Senioritiedote 10

Toimittanut ja saksinut HA  0443622 060

Vaikuta
Espoon kaupunki kartoittaa espoolaisten käsityksiä ja ajatuksia siitä, mitkä asiat ovat tärkeitä ikääntyneille.
Tästä linkistä lisätietoa ja kyselyn sähköiseen versioon:

 https://www.espoo.fi/fi/uutiset/2021/10/vastaa-ja-vaikuta-mitka-asiat-ovat-tarkeita-ikaantyneille?fbclid=IwAR3oyKToAp2upBaA4ecKFw01FLX9KRT_VLVZl9G57rYnaKoKY68jUSQ5PtM
Vastausaikaa on verkossa 12.11. asti. Paperisen vastauslomakkeen ja palautuskuoren voi tilata seniorineuvonta Nestorista 09 816 33 333, arkisin klo 9–15. Paperinen vastaus oltava perillä 30.11. mennessä.


YLEN uutisia Covid-19sta Suomesta
Päivitetty 23.10. 08:57
THL suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta sekä lääketieteellisille riskiryhmille.
Koronapassi on otettu käyttöön lauantaina 16. lokakuuta.
THL:n mukaan kahdesti rokotettujen ei ole yleensä tarpeen mennä koronatestiin, kunhan toisesta rokoteannoksen saamisesta on kulunut yli viikko.
THL uudisti maskisuositustaan 30.9. THL suosittaa jatkamaan maskin käyttöä julkisessa liikenteessä ja julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä.
Opetussektorilla alueet ja koulut voivat linjata itse maskikäytännöistään, THL totesi 12.10.
Suomessa kolmansia koronarokoteannoksia suositellaan toistaiseksi vain tietyille ryhmille väestöstä.
Kolme viikkoa sitten tapahtui kumma käänne: nuoret eivät enää halua koronarokotetta – kavereiden paine sai Markus Salorannan, 16, hakemaan piikin
Etelä-Pohjanmaalla kestää vielä kolmesta yhdeksään kuukautta, ennen kuin alle 30-vuotiaat eri ikäryhmissä ovat ottaneet ensimmäistäkään koronarokoteannosta 80-prosenttisesti. Se on niin pitkä aika, että on aiheellista kysyä, saavutetaanko riittävää rokotekattavuutta koskaan.

ELLI PIIRAINEN
Rokotteista ei voi puhua neutraalisti, vaan pitää olla tosi vahvasti puolesta tai vastaan.
Louna Yli-Hemminki

Vastakkainasettelu rokotekeskustelussa on niin iso, että rokotteista ei välttämättä viitsitä puhua ollenkaan, Pilvi Mantere ja Louna Yli-Hemminki kertovat. Kuva: Timo Ahonen

Monilla on myös erilaisia pelkoja rokotteeseen liittyen. Samalla kaikkeen tietoon, mitä rokotteista kuulee, ei voi luottaa, sillä misinformaation määrä on valtavan suuri, ja se huolestuttaa, hän jatkaa.

Suomalaiset pitävät kyselyssä lääketieteen asiantuntijoiden koronaviestintää onnistuneimpana
Enemmistö suomalaisista arvioi lääketieteen asiantuntijoiden koronaviestinnän onnistuneeksi, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tuoreesta kyselytutkimuksesta.
Vastaajista 65 prosenttia antoi asiantuntijoille erittäin tai melko hyvän arvosanan. Lääketieteen asiantuntijat saivat parhaan arvion, kun kyselyssä selvitettiin näkemyksiä siitä, miten keskeiset vastuutahot ovat onnistuneet koronaa koskevassa viestinnässä. Hallituksen koronaviestintään oli tyytyväisiä 47 prosenttia vastaajista. Sosiaali- ja terveysministeriön viestintää piti onnistuneena 42 prosenttia vastaajista.
Eniten tyytymättömyyttä kohdistui perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) viestintään. Vastaajista 38 prosenttia arvioi hänen onnistuneen heikosti ja 29 prosenttia hyvin.
Kantar TNS Oy toteutti kyselyn 11.-15. syyskuuta. Haastatteluja tehtiin yhteensä tuhat.
Lähde: STT

