Senioritiedote 12 Toimivat Seniorit ry    Takaisin etusivulle

Toimittanut ja saksinut HA 044 3622 060 

Vuosi lähenee loppuaan. Koronan omikron variantin tartuntaluvut vain nousevat. Rokotukset, maski ja turvaväli ovat käytössä. Voi vain odottaa että uusi vuosi 2022 on parempi kuin nykyinen ja korona saadaan hallintaan? 

Sote vaalit ja uudet hyvinvointialueet ovat tulossa. Vaaliuurnille kannattaa mennä ja katsoa että oman kunnan ehdokas saa äänesi. Länsi Uudenmaan hyvinvointialueella on 10 kuntaa. Jokaisen kunnan edustaja ajaa oman kuntansa etuja. On tärkeää, että nykyiset palvelut eivät huonone. Joten kannattaa valita oman kunnan edustaja. 

Rajoitukset kiristyvät mutta yksin ei tarvitse jäädä. Eri järjestöt tarjoavat paljon toimintaa netin välityksellä. Onko sinulla toiveita oma Toimivien Senioreiden suhteen. Millaista toimintaa haluaisit? 

Lähetä viesti: hwerdi17@gmail.com 

GRETA VIRRANNIEMI   28.12. 05:40 Päivitetty 28.12. 08:47 

Koronarajoitukset ovat jälleen tiukentumassa useilla alueilla. 

Uudellamaalla tulevat tänään tiistaina voimaan entistä kovemmat rajoitukset, Päijät- Hämeessä niin tapahtui eilen maanantaina. Aiempaa tiukemmista määräyksistä on päätetty myös Kymenlaaksossa. 

Monilla muilla alueilla odotetaan aluehallintovirastojen päätöksiä, jotka valmistunevat välipäivien aikana. 

Myös ravintoloiden aukioloa säätelevät valtakunnalliset rajoitukset kiristyvät tänään tiistaina. 

Leviämisalueiden anniskeluravintoloiden pitää nyt sulkea ovensa kello 18, vaikka käytössä olisi koronapassi. Ruokaravintolat saavat olla auki kello 20 asti, jos ne edellyttävät koronapassia. 

Leviämisaluetta on koko maa lukuunottamatta Ahvenanmaan, Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Itä-Savon sairaanhoitopiirejä. 

Kokosimme alle alueellisia rajoituksia kaikista maakunnista. Maakunnallisten toimien lisäksi kunnat voivat päättää omista toimistaan. 

Uusimaa 

Kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Niitä ei saa järjestää edes koronapassilla. Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös tulee voimaan tänään tiistaina ja sitä on noudatettava 17. tammikuuta asti. 

Lisäksi yleisölle avoimet sekä rajatun piirin oleskeluun tarkoitetut tilat ovat kiinni. Näitä ovat tanssipaikat, kuorolaulutilat, harrastajateatterien tilat sekä muut vastaavat ryhmäharrastuspaikat. Tilat pysyvät suljettuina 10. tammikuuta asti. 

Tiloja voi kuitenkin käyttää lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan sekä lakisääteisiin palveluihin. 

Tartuntaluvut ilmoitettua suuremmat  Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ilmoituksen mukaan Suomessa on todettu 3 649 uutta koronavirustartuntaa verrattuna aiempaan tartuntalukemaan. Luvun pienuus on herättänyt huomiota, sillä sen pitäisi sisältää joulunpyhien tartuntamäärät

HUSin diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen Twitterissä kertoman mukaan pelkästään HUS-alueen tartuntoja oli yksin sunnuntaina 26.12. 1 486. Joulunpyhien tartuntalukujen voi siten arvella olevan huomattavasti ilmoitettua suuremmat. 

