitä, mihin aiemmatkin tulokset viittaavat. Maskeista on kiistatonta hyötyä koronan torjunnassa.
“Tutkimustulokset ovat varsin hyvin linjassa maskeja tai maskipakkoa koskevan kvasikokeellisen näytön kanssa”, twiittasi(siirryt toiseen palveluun) uudesta tutkimuksesta Turun yliopiston terveystaloustieteen professori Mika Kortelainen.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue palvelee 1.1.2023 alkaen
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut 1.1.2023 alkaen. Haluamme tarjota laadukkaat ja helposti saatavilla olevat palvelut kaikille alueen asukkaille. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluvat Espoo, Hanko, Inkoo, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio, perusturvakuntayhtymä Karviainen (Karkkila ja Vihti) sekä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos.
Sote-uudistuksen toimeenpano on käynnistynyt
Sosiaali- ja terveysministeriö 26.8.2021 10.07
Tiedote 235/2021
Voimme vihdoin aloittaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen toimeenpanon monien vuosien valmistelun ja odottelun jälkeen”, perhe-ja peruspalveluministeri Krista Kiuru totesi avauspuheenvuorossaan hyvinvointialueiden edustajille sote-uudistuksen toimeenpanon käynnistystilaisuudessa 26.8.
Kiuru korosti, että sote- ja pelastustoimen uudistamisen alkaa hyvin erikoisessa tilanteessa. ”Korona-pandemia on varjostanut meitä jo pitkään. Korona on vaatinut sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöltä ja johdolta ennennäkemätöntä työmäärää ja venymistä.”
”Sote-uudistuksen toimeenpano on täydessä vauhdissa hyvinvointialueilla. Katse on vahvasti tulevissa hyvinvointialueiden aloittamista edeltävissä kuukausissa: mitkä ovat kriittisiä tekijöitä hyvinvointialueen käynnistymisen kannalta, ja mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta uudistuksen tavoitteet toteutuvat”, ministeri summasi.
Aluevaltuustot aloittavat toimintansa ensi vuonna
Järjestäjän rooli alkaa, kun aluevaltuustot aloittavat toimintansa vuonna 2022. Varsinainen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille 1.1.2023. Ensimmäiset aluevaalit ovat 23.1.2022. Vuodesta 2025 alkaen aluevaalit ovat yhdessä kuntavaalien aikaan. Aluevaalit järjestetään kaikilla muilla alueilla paitsi Helsingissä.
Valtioneuvosto rahoittaa uudistuksen valmistelua hyvinvointialueiden, HUS-yhtymän ja Helsingin kaupungin valmistelutehtävien osalta uudistuksen voimaanpanolain mukaisesti.
Valtionavustuksena myönnettävää määrärahaa voi käyttää hyvinvointialueiden perustamiseen ja toimintaan sekä väliaikaisten valmistelutoimielinten kustannuksiin vuosina 2021 ja 2022. Yhteensä muutoskustannusten määräksi on arvioitu noin 62 miljoonaa euroa. Valtioneuvosto seuraa rahoituksen käyttöä ja sen riittävyyttä.
Rahallisen tuen lisäksi olemme muodostaneet, yhteistyössä eri ministeriöiden kanssa, monia toimeenpanoa tukevia asiantuntijaverkostoja ja valmisteluryhmiä. Näissä verkostoissa ja työryhmissä on yhdessä alueiden edustajien kanssa laadittu muun muassa alueellisen toimeenpanon tiekarttoja, joiden tarkoitus on antaa konkreettisia askelmerkkejä alueiden valmistelijoille”, Kiuru kertoi.
Hyvinvointialueet itsenäisiä toimijoita
Hyvinvointialueet päättävät itse palveluistaan ja siten myös esimerkiksi palveluverkostaan. 
Hyvinvointialue vastaa siitä, että palveluja on oikeassa suhteessa alueen asukkaiden tarpeisiin nähden ja että palvelut ovat yhdenvertaisesti saatavilla. Lisäksi sen on huomioitava alueelliset ja kansalliset tarpeet onnettomuuksiin varautumiselle.
Lisätietoja:
Jenny Suominen, perhe- ja peruspalveluministerin erityisavustaja, STM, etunimi.sukunimi@stm.fi, puh. 0295163109
Tarvitsetko paljon sosiaali- ja terveyspalveluja? Jatkossa palvelukokonaisuutesi on selkeämpi