Yökoulusta levinneet koronatartunnat hätkähdyttivät ihmisoikeusjuristin – Martin Scheinin: "Pidän aiheellisena, että asiassa tehdään tutkintapyyntö"
Ihmisoikeusjuristi Martin Scheininin mukaan viranomaisten mahdolliset laiminlyönnit tartuntatautilain noudattamisessa on syytä punnita oikeudessa. Lappajärvellä Etelä-Pohjanmaalla koronatartunnat levisivät alakoululaisten yökoulussa.
Martin Scheininin mukaan yökoulun järjestäminen lokakuun koronatilanteessa oli rike, joka pitäisi selvittää perusteellisesti. Arkistokuva. Kuva: Marcus Rosenlund/Yle
KATI LATVA-TEIKARI
27.10. 18:22•Päivitetty 28.10. 12:17
Perustuslakiasiantuntija, professori Martin Scheinin seuraa järkyttyneenä Suomen nopeasti pahennutta koronatilannetta ja siihen johtanutta syksyn koronastrategiaa.
– Näen, että tässä ihan tahallisesti ajetaan taudin nopeaa kulkemista lasten läpi, että se tukee aikuisten rokotuksia, koska muuten rokotusteho hiipuu, jos tauti kytee kauemman lasten joukossa. Se on järkyttävä virhearvio, ja se on tehty THL:ssä.
Scheinin nostaa syksyn 2021 epäonnistuineiden koronatoimien esimerkeiksi Lappajärven ja koko Etelä-Pohjanmaan pahentuneen koronatilanteen.
Pienessä Lappajärven kunnassa on viikon kuluessa todettu 60 uutta koronavirustartuntaa. Seinäjoen keskussairaalassa on ollut hoidettavana jo useita nuoria koronapotilaita.
Tartuntojen ketju sai alkunsa 4.–6.-luokkalaisten yökoulusta.
Lue lisää: Lappajärven laaja koronatartuntojen ketju sai alkunsa lasten yökoulusta: "Emme halua syyllistää ketään"
"Viranhaltijoiden rike"
Martin Scheininin mielestä yökoulun järjestäminen lokakuun koronatilanteessa on niin vakava viranhaltijoiden rike, että se pitäisi selvittää perusteellisesti.
– Juristina en sano yhtään sen enempää kuin, että pidän aiheellisena, että asiasta tehdään tutkintapyyntö. Mielestäni tässä on se kynnys ylittynyt, että on aihetta epäillä, että on tapahtunut rikos.
Scheinin kaipaa vastauksia siihen keiden tekemisiä pitäisi tutkia, ja onko tutkimiseen riittäviä perusteita.
Esitutkinnan kautta selviäisi kuka teki mitä, kuka jätti tekemättä, kuka tiesi, kuka toimi tietämättään ja kuka yllättyi.
Sen hetkisen tiedon valossa
Lappajärvellä puolestaan uskotaan, että kaikki on tehty oikein sen hetkisen tiedon valossa.
Sivistysjohtaja Tarja Puron mukaan yökoulun järjestäminen oli tärkeää oppilaiden henkisen hyvinvoinnin ja ryhmäytymisen takia. Se päätettiin järjestää tilanteessa, jossa koronatapauksia ei ollut alueella.
Yökoulu järjestettiin perjantaina 15. lokakuuta. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä oli siirrytty koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen maanantaina 11. päivä.
Martin Scheinin sanoo, että asiaan olisi pitänyt reagoida.
– Muutos on silloin tapahtunut ja todettu. Silloin täytyy käsittää, että kun käyrä on nousussa, niin se on hälytyskello, toteaa Scheinin.
Tarja Puro uskoo, että se, että 4.–6.-luokkalaiset eivät olleet yökoulun takia koulussa perjantaina, esti tartuntojen leviämisen muihin koululaisiin.
– Mielestäni se, että toimittiin heti, ja nyt ollaan etäkoulussa osoittaa, että on toimittu oikein. Jos näitä toimia ei olisi tehty, se olisi ollut tuomittavaa. Nyt emme ole päästäneet oppilaita ja huoltajia edes hakemaan kouluun jääneitä oppikirjoja, jotta riskit pidetään mahdollisimman pienenä, Puro perustelee.
"Lapset pois koulusta"
Scheinin korostaa, että jokaisen viranomaisen pitäisi ymmärtää toimia niin hyvin tartuntojen estämiseksi kuin pystyy.
Silloin yökoulun järjestäminen on juuri päinvastoin kuin mitä pitäisi tehdä.
Hänen mielenkiintonsa Lappajärven tartuntaketjuun liittyy muutamia viikkoja jatkuneeseen Twitter-keskusteluun siitä, mitä koronatilanteesta huolissaan olevat koululaisten vanhemmat voisivat tehdä.
– Kyse on siitä, että THL, avit, kunnat ja koulut eivät noudata kaikille viranomaisille annettua velvoitetta torjua yleisvaarallista tartuntatautia. Suojaustoimet on poistettu, ja seuranta ajettu alas. On aiheellista, että poliisi tutkisi näitä laiminlyöntejä rikosasiana.
Nousevatko lasten ja nuorten vanhemmat barrikadeille lasten koronatartuntojen takia, Martin Scheinin?
– Sillä tavalla, että ottavat lapset pois koulusta. Ja se tapahtuu aikana, jolloin lapset sairastavat, on karanteeneja ja koulut toimivat tehottomasti, että vain osa lapsista on siellä ja tulee olemaan siellä. Tässä mennään ojasta allikkoon, kun itsepintaisesti pidetään kiinni lähiopetuksen ideasta, joka tuhoaa lopulta itsensä, jos suojaustoimia ei ole.
Olet Twitterissä sanonut, että jos Lappajärven yhteiskoulu yökoulusta tehtäisiin rikosilmoitus, poliisin esitutkinnassa selviäisi kuinka ylös ohjeistusketjussa pitää mennä, että epäillyt tekijät ja yllyttäjät löytyvät. Osoittaako syyttävä sormesi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen, hallitukseen vai eduskuntaan?
– THL:n johto on se, missä on tehty virhearvio. Ongelmana on se, että hallinto-oikeuteen voi valittaa silloin, kun viranomainen tekee vaikka rajoituksista päätöksiä. Mutta, kun kyse on tartuntatautilain velvoitteiden laiminlyönnistä, ei ole muuta keinoa, kun ruveta tekemään rikosilmoituksia.
– Moni on toivonut, että ylimmät lainvalvojat eduskunnan oikeusasiamies ja oikeuskansleri toimisivat pontevammin ja puuttuisivat myös laiminlyönteihin. Näyttää siltä, että molemmat ylimmät lainvalvojat ovat niin syvällä koronapäätöksenteossa, ettei heiltä tule mitään kriittistä otetta suhteessa siihen kuinka THL käyttää omaa asiantuntemustaan, ja tuntuu ohjaavan muita viranomaisia, aluehallintovirastoja ja kuntia siihen, että annetaan taudin kulkea lasten läpi.