Markus Myllyoja 

Ranskassa yli 100 000 koronatartuntaa vuorokaudessa 

Ranskassa on todettu ensimmäistä kertaa yli 100 000 uutta koronatartuntaa vuorokauden aikana. Tarkalleen joulupäivän luku oli 104 611.
Koronatartuntojen määrä on lähtenyt Ranskassa viime päivinä jälleen rajuun nousuun. Presidentti Emmanuel Macron on kutsunut hallituksen hätäkokoukseen maanantaiksi. Myös Italiassa päiväkohtainen tartuntaennätys rikkoutui joulupäivänä, kun uusia tartuntoja vahvistettiin lähes 55 000. Ennätyslukuja on kirjattu jo kolme päivää peräkkäin. 

pastedGraphic.png 

Australiassa rikotaan ennätyksiä koronatartunnoissa 

Australiassa raportoitiin tiistaina yli 10 000 uutta koronavirustartuntaa, kertoo sanomalehti The Sydney Morning Herald.
Sanomalehden keräämien tietojen mukaan kyseessä on päiväkohtainen ennätys tartunnoissa. Maanantaina tartuntoja raportoitiin yli 9 800. 

Kuten monissa osissa maailmaa, omikronmuunnos leviää vauhdilla nyt myös Australiassa.
Maassa on ollut käytössä viimeisen parin vuoden aikana tiukkoja yhteiskunnan sulkutoimia tartuntojen ehkäisemiseksi. Yhteiskunnan on ollut määrä avautua, mutta koronaviruksen omikronmuunnos on mutkistanut näitä toimia. Australiassa onkin otettu uudestaan käyttöön koronatartuntoja hillitseviä toimia kuten maskipakko. 

Lähde: Reuters Lähteet: Reuters, AF 

pastedGraphic_1.png  pastedGraphic_2.png 

• 

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue 

Vuonna 2020 hyvinvointialueen kunnissa asui yhteensä 473 838 asukasta. 

Palvelut 

Lakisääteinen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueelle 1. tammikuuta 2023 alkaen. 

Sairaanhoito 

Alueeltaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa Uudenmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvia Länsi-Uudenmaan ja Lohjan sairaanhoitoalueita sekä HYKS-sairaanhoitoalueen länsiosia. Alueella sijaitsevia sairaaloita ovat: 

  • Jorvin sairaala
  • Lohjan sairaala
  • Länsi-Uudenmaan sairaala
  • Tammiharjun sairaala
  • Paloniemen sairaala
    Pelastustoiminta
    Pelastustoiminnan osalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa Länsi- Uudenmaan pelastuslaitoksen toimialuetta.

    Aluevaltuusto

pastedGraphic_3.png pastedGraphic_4.png pastedGraphic_5.png pastedGraphic_6.png pastedGraphic_7.png pastedGraphic_8.png pastedGraphic_9.png 

• 

Ensimmäiset aluevaalit on määrä järjestää 23. tammikuuta 2022,[5] aluevaltuustojen aloittaessa toimintansa maaliskuussa 2022.[4] Vuoden 2021 elokuun väestötietojen perusteella Länsi-Uudenmaan aluevaltuustoon valitaan 79 valtuutettua. 

Muista vaalit 

Löydä itsellesi ehdokas 

Sunnuntaina 23.1.2022 äänestetään ensimmäisissä aluevaaleissa. HS:n Vaalikone kertoo, ketkä ehdokkaat ovat mielipiteiltään ja arvoiltaan sinua lähinnä, ketkä kaukana. 

Valitse kotikunta 

Kerro kuntasi, niin ohjaamme sinut oikean hyvinvointialueen kysymyksiin. Helsinki ei ole mukana aluevaaleissa.
Hae kuntaa 

Oulu Lahti Kuopio Käynnistä vaalikone 

Voit myös tutustua ehdokaslistaan 

Kuntien valta ja miljardit myllätään aluevaaleissa uusiksi – turkulainen Heikki Hakala hoputtaa kaikkia äänestämään 

Vantaa Espoo Kauniainen Tampere Turku Jyväskylä  

Valitut päättäjät määräävät, miten vaikkapa paikkakunnan vanhus- ja lääkäripalvelut järjestetään. Tulossa on valtavia liikkeenluovutuksia ja yli 200 000 sote-työpaikan ja tukipalvelujen uudelleenjärjestelyt. 