Julkaistu: 31.8.2021 12.33/espoo.fi
Elämässä tulee joskus vastaan tilanteita, joissa voit tarvita tavallista enemmän tukea ja palveluja. Useista eri palveluista voi silloin kasvaa hankalalta tuntuva vyyhti, joka väsyttää ja turhauttaa. Mitä minun hoitopolullani tapahtuu seuraavaksi? Kuka siitä vastaa ja keneen olen yhteydessä? Näihin haasteisiin on tulossa helpotusta Länsi-Uudellamaalla. Etsimme nyt kokemusasiantuntijoita auttamaan palvelujen kehittämisessä.
Olemme rakentamassa selkeitä hoitopolkuja, jotta saat nopeasti apua myös silloin, kun tarvitset monia eri palveluja. Nykyisissä palveluissamme on haasteita ja ongelmakohtia, jotka haluamme korjata. 
Haluamme auttaa sinua oikealla tavalla ja ajoissa. Kun tunnistamme tilanteesi oikein, se auttaa meitä ottamaan asian haltuun ja ohjaamaan sinut oikeaan paikkaan, projektipäällikkö Satu Meriläinen-Porras kertoo.   
Sujuva palvelukokonaisuus suunnitellaan yhdessä
On tärkeää, että jokainen saa itse vaikuttaa oman hoitonsa suunnitteluun, eikä asioita vain päätetä jossain. Asiakkaana tarvitset myös selkeää tietoa siitä, miten hoitosi tai palvelusi etenee ja mitä tapahtuu seuraavaksi. 
”Kun palvelupolku on selkeä ja oikeat henkilöt hoitavat asioitasi, hoito ei pitkity suotta eivätkä ongelmat pääse pahenemaan. Sinun ei tarvitse selvittää yksinäsi tietä palvelujen viidakossa, vaan me olemme tukena ohjaamassa”, Sari Lintunen summaa. 
Onko sinulla kokemusta monien palvelujemme käyttäjänä? Auta meitä parantamaan palveluja!
Nyt olemme siis luomassa paljon palveluja tarvitseville asiakkaillemme mallia, joka aidosti taipuu asiakkaan tarpeiden mukaan. Oletko sinä ollut tilanteessa, jossa olet tarvinnut useita eri palveluja samanaikaisesti? Miten palvelu sujui ja mitä olisimme voineet tehdä paremmin? Etsimme nyt kokemusasiantuntijoita, jotka voivat auttaa meitä parantamaan palvelujamme.
Jos haluat osallistua, ota meihin yhteyttä:
Projektipäällikkö Satu Meriläinen-Porras, satu.merilainen-porras@espoo.fi 
Projektipäällikkö Sari Lintunen, sari.lintunen@espoo.fi
Voit myös soittaa meille Espoon kaupungin puhelinvaihteen kautta, p. 09 81611 ma–pe klo 8–16.
Toivomme yhteydenottoja kaikista Länsi-Uudenmaan kunnista: Espoo, Hanko, Inkoo, Karkkila, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio, Vihti.
Poimintoja: paljon mielenkiintoista uutta
Länsi-Uudenmaan hoivakotiportaali avattiin kesäkuussa: hoivakodit.lu-palvelut.fi
Chat-vastaanotto on tulossa käyttöön loppuvuodesta Espoossa, Lohjalla ja Karviaisessa eli Karkkilassa ja Vihdissä.
Reaaliaikaista etäkonsultaatiota kokeillaan jo useimmissa kunnissamme.
Seuraavassa uutiskirjeessä kerromme mm. uudistuvista yhteydenottokanavista ja neuvontapalveluista, nuorten mielenterveyden palvelupolusta ja perhekeskuskyselyn tuloksista.
Unelmien sote-palvelut –yhteisö
Millaisia sosiaali- ja terveyspalveluja Länsi-Uudellamaalla pitäisi olla? Miten teemme niistä tunnettuja ja helposti saavutettavia: palveluja, jotka on helppo löytää, joissa kukaan ei eksy matkalla, ja joissa ihminen kohdataan ihmisenä?
Rakennetaan yhdessä Länsi-Uudellemaalle sote-palvelua, joka tuo meille kaikille terveyttä ja hyvinvointia ja josta voimme kaikki olla ylpeitä!
Tule mukaan!
Unelmien sote-palvelut -yhteisössä voit vaikuttaa sote-palvelujen kehittämiseen osallistumalla keskusteluihin ja muihin tehtäviin. Voit myös jättää ehdotuksia ja kysymyksiä.
Ilmoittaudu mukaan Unelmien sote-palvelut -yhteisöön tästä linkistä(ulkoinen linkki)
Jos sinulla on jo salasana, kirjaudu sisään osoitteessa osallistu.lu-palvelut.fi(ulkoinen linkki)
Tietosuojaseloste(ulkoinen linkki) (pdf, 85 Kt)
Toivotamme kaikki asukkaat, järjestöt, vammais- ja vanhusneuvostot, nuorisovaltuustot ja muut yhteistyökumppanimme lämpimästi tervetulleiksi mukaan rakentamaan Länsi-Uudenmaan sote-palveluja!
Yhteisössä tapahtuu:
Kysy ja keskustele
Elokuussa pääsemme arvioimaan digiklinikan chat-palvelun toteutusta.
Koronatilanteen vuoksi toimimme tällä hetkellä sähköisissä kanavissa. Myöhemmin tänä vuonna järjestämme myös muunlaisia osallistumisen mahdollisuuksia.