Covid-19 Uutisia  Maailmalta  PAULA TAPIOLA  21.10. 06:10
Latvia ottaa tänään torstaina käyttöön raskaansarjan koronatoimet. Niitä ovat öinen ulkonaliikkumiskielto, kauppojen ja ravintoloiden sulkeminen sekä kulttuuri- ja urheilutapahtumien peruminen.
Sulkutilan syynä on tartuntojen nopea lisääntyminen ja terveydenhuollon kuormittuminen. Latvian koronasairastavuus on korkeimpia maailmassa, ja koronapotilaiden määrä nousi yli 50 prosentilla viime viikon aikana(siirryt toiseen palveluun).
Tunnelma Riiassa on rauhallinen, mutta odottava ennen sulkutilan alkua, Suomen suurlähetystöstä kerrotaan. Latviassa on viime kuukausina ollut koronarajoituksia vastustavia mielenosoituksia, ja sulku saattaa lietsoa ihmisten tyytymättömyyttä.
– Sitä on kuitenkin vaikea ennustaa. Suurin osa ihmisistä ymmärtää sulkutilan tarpeen, sillä Latvian tilanne on kriittinen, edustuston päällikön sijainen Antti Kauttonen kertoo Ylelle puhelimitse.
Sairaalat täyttyvät
Latvian sairaaloissa oli tiistaina yli 1 100 koronapotilasta, kertoo yleisradioyhtiö LSM(siirryt toiseen palveluun). Suomessa koronapotilaita oli samana päivänä viidesosa eli noin 200, vaikka suomalaisia on 2,5 kertaa enemmän kuin latvialaisia.
Mikäli Suomen sairaaloissa olisi väkilukuun suhteutettuna yhtä paljon potilaita kuin Latviassa, heidän määränsä olisi yli 2 800.
Riian suurimpiin kuuluvassa sairaalassa väliaikaisia vuoteita on jouduttu sijoittamaan rakennuksen aulaan. Lähes kaikki suunnitellut leikkaukset peruttiin koko maassa viime viikolla.
– Terveydenhuoltomme on vaarassa. Ainoa keino ratkaista tämä kriisi on rokottautua, pääministeri Krišjānis Kariņš sanoi maanantaina, kun hallitus päätti esittää sulkutilaa 10-tuntisen kokouksen jälkeen.
Latvian rokotusaste on Euroopan heikoimpia. Vähintään yhden rokoteannoksen on saanut 57,8 prosenttia maan aikuisväestöstä, ja täysin rokotettuja on 54,1 prosenttia, Euroopan tautienehkäisy- ja valvontaviraston tilastot osoittavat(siirryt toiseen palveluun).
– Meillä on liikaa rokottautumattomia ihmisiä, jotka saavat tartunnan ja kuolevat sairaaloissa, Kariņš sanoi.
Maassa rekisteröitiin tiistaina 23 koronaan liittyvää kuolemaa(siirryt toiseen palveluun) ja keskiviikkona 24(siirryt toiseen palveluun). Luvut olivat suurimmat päivittäiset uhriluvut helmikuun jälkeen. Nuorin kuolleista kuului ikäryhmään 20–29-vuotiaat.
Poikkeustila ei auttanut
Latvian hallitus julisti maahan poikkeustilan jo puolitoista viikkoa sitten, mutta se ei ole parantanut tartuntatilannetta.
Poikkeustila kohdistettiin ennen kaikkea rokottamattomiin. He saivat käydä vain välttämättömillä asioilla, kuten apteekissa ja ruokakaupassa.
Uusien tartuntojen määrä kasvoi silti ensimmäisellä poikkeustilaviikolla lähes 50 prosenttia(siirryt toiseen palveluun). Myös presidentti Egils Levitsillä todettiin koronatartunta.