Turkulainen äänestäjä Heikki Hakala astelee vuorenvarmasti vaaliuurnille. Hakala sanoo, että aluevaalit saattavat olla jopa eduskuntavaaleja tärkeämmät. Kuva: Samuli Holopainen / Yle 

MERJA NIILOLA Päivitetty 30.12. 06:10 

Mahdollisuus päättää tärkeimmistä palveluistamme eli terveydenhoidosta, yksityiseltä ostettavista terveys- ja sosiaalipalveluista, lastenkodeista sekä pelastustoimen asioista saa turkulaisen Heikki Hakalan rientämään vaaliuurnille tammikuussa. 

– Minusta nämä voivat olla jopa tärkeämmät vaalit kuin eduskuntavaalit. Tähän hetkeen nähden ainakin. Todella tärkeä paikka äänestää. 

Heikki Hakala ymmärtää, että näissä vaaleissa äänestäjä on jakamassa uusiksi valtavaa valtaa. 

Vaikka Hakala asuu nykyään Turussa, kehottaa hän etenkin pienten paikkakuntien asukkaita pitämään huolta alueensa palveluista äänestämällä. Perniöstä alun perin kotoisin olevana hän on seurannut palvelujen keskittymistä suuriin keskuskuntiin 

kuntaliitoksissa. 

pastedGraphic_17.png 

• 

Heikki Hakala ja Elina Saloranta surkuttelevat haalealta tuntuvaa äänestysintoa. Elina Saloranta sanoo, etteivät monet tiedä, mistä alle kuukauden kuluttua koittavissa aluevaaleissa äänestetään. Kuva: Samuli Holopainen / Yle 

– Tuolloin Perniöstä ja Särkisalosta hävisivät suurin piirtein kaikki palvelut. Nyt kaikki pikkuisen barrikadelle eli äänestämään, Hakala hoputtaa. 

Ihmiset vakuuttavat kyselyissä, että he haluavat ykkösasiana saada vanhustenhoidon ja terveyspalvelut kuntoon. Mutta kyselyt siitä, miten moni aikoo äänestää aluevaaleissa lyövät korville ihmisten halua saada sote-palvelut kuntoon. Esimerkiksi Kunnallisalan Kehittämissäätiön kysely 

(siirryt toiseen palveluun)
kertoo, että äänestysprosentti jäisi pahimmillaan jopa alle 40 prosentin. 

Haluttomuus äänestää sote-palveluja koskevista asioista hiukan yllättää, kun toisaalta jotkut jopa sanovat maksavansa mieluusti verojakin enemmän, jos terveyspalvelut toimisivat paremmin. Esimerkiksi Alma-kyselyssä 

(siirryt toiseen palveluun)
47 prosenttia ihmisistä olisi valmis maksamaan lisää veroja, mikäli hoitajille maksettaisiin parempaa palkkaa. 

Monet näyttävät olevan hiukan neuvottomia vaalien alla. Turkulainen Elina Saloranta kiteyttää tunnot. Hän toki itse aikoo astella uurnille tärkeissä vaaleissa. 

– Suurin osa ihmisistä ei ehkä tiedä, mistä on kyse. Ja kun ei tiedä, ei ehkä ole kiinnostusta äänestää. Ehdokkailla on nyt tuhannen taalan paikka. 

pastedGraphic_18.png pastedGraphic_19.png pastedGraphic_20.png pastedGraphic_6.png pastedGraphic_21.png pastedGraphic_6.png 

• Palkansaajajärjestöt: Eivät todellakaan pilipalivaalit 

Vaalien on sanottu olevan myös naisten vaalit. Terveydenhuollon ja sosiaali-alan töissä työskentelevistä enemmistö on naisia. Toki itse palvelut koskevat joka ainoaa suomalaista. 

SAK:n yhteyspäällikkö Harri Järvinen sanoo, että kyse on vallansiirrosta, jota ei ole kuunaan nähty. 

Keskusjärjestön jäsenistöstä uudistus koskettaa sote- ja pelastusalan työntekijöitä sekä näiden tukihenkilöstöä kuten kuljetusta, siivoojia ja vaikkapa keittiöhenkilökuntaa. 

– Euroissa on kysymys noin 20 miljardin euron vuosipotista. On kyllä tärkeää, että ihmiset aktivoituisivat ja ottaisivat selvää, mistä vaaleissa äänestetään. Meidän kaikkien elämästä ja kuolemasta on kysymys. 