UUTISIA
YLE /Afganistan
Ääriliike Taliban sai Afganistanin haltuunsa vallattuaan pääkaupungin Kabulin elokuun puolivälissä.

Kabulin lentokentän ulkopuolella tehtiin torstaina itsemurhaisku. Yli 180 ihmistä kuoli, heistä 13 amerikkalaissotilaita. Suomalaisia ei tiettävästi ole ollut osallisina räjähdyksissä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut, että Yhdysvallat pyrkii edelleen vetämään joukkonsa pois elokuun loppuun mennessä. Aikataulu asettaa länsiliittoumalle valtavat paineet ihmisten evakuoimiseksi Kabulin lentoasemalta.

Suomi lopetti operaation torstaina ja selvittää maareittejä lopuille evakuoitaville. Afganistanin evakuointioperaatioon osallistunut suojausjoukko on palannut Suomeen.

Yhteensä Suomi on evakuoinut 413 ihmistä: 250 Suomen kansalaista sekä Suomen lähetystössä työskennellyttä perheineen. Lisäksi evakuoitiin yhteensä 80 EU-delegaatioon ja Nato-operaation Suomen-kiintiöön kuuluvaa. Lauantaina kerrottiin vielä yhteensä 83 suurlähetystön turvamiehen ja heidän perheenjäsentensä evakuoinnista.

ESPOON LIIKUNTARYHMISTÄ:
Esa Yletyinen kirjoittaa
Hyvää syksyn alkua kaikille! Liikuntapalveluiden syyskauden ohjatut liikuntaryhmät senioreille ovat taas käynnistyneet! 
Liitteenä syksyn ulkoliikuntaryhmät (Muutokset mahdollisia!)

Syksyn ohjatut liikuntaryhmät 30.8.-10.12.2021
(ei ohjausta 18.-22.10. ja 6.12.)

Tarjolla:
• Sisä- ja ulkoliikuntaryhmiä www.espoo.fi/ohjattuliikunta

• LIVE- ja tallennejumppia nettipalveluna www.espoo.fi/omatoimiliikunta
Esim.
Fressi TV live-jumpat  
ma 12.00-12.45 Seniorijumppa 
ke 13.45–14.30 Kehonhuolto 
pe 12.15–13.00 Seniorijumppa

Espoo LIVE-tuolijumppa (6.9. alkaen!) Tästä jää linkistä avattava viikkotallenne, eli ohjelma vaihtuu viikoittain! 
ma 10.00-10.30 Tuolijumppa 

• Liikuntaneuvontaa ma-pe klo 12.00–13.00 p. 09 8166 0800

Koronatilanteen vuoksi muutokset mahdollisia! 
HUOM! Koronatilanteen vuoksi asiakaspaikkoja ryhmissä on rajoitettu!
Max. 25 hlöä sisäliikunnassa ja 50 hlöä ulkoliikunnassa ovat voimassa ainakin 12.9. asti.