Sulkutila koskee kaikkia
Torstaina alkava sulkutila koskee niin rokottamattomia kuin rokotettujakin.
– Pyydän anteeksi niiltä, jotka ovat täysin rokotettuja, mutta rajoitukset koskevat kaikkia, Latvian pääministeri Krišjānis Kariņš sanoi maanantaina.
Sulkutilan on määrä kestää neljä viikkoa. Tässä tärkeimmät rajoitukset.
Ulkonaliikkumiskielto kello 20.00–05.00.
Kaupat suljetaan. Vain välttämättömiä tarvikkeita myyvät yritykset, kuten ruokakaupat, apteekit ja eläinkaupat ovat auki.
Ravintolat suljetaan, mutta niistä voi hakea noutoruokaa.
Koululaisten syyslomaa pidennetään viikolla. Marraskuun alusta lähtien pienemmät koululaiset, eli 1.-3.-luokkalaiset ovat lähiopetuksessa. Muut siirtyvät etäopetukseen.
Kokoontumiset sisä- ja ulkotiloissa kielletään. Näihin kuuluvat kulttuuri- ja urheilutapahtumat.
Kaikki paitsi välttämättömät työntekijät siirtyvät etätöihin.
Lähde: Latvian yleisradioyhtiö LSM(siirryt toiseen palveluun).

Myös naapurimaissa huono tilanne
Myös Latvian naapurimaissa, Virossa ja Liettuassa, koronatartunnat ovat nousussa.
Viron ilmaantuvuusluku eli tartuntojen määrä kahdessa viikossa 100 000 asukasta kohti on 859, Latvian 864 ja Liettuan 972, Euroopan tautienehkäisy ja -valvontaviraston luvut osoittavat(siirryt toiseen palveluun).
Luvut on päivitetty viimeksi 14. lokakuuta, ja ne päivittyvät torstaina iltapäivällä. Latvian luku nousee reilusti ylöspäin, sillä maan terveysviranomaisten tilastot osoittivat keskiviikkona ilmaantuvuusluvun nousseen jo 1 400:een(siirryt toiseen palveluun).
Viron ja Liettuan korotuskattavuus on Latviaa parempi, joten vakavasti sairastuneiden potilaiden määrä on pienempi.


VENÄJÄ
Kirjeenvaihtajalta: Putin kertoo tarinaa Sputnik-rokotetta halajavista eurooppalaisista, kun virus on voinut viedä jo puoli prosenttia kansasta
Korona tappaa tuhat venäläistä päivässä, ja tilastokäyrä osoittaa yläviistoon. Moskovassa alkavat tänään "koronavapaat". Maan johto ei silti ota riittävää vastuuta tilanteesta, kirjoittaa Erkka Mikkonen.