Uudet aluevaltuutetut istuvat valtavan vallan ja rahakasojen päällä. Yhteyspäällikkö Harri Järvinen laskee, että jokaista suomalaista kohden sote-uudistuksessa kuntien budjeteista alueille siirtyy 3600 euroa. Kuva: Yle/Mikko Koski 

Järvinen laskee, että kuntien budjeteista hyvinvointialueille siirtyy jopa 60 prosenttia. Miljardikasat, joita tulevat päättäjät hallitsevat tekevät SAK:n mukaan 3600 euroa jokaista suomalaista kohden 

(siirryt toiseen palveluun) . 

– Ei ole kyse todellakaan pilipalivaaleista. Sotea ja siihen liittyvää hyvinvointialueitten perustamista on luonnehdittu suurimmaksi uudistukseksi, mitä on kuntapuolella tehty. 

Palkansaajakeskusjärjestöissä uudistusta seurataan tarkkaan työntekijöiden näkökulmasta. 

pastedGraphic_22.png pastedGraphic_23.png pastedGraphic_24.png pastedGraphic_6.png

Talousuutisena olisi jättimäinen 

• 

STTK:n sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija Ida Nummelin kantaa Harri Järvisen kera huolta siitä, etteivät ihmiset ole ehtineet koronapandemian keskellä ehkä ymmärtää, miten tärkeät vaalit on tulossa. 

STTK:n jäseniä sosiaali- ja pelastusalalla on yli 130 000. Ida Nummelin kummeksuu – jopa mediassa esitettyä – välinpitämätöntä asennetta vaaleihin. 

– Tässä on kysymys kuitenkin kaikkien suomalaisten arkipäivää koskevista palveluista. Valittaessa ensimmäisiä aluevaltuustoja on vaaleissa ekstatärkeyskerroin: Valitut rakentavat kokonaan uuden palvelujärjestelmän alueille. 

Ida Nummelin vertaa 20 miljardin siirtoa taannoisiin talousuutisiin. 

STTK:n sosiaali- ja terveysalan asiantuntija Ida Nummelin kertoo, että hyvinvointialueilla on tulossa jättimäisiä liikkeenluovutuksia, kun sosiaali- ja terveysalaa järjestellään uudestaan. Kuva: Markku Pelkonen / Yle 

– Mietitäänpä vaikkapa Woltin kauppaa: siinä pyöriteltiin monia miljardeja. Nyt on kyse vielä isommasta asiasta. On tulossa suuria liikkeenluovutuksia ja verovaroja sijoitellaan uudestaan. Ehdottomasti ei ole kyse pilipalivaaleista, vaan on todella tärkeistä ihan näihin peruspalveluihin liittyvistä asioista. 

Uusilla hyvinvointialueilla on muodostuessaan merkittävä itsehallinto. Kyse on myös yhdevertaisuudesta maan eri osissa, Ida Nummelin pohtii. 

– Tavoitteena on, että palvelujen saavutettavuus ja yhdenvertaisuus paranee. Pitäisi tulla merkittäviä parannuksia siihen, miten palveluja saadaan ja miten niitä yhdenvertaisesti pystytään tuottamaan ympäri Suomea. 

Ida Nummelinia vaaleissa jää harmittamaan yksi asia. Helsinkiläisenä hän ei pääse äänestämään. Aluevaalit ovat tammikuun 23. päivänä. 

pastedGraphic_25.png 

• 

Verovähennyksistä/ taloustaito.fi 

Vuosina 2022 ja 2023 hankit kotitalous-, hoiva ja hoitotyötä kotitalousvähennyksen avulla käytännössä 60 prosentin alennuksella. Sama alennus koskee vuosien 2022–2027 aikana lämmitystapamuutosta, kun luovut öljylämmityksestä. Myös vähennyksen enimmäismäärä nousee näissä töissä
3 500 euroon. Muissa remonttitöissä kotitalousvähennys työn osuudesta säilyy ennallaan 40 prosentissa ja enimmäismäärä 2 250 eurossa 

Kotitalousvähennys 2022: Näin muutokset vaikuttavat kotitalous-, hoiva ja hoitotyössä sekä lämmitystapamuutoksissa: 