Asiakkaat voivat ilmoittautua myös toiselle liikuntakurssille 13.9. alkaen. Suureen osaan ryhmistä voi osallistua myös ilman ennakkoilmoittautumista.
Esa Yletyinen
liikuntasuunnittelija
+358 50 540 6329
esa.yletyinen@espoo.fi
Espoon kaupunki 
Liikuntapalvelut 
Karaportti 1
PL 34 
02070 ESPOON KAUPUNKI

TUTUSTU  ESPOON PORINAPORUKOIHIN
PEL-hanke_verkostoviesti0921 (asumisenapu.fi)
https://mail.google.com/mail/u/0?ui=2&ik=2f7b8210d0&attid=0.1&permmsgid=msg-f:1709670325045584132&th=17b9f81a375e6104&view=att&disp=safe
Elämänote- hanke tiedottaa
Päätösseminaari ke 27.10. klo 9–16. Seminaarin keskeisiä teemoja ovat osallisuus ja syrjäytyminen, ikäihmisten äänen vahvistaminen ja järjestöjen toiminnan yhteiskunnalle tuottamat hyödyt. Koko tilaisuus striimataan. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet: https://www.ikainstituutti.fi/osallisuus/elamanote-seminaari/
Toimintamalliwebinaarit ke 3.11., 17.11., 1.12. ja 15.12. klo 9–10.30. Webinaari-sarjassa esitellään Elämänote-ohjelman hankkeissa kehitettyjä hyviä käytäntöjä, jotka liittyvät mm. osallistumisen helppouteen ja etsivään työhön. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet: https://www.ikainstituutti.fi/osallisuus/elamanote-ohjelman-toimintamalli-webinaarit/
 
Toimintamalliwebinaarien yhteydessä esitellään myös juuri päätökseen saatua osallisuustutkimusta (ks. https://www.ikainstituutti.fi/elamanote/osallisuustutkimus/).
Tunnustuksen saaneita:
 https://www.epressi.com/tiedotteet/terveys/iakkaiden-hyvinvointia-edistavat-hankkeet-oulussa-ja-espoossa-palkittiin-elamanote-palkinnolla-ihmisia-ei-loyda-istumalla-tyopoydan-takanaquot.html

MUITA MENOJA
Keskiviikkona 13.10. klo 13–15
Digiopastus: Kelan sähköiset palvelut ikäihmisille
Lisätietoja ja liittymislinkki: https://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Entressen_kirjasto/Tapahtumat/Digiopastus_Kelan_sahkoiset_palvelut_ela(220505)
Muita kirjaston etätapahtumia: https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Tapahtumat/Etatapahtumat?es=23.9.2021&page=1
 
Torstaina 14.10. klo 13–14
Voimavinkkejä syksyyn – Ikäinstituutin webinaari mielen hyvinvoinnista
Lisätietoja ja ilmoittautuminen: https://www.ikainstituutti.fi/tutustuttavaksi/  Huomaa myös tulevat webinaaripäivät 9.11. ja 9.12.
Espoon Liikuntapalvelut järjestää ohjattua ulkoliikuntaa vuodenajat huomioiden.
Syyskauden tietyt ulkoliikuntaryhmät siirtyvät sisäliikuntatiloihin ma 27.9. alkaen.

Ma 27.9. alkaen ulkona jatkuvat ulkoliikuntaryhmät:

Pohjoinen alue:
Liikunta-aamu Leppävaara ti klo 9.30
Ulkojumppa senioreille Albergan puisto, viimeinen kerta vko 41. ke klo 12.30
Kuntofutis +60 Leppävaara pe klo 11.00
Ulkojumppa senioreille Ruusupuisto, viimeinen kerta vko 41. to klo 10.00
Liikunta-aamu Kalajärvi to klo 10.30

Eteläinen alue:
Liikunta-aamu Espoonlahti ti klo 10.30
Ulkojumppa senioreille Espoonlahti to klo 13.30
Ulkojumppa senioreille Tapiola ke klo 10
Ulkojumppa senioreille Matinkylä ke klo 14.15

Ulkoliikuntaryhmiä ei järjestetä kaatosateella.
Kaikki liikuntaryhmät järjestetään terveysturvallisuus huomioiden.

Ohjatuissa liikuntaryhmissä on syyslomatauko 18.-22.10.

Ohjatun liikunnan syyskauden liikuntatarjonta on nähtävissä espoo.fi/ohjattuliikunta
Lisätietoja liikuntaneuvontanumerosta p.09 8166 0800 ma-pe klo 12-13.
Numero on suljettu 18.-22.10.
Muutokset ovat mahdollisia.

Hyvää syksyä!

Risto Lehtinen
Sini Majuri


Takaisin etusivulle

Takaisin Senioritiedotteiden 2021 koontisivulle