Keski-Venäjällä sijaitsevassa Tambovin kaupungissa sairaanhoitaja rokotti julkisen alan työntekijöitä kesäkuussa. Kuva: Lev Vlasov / All Over Press
ERKKA MIKKONEN
28.10. 06:10
MOSKOVA Kun presidentti Vladimir Putinilta kysyttiin hiljattain ulospääsyä Venäjän koronapainajaisesta, hän kertoi anekdootin(siirryt toiseen palveluun) venäläisen Sputnik-rokotteen ylivoimaisuudesta.
Putin sanoi kuulleensa lääkäreiltä, että Euroopan kansalaiset saapuvat Venäjälle ottamaan Sputnikin. Sitten he ostavat kotonaan väärennetyn rokotustodistuksen, jonka mukaan he olisivat saaneet yhdysvaltalaisen Pfizerin valmisteen.
Presidentti korosti, ettei kertonut tarinaa siksi, että olisi halunnut markkinoida venäläisrokotetta propagandan keinoin. Sen sijaan kertomus toimi Putinin mukaan esimerkkinä siitä, kuinka mitä tahansa pakkokeinoa on halutessa helppo kiertää.


Todellisuudessa Sputnik on ollut Kremlille alusta asti propagandan väline.
Venäjä on pyrkinyt pönkittämään rokotteella arvovaltaansa niin omien kansalaisten kuin kansainvälisen yhteisön edessä. Samalla Kremliä lähellä olevassa mediassa on mustamaalattu länsimaisia rokotteita.
Mediakampanja on iskenyt pahasti Venäjän omaan nilkkaan.
Venäläisvalmisteisten rokotteiden vuolas ylistäminen on saanut aikaan vastareaktion maassa, jossa luottamus viranomaisiin on jo ennestään olematonta. Kyseenalaistamalla ulkomailla kehitettyjen rokotteiden turvallisuus on saatu venäläiset epäilemään entistä enemmän myös kotimaisia rokotteita.
Niinpä "maailman ensimmäisenä laajamittaisena koronarokottamisena" lanseerattu kampanja on epäonnistunut täysin: osittaisista pakkotoimista huolimatta vasta kolmannes kansalaisista on rokotettu.
Alun perin viranomaiset asettivat tavoitteeksi 60 prosentin rokotuskattavuuden viime kesään mennessä.

Moskovalaisia laskeutumassa Arbatskaja-metroasemalle lokakuun lopussa. Suurin osa eli reilu kuudennes Venäjän uusista tautitapauksista todetaan Moskovassa. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle
Rokotushalukkuutta voitaisiin nostaa antamalla venäläisille mahdollisuus ottaa kotimaassaan myös muualla kehitettyjä rokotteita. Ensin Venäjän tulisi kuitenkin tunnustaa lännessä käytetyt rokotteet.
Näyttää siltä, että vallanpitäjien kunnia on kansalaisten terveyttä tärkeämpää.
Venäjän virallisten lukujen perusteella maan koronatilanne on äitynyt pahimmaksi koko pandemian aikana.
Presidentti Putinin toiveesta maan eri alueet ovat julistaneet voimaan eritasoisia sulkutiloja sekä rajoituksia muun muassa kauppojen ja ravintoloiden toiminnalle. Suurimman osan venäläisistä tulee pysyä pois työpaikoilta ensi viikon loppuun saakka. Moskovassa uudet koronatoimet tulevat voimaan tänään torstaina.
Kun kansalaiset puhuvat sulkutilasta tai lockdownista, päättäjät kutsuvat tilannetta pehmeämmin "ei-työpäiviksi" tai koronavapaiksi. Ei olekaan ihme, että venäläiset ottavat erittäin vakavaan epidemiavaiheeseen räätälöidyt suhteellisen kevyet rajoitukset yksinkertaisesti ylimääräisinä lomapäivinä.

Moskovan metrossa ja kaupungin muissa julkisissa kulkuneuvoissa tulee sakon uhalla käyttää suojamaskia. Kuva: Grigory Vorobjov / Yle
Venäläiset matkustavatkin nyt sankoin joukoin niin kotimaassaan kuin avoimina oleviin ulkomaankohteisiin. Vaarana on, että helposti tarttuva deltamuunnos leviää koronavapaiden aikana yhä voimakkaammin.
Venäjällä on pandemian aikana ylpeilty, että maassa on säästytty esimerkiksi Euroopassa nähdyiltä ankarilta sulkutoimilta. Sivulliselle tilanne näyttää ennemminkin vastuun pakoilulta.
Putin vieritti jo epidemian alkuvaiheessa vastuun koronatoimista alueille. Paikallisviranomaisiltakaan ei ole juuri löytynyt rohkeutta ottaa käyttöön järeitä keinoja koronan taltuttamiseksi.
Lue lisää: Kirjeenvaihtajan analyysi: Venäjällä koronan vastainen sota kaipaa yhtä miestä
Venäläisille uskoteltiin pitkän aikaa, että Venäjä on pärjännyt viruksen vastaisessa taistelussa paremmin kuin valtaosa muista maista. Nyt maan päättäjät ja media ovat alkaneet syyllistää jatkuvasti pahenevasta epidemiasta kansalaisia, koska nämä kieltäytyvät venäläisrokotteista.