10 

pastedGraphic_26.png

Työn osuus, e

Vähennys 2021, e

Vähennys muutoksen jälkeen 2022, e

Vaikutus veronmaksajan nettotuloon, e

500

100

200

100

1 000

300

500

200

2 000

700

1 100

400

3 000

1 100

1 700

600

4 000

1 500

2 300

800

5 000

1 900

2 900

1 000

6 000

2 250

3 500

1250

• 

  • Kotitalous hankkii siivoojan kotiin. Palvelu ostetaan ennakkoperintärekisteriin kuuluvalta yritykseltä. Vuodessa maksettavaa kertyy 4 000 euroa. Kaikki laskutettava on työtä.
  • Vuonna 2022 työn osuudesta vähennyskelpoista on 60 prosenttia. Sadan euron omavastuun vähentämisen jälkeen kotitalousvähennys on 2 300 euroa. Verot pienenevät 2 300 eurolla ja omaksi osuudeksi jää 1700 euroa.
  • Vuoden 2021 verotuksessa kotitalousvähennys vastaavasta kustannuksesta on 1 500 euroa
    Elämänote hankkeet ovat tuottaneet runsaasti erilaisia materiaaleja iäkkäiden hyvinvoinnin ja osallisuuden tukemiseksi.iäkkäille, osa heidän parissaan työskenteleville ammattilaisille.
    Ammattilaisille

• Löytävän vanhustyön esittelyvideo (Fingerroosin säätiö: Laajempi löytävä vanhustyö Varsinais-Suomessa) 

ESIMERKKI: SIIVOOJA KOTIIN 

11 

pastedGraphic_27.png pastedGraphic_28.png pastedGraphic_29.png pastedGraphic_30.png pastedGraphic_31.png pastedGraphic_32.png pastedGraphic_33.png 

• 

  • Muistisairaan identiteetin tukeminen ja yhteisöllisyyden edistäminen -podcastit (Kotipirtti ry: Käräjätörmän monisukupolvinen yhteisökylä)
  • Muistimatka-työvälinettä esittelevä video (Suomen muistiasiantuntijat ry: Lupa puhua)
  • Opas taloudellista hyväksikäyttöä epäiltäessä (Turvallisen vanhuuden puolesta – Suvanto ry: Mummonmarkan vartijat)
  • Pieni yhteisöllisyysopas – vinkkejä yhteisöllisyyden kehittämiseen
    (Kotipirtti ry: Käräjätörmän monisukupolvinen yhteisökylä)
  • Mitä muistisairas toivoo asumiselta? (Kotipirtti ry: Käräjätörmän
    monisukupolvinen yhteisökylä)
  • Pala palalta – Kuvataiteen tekniikat ryhmänohjaajille (Etelä-
    Pohjanmaan Muistiyhdistys ry: Kortteleihin kulttuuria)
    Iäkkäille
  • ”Elä sie vuan kuavu!” – Kaatumisen ehkäisyn muistilista (ViaDia Joensuu ry: Ehtoovirkku-hanke)
  • ”Ennen minä juoksin pakoon” – Virtuaalinen valokuvanäyttely kaltoinkohtelusta selviämisestä (Oulun Seudun Mäntykoti ry: Kotiväki-hanke)
  • Selviytymisen polulla – yhdessä, Turvataito-opas (Oulun Seudun Mäntykoti ry: Kotiväki-hanke)
  • Sippe-toiminnan esittelyvideoita (Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry: Sippe-hyvinvointikutsut)
  • Taideaviisi – vinkkejä arjen kulttuurisiin hetkiin (Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry:

    Kortteleihin kulttuuria -hanke ja Varsinais-Suomen Muistiyhdistys ry: Kulttuuria minulle -hanke)
  • Toimintakorttien esittely (Siskot ja Simot ry: KOKEVA – Kohtaamisia Keravan asuinalueiden ikääntyneille)
  • Tunnistatko taloudellisen kaltoinkohtelun ja huijaukset? -testi
    (Turvallisen vanhuuden puolesta – Suvanto ry: Mummonmarkan
    vartijat)
  • Turvaa rahasi – opas ikääntyneelle (Turvallisen vanhuuden
    puolesta – Suvanto ry: Mummonmarkan vartijat)
  • Virkeet keittiössä – Arkiruokavinkkejä ikäihmisille (Pohjois-Karjalan
    Martat ry: VIRKEE – Vireästi Karjalassa)