Ensihoitajat siirsivät koronapotilasta sairaalan tiloihin Moskovassa lokakuussa. Kuva: Vjatšeslav Prokofjev / AOP
Tilanne on epätoivoinen. Venäjällä kerrotaan joka päivä yli tuhannesta uudesta koronaan liittyvästä kuolemasta. Terveysministeriön tilastojen mukaan yhteensä kuolleita on jo noin 230 000.
Todellisuudessa epidemia on voinut viedä yli kolminkertaisen määrän venäläisiä.
Silloin tilannetta tarkastellaan ylikuolleisuusluvun perusteella. Ylikuolleisuusluku sisältää varsinaisten koronasta johtuvien kuolemien lisäksi myös kaikki muut tilastoidut kuolemat, joita verrataan ennen pandemiaa kirjattuihin kuolinlukuihin.
Tällä tavalla voidaan osoittaa esimerkiksi tahallisesti tilastoimatta jätetyt koronakuolemat tai epidemiasta epäsuorasti johtuvat uhrit. Epäsuorasti korona tuo uhreja esimerkiksi silloin, kun koronapotilaat kuormittavat terveydenhuoltoa ja siten haittaavat muiden sairauksien hoitoa.
Riippumaton Mediazona-uutissivusto on laskenut(siirryt toiseen palveluun) viranomaistietoihin perustuen, että lokakuun alussa ylikuolleisuus epidemian aikana oli vajaat 720 000 ihmistä. Se olisi puoli prosenttia koko Venäjän väestöstä.

ESPOO TIEDOTTAA

Ajankohtaista
Webinaari DigiAgeTalk2021  -  9.11.2021 klo 13-15.30
Ilmoittautuminen   DigiAgeTalk2021 | VALLI ry | Valli.fi

VESA-WEBINAARIT
Elämänote eri hankkeiden seminaarit netissä
10.11. Tampere https://www.karajatorma.fi/tapahtumat
10.11. Fingerroosin säätiö
https://facebook.com/loytava/post
11.11. Kulttuuria minulle: https://www.facebook.com/KulttuuriaMi
18.11. Lupa puhua https://sumut.fi/wp-content/uploads/2
25.11. ikäArvokas https://www.kirkkopalvelut.fi/hyvinvo
Materiaalit   https://www.ikainstituutti.fi/osallis..
www.ikainstituutti.f/osallisuus/elaman-ote -ohjelman-toimintamalli-webinaarit/

Tiistai 26.10. klo 13–14.30
Aihe: Vapaaehtoinen muistisairaan tukena, Sanna Suvisalmi, Muistiluotsi
Koulutus tarjoaa tietoa muistisairauden vaikutuksista vuorovaikutukseen ja tueksi tilanteisiin, joissa kohtaamme muistisairaita ihmisiä. Kouluttajana Sanna Suvisalmi, toiminnanjohtaja/Uudenmaan Muistiluotsi. Lähetämme ilmoittautuneille osallistumislinkin. Ilmoittaudu tästä 24.10. mennessä https://q.surveypal.com/Vapaaehtoinen-muistisairaan-tukena-26.10.2021/0
 
Keskiviikko 17.11. klo 13–14.30
Aihe: Kaltoinkohtelu omaishoitosuhteessa- Miten tunnistaa ja ottaa puheeksi? Tunne voimavarasi -hanke, Miina Sillanpään Säätiö Ilmoittaudu tästä 15.11. mennessä https://q.surveypal.com/VESA-webinaari-17.11.2021-Kaltoinkohtelu-omaishoitosuhteessa--Miten-tunnistaa-ja-ottaa-puheeksi-/0
 
Tiistai 14.12. klo 13–14.30
Aihe: Järjestöt Sote-muutoksessa, Anu Toija, EJY ry Ilmoittaudu tästä 12.12. mennessä https://q.surveypal.com/VESA-webinaari-Jarjestot-Sote-muutoksessa-14.12.2021/0


Takaisin etusivulle

Takaisin Senioritiedotteiden 2021 koontisivulle