12 

pastedGraphic_34.png pastedGraphic_35.png pastedGraphic_36.png pastedGraphic_37.png pastedGraphic_38.png pastedGraphic_39.png pastedGraphic_40.png 

• 

• Virkeiden ikämiesten vinkkivideot ravintoon ja ruuanlaittoon 

(Nääsville ry: Virkeät ikämiehet) 

Haluaisitko jutella jonkun kanssa 

HelsinkiMission Aamukorva
vastaa numerossa 09 2312 0210 (oman operaattorin mukainen hinnoittelu, HelsinkiMissio ei peri lisämaksua)
joka aamu klo 05–08
Aamukorva tarjoaa ystävällisen kuulijan ja keskustelukumppanin aamun varhaisina tunteina. Voit soittaa Aamukorvaan, kun haluat keskustella jonkun kanssa. Puheluusi vastaa aina tehtävään koulutettu vapaaehtoinen. Keskustelut ovat luottamuksellisia. https://www.helsinkimissio.fi/senioreille/aamukorva 

Vanhustyön keskusliiton Vahvikelinja
vastaa numerossa 050 328 8588 (oman operaattorin mukainen matkapuhelinmaksu, Vtkl ei peri lisämaksua)
maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin ja sunnuntaisin klo 13–15
Puheluissa ratkotaan yhdessä aivopähkinöitä, visaillaan tai muistellaan mukavia ja jutustellaan. Mahdollisuus myös puhelinjumppaan istuen tai seisten. Puheluun vastaa vapaaehtoinen.
https://vtkl.fi/toiminta/vahvikelinja 

Mieli ry:n Kriisipuhelin 

päivystää numerossa 09 2525 0111 joka päivä vuorokauden ympäri. Oman operaattorin mukainen maksu, Mieli ry ei peri ylimääräistä maksua https://mieli.fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin/ 

Kirkon palveleva puhelin: 

0400 22 11 80 (suomeksi)
joka päivä 18 – 24
, oman operaattorin mukainen maksu, seurakunta ei peri ylimääräistä maksua
https://evl.fi/kirkonkeskusteluapu 

Muistiliiton Vertaislinja: 

0800 9 6000
tukipuhelin muistisairaiden läheisille
Joka päivä klo 17-21, maksuton
https://www.muistiliitto.fi/fi/tuki-ja-palvelut/vertaistuki/vertaislinja-tukipuhelin 

Päihdeneuvonta 

0800 90045, joka päivä vuorokauden ympäri, maksuton.

https://ehyt.fi/paihde-peli-info/paihdeneuvonta/ 

14 

pastedGraphic_49.png

Kohti hyvinvointialuetta: infotilaisuus asukkaille ja järjestöille 

Järjestämme vuoden 2022 aikana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valmisteluun liittyviä avoimia infotilaisuuksia. Ensimmäinen tilaisuus on ke 12.1.2022 klo 17–18 verkossa. Tilaisuus myös tallennetaan ja tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan. 

Luvassa on tuoreet kuulumiset hyvinvointialueen valmistelusta: missä mennään juuri nyt ja mitä tapahtuu seuraavaksi. Tilannekatsauksen esittää Sanna Svahn, joka vastaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valmistelusta. Mukana on myös valmistelujohtajia. 

Voit jättää ennakkokysymyksiä jo nyt.

pastedGraphic_50.png pastedGraphic_51.png pastedGraphic_52.png pastedGraphic_53.png pastedGraphic_54.png pastedGraphic_55.png pastedGraphic_54.png pastedGraphic_53.png pastedGraphic_60.png pastedGraphic_61.png pastedGraphic_62.png

Vuoden 2022 Helmet-haasteet julkaistu

29.12.2021 12:24:17 | Espoon kaupunki - Esbo stad 

pastedGraphic_1.png

• 

15 

Helmet-kirjastot haastavat sinut jälleen kirjojen, musiikin, pelien ja elokuvien pariin vuoden 2022 Helmet-haasteilla. Haluaisitko aloittaa näiden parista uuden harrastuksen, elvyttää vanhan harrastuksen tai hakea muuten uutta inspiraatiota? Jos vastasit yhteen tai useampaan kysymykseen kyllä, nämä haasteet ovat juuri sinulle! 

Helmet-lukuhaaste ja Pieni Helmet- lukuhaaste 

Helmet-lukuhaaste kutsuu osallistujat kirjojen pariin. Haaste muodostuu 50 erilaisesta haastekohdasta, joiden avulla osallistujat voivat valita itselleen luettavaa läpi vuoden. Haastekohdat voivat liittyä kirjan aiheeseen, nimeen tai kirjoittajaan. Haastekohdat eivät kuitenkaan ole tiukkoja sääntöjä, vaan jokainen osallistuja saa itse päättää, miten ne tulkitsee. 

Pieni Helmet-lukuhaaste on nimensä mukaisesti pienempi, 25 haastekohdan mittainen haaste. Tämä lukuhaaste on suunniteltu erityisesti lapsille ja nuorille kirjastotyöntekijöiden ja opettajien yhteistyönä. Se sopii kuitenkin hyvin myös aikuisille, jotka eivät halua tarttua 50 kohdan haasteeseen. Kaikki pienen lukuhaasteen haastekohdat löytyvät myös isosta haasteesta. 

Helmet-lukuhaaste on julkaistu myös selkokielellä. Selkomukautuksen ovat tehneet Selkokeskuksen ja Oppimateriaalikeskus Opikkeen asiantuntijat. 

Tutustu lukuhaasteisiin tarkemmin: 

Helmet-lukuhaaste
Pieni Helmet-lukuhaaste
Selkokielinen Helmet-lukuhaaste
Molemmista lukuhaasteista voi keskustella Helmet-lukuhaaste-Facebook-ry 

pastedGraphic_63.png pastedGraphic_64.png pastedGraphic_65.png 

• 

16 

pastedGraphic_66.png

Helmet-musahaaste 

Helmet-musahaaste tarjoaa innostavan matkan musiikin ihmeellisen maailmaan. Haasteessa on 50 kohtaa, ja tavoitteena on kuunnella niiden mukaisesti itselleen uutta musiikkia vuoden aikana. Helmet-musahaaste on koottu niin, että se ei rajoita liikaa mutta on samalla monipuolinen ja jättää sopivasti tilaa vaihtoehdoille. Se houkuttelee tekemään ennakkoluulottomia löytöretkiä musiikin parissa ja hankkimaan uusia avartavia kuuntelukokemuksia. Haastetta voi tehdä juuri itselleen sopivalla tavalla musiikkia kuuntelemalla, tapahtui se sitten keikalla, konsertissa, levyjen tai radion äärellä. 

Tutustu musahaasteeseen tarkemmin: 

Helmet-musahaaste 

Voit keskustella haasteesta Helmet-musahaaste-Facebook-ryhmässä. Ryhmässä voit myös kysyä vinkkejä musahaasteen tekemiseen ja antaa vinkkejä halutessasi muille. Musiikkikirjastolaiset toimivat ryhmän ylläpitäjinä. Inspiroidutaan yhdessä musiikista! 

pastedGraphic_67.png pastedGraphic_68.png 

• 

17 

Helmet-pelihaaste 

Vaivaako pelianemia tai haluaisitko kokeilla pelien suhteen jotain uutta omien tuttujen pelimieltymystesi ulkupuolelta? Ota avuksesi Helmet-pelihaaste! 

Pelihaasteessa tehtävänäsi on pelata vuoden aikana 24 eri peliä, jotka saat itse valita vapaasti haastelistan kriteerien pohjalta. Pelejä ei tarvitse läpäistä, ellet itse halua ottaa tällaista tavoitetta juuri omaan henkilökohtaiseen haasteeseesi mukaan. Vaikka haasteen nimi on Helmet-pelihaaste, kuka tahansa pelejä harrastava tai aiemmin harrastamaton voi osallistua! Kun otat haasteen vastaan, kannattaa muistaa, että sen tarkoitus on lisätä pelaamiseen iloa eikä aiheuttaa pelistressiä. Oma peliaikataulu ja innostus saavat määritellä haasteen suorittamisjärjestystä. Optimoida ja muokata saa vapaasti! Haastekohtia voi suorittaa minkälaisilla peleillä tahansa! 

Tutustu pelihaasteeseen tarkemmin: 

Helmet-pelihaaste 

Voit keskustella haasteesta ja etsiä pelejä haasteiden täyttöön tai jakaa omia vinkkejäsi Helmet-pelihaaste-Facebook-ryhmässä. Siellä on myös kätevä pitää kirjaa oman haasteen etenemisestä. 

Voit jakaa pelihaasteesta somessa hashtageilla #pelihaaste tai #pelihelmet Tervetuloa mukaan ja pelit pyörimään! 

pastedGraphic_69.png pastedGraphic_70.png 

• 

18 

Helmet-elokuvahaaste ja Pieni Helmet-elokuvahaaste 

Helmet-elokuvahaasteessa katsotaan vuoden aikana 50 elokuvaa, jotka saat valita vapaasti haastelistan kriteerien pohjalta. Katso lempileffasi uudelleen tai avaa silmäsi tuntemattomalle. Elokuvahaasteen tarkoitus on tuoda iloa ja syvyyttä elokuvaharrastukseen. 

Pieni Helmet-elokuvahaaste on suppeampi, 25 haastekohdan mittainen kokonaisuus. Pieni elokuvahaaste on suunniteltu lapsille ja nuorille, mutta se sopii yhtä hyvin myös aikuisille. Astu kanssamme kuvien virtaan! 

Tutustu elokuvahaasteisiin tarkemmin: 

Helmet-elokuvahaaste
Pieni Helmet-elokuvahaaste
Voit keskustella elokuvahaasteista Helmet-elokuvahaaste-Facebook-ryhmässä

Yhteyshenkilöt Helmet-lukuhaaste: 

Riikka Utriainen
Espoon kaupunginkirjasto riikka.utriainen@espoo.fi 

Iina Soininen
Helmet-sivujen päätoimittaja, Helmet-kirjastot iina.soininen@hel.fi 

Pieni Helmet-lukuhaaste: 

Marjukka Peltonen
Espoon kaupunginkirjasto marjukka.peltonen@espoo.fi 

Musahaaste: 

Hanna Saloranta
Helsingin kaupunginkirjasto hanna.saloranta@hel.fi 

Virpi Söyrinki
Espoon kaupunginkirjasto virpi.soyrinki@espoo.fi 

Pelihaaste: 

Heikki Marjomaa
Helsingin kaupunginkirjasto heikki.marjomaa@hel.fi 

Elokuvahaaste: 

Niina Holm
Helsingin kaupunginkirjasto niina.holm@hel.fi 

pastedGraphic_75.png pastedGraphic_76.png pastedGraphic_77.png pastedGraphic_78.png pastedGraphic_79.png pastedGraphic_80.png pastedGraphic_81.png 

• 

20 

Helmet-lukuhaaste

Riikka Utriainen
Espoon kaupunginkirjasto riikka.utriainen@espoo.fi 

Iina Soininen
Helmet-sivujen päätoimittaja, Helmet-kirjastot iina.soininen@hel.fi 

Pieni Helmet-lukuhaaste: 

Marjukka Peltonen
Espoon kaupunginkirjasto marjukka.peltonen@espoo.fi 

Musahaaste: 

Hanna Saloranta
Helsingin kaupunginkirjasto hanna.saloranta@hel.fi 

Virpi Söyrinki
Espoon kaupunginkirjasto virpi.soyrinki@espoo.fi 

Pelihaaste: 

Heikki Marjomaa
Helsingin kaupunginkirjasto heikki.marjomaa@hel.fi 

Elokuvahaaste: 

Niina Holm
Helsingin kaupunginkirjasto niina.holm@hel.fi 

Onnellista Uutta Vuotta 2022 kaikille!  Takaisin etusivulle

pastedGraphic_82.png pastedGraphic_42